Skip navigation

Τρεχαντήρι με led

For (δομή επαναληπτικού ελέγχου συνθήκης)

Με την δομή επαναληπτικού ελέγχου συνθήκης for(συνθήκη){κώδικας}, ο κώδικας εκτελείται τόσες φορές, όσες ισχύει η συνθήκη κατά τον έλεγχό της. Για παράδειγμα, με την for(pin=5, pin<=10, pin++){digitalWrite(pin, HIGH)}, o κώδικας digitalWrite(pin, HIGH) θα εκτελεστεί για όλα τα pin από το 5 έως και το 10. Η συνθήκη αποτελείται από την αρχή(pin=5), το τέλος (pin<=10) και το βήμα αύξησης (pin++).

Ο τελεστής αύξησης ++ προκαλεί αύξηση κατά μία ακέραιη μονάδα, ενώ ο τελεστής μείωσης -- προκαλεί μείωση κατά μία ακέραιη μονάδα.

Άσκηση

Ερώτηση

Με την εντολή for(pin=5, pin<=10, pin++){κώδικας}, ο κώδικας θα εκτελεστεί:

Answers

5 φορές

6 φορές

10 φορές

Ανατροφοδότηση

Ερώτηση

Με την εντολή for(pin=5, pin>1, pin--){κώδικας}, ο κώδικας θα εκτελεστεί:

Answers

0 φορές

5 φορές

4 φορές

Ανατροφοδότηση

Εφαρμογή 1

Θέλουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση κίνησης μιας κουκίδας (led) από αριστερά προς τα δεξιά.

Συνδέστε τα έξι LED μέσω των αντιστάσεων 220Ω στα Pin 8-13, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και σχεδιάστε το αντίστοιχο ηλεκτρονικό κύκλωμα.

Να δημιουργήσετε το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το παρακάτω διάγραμμα ροής:

Εφαρμογή 2

Χωρίς να κάνετε καμία αλλαγή στο προηγούμενο κύκλωμα, να τροποποιήστε το διάγραμμα ροής και το πρόγραμμα, έτσι ώστε να δημιουργήσετε την αίσθηση κίνησης μιας κουκίδας (led) από δεξιά προς τα αριστερά.

Εφαρμογή 3

Χωρίς να κάνετε καμία αλλαγή στο προηγούμενο κύκλωμα, τροποποιήστε το διάγραμμα ροής και το πρόγραμμα, έτσι ώστε να δημιουργήσετε την αίσθηση συνεχόμενης κίνησης μιας κουκίδας (led) από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα (knight rider effect).


(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ84

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0