Τετράδιο μαθητή
Επεξηγήσεις - Συμβουλές - Επισημάνσεις
- Το επίπεδο Δικτύου (3ο στο μοντέλο ISO/OSI) ή Διαδικτύου (μοντέλο TCP/IP) είναι αυτό που επιτρέπει τη διασύνδεση διαφορετικών δικτύων μεταξύ τους (διαδικτύωση), παρέχοντας τη λογική διευθυνσιοδότηση και τη δρομολόγηση από τον κόμβο-αφετηρία προς τον κόμβο-προορισμό. Εξαιτίας της σχεδόν καθολικής χρήσης του μοντέλου TCP/IP, στη συνέχεια γίνεται λόγος για την οικογένεια πρωτοκόλλων IP (IPv4, IPv6).
- Οι λογικές διευθύνσεις, στο IPv4, είναι δυαδικοί αριθμοί 32 ψηφίων ομαδοποιημένοι σε 4 λέξεις των 8bit ή 4 byte και για λόγους ευκολίας γράφονται ισοδύναμα ως τέσσερις δεκαδικοί αριθμοί από 0 ως το 255, χωρισμένοι με τελείες.
- Στο σημείο αυτό κρίνεται αναγκαία η ευχέρεια χρήσης δυαδικών αριθμών, τουλάχιστον μεγέθους 8bit και γρήγορων μετατροπών μεταξύ των δυο αριθμητικών συστημάτων του δυαδικού και του δεκαδικού. Πέρα από την κλασική διαδικασία μετατροπής δεκαδικού αριθμού σε δυαδικό, με διαδοχικές διαιρέσεις με το 2 και λήψη των υπολοίπων με αντίστροφη σειρά, υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές, αλλά κυρίως γρήγοροι τρόποι επίτευξης ενός αποτελέσματος, βασισμένοι σε ιδιότητες των αριθμών και παρατηρήσεις πάνω σε αυτούς. Ορισμένοι από τους τρόπους αυτούς υποδεικνύονται και στις διδακτικές σημειώσεις/εγχειρίδιο.
- Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατανόηση της λογικής πράξης ΚΑΙ (AND) ψηφίο προς ψηφίο (bitwise), η οποία αποτελεί τον μηχανισμό “απομόνωσης” συγκεκριμένων ψηφίων ενός δυαδικού αριθμού και αγνόησης κάποιων άλλων. Η λογική πράξη ΚΑΙ δίνει ως αποτέλεσμα άσσο, μόνο όταν ΚΑΙ τα δύο ψηφία είναι άσσοι. Κάνοντας λογικό ΚΑΙ ένα ν-ψήφιο δυαδικό αριθμό με έναν που έχει ν άσσους, το αποτέλεσμα είναι ο ίδιος ο ν-ψήφιος αριθμός.
- Η λειτουργία της μάσκας με τη χρήση του λογικού AND φαίνεται στην παρακάτω εικόνα για ένα εύρος δυαδικής λέξης 8 ψηφίων (bit).
- Η διαδικασία μετατροπής δυαδικού σε δεκαδικό συνίσταται στην άθροιση των αξιών των αντίστοιχων άσσων. Για παράδειγμα ο αριθμός (11010001)2 = (209)10 υπολογίζεται ως ακολούθως:
- Όταν υπάρχουν περισσότεροι άσσοι από μηδενικά, είναι προτιμότερο να αθροιστούν οι αξίες των θέσεων των μηδενικών (δηλαδή των άσσων που λείπουν) και το αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από το 255, δηλαδή την αξία του αριθμού όταν έχει και τα οκτώ ψηφία άσσους, π.χ. (11010111)2 = 255-(32+8) = 255-40 = (215)10 κι όπως επιβεβαιώνεται (11010111)2 = 128+64+16+4+2+1 = (215)10
- Για τη μετατροπή δεκαδικού (0..255) σε δυαδικό (8bit) ακολουθείται η διαδικασία διαδοχικών αφαιρέσεων δυνάμεων του 2, ξεκινώντας από το 128, και σημειώνοντας άσσο, όταν αφαιρείται, και μηδέν, όταν δεν αφαιρείται.
- 'Ενας οκταψήφιος (8bit) δυαδικός αριθμός, στο δεκαδικό του ισοδύναμο, μπορεί να πάρει τιμές από 0..255 (28-1=255). Γι’ αυτό και στη δεκαδική σημειογραφία με τελείες, των διευθύνσεων IPv4, οι τιμές των αριθμών είναι από 0..255.
- Ένας δυαδικός αριθμός με συνεχόμενους άσσους από τη δεξιά πλευρά ισούται με την αξία του επόμενου (προς τα αριστερά) άσσου μείον ένα, π.χ. ο αριθμός 00011111 ισούται με 32-1=31, καθώς και ο 00000111 με 8-1=7.
- Ένας δυαδικός αριθμός με το λιγότερο σημαντικό ψηφίο b0=1 είναι μονός, ενώ ένας δυαδικός αριθμός με το λιγότερο σημαντικό ψηφίο b0=0 είναι ζυγός, π.χ. 11010001 = 209 (μονός), ενώ 11010000 = 208 (ζυγός). Χρησιμοποιείται ως ένα βήμα ελέγχου για την ορθότητα μιας μετατροπής.
- Αριθμοί με συνεχόμενους άσσους από τα αριστερά (χρήσιμοι σε μάσκες δικτύου) είναι οι 128, 192, 224, 240, 248, 252, 254, 255.
- Για να απαριθμηθούν Ν διαφορετικά αντικείμενα, στο δυαδικό σύστημα, απαιτούνται n δυαδικά ψηφία, έτσι ώστε 2n>=N, όπου n το μικρότερο που ικανοποιεί την συνθήκη. Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων άσσων της νέας μάσκας στην υποδικτύωση.
- Κατά τη διαδικασία της υποδικτύωσης δίνεται μια διεύθυνση δικτύου, συνοδευόμενη από την (προκαθορισμένη) μάσκα και ζητείται ο χωρισμός του δικτύου σε συγκεκριμένο αριθμό υποδικτύων ή σε υποδίκτυα συγκεκριμένου αριθμού υπολογιστών ανά υποδίκτυο. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστεί η νέα μάσκα υποδικτύωσης υπολογίζοντας πόσα ψηφία θα χρειαστούν για να ικανοποιηθεί ο αριθμός των απαιτούμενων υποδικτύων (ή υπολογιστών ανά υποδίκτυο), ώστε να προστεθούν (ως άσσοι) στα ψηφία της αρχικής (προκαθορισμένης) μάσκας. Ο αριθμός των υποδικτύων και των διαθέσιμων διευθύνσεων ανά υποδίκτυο
είναι πάντα δύναμη του δύο (μαζί με τις εξαιρούμενες διευθύνσεις), ανεξαρτήτως του τι ζητείται. Ενώ αρχικά είναι <Net_ID>,<Host_ID> μετά την υποδικτύωση είναι <Net_ID>,<Subnet_ID>,<Host_ID> με το σύνολο των ψηφίων να είναι 32. - Διάσπαση (fragmentation) αυτοδύναμων πακέτων IPv4 γίνεται, όταν αυτά πρόκειται να διέλθουν από δίκτυο με μικρότερο MTU. Ο υπολογισμός/προσδιορισμός του αριθμού των τμημάτων και των άλλων πεδίων τους, όπως σημαιών DF, MF, Σχετικής θέσης (Δείκτη εντοπισμού) τμήματος (Fragment Offset) κτλ. γίνεται, ευτυχώς, αυτομάτως από το λογισμικό του επιπέδου διαδικτύου (IP) σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις του συστήματος (πυρήνας Λ.Σ.).
- Ας υποθέσουμε ότι το συνολικό μήκος (μέγεθος) του αυτοδύναμου πακέτου (μαζί με την επικεφαλίδα, δηλαδή header+payload) είναι MTU1, ενώ MTU2 είναι το συνολικό μέγεθος αυτοδύναμου πακέτου που μπορεί να διέλθει από το δίκτυο. Αν MTU1>MTU2, τότε το μήκος του νέου τμήματος χωρίς την επικεφαλίδα υπολογίζεται ως: Payload_Length2 = INT((MTU2 - IHL*4)/8), o αριθμός των τμημάτων (N) στα οποία θα διασπαστεί το αρχικό πακέτο υπολογίζεται ως: Ν = ΙΝΤ(Payload_Length1 / Payload_Length2) + 1 και η σχετική θέση του τμήματος (σε οκτάδες byte) υπολογίζεται ως εξής: Fragment_offset = n * INT((MTU2 - IHL*4)/8) για n = 0, 1, ... N-1. Για το πρώτο τμήμα η σχετική απόσταση τμήματος είναι πάντα μηδέν (0).
Εννοιολογικός Χάρτης
Στον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη παρουσιάζονται οι έννοιες των Επιπέδων Δικτύου/Διαδικτύου των OSI/TCP, της IP Διευθυνσιοδότησης, της Δρομολόγησης και τα βασικά πρωτόκολλα του επιπέδου.
Άσκηση
Για κάθε μια από τις παρακάτω διευθύνσεις IPv4 συμπληρώστε εάν είναι Σωστή ή Λάθος, αιτιολογώντας το Λάθος.
Άσκηση
Ανατροφοδότηση
Λάθος
το πρωτόκολλο μηνυμάτων ελέγχου διαδικτύου είναι το ICMP
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Λάθος
το IGMP χρησιμοποιείται για την ομαδοποίηση υπολογιστών και αποστολή μηνυμάτων σε όλη την ομάδα Η/Υ
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Οι διευθύνσεις IPv4 είναι 32 bit.
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Σωστό
για κάθε κάρτα δικτύου συνδεδεμένη σε δίκτυο, θα έχει και μια διεύθυνση ΙΡ
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Οι διευθύνσεις IPv4 γράφονται στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης.
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Άσκηση
Άσκηση
Solution
Solution
Solution
Solution
Solution
Solution
Solution
Solution
Άσκηση
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Η κλάση/τάξη D περιλαμβάνει διευθύνσεις πολυδιανομής (multicast).
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Ανατροφοδότηση
Λάθος
ένα δίκτυο κλάσης/τάξης C μπορεί να έχει 254 υπολογιστές, ενώ ένα δίκτυο κλάσης/τάξης Β μπορεί να έχει 65534 υπολογιστές
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Λάθος
ένα δίκτυο κλάσης/τάξης C μπορεί να έχει 254 υπολογιστές, ενώ ένα δίκτυο κλάσης/τάξης Β μπορεί να έχει 65534 υπολογιστές
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Η προκαθορισμένη μάσκα δικτύου κλάσης/τάξης Α είναι 255.0.0.0
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Η μάσκα 255.0.0.0 με γραφή CIDR σημειώνεται ως /8.
Άσκηση
Ένα αυτοδύναμο πακέτο IPv4 πρόκειται να αποσταλεί στη διεύθυνση IP προορισμού μέσω της ενθυλάκωσής του σε ένα πλαίσιο Ethernet. Περιγράψτε λεκτικά τη διαδικασία που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα ροής. Τι θα συμβεί, εάν δεν ληφθεί απάντηση στο ερώτημα ARP;
Άσκηση
Θέματα ανάπτυξης
1. Τι περιλαμβάνει το επικοινωνιακό υποδίκτυο και μέχρι ποιο επίπεδο του OSI/ISO έχει λειτουργικότητα;
2. Δυο υπολογιστές συνδεδεμένοι στο Internet (ίδιο δίκτυο), ένας στην Ελλάδα και ένας στην Γαλλία, μπορούν να έχουν την ίδια διεύθυνση IP; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.
3. Πόσες διευθύνσεις IP μπορεί να έχει ένας υπολογιστής; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.
4. Πόσα δυαδικά ψηφία έχει μια διεύθυνση IPv4 και πώς γράφεται;
5. Από πόσα τμήματα αποτελείται μια διεύθυνση IPv4 και ποια είναι η σημασία του καθενός;
6. Ποια είναι η σκοπιμότητα ύπαρξης των κλάσεων/τάξεων δικτύων; Πόσες και ποιες χρησιμοποιούνται για την διευθυνσιοδότηση υπολογιστών;
7. Τι είναι η μάσκα δικτύου και πως προσδιορίζεται από αυτήν η διεύθυνση δικτύου στο οποίο ανήκει ένας υπολογιστής; Δώστε ένα παράδειγμα.
8. Περιγράψτε δυο λόγους για τους οποίους προκύπτει ανάγκη ένα δίκτυο να χωριστεί σε μικρότερα τμήματα ή αλλιώς να υποδικτυωθεί.
9. Ένα αυτοδύναμο πακέτο IPv4 έχει συγκεκριμένη δομή και περιλαμβάνει διάφορα πεδία μεταξύ των οποίων και τα πεδία "Μήκος επικεφαλίδας - IHL", "Συνολικό μήκος" και "Αναγνώριση". Δώστε το μήκος τους σε bit και εξηγήστε τη σημασία καθενός.
10. Για τα πεδία ενός πακέτου IPv4, DF, MF και Δείκτη Εντοπισμού Τμήματος (Σχετ. απόσταση) δώστε το μήκος τους σε bit και εξηγήστε τη σημασία καθενός. Επίσης προσπαθήστε να αιτιολογήσετε γιατί, ενώ το πεδίο "Συνολικό μήκος" εκφράζεται σε byte, ο Δείκτης Εντοπισμού Τμήματος εκφράζεται σε οκτάδες byte (ομάδες των οκτώ byte).
11. Πότε απαιτείται διάσπαση ή κατάτμηση (fragmentation) ενός πακέτου IPv4 και πότε επιτρέπεται;
12. Ποιο είναι το μέγιστο μήκος του αυτοδύναμου πακέτου IPv4 και γιατί;
13. Ένα αυτοδύναμο πακέτο IPv4 διέρχεται από έναν δρομολογητή. Τι συμβαίνει στο πεδίο της επικεφαλίδας “Χρόνος ζωής - TTL”; Τι θα συμβεί, εάν το πακέτο, στο πεδίο “TTL”, έχει την τιμή 0;
14. Σε ποιο επίπεδο του διαστρωματωμένου μοντέλου δικτύωσης (OSI ή TCP/IP) βρίσκεται το πρωτόκολλο ARP και ποια λειτουργία εκτελεί; Ποια είναι η φυσική διεύθυνση στην οποία απευθύνεται ένα ερώτημα ARP;
15. Πώς σχετίζονται τα πρωτόκολλα ARP, RARP και οι φυσικές (MAC) και λογικές (IPv4) διευθύνσεις;
16. Σε ποιο επίπεδο του μοντέλου TCP/IP λειτουργούν τα πρωτόκολλα BOOTP και DHCP; Δώστε δυο βασικά πλεονεκτήματα του DHCP, τα οποία τελικά συνέβαλλαν στην επικράτηση της χρήσης του.
17. Πώς πληροφορείται ένας υπολογιστής τη διεύθυνση IP ενός άλλου υπολογιστή, τον οποίο ο χρήστης ζητά με το όνομά του;
18. Τι είναι η δρομολόγηση και ποιες επιμέρους δραστηριότητες περιλαμβάνει;
19. Αναφέρετε τρία (3) προβλήματα (τουλάχιστον), τα οποία το πρωτόκολλο Διαδικτύου IP δεν εγγυάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει. Ποιος θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει;
20. Πότε η δρομολόγηση χαρακτηρίζεται άμεση και πότε έμμεση;
Άσκηση
Μετατρέψτε τους παρακάτω δυαδικούς αριθμούς σε δεκαδικούς.
Άσκηση
Μετατρέψτε τους παρακάτω δεκαδικούς αριθμούς σε δυαδικούς.
Άσκηση
Για τις παρακάτω διευθύνσεις IPv4 αναγνωρίστε την κλάση/τάξη στην οποία ανήκουν.
Άσκηση
Βρείτε τις προκαθορισμένες μάσκες και τις διευθύνσεις δικτύου των αντίστοιχων διευθύνσεων ΙΡ.
Άσκηση
Για τις παρακάτω διευθύνσεις IPv4 δώστε την κλάση/τάξη του δικτύου στο οποίο ανήκει, καθώς και την προκαθορισμένη μάσκα, τη διεύθυνση δικτύου και τη διεύθυνση εκπομπής.
Άσκηση
Άσκηση
Άσκηση
Άσκηση
Άσκηση
Άσκηση
Δίνεται η διεύθυνση δικτύου 192.168.88.0/24 (μάσκα δικτύου 255.255.255.0). Να χωριστεί το δίκτυο σε υποδίκτυα των 28 τουλάχιστον υπολογιστών και να συμπληρωθεί ο παρακάτω πίνακας.
Άσκηση
Η Σχετική Θέση Τμήματος (η οποία αναφέρεται και ως Δείκτης Εντοπισμού Τμήματος ΔΕΤ) είναι ένας αριθμός ο οποίος υπολογίζεται από τον τύπο
όπου:
ΙΝΤ(): η συνάρτηση που επιστρέφει το ακέραιο μέρος του περιεχομένου της παρένθεσης
MTU (Maximum Transmission Unit): το μέγιστο μήκος δεδομένων του πλαισίου στο δίκτυο 2ου επιπέδου
IHL (Internet Header Length): το μήκος της επικεφαλίδας του πακέτου IP εκφρασμένο σε 4άδες byte
n: ο αριθμός του τμήματος (0 για το πρώτο τμήμα, 1 για το δεύτερο κ.ο.κ.)
Άσκηση
Για τον παρακάτω πίνακα που συνοψίζει τα στοιχεία από τη διάσπαση ενός αυτοδύναμου πακέτου, συμπληρώστε τα στοιχεία που λείπουν και υπολογίστε το συνολικό αρχικό μέγεθος του αυτοδύναμου πακέτου (επικεφαλίδα + δεδομένα).
Άσκηση
Ένα αυτοδύναμο πακέτο IP (datagram) μεγέθους 2600 bytes με DF=0 και Αναγνώριση: 0x0a26 πρόκειται να διέλθει από δίκτυο, το οποίο υποστηρίζει μέγιστο μήκος δεδομένων πλαισίου (MTU) 800 bytes.
Δεδομένου ότι το πακέτο θα διασπαστεί, καλείστε να συμπληρώσετε τον παρακάτω πίνακα.
Άσκηση
Ο υπολογιστής με διεύθυνση IP 192.168.72.12/25 (μάσκα υποδικτύου 255.255.255.128) θέλει να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή με διεύθυνση IP 192.168.72.152/25.
- Σε ποια κλάση δικτύου ανήκουν οι διευθύνσεις των παραπάνω υπολογιστών;
- Οι υπολογιστές αυτοί ανήκουν στο ίδιο υποδίκτυο (έχουν την ίδια διεύθυνση υποδικτύου);
- Τι είδους δρομολόγηση θα γίνει στην περίπτωση αυτή (άμεση/έμμεση); Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
- Εάν ο υπολογιστής με διεύθυνση IP 192.168.72.12 θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους υπολογιστές του υποδικτύου στο οποίο ανήκει και ο ίδιος, ποια θα είναι η διεύθυνση προορισμού των πακέτων του μηνύματος;
- Ποιοι υπολογιστές (διευθύνσεις IP) ανήκουν στο ίδιο υποδίκτυο με τους προαναφερόμενους υπολογιστές; (192.168.72.12 και 192.168.72.152)
Άσκηση
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Σύμφωνα με τη μάσκα, πρέπει να έχουν ίδια τα πρώτα 25 bit για να ανήκουν στο ίδιο υποδίκτυο. Τα πρώτα 24 bit
είναι εμφανώς ίδια (192.168.1.), αλλά διαφέρουν στο 25ο bit, καθώς 121=01111001, ενώ 221=11011101. Άρα ανήκουν σε διαφορετικό υποδίκτυο.
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Για το αναγνωριστικό υπολογιστή διατίθενται 32-22=10 bit, οπότε μπορεί να έχει 210 - 2 = 1024 -2 = 1022 υπολογιστές.
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Για το αναγνωριστικό υπολογιστή διατίθενται 8 bit, οπότε μπορεί να έχει 28 - 2 = 256 - 2 = 254 υπολογιστές.
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Εξ' ορισμού η διεύθυνση εκπομπής έχει το ίδιο αναγνωριστικό δικτύου και ως αναγνωριστικό υπολογιστή άσσους. Έτσι η διεύθυνση εκπομπής έχει τα πρώτα 25 bit 192.168.1.[0xxx xxxx] και αντικαθιστώντας τα x με άσσους προκύπτει το 192.168.1.[0111 1111] = 192.168.1.127
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Το μέγιστο μήκος αυτοδύναμου πακέτου IP είναι 216 - 1 = 65535>1500 (MTU του Ethernet). Συνεπώς απαιτείται να τεμαχιστεί (fragment) όταν ως δίκτυο 2ου επιπέδου χρησιμοποιείται Ethernet.
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Αυτό είναι δουλειά του επιπέδου μεταφοράς (στο TCP/IP) στην περίπτωση χρήσης TCP και των ανώτερων επιπέδων στην περίπτωση χρήσης UDP.
Ανατροφοδότηση
Λάθος
Σε ένα δίκτυο κλάσης C διατίθενται για το αναγνωριστικό υπολογιστή 8 bit και μπορεί να έχει μέχρι 28 - 2 = 254 υπολογιστές.
Ανατροφοδότηση
Σωστό
Ένα δίκτυο κλάσης Α μπορεί να έχει μέχρι 224-2=16.777.216 υπολογιστές, ενώ ένα δίκτυο κλάσης C μπορεί να έχει μέχρι 28-2=254 υπολογιστές. Συνεπώς ένα δίκτυο κλάσης Α είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα δίκτυο κλάσης C.
Άσκηση
Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου TCP/IP για έναν υπολογιστή με Λειτουργικό Σύστημα Windows 7.
Συγκεκριμένα είναι:
- Διεύθυνση IP: 192.168.2.135
- Μάσκα υποδικτύου: 255.255.255.0
- Προεπιλεγμένη πύλη: 192.168.1.1.
Εξαιτίας ενός λάθους του διαχειριστή στις παραπάνω ρυθμίσεις, ο Η/Υ αυτός δεν μπορεί να συνδεθεί με το Internet. Μπορείτε να υποδείξετε ποιο μπορεί να είναι το λάθος;
(c) Αμπατζόγλου Ιωάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ηλεκτρονικών ΠΕ1708