Γράφει ο Στέλιος
Αδειούχος Ηλεκτρολόγος 1ης ομάδας Α ειδικότητας και τελειόφοιτος ηλεκτρονικός.
Πώς να δώστε στο Raspberry Pi σας μια στατική διεύθυνση IP
Για να συνδεθείτε με το Raspberry Pi σας από απόσταση, θα χρειαστείτε τη δικτυακή διεύθυνση IP του Raspberry Pi - αυτό είναι βασικά, όπως μια διεύθυνση ενός σπιτιού για να γνωρίζουμε που βρίσκεται αυτό το σπίτι και στην περίπτωση του Raspberry Pi για να γνωρίζουν οι άλλοι υπολογιστές πού να ψάξουν για αυτόν στο δίκτυο. Όλες οι συσκευές σε ένα δίκτυο έχουν από μια διέθυνση IP. Από προεπιλογή, το Raspberry Pi παίρνει μια διεύθυνση IP αυτόματα από το router (που ονομάζεται Dynamic IP και συμβολίζεται με DHCP), όταν συνδεθεί πάνω στο δικτυό σας. Συνηθίζεται ο router να του δίνει πάντα την ίδια ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει κάθε φορά που αφαιρείτε το Pi σας από το δίκτυο, π.χ. με την απενεργοποίήση η σε μια διακοπή ρεύματος.
Το να έχουμε μια στατική IP δεν είναι πάντα απαραίτητο, ωστόσο, θα κάνει την επαναλαμβανόμενη πρόσβαση στο Raspberry Pi μέσω SSH πολύ πιο απλή, αφού θα ξέρουμε πάντα ότι το Raspberry Pi έχει την ίδια διεύθυνση. Αυτή η εργασία προϋποθέτει ότι έχετε εγκαταστήσει την επίσημη έκδοση Raspbian OS. Αυτό είναι διαθέσιμο στη έκδοση noobs και μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του Raspberry http://www.raspberrypi.org/downloads. Αυτός ο οδηγός προϋποθέτει επίσης ότι έχετε συνδέσει το raspberrypi σας σε ένα δίκτυο μέσω Ethernet. Εάν πρόκειται να συνδέεστε απόμακρα στο raspberry pi σας για τις περισσότερες εργασίες σας , τότε θα ήταν προτιμότερο να το τοποθετήσετε δίπλα στο router σας και να το συνδέσετε καλωδιακά(ethernet) με αυτό.
Έλεγχος Set Up
Aνοίξτε το Raspbian και συνδεθείτε πληκτρολογήστε
Username: Pi
passsword: raspberry
Με πράσινο χρώμα είναι όλες εντολές ή οι πληροφορίες που πρέπει να πληκτρολογήσετε. Καταρχάς, θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά του δικτύου μας και πληκτρολογούμε στη γραμμή εντολών :
cat /etc/network/interfaces
Η γραμμή στη προηγούμενη φωτογραφία . . .
iface eth0 inet dhcp
μας λέει πως η συσκευή μας πέρνει μια IP μέσω DHCP, που σημαίνει ότι είναι καταχωριμένο δυναμικά με το router. Αυτό είναι που θέλουμε να αλλάξουμε! για να την κάνουμε σταθερή
Β Συλλογή πληροφοριών
Πρώτα από πρέπει να συλλέξουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες από το router και το Pi μας. Θα πρέπει να γράψουμε μερικές εντολές για να δούμε αυτές τις πληροφορίες, πληκτρολογείστε :.
ifconfig
Αυτό αποκαλύπτει τις πληροφορίες του router σας, το κομμάτι που θέλετε είναι μετά eth0 (η σύνδεση Ethernet). . . .
encap eth0 Link:
Ethernet HWaddr Β8: 27: EB: B3: fc: 2c
inet addr: 192.168.1.81
BCAST: 192.168.1.255
Μάσκα: 255.255.255.0
Καταγράψτε τις παρακάτω πληροφορίες. . .
inet addr - 192.168.1.81 (Διεύθυνση τρέχουσα -pi)
BCAST - 192.168.1.255 (Το εύρος αναμετάδοσης IP)
mask - 255.255.255.0 (Μάσκα υποδικτύου Διεύθυνση)
Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερες πληροφορίες πριν προχωρήσουμε. Χρησιμοποιήστε την εντολή. . .
netstat -nr
(-n διαδρομή θα σας δώσει τις ίδιες πληροφορίες.)
Χρειαζόμαστε:
«Πύλη» Διεύθυνση - 192.168.1.254
«Προορισμός» Διεύθυνση - 192.168.1.0
Γ Επεξεργασία Διαμόρφωση δικτύου
Πρέπει τώρα να συνδέσετε αυτές τις πληροφορίες σε αρχείο παραμέτρων του δικτύου του Pi χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Πάντα χρησιμοποιείτε επεξεργαστή κειμένου nano. . .
sudo nano /etc/network/interfaces
Απλά αλλάξτε τη γραμμή που έχει ως εξής:
iface eth0 inet dhcp σε iface eth0 inet static
Στη συνέχεια, ακριβώς κάτω από τη γραμμή αυτή αρχίζει το εξής (Σημείωση. Θα χρειαστείτε τις δικές σας διευθύνσεις που συγκεντρώθηκαν στο Μέρος Β, περισσότερες λεπτομέρειες πιο κάτω). . . .
address 192.168.1.81
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.254
Για να διευκρινιστεί τι σημαίνει το κάθε μέρος. . . .
Η διεύθυνση που θέλετε να δώσετε στο Pi σας, αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε IP στο εύρος του δικτύου, αλλά συνήθως συνιστάται να πάει υψηλότερα και όχι χαμηλότερα, ή αλλιώς δεν μπορείτε να συνδέσετε διαφορετικές συσκευές στην ίδια IP! Έχω επιλεξει 192.168.1.81, καθώς έχουμε ήδη εγγραφεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση (συμβολίζεται με "inet addr»), αλλά αυτό μπορεί να είναι οποιαδήποτε διεύθυνση IP από την περιοχή 192.168.1.1 έως 192.168.1.255.
mask - Η διεύθυνση «Μάσκα» που εγράψατε νωρίτερα.
network- Η διεύθυνση IP του δρομολογητή, αυτός είναι ο «προορισμός» η διεύθυνση που βρέθηκε νωρίτερα. Μπορείτε επίσης να πάρετε αυτό από το router σας.
Bcast - Η διεύθυνση «BCAST« που βρήκαμε νωρίτερα.
gateway- Αυτή είναι η διεύθυνση «πύλη» που βρήκαμε νωρίτερα
Έτσι, θα πρέπει να δούμε κάτι σαν το παραπάνω, αλλά με τα δικά σας στοιχεία Θυμηθείτε να αποθηκεύσετε πριν την έξοδο, CTRL + X (έξοδος), μετά yes για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές!
τελευταίες εξελίξεις
Όσοι έχετε φορτώσει Raspbian Jessie λειτουργικό πάνω ακόμη και σε raspberry 3 δεν πειράζουμε καθόλου το αρχείο /etc/network/interfaces
αλλά πληκτρολογούμε
sudo nano /etc/dhcpcd.conf
και μέσα σε αυτο το αρχείο δίνουμε δύο IP μια όταν θα συνδεθει με καλώδιο LAN και μια δεύτερη IP όταν συνδέεται ασύρματα. Οπότε στο αρχείο γράφουμε τα παρακάτω
interface eth0
static ip_address=192.168.1.86/24
static routers=192.168.1.254
static domain_name_servers=192.168.1.254
interface wlan0
static ip_address=192.168.1.87/24
static routers=192.168.1.254
static domain_name_servers=192.168.1.254
και αυτό είναι όλο βέβαια παίζει πως θα συνδεθεί με το ασύρματο δίκτυο. Στο γραφικό περιβάλλον από πάνω βλέπουμε το SSID και δίνουμε κωδικό του ασύρματου δικτύου και είμαστε έτοιμοι να σερφάρουμε. Οπότε αν γίνει αυτό έχει ενημερωθεί αυτόματα ένα αρχείο και έχουν περαστεί μέσα σε αυτό οι κωδικοί του ασύρματου δικτύου, αλλιώς τους περνάμε και εμείς χειροκίνιτα
sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
και κάτω κάτω γράφουμε
network={
ssid="testing"
psk="testingPassword"
key_mgmt=WPA-PSK
}
Δ – επανέλεγχος Static IP
Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση και να ελέγξετε τις αλλαγές σας. . .
στη γραμμη εντολών πληκτρολογούμε
sudo reboot για επανεκκίνηση του R pi μας.
ή μπορούμε να επανεκινήσουμε μόνο το network με την εντολή
sudo service networking restart
ή
sudo service networking reload
και αμέσως μετά ifconfig για να εμφανιστούν οι νέες ρυθμίσεις σας. .
Κάνουμε έναν δεύτερο έλεγχο για να διαπιστώσουμε ότι όλα είναι όπως θα έπρεπε. πληκτρολογούμε ping και την δικτυακή διεύθυνση της «πύλης» δηλαδή του router. . .
ping 192.168.1.254 –c 10
κι επίσης ενα ping στην τοπική διεύθυνση του raspberry pi ping 192.168.1.81
(το -c 10 στο τελος της εντολής δηλώνει απλά ότι θέλετε να το κάνετε ping 10 φορές, αν ξεχάσετε να προσθέσετε αυτή, θα το κάνει ping συνεχόμενα. Για να σταματήσει πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων CTRL + C)
Μετά απ αυτόν τον έλεγχο θα πρέπει να έχει γίνει ping με επιτυχία και όλα τα πακέτα θα πρέπει να έχουν παραληφτεί. Αν κάτι δεν είναι σωστό ελέγξτε ξανά όλες τις διευθύνσεις IP σας, και να είστε σίγουροι ότι κάνετε ping τη σωστή διεύθυνση. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στο DHCP (δυναμική ip) αντιστρέφοντας τα βήματα.
Ας ελπίσουμε όμως,πως όλα είναι σωστά και πλέων μπορείτε να χαρείτε την σύνδεση με το Raspberry Pi σας με μια στατική διεύθυνση IP.
Υπάρχει περίπτωση σε κάποιες μετεγενέστερες εκδόσεις του λειτουργικού να μην μπορεί να πάρει στατική διεύθυνση τότε προσθέστε την εντολή
auto eth0
πριν από την εντολή
iface eth0 inet static