ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ
http://users.sch.gr/kontaxis

Τρόποι Επικοινωνίας
με Σχολικό  Σύμβουλο Αθανάσιο Κονταξή

Τα μαθήματα


Εργασία

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός - Επισκέψεις

Χρήσιμες Συνδέσεις

Στατιστικά της Σελίδας μας

 Ενημέρωση για τα ΕΠΑΛ και τις μηχανολογικές  ειδικότητες

Σχετικά με τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ και την έγκριση ολιγομελών τμημάτων (31-8-2017)

Πως γίνεται η ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών στο ΕΠΑΛ  

Οδηγίες προς διευθυντές ΕΠΑΛ για καταχώρηση τμημάτων στο e-epal

Ειδικότητες ανά ΕΠΑΛ (25-8-2017)

Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις νέες δυνατότητες των ΕΠΑΛ, η προβολή του σχολείου και των μηχανολογικών ειδικοτήτων, αναδεικνύει πιθανές διεξόδους, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης,   ενώ η προσέγγιση μαθητών οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά τις μηχανολογικές ειδικότητες επιδρά καταλυτικά στο κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις και στη διεξαγωγή του μαθήματος.

 

Με την θεσμοθέτηση και διεύρυνση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ (ΦΕΚ 513B/29-2-2016), δίνεται ένα μήνυμα ανάλογων ρυθμίσεων και για τις τρέχουσες ειδικότητες των ΕΠΑΛ.  Αφορά, μεταξύ άλλων και τις ειδικότητες Οχημάτων, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και Χημικών Εργαστηρίων (θεσμοθέτηση) αλλά και τις ειδικότητες ψυκτικού και μηχανολογικών κατασκευών (επέκταση). Για την προβολή του σχολείου σας είναι πολύ χρήσιμη η ενημέρωση των παλιών αποφοίτων. Αν αυτό δεν γίνει σε ευρεύτερη κλίμακα, ενημερώστε τουλάχιστον τους αποφοίτους των Μηχανολογικών ειδικοτήτων.  Περισσότερα...

Με την διεύρυνση των δυνατοτήτων εγγραφών και μετεγγραφών στα ΕΠΑΛ μαθητών που  δεν είχαν ανάλογη δυνατότητα, αξίζει η διεύρυνση των προσπαθειών κάθε σχολείου και κάθε ειδικότητας. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο Αριθ. Πρωτ. 78213/Δ4/ 18-5-2015 διευρύνεται η δυνατότητα αυτή τόσο για σημερινούς μαθητές, όσο και για αποφοίτους άλλων, παλαιοτέρων τύπων σχολείων. Κατεβάστε την εγκύκλιο πατώντας ΕΔΩ καθώς και την τροποποίησή της με το ΦΕΚ 1542/τ. Β΄/04-05- 2017 (από το Εθνικό Τυπογραφείο)

Με την πρόσφατη αναβάθμιση δυνατοτήτων εγγραφής των αποφοίτων ΓΕΛ σε ΕΠΑΛ (και ΙΕΚ) http://www.minedu.gov.gr/news/29804-29-08-17-synexisi-spoudon-gia-apofoitous-lykeiou-se-epa-l-kai-i-e-k αναδεικνύονται νέες δυνατότητες προσέλκυσης μαθητών, αποφοίτων ΓΕΛ.

Μετά την έναρξη της Μαθητείας στα ΕΠΑΛ - Τι μπορούν να κάνουν τα σχολεία;

Η Μαθητεία  μπορεί να αναζωογονήσει τα ΕΠΑΛ, να προσελκύσει περισσότερους αποφοίτους Γυμνασίων  και να αλλάξει το ενδιαφέρον των μαθητών εντός του σχολείου.  Τι μπορούν να κάνουν τα σχολεία και ιδιαιτέρως οι Μηχανολόγογοι. Ολο  ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.  Περισσότερα..

Με τη Διεύρυνση Πρόσβασης των αποφοίτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

 Διεύρυνση των σχολών πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστημιακές σχολές με τα ίδια μαθήματα για την πρόσβαση στα ΤΕΙ. Περισσότερα...

Επιπλέον, παρότι κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλαπλές δράσεις προβολής από τους εκπαιδευτικούς, ίσως οι παρακάτω  ιδέες σας φανούν χρήσιμες.

Είναι γνωστό ότι γονείς και μαθητές που ενδιαφέρονται να ρωτήσουν για κάποιο επάγγελμα, συνήθως απευθύνονται στους γνωστούς τους επαγγελματίες Άρα, βασική επιδίωξη είναι η στοχευμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επαγγελματιών.

Α. Προβολή σχολείου στους επαγγελματίες της περιοχής

Για την προβολή της Επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορείτε να αξιοποιήσετε την εξής ιδέα που πραγματοποιούν ορισμένα σχολεία.

 Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει απλά και εύκολα, ανά ειδικότητα, η  καταγραφή επιχειρήσεων της περιοχής του σχολείου που έχουν σχέση με τις ειδικότητες των αποφοίτων μας, από την ηλεκτρονική έκδοση του χρυσού οδηγού http://www.xo.gr και αποστολή ενημερωτικού υλικού για τις ειδικότητες που προσφέρει το σχολείο (όλες τις ειδικότητες και όχι μόνο τις μηχανολογικές). Βασικός σκοπός είναι να ενημερωθούν οι επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν βασική πηγή πληροφόρηση για όσους μαθητές ή γονείς θα ήθελαν να ενημερωθούν για τον τρόπο πρόσβασης σε ένα επάγγελμα.

Β. Διάφορες εξωστρεφείς δράσεις στα ΕΠΑΛ

Διάφορες δράσεις στα σχολεία θα πρέπει να έχουν έντονο εξωστρεφές αντικείμενο, όπως τα μόνιμα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων  (περιβαλλοντική, αγωγή υγείας, πολιτιστικά κλπ) αλλά και έκτακτες, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη δράση "Ανταποδοτική Ανακύκλωση", κατά την οποία, μπορούσαν οι μαθητές να ανακυκλώνουν άδειες συσκευασίες, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε διαγωνισμός ανακύκλωσης για μαθητές. από 23 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2015.

Οι δράσεις μπορούν να αξιοποιηθούν επιπλέον για να κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών σε τεχνικά ζητήματα αλλά και για δράσεις που θα προβάλουν την επαγγελματική εκπαίδευση στην τοπική κοινωνία.

1. Μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για την ανακύκλωση, όχι μόνο όσον αφορά στην περιβαλλοντική διάσταση αλλά και ως προς τη μηχανολογική διάσταση, δηλαδή:

  • Αρχές ανακύκλωσης που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι Μηχανικοί Αυτοκινήτων, οι ψυκτικοί, οι υδραυλικοί, οι μηχανουργοί  κλπ

  • Πως γίνεται η ανακύκλωση μετάλλων, γυαλιού, ελαστικών, πλαστικών αλλά και λαδιού (αν και δεν περιλαμβάνεται στη δράση) κλπ

2.  Οι δράσεις μπορούν να είναι εξωστρεφείς ώστε να προβάλουν την επαγγελματική εκπαίδευση. Ενδεικτικά μπορούμε να πάρουμε τις εξής πρωτοβουλίες: 

  • Αποστολή πρόσκλησης σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής για να συνδράμουν το σχολείο μας στην προσπάθεια ανακύκλωσης υλικών  

  • Ερωτηματολόγια σε γονείς μαθητών σχετικά με την ανακύκλωση και πρόσκληση για συλλογή υλικών ανακύκλωσης

  •  Επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους με θέμα την ανακύκλωση και προσκλήσεις για τη συλλογή υλικού

Γ. Βιωματική ημέρα στα ΕΠΑΛ

 Επίσης, για περισσότερο βιωματική ενημέρωση των μαθητών Γυμνασίων, μπορείτε να αξιοποιήσετε το άρθρο: Βιωματική ημέρα στα ΕΠΑΛ 
http://users.sch.gr/kontaxis/nea%20apo%20sholeia/1502viomatikiEpall.htm

Δ. Επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Τεχνολογία και ΣΕΠ

Μια καλή μέθοδος ενημέρωσης των μαθητών των Γυμνασίων για τις δυνατότητες που τους παρέχει το ΕΠΑΛ είναι η επικοινωνία ή κάλεσμα των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα της Τεχνολογίας ή του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα Γυμνάσια της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι γίνονται συχνά αποδέκτες ερωτημάτων από τους μαθητές τους για τα επαγγέλματα και μπορούν να αποτελέσουν το δίαυλο αντικειμενικής ενημέρωσης.

Ε. Ενημέρωση αποφοίτων μας για τη διεύρυνση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Είναι πολύ χρήσιμο για την προβολή του σχολείου μας η ενημέρωση των αποφοίτων μας σε σχέση με τις εξελίξεις όσον αφορά στη θεσμοθέτηση ή διεύρυνση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Δείτε σχετικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενημέρωση  μαθητών Γυμνασίου και γονέων

Οδηγός Σπουδών για τα ΕΠΑΛ  

Έναν πλήρη οδηγό σπουδών δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση μαθητών Γυμνασίου ή Α΄ τάξης ΓΕΛ αλλά και των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑΛ οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν τομέα ή ειδικότητα. Περισσότερα.

Επαγγελματικός Οδηγός Μηχανολόγων (ενημέρωση 25-1-2017)

Αναλυτικά τα Επαγγελματικά δικαιώματα και οι διεξόδοι των Μηχανολόγων όλων των ειδικοτήτων, του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ και μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο για τους  αποφοίτους. Ανατυπώστε το και δώστε το  στους αποφοίτους ή στους ενδιαφερόμενους μαθητές για τους τομείς Μηχανολόγων και Οχημάτων.  Περισσότερα...

 

.

Περισσότερες ιδέες για "Εξωστρέφεια"  δείτε στην περιοχή : Νέα από τα σχολεία

 

 

 


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (project)   ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και Ειδική Θεματική Δραστηριότητα  

Οδηγίες, συμβουλές,
ιδέες εργασιών  υλικό. Εμπειρία  από το μάθημα Τεχνολογίας


Τεχνολογία  και Βιωματικές Δράσεις  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οδηγίες, συμβουλές, ιδέες εργασιών, υλικό παλιών ημερίδων, πηγές πληροφόρησης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ στο NEWSLETTER
(δώστε το
email
σας)

Κάθε μήνα θα σας στέλνουμε τα τελευταία νέα για τους Μηχανολόγους

Διαβάστε ένα ενδεικτικό newsletter


 


 Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ!

Ο Σχολικός Σύμβουλος   ζητάει τη γνώμη σας!!!

Στείλτε την άποψή σας, το θέμα σας, στο