«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»

Επισκέψεις

  Παραδοσιακή Φορεσιά

Οικοκυρική Σχολή

Παραδοσιακές Πίτες

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά

Αρχιτεκτονική Γρεβενιώτικου Σπιτιού

Ονομαστικές Εορτές

Το όνομα της πόλης

etwinning

Ήθη και έθιμα Αποκριάς

Επιτραπέζια παραδοσιακά παιχνίδια

Παροιμίες του τόπου μας

Ευχαριστήριο

Αρχική - index

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη                                                            Γρεβενά, 14 Ιουνίου 2013

Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο:  «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου», ενώ στα  πλαίσια αυτής της  δραστηριότητας πραγματοποίησε  πρόγραμμα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) με το Δημοτικό Σχολείο  Grundschule Lindenberg (http://www.gs-lindenberg.de/startseite)  της Γερμανίας με θέμα τα παραδοσιακά παιχνίδια  Traditionelle Spiele.

Με την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας οι μαθητές αλλά και η τοπική κοινωνία γνώρισαν καλύτερα την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη-έθιμα και τα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας, ενώ με τη δραστηριότητα etwinning:

1. Οι μαθητές μας γνώρισαν μαθητές μιας άλλης χώρας και γνώρισαν πλευρές της σχολικής τους ζωής, αλλά και των παραδοσιακών παιχνιδιών του τόπου τους. Από το γεγονός ότι τα τέσσερα από τα πέντε παραδοσιακά παιχνίδια παίζονται με κάποιες παραλλαγές και στις δύο χώρες, έρχεται να καταδείξει τις κοινές πολιτισμικές ρίζες των δύο λαών, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την αρχαία Ελλάδα. Μ' αυτό τον τρόπο οι λαοί έρχονται πιο κοντά και καταπολεμούνται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

2. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες αφού κατά τη διάρκεια του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το word, το power point, το front page, το e-mail, videos, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, τηλεδιασκέψεις μέσω skype, το TwinSpace, αλλά γνώρισαν καλύτερα και τη γερμανική γλώσσα.

3. Έγινε προσέγγιση των δύο χωρών τόσο γλωσσικά, όσο και πολιτισμικά.  Τα παιδιά  βελτίωσαν τις γλωσσικές τους ικανότητες, απέκτησαν καινούριες επαφές και γνώρισαν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, τρόπους σκέψης και έναν καινούργιο πολιτισμό. Τα παιδιά έμαθαν να είναι ανεκτικά και ανοιχτά απέναντι σε έναν καινούργιο πολιτισμό. Επίσης έμαθαν να σέβονται έναν διαφορετικό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα γνώρισαν καλύτερα και το δικό τους πολιτισμό. Τέλος τα παιδιά μπόρεσαν να αντιληφθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και να καταλάβουν καλύτερα την ιδέα των κοινών ευρωπαϊκών πολιτισμικών στοιχείων και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν.

4. Τέλος με την αλληλογραφία που θα ακολουθήσει μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων, θα αναπτυχθούν νέες φιλίες που ίσως να κρατήσουν για πάντα....

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους εκείνους που μας βοήθησαν  στην πραγματοποίησης αυτής της δραστηριότητας. Ιδιαίτερα και ονομαστικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

1. Την κ. Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα, που για μια ακόμη χρονιά μας βοήθησε πάρα πολύ στη δραστηριότητά μας.

2. Την κ. Μεταξία (Ξένια) Φωτίου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

3. Την κ. Χάιδω Αγορογιάννη - Βουτσά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό & συγγραφέα

4. Την κ. Λουκία Καραχάλιου καθηγήτρια Αγγλικών του Σχολείου μας

5. Την κ.  Σοφία Ορφανίδου καθηγήτρια Γαλλικών  του Σχολείου μας

6. Την κ. Σταυρούλα Γιαννακοπούλου  καθηγήτρια Γερμανικών  του Σχολείου μας

7. Τον κ. Γιώργο Ζιώγο, Διευθυντή του Σχολείου μας

8. Τον κ. Θανάση Μαλέτσκο, Σχολικό Σύμβουλο

9. Τον κ. Γιώργο Νάστο,  Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

10. Τους μαθητές της Δευτέρας τάξης

11. Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

12. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών

13. Τις κόρες του μακεδονομάχου Ζήση Βέρρου

14. Το συνάδελφο Αντρέα Τζώρα για την τεχνική υποστήριξη

15. Τη Μαριλία Κοντογεώργου εκπαιδευτικό του σχολείου Grundschule Lindenberg της Γερμανίας, τους μαθητές του σχολείου και όλους τους εκπαιδευτικούς του.

Δείτε στα παρακάτω link:

Το προφίλ μου (Αργύρης Καραλιόλιος): http://desktop.etwinning.net/index.cfm

Έργα:

1.       Traditionelle Spiele (παραδοσιακά παιχνίδια): http://desktop.etwinning.net/index.cfm

Ημερολόγιο του έργου: http://twinblog.etwinning.net/63271/archive/?201304

TwinSpace: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p95106/welcome

Blog: http://new-twinspace.etwinning.net/c/portal/layout?p_l_id=23121125

Το προφίλ του έργου μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.etwinning.net/en/pub/profile.cfm?fuseaction=app.project&pid=95106&lang=en

Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο από τα παραδοσιακά παιχνίδια που παρουσιάσαμε στη γιορτή λήξης σχολικού έτους 2012-2013: http://www.youtube.com/watch?v=ytVQsb8V9Z0&feature=youtube_gdata

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype η τελευταία τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια του  προγράμματος etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης)  με το Δημοτικό Σχολείο  Grundschule Lindenberg της Γερμανίας. Σ' αυτήν οι μαθητές του  Δημοτικού Σχολείου  Grundschule Lindenberg της Γερμανίας μας παρουσίασαν τέσσερα παραδοσιακά τους παιχνίδι και εμείς τους παρουσιάσαμε ακόμη ένα το "μπιζζζ". Ακόμη στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παίξαμε και ένα παραδοσιακό τους παιχνίδι και η Ελισάβετ τραγούδησε στα Γερμανικά το τραγούδι των γενεθλίων σε δυο μαθητές του Γερμανικού Σχολείου που εκείνη την ημέρα είχαν τα γενέθλιά τους...  Η εκδήλωση, τέλος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κάπου εδώ η δραστηριότητα έφτασε στο τέλος της και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό ή την αξιολόγησή της αν θέλετε, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι μαθητές μας γνώρισαν μαθητές μιας άλλης χώρας και γνώρισαν πλευρές της σχολικής τους ζωής, αλλά και των παραδοσιακών παιχνιδιών του τόπου τους. Από το γεγονός ότι τα τέσσερα από τα πέντε παραδοσιακά παιχνίδια παίζονται με κάποιες παραλλαγές και στις δύο χώρες, έρχεται να καταδείξει τις κοινές πολιτισμικές ρίζες των δύο λαών, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την αρχαία Ελλάδα. Μ' αυτό τον τρόπο οι λαοί έρχονται πιο κοντά και καταπολεμούνται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

2. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες αφού κατά τη διάρκεια του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το word, το power point, το front page, το e-mail, videos, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, τηλεδιασκέψεις μέσω skype, το TwinSpace, αλλά γνώρισαν καλύτερα και τη γερμανική γλώσσα.

3. Έγινε προσέγγιση των δύο χωρών τόσο γλωσσικά, όσο και πολιτισμικά.  Τα παιδιά  βελτίωσαν τις γλωσσικές τους ικανότητες, απέκτησαν καινούριες επαφές και γνώρισαν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, τρόπους σκέψης και έναν καινούργιο πολιτισμό. Τα παιδιά έμαθαν να είναι ανεκτικά και ανοιχτά απέναντι σε έναν καινούργιο πολιτισμό. Επίσης έμαθαν να σέβονται έναν διαφορετικό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα γνώρισαν καλύτερα και το δικό τους πολιτισμό. Τέλος τα παιδιά μπόρεσαν να αντιληφθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και να καταλάβουν καλύτερα την ιδέα των κοινών ευρωπαϊκών πολιτισμικών στοιχείων και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει.

4. Τέλος με την αλληλογραφία που θα ακολουθήσει μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων, θα αναπτυχθούν νέες φιλίες που ίσως να κρατήσουν για πάντα....

Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες.. 

Την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 Πραγματοποιήσαμε σήμερα σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype τη δεύτερη  τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια του  προγράμματος etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης)  με το Δημοτικό Σχολείο  Grundschule Lindenberg  της Γερμανίας. Σ' αυτήν οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξαναμιλήσουν  και  να γνωριστούν  καλύτερα μεταξύ τους (στα ελληνικά μίλησαν οι μαθητές του Γερμανικού Σχολείου και στα γερμανικά οι μαθητές του σχολείου μας), μίλησαν ακόμη οι διευθυντές των δύο σχολείων και οι δάσκαλοι των δύο τάξεων και η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με την παρουσίαση  από τους μαθητές μας τεσσάρων παραδοσιακών παιχνιδιών της "τριάρας", "κουτσό",   "μακριάς γαϊδούρας" και  "περνά - περνά η μέλισσα".   Η εκδήλωση,  άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν σ’ αυτές μας τις δραστηριότητες,  ιδιαίτερα το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  Γρεβενών και να ευχηθούμε σε όλους Καλό Πάσχα.

Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες.. 

 

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2013 Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype η πρώτη τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια του  προγράμματος etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης)  με το Δημοτικό Σχολείο  Grundschule Lindenberg της Γερμανίας. Σ' αυτήν οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να μιλήσουν μεταξύ τους (στα ελληνικά μίλησαν οι μαθητές του Γερμανικού Σχολείου και στα γερμανικά οι μαθητές του σχολείου μας), μίλησαν ακόμη οι διευθυντές των σχολείων και οι δάσκαλοι των δύο τάξεων και η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με δύο τραγουδάκια στα Γερμανικά από τους μαθητές και των δύο σχολείων.  Είχε προηγηθεί αποστολή παρουσίασης (power point) με φωτογραφίες και πληροφορίες των μαθητών. Η εκδήλωση, τέλος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

Επίσης θέλουμε να ανακοινώσουμε ότι στο πρόγραμμά μας θα συμμετέχει  και το σχολείο élémentaire de Chevrier, CHEVRIER, από τη Γαλλία.

  Φωτογραφίες από την τηλεδιάσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ...

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη                                             Γρεβενά, 8 Μαρτίου 2013

Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο:  «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου».

Σήμερα  στα  πλαίσια αυτής της  δραστηριότητας, θα   δημοσιοποιήσουμε    το πρόγραμμα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο  Grundschule Lindenberg (http://www.gs-lindenberg.de/startseite)  της Γερμανίας (μαζί μάλλον με ένα σχολείο της Γαλλίας).

Το eTwinning αφορά άτομα, διδάσκοντες, μαθητές, διευθυντές σχολείων, γονείς, προσωπικό υποστήριξης, υπεύθυνους δικτυακών τοποθεσιών, εκπαιδευτές διδασκόντων, ειδικούς στην παιδαγωγική από τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Βουλγαρία, όλους ενωμένους σε έναν κοινό σκοπό. Να φέρουν τους διδάσκοντες και τους μαθητές της Ευρώπης πιο κοντά μέσω της ομαδικής εργασίας, της ανάπτυξης μίας κοινής ταυτότητας και της εκτίμησης της σημασίας να είναι κάποιος Ευρωπαίος. Αφορά επίσης τον πειραματισμό με νέες μεθόδους διδασκαλίας, νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους πραγματοποίησης παλαιών εργασιών.

Το θέμα της δραστηριότητάς μας είναι τα «Παραδοσιακά Παιχνίδια» (Traditionelle Spiele). Εγκρίθηκε από τις εθνικές υπηρεσίες Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και από την κεντρική ευρωπαϊκή υπηρεσία και πήρε το σχετικό πιστοποιητικό.  Το προφίλ του έργου μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.etwinning.net/en/pub/profile.cfm?fuseaction=app.project&pid=95106&lang=en

Σε αυτή τη δραστηριότητα μεταξύ των άλλων:

Θα συγκεντρώσουμε και θα μελετήσουμε τα παιχνίδια που παίζονταν  από τα παιδιά στο παρελθόν.

Στη συνέχεια θα βρούμε  τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σήμερα.

Θα συγκρίνουμε τα παιχνίδια του παρελθόντος, με τα σημερινά παιχνίδια.

Θα γίνει εξακτίνωση στα Μαθήματα: Ιστορία, Φυσική Αγωγή και άλλα μαθήματα του Δημοτικού.

Γλώσσες: DE (Γερμανικά)- EL (Ελληνικά) – EN (Αγγλικά)

Ηλικία μαθητών: 9 – 11 ετών

Εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: Chat, e-mail, άλλο λογισμικό (Powerpoint, βίντεο, φωτογραφίες και σχέδια), Twinspace.

Στόχος μας είναι η προσέγγιση των δύο χωρών τόσο γλωσσικά, όσο και πολιτισμικά.  Τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, να αποκτήσουν καινούριες επαφές και να γνωρίσουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, τρόπους σκέψης και έναν καινούργιο πολιτισμό.

 Ένας επιπλέον στόχος είναι η ανεκτικότητα. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να είναι ανεκτικά και ανοιχτά απέναντι σε έναν καινούργιο πολιτισμό. Θα μάθουν να σέβονται έναν διαφορετικό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα θα συνειδητοποιήσουν και το δικό τους πολιτισμό. Τέλος τα παιδιά θα μπορέσουν να αντιληφθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και να καταλάβουν καλύτερα την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει.

Διαδικασία εργασίας:

Τρόπος: Πρώτα θα  έρθουμε σε επαφή με το συνεργαζόμενο σχολείο με τη βοήθεια των e-mails, video, power point. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το chat, το Twinspace και τηλεδιάσκεψη με ζωντανή σύνδεση μέσω  skype.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Θα επιθυμούσαμε να δημιουργούσαμε ένα Twinspace, όπου θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε βήμα-βήμα τη συλλογική μας εργασία.

 

Υλικό που χρησιμοποιήσαμε:

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ελλάδας

Πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄)

Γ. Μπουσίου 38

Τ. Κ. 51100 Γρεβενά

Τηλέφωνο – Φαξ: +302462022511

http://2dim-greven.gre.sch.gr/E1%20taksi%202012.htm

karaliolio@sch.gr

 

Γεια σας φίλοι μας

     Είμαστε μαθητές του πρώτου τμήματος της Πέμπτης τάξης (Ε΄1) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών. Τα Γρεβενά είναι μια μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα και είναι η πόλη των μανιταριών και των πευκοδασών. Είμαστε περίπου έντεκα ετών και στο σχολείο μαθαίνουμε Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Τεχνικά, Φυσική, Γεωγραφία, Γυμναστική, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά! Επίσης πραγματοποιούμε και άλλες δραστηριότητες. Φέτος πραγματοποιούμε μία δραστηριότητα στα πλαίσια των Πολιτιστικών Θεμάτων για τα «παραδοσιακά παιχνίδια», δηλαδή τα παιχνίδια που έπαιζαν οι πρόγονοί μας στο μακρινό παρελθόν! Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για τα παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας σας. Εάν θέλετε να μοιραστούμε  ιδέες και να ανταλλάξουμε πληροφορίες πάνω σ’ αυτό το θέμα, ελάτε σε επαφή μαζί μας μέσω του etwinning. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας: http://2dim-greven.gre.sch.gr/E1%20taksi%202012.htm

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης

Ο δάσκαλος της τάξης

                                               Αργύριος Καραλιόλιος karaliolio@sch.gr

2nd Primary School Grevena, Greece                             Grevena 7-12-2012

http://2dim-greven.gre.sch.gr/E1%20taksi%202012.htm 

karaliolio@sch.gr

Hello friends! 

We are students in the 5th grade of the second Primary school of Grevena. Grevena is a small town in the north of Greece and it is called the town of mushrooms and pine woods. We are eleven years old and at school we have a lot of subjects: Gymnastics, Religion, Greek Language, Math’s, Geography, Art, Physics, French, German, and English!  We also work on projects. This year we are working on a project about traditional games that children used to play in the past! We are interested in learning about traditional games of your counting. If you want to share ideas and exchange information about this subject get in touch with us through e-twining in which you take. Please, if it is possible. Bring us in Contact with a school of your own country own. 

Best wishes

From the children of the class and the teacher

Mr Argyrios Karaliolios

karaliolio@sch.gr

 

Hallo liebe Leute!

Wir sind 11 jahre alt und Schuler / -innen der  5 klasse an der 2. Grundschule in Grevena. Unsere stadt liegt in west-Makedonien und ist bekaunt fur ihr pilre und pinienwaelder.

Dieses jahr organiisiert unsere klasse ein project ueber die “tradihonellen spiele unserer Heimat”.

Wir wuerden uns sehr freuen, wenn wir durch das etwining program untereinander lnformationen ueber ueber unsere projekte ausstauschen koennten.

 

Viele Gruebe

Der Klassenlehner

Argyrios Karaliolios

 

«Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου»

Επισκέψεις

  Παραδοσιακή Φορεσιά

Οικοκυρική Σχολή

Παραδοσιακές Πίτες

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά

Αρχιτεκτονική Γρεβενιώτικου Σπιτιού

Ονομαστικές Εορτές

Το όνομα της πόλης

etwinning

Ήθη και έθιμα Αποκριάς

Επιτραπέζια παραδοσιακά παιχνίδια

Παροιμίες του τόπου μας

Ευχαριστήριο

Αρχική - index