crypto-flyer

Σεμινάρια για την προστασία της Ανωνυμίας και της Ιδιωτικότητας, στο ΤΕΙ Πειραιά.

Αν και η χρήση εφαρμοσμένων κρυπτογραφικών πρωτοκόλλων έχει συνδεθεί κυρίως με την διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της ακεραιότητας της πληροφορίας, ένα σημαντικό πεδίο της εφαρμοσμένης κρυπτογραφίας περιλαμβάνει πρωτόκολλα και εφαρμογές προστασίας της ιδιωτικότητας. Όσο η τεχνολογία κάνει δυνατή την ολοένα και ευκολότερη παρακολούθηση επικοινωνιών σε μαζική κλίμακα, τη λογοκρισία και την απουσία της ιδιωτικότητας, τα πρωτόκολλα και οι εφαρμογές προστασίας της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο αναδεικνύονται σε ζωτικό χώρο έρευνας και εφαρμογής.

Η ημερίδα αυτή απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε αποφοίτητους πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που θέλει να εντρυφήσει σε βασικά πρωτόκολλα προστασίας της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας. Συνεχίζοντας το περσινό σεμινάριο για την Ανωνυμία στο Διαδίκτυο, σε αυτή την ημερίδα θα δώσουμε έμφαση στην τεχνική περιγραφή γνωστών πρωτοκόλλων διασφάλισης της ανωνυμίας και της ιδιωτικότητας.

Ο Διονύσης Ζήνδρος θα μας περιγράψει το βασικό υπόβαθρο των πρωτοκόλλων κρυπτογραφίας, περιγράφοντας συνοπτικά βασικούς αλγορίθμους συμμετρικής και ασύμμετρης κρυπτογραφίας, ώστε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτοκόλλων εφαρμοσμένης κρυπτογραφίας. Ο Γιώργος Καργιωτάκης θα μας δείξει την εξελικτική πορεία της κρυπτογραφίας στις συνδέσεις δικτύου, τις διαφορές των πρωτοκόλλων HTTP και HTTPS, το μοντέλο PKI, το DNSSEC και τα προβλήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας αυτών των πρωτοκόλλων. Ο Γιώργος Χατζησωφρονίου θα μας παρουσιάσει τα βασικά πρωτόκολλα διασφάλισης της ανωνυμίας, όπως ενδεικτικά πρωτόκολλα που βασίζονται σε DC-nets, mix-nets και onion routing. Ο Αλέξανδρος Αφεντούλης θα μας μιλήσει για το LEAP, ένα project το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μίας πλατφόρμας επικοινωνίας που προσφέρει ασφάλεια, ιδιωτικότητα, διαφάνεια και χρηστικότητα. Τέλος, ο Βασίλης Βερβέρης θα μας παρουσίασει την έρευνά του σχετικά με το OONI, ένα εργαλείο που πραγματοποιεί μετρήσεις όσον αφορά τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Πρόγραμμα:

  • 15:00 ? 15:05 Καλωσόρισμα και εισαγωγή Παναγιώτης Κοτζανικολάου
  • 15:05 ? 15:55 Βασικές κρυπτογραφικές έννοιες Διονύσης Ζήνδρος
  • 15:55 ? 16:45 Κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο Γιώργος Καργιωτάκης
  • 16:45 ? 17:00 Διάλειμμα
  • 17:00 ? 17:50 Συστήματα για ανώνυμη επικοινωνία Γιώργος Χατζησωφρονίου
  • 17:50 ? 18:40 Η πλατφόρμα LEAP Αλέξανδρος Αφεντούλης
  • 18:40 ? 19:30 OONI Project Βασίλης Βερβέρης

Παρασκευή 6 Ιουνίου από 15:00 ως 19:30, στην αίθουσα συνεδρίων (Πορτοκαλί Αμφιθέατρο), στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Καραολή & Δημητρίου 80).

Για έγγραφες, στην σχετική ιστοσελίδα: blackduck.cs.unipi.gr.