Skip navigation

Έλεγχος με υπέρυθρες ακτίνες

Έλεγχος με υπέρυθρες ακτίνες

Η πιο γνωστή εφαρμογή των υπέρυθρων ακτίνων είναι το τηλεκοντρόλ, το οποίο είναι πομπός που εκπέμπει κωδικοποιημένες εντολές μέσω ενός υπέρυθρου (IR) led. Οι εντολές είναι σε μορφή υπέρυθρου φωτός που δεν ανήκει στο ορατό φάσμα και έτσι δεν μπορούμε να τις δούμε.

Μπορεί όμως να τις ανιχνεύσει το IR led του δέκτη της τηλεχειριζόμενης συσκευής (πχ. τηλεόραση) και να τις αποκωδικοποιήσει. Επίσης μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν κάποιο IR led ανάβει, χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή κάμερα (πχ. του κινητού μας).

Ουσιαστικά το IR led του τηλεκοντρόλ μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα σε υπέρυθρα σήματα, ενώ το IR led του δέκτη μετατρέπει τα υπέρυθρα σήματα σε ηλεκτρικά. Έτσι μπορούμε να μεταδίδουμε δεδομένα ασύρματα, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν ενδιάμεσα εμπόδια (π.χ. σώματα, τοίχοι, κτλ) που θα εμποδίζουν την μετάδοση του υπέρυθρου φωτός.

Εφαρμογή 1

Πραγματοποιήστε το παρακάτω κύκλωμα με το arduino και τον δέκτη υπερύθρων.

Χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ θέλετε. Το arduino θα λάβει μέσω του δέκτη υπερύθρων τους κωδικούς που εκπέμπονται με το πάτημα κάθε πλήκτρου και θα τους εμφανίσει στην σειριακή οθόνη (serial monitor).

Προγραμματίστε το arduino με το παρακάτω πρόγραμμα.

Καταγράψτε τους κωδικούς που αντιστοιχούν σε όλα τα πλήκτρα του τηλεκοντρόλ που χρησιμοποιήσατε.

Εφαρμογή 2

Πραγματοποιήστε την παρακάτω συνδεσμολογία του arduino με τον δέκτη υπερύθρων, τις αντιστάσεις 220Ω και τα led.

Προγραμματίστε το arduino με τον παρακάτω κώδικα.

Για τις τιμές των code1, code2, code3, code4 χρησιμοποιείστε τους κωδικούς που αντιστοιχούν στα πλήκτρα 1, 2, 3, 4 του δικού σας τηλεκοντρόλ.

Πατήστε τα πλήκτρα 1, 2, 3 και 4. Τι παρατηρείται;

Γιατί δεν μπορούν να ανάψουν 2 led ταυτόχρονα;


(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ84

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0