Αρχαία ελληνική μυθολογία

Μειξογενείς θνητές οντότητες – Τέρατα – Αυτόματα

ΠΑΛΛΑΝΤΑΣ (Γίγαντας)


Ο Πάλλαντας ήταν Γίγαντας, γιος της Γαίας και του Ουρανού, πατέρας, σύμφωνα με ορισμένος συγγραφείς, της Αθηνάς από την κόρη του Ωκεανού Τιτανίδα. Ο Πάλλαντας επιχείρησε να βιάσει την Αθηνά, και εκείνη τον σκότωσε. Έπειτα φόρεσε το δέρμα του για προστασία –τῷ πατρῴῳ κεκόσμηται δέρματι ὥσπερ κῳδίῳ (=σαν δορά προβάτου)– και έδεσε τα φτερά του πατέρα της στα πόδια (Κλ., Προτρ. 2.28.2). Η πιο διαδεδομένη παράδοση για τον θάνατο του Πάλλαντα από την Αθηνά είναι η παρακάτω:

Στη Γιγαντομαχία κύρια σύμμαχος του Δία ήταν η Αθηνά που, ως κόρη του Δία και της Μήτιδας, γεννήθηκε ακριβώς εκείνη τη στιγμή της Γιγαντομαχίας από το κεφάλι του πατέρα της· αντίστοιχα, η Γαία γεννούσε ένα τέρας φοβερό, τη Γοργόνα, για να βοηθήσει τα άλλα της παιδιά, τους Γίγαντες, στον αγώνα τους εναντίον των Ολυμπίων.

Πάνοπλη ήδη από τη γέννησή της η Αθηνά σκότωσε τον Πάλλαντα, τον έγδαρε και χρησιμοποίησε το δέρμα του σαν θώρακα για να προφυλάξει το σώμα της, όπως ο Δίας την αιγίδα. Ή σκότωσε πρώτα τη Γοργόνα και με το γοργόνειο που έφερε στο στήθος, όπως το έφερε και ο πατέρας της, απολίθωσε τον Γίγαντα, αλλά και άλλους.

Για την καταγωγή και τη μορφή του Πάλλαντα, καθώς και για τη Γιγαντομαχία, βλ. Γίγαντες.


Σχετικά λήμματα

ΓΙΓΑΝΤΕΣ