Από το Στέκι των Πληροφορικών:
(http://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=4702.0)


Οι εφαρμογές LTSP, sch-scripts και Επόπτης, καθώς και οι σχετικές οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης του λειτουργικού συστήματος Ubuntu 12.04 σε σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής είναι έτοιμα.
Οι οδηγίες βρίσκονται στη διεύθυνση: http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP

Εν ολίγοις, μπορεί με αυτά να στηθεί ένα ΣΕΠΕΗΥ σε καμιά ώρα, χωρίς να πειραχτεί καθόλου ο σκληρός δίσκος των clients αφού η εγκατάσταση γίνεται μόνο στο server και οι clients φορτώνουν το λειτουργικό μέσω τοπικού δικτύου.
Κύρια χαρακτηριστικά:

* Όλα τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται είναι ανοικτού κώδικα.
* Υποστηρίζονται και αρχαία εργαστήρια (ελάχιστο: 128 Mb RAM) αλλά και εντελώς σύγχρονα.
* Τα sch-scripts είναι το εργαλείο του Υπεύθυνου ΣΕΠΕΗΥ, και διευκολύνουν την εγκατάσταση, έχουν δυνατότητες μαζικής δημιουργίας αλλά και μετέπειτα επεξεργασίας χρηστών, αυτοματοποιημένη δημιουργία κοινόχρηστων φακέλων κτλ.
* Το λογισμικό διαχείρισης τάξης Επόπτης (παρόμοιο με τα iTalc, NetOp, NetSupport κτλ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους καθηγητές που διδάσκουν στο εργαστήριο, και επιτρέπει την εκπομπή της οθόνης των καθηγητών, την παρακολούθηση των οθονών των μαθητών, το κλείδωμα της οθόνης τους ή την απομακρυσμένη εκτέλεση προγραμμάτων, και πολλά άλλα.
* Τα αποθετήρια λογισμικού της Υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές εφαρμογές αλλά και διορθώσεις σε πακέτα του Ubuntu.
* Η νέα έκδοση του LTSP παράγει τον εικονικό δίσκο των clients από τον ίδιο το δίσκο του server, κάνοντας πολύ ευκολότερη τη διαχείριση των προγραμμάτων και των ρυθμίσεων του εργαστηρίου.


Κάποια γνωστά προβλήματα τα οποία δεν είναι αποτρεπτικά για τη χρήση της λύσης και θα λυθούν σιγά σιγά με τις ενημερώσεις του λειτουργικού:

* Το προεπιλεγμένο περιβάλλον Unity του Ubuntu είναι αρκετά βαρύ και ασταθές. Για τους clients έχουμε καθορίσει να χρησιμοποιούν το παλιότερο interface με την οδηγία LDM_SESSION="gnome-fallback". Για το server, προτείνεται ο καθηγητής σε κάποια στιγμή να επιλέξει κι αυτός την συνεδρία "Gnome classic - no effects" από την οθόνη σύνδεσης.
* Υπάρχει ένα θέμα με το ελληνικό πληκτρολόγιο: όσοι καθηγητές δουλεύουν στο server δεν έχουν εξ' αρχής ενεργοποιημένη την εναλλαγή ελληνικών/αγγλικών με το alt+shift. Για τους clients το έχουμε λύσει με τα sch-scripts, για το server μέχρι το Ubuntu να λύσει το πρόβλημα προσθέστε χειρωνακτικά το ελληνικό layout από τις ρυθμίσεις συστήματος.
* Το Ubuntu γενικά βγάζει αρκετά μηνύματα του τύπου "Ανιχνεύτηκε πρόβλημα, να αναφερθεί;". Αγνοήστε τα και πατήστε άκυρο, δεν έχουν σχέση με τη λύση που προτείνεται, λογικά θα έρθουν updates που θα λύνουν τα προβλήματα αυτά.
* Εάν σε κάποιον client εξαφανιστούν τα panels, επιλέξτε τον από τον Επόπτη και κάντε δεξί κλικ ? εκτέλεση αυτής της εντολής:
* gconftool-2 --recursive-unset /apps/panel && killall gnome-panel
* Το wiki με τις οδηγίες εγκατάστασης έχει μόνο τις βασικές οδηγίες προς το παρόν, αλλά ο στόχος είναι να συμπεριλάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες ακόμα και για εξεζητημένες περιπτώσεις, οπότε θα ενημερώνεται τακτικά.


Καλοδούλευτα! :)