«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»

Επισκέψεις

  Παραδοσιακή Φορεσιά

Οικοκυρική Σχολή

Παραδοσιακές Πίτες

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά

Αρχιτεκτονική Γρεβενιώτικου Σπιτιού

Ονομαστικές Εορτές

Το όνομα της πόλης

etwinning

Ήθη και έθιμα Αποκριάς

Επιτραπέζια παραδοσιακά παιχνίδια

Παροιμίες του τόπου μας

Ευχαριστήριο

Αρχική - index

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη                  Γρεβενά, 15 Μαρτίου 2013

Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο:  «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου». Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν,  να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr  και karaliolio@sch.gr.  

Σήμερα  στα  πλαίσια αυτής της  δραστηριότητας, θα   δημοσιοποιήσουμε    τις εργασίες των μαθητών του σχολείου μας για τα ήθη και έθιμα των Γρεβενών.

Για τα έθιμα της Αποκριάς έγραψε μαθήτρια του σχολείου μας:

«Ο παππούς και η γιαγιά μου, μου έχουν μιλήσει κάποιες φορές για τα έθιμα της Αποκριάς. Στα Γρεβενά γιορτάζουμε την Αποκριά από πολύ παλιά.

Οι μαθητές των σχολείων ντύνονταν καρναβάλια με στολές που έφτιαχναν μόνοι τους. Ήταν χρωματιστές, παράξενες και κάποιες τρομακτικές. Τα παιδιά χόρευαν συνέχεια  στους δρόμους και πείραζαν τον κόσμο που κοιτούσε.

Όλοι οι άνθρωποι έβγαιναν έξω και διασκέδαζαν. Αυτό γινόταν συνέχεια για μία εβδομάδα. Την Κυριακή της Αποκριάς μαζευόταν η κάθε οικογένεια και έκανε το έθιμο του «χάσκα» με ένα αυγό βρασμένο που κρέμονταν από μια κλωστή και το περνούσαν μπροστά στο στόμα των παιδιών. Όποιος το έπιανε με το στόμα του ήταν ο νικητής.

Επίσης σε διάφορα μέρη μέσα στην πόλη άναβαν «φανούς». Ήταν μεγάλες φωτιές από κλαδιά που καίγονταν. Ο κόσμος χόρευε γύρω από τη φωτιά, έπινε και έτρωγε μεζέδες. Στο τέλος έκαιγαν και το βασιλιά καρνάβαλο.

Μερικά από τα έθιμα αυτά συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.»

Επίσης για τις Απόκριες άλλος  μαθητής έγραψε:

 «Την Κυριακή της Τυρινής, λίγο πριν ανάψει ο φανός, συνηθιζόταν οι πιο νέοι σε ηλικία να επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους. Τους φιλούσαν το χέρι και αυτοί τους κερνούσαν με λεφτά και  γλυκίσματα. Έπειτα συγχωρούνταν μεταξύ τους και κάθονταν στο οικογενειακό τραπέζι. Όταν τελείωνε το φαγητό, ο μεγαλύτερος της οικογένειας, έκανε τον «χάσκα». Ο «χάσκας» είναι ένα αυγό βρασμένο και καθαρισμένο το οποίο το δένουνε σε μία κλωστή. Την κλωστή την κρατάμε με ένα ξύλο. Όλοι κάθονται κάτω και τα χέρια τα έχουνε στην πλάτη. Τότε αυτός που έχει το «χάσκα» τον περνάει από όλους και αυτοί προσπαθούνε να τον πιάσουνε, ενώ ο πρώτος είναι νικητής. Αμέσως μετά όλοι βγαίνουν στην πλατεία όπου γίνεται το άναμμα του «φανού». Εκεί υπάρχει άφθονο κρασί και μεζέδες. Επίσης ξεκινάει και ο χορός μαζί με το τραγούδι. Τα τραγούδια είναι μόνο της Αποκριάς. Όλοι μαζί ρίχνουν τα ξύλα (κέδρα) στη φωτιά.»

Τους ευχαριστούμε πολύ.

«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»

Επισκέψεις

  Παραδοσιακή Φορεσιά

Οικοκυρική Σχολή

Παραδοσιακές Πίτες

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά

Αρχιτεκτονική Γρεβενιώτικου Σπιτιού

Ονομαστικές Εορτές

Το όνομα της πόλης

etwinning

Ήθη και έθιμα Αποκριάς

Επιτραπέζια παραδοσιακά παιχνίδια

Παροιμίες του τόπου μας

Ευχαριστήριο

Αρχική - index