Στο ISE wiki θα βρείτε ένα κατάλογο με προγράμματα

ελεύθερου / ανοικτού λογισμικού [ΕΛ/ΛΑΚ]

χωρισμένα σε 23 κατηγορίες.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

 

Ελεύθερο λογισμικό ονομάζεται το λογισμικό που παρέχει τις παρακάτω ελευθερίες:

Ελευθερία 0:

Ελευθερία χρήσης του προγράμματος για οποιονδήποτε σκοπό.

Ελευθερία 1:

Ελευθερία μελέτης και τροποποίησης του προγράμματος.

Ελευθερία 2:

Ελευθερία αντιγραφής του προγράμματος.

Ελευθερία 3:

Ελευθερία βελτίωσης του προγράμματος και επανέκδοσης του, προς το συμφέρον της κοινότητας των χρηστών.


Οι ελευθερίες 1 και 3 προϋποθέτουν την πρόσβαση των χρηστών στον πηγαίο κώδικα του λογισμικού άρα το ελεύθερο λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα.

Το ανοιχτό λογισμικό όμως δεν είναι απαραίτητα και ελεύθερο. Για παράδειγμα κάποιο λογισμικό μπορεί να παρέχει ανοιχτά τον πηγαίο κώδικά του αλλά να μην επιτρέπει την τροποποίηση ή την αντιγραφή ή την αναδιανομή ή όλα τα παραπάνω. Ακόμα μπορεί να θέτει περιορισμούς στη χρήση του.

Το Ελεύθερο λογισμικό δεν είναι αντίθετο με το εμπορικό λογισμικό. Αντιθέτως το ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιείται συχνά ως εμπορικό προϊόν. Για παράδειγμα το Android Linux είναι ένα εμπορικό προϊόν που αποφέρει κέρδη στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Το ελεύθερο λογισμικό είναι αντίθετο με το ιδιοκτησιακό λογισμικό. Ιδιοκτησιακό λογισμικό (proprietary) είναι το λογισμικό που η χρήση του επιτρέπεται αποκλειστικά μόνο με άδεια από τον κάτοχο της πνευματικής ιδιοκτησίας του. Για παράδειγμα τα Windows είναι ιδιοκτησιακό λογισμικό της εταιρείας Microsoft, και μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν αποδεχτεί τους όρους χρήσης που παρουσιάζονται την πρώτη φορά που ανοίγουν μετά την αγορά. Οι όροι χρήσης αυτής της άδειας απαγορεύουν και τις 4 Ελευθερίες του Ελεύθερου λογισμικού οπότε καθιστούν τα Windows Μη-Ελεύθερο λογισμικό.

 

ΠΗΓΗ:

https://kapcom01.wordpress.com/2011/02/12/οι-4-ελευθερίες/