AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς φιλόλογους με τίτλο

«Αρχαία Ελληνικά και Μέση Εκπαίδευση: Γνωστικό Αντικείμενο και Διδακτικές Προσεγγίσεις»

http://diaviou.auth.gr/ancient_greek_and_edu

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει το ανωτέρω Πρόγραμμα με πρωτοποριακό υλικό (κείμενα, παραδείγματα, βιντεοσκοπημένες διδασκαλίες, έργα τέχνης) και με τις προδιαγραφές της διά βίου εκπαίδευσης. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει τρίμηνη διάρκεια και συνοδεύεται από βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Για την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης απαιτείται η διά ζώσης παρακολούθηση 60 διδακτικών ωρών στο ΑΠΘ και επιπλέον η μελέτη υλικού και εκπόνηση εργασιών (20 ώρες). Το πρόγραμμα διαρκεί από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Απριλίου 2015.

Στόχοι

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Αρχαία Ελληνικά και Μέση Εκπαίδευση: Γνωστικό αντικείμενο και διδακτικές προσεγγίσεις» εκκινεί από τη θέση ότι όποιος διδάσκει ή θα κληθεί να διδάξει Αρχαία Ελληνικά στη Μέση Εκπαίδευση βρίσκεται απέναντι σε μαθητές οι οποίοι δεν θεωρούν διόλου αυτονόητη τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σήμερα. Είναι, ωστόσο, τέτοιος ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας και τόσες πολλές οι προσεγγίσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ώστε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως κάτι ξένο προς την εποχή μας. Επομένως, ο σύγχρονος φιλόλογος καλείται να έχει όλα τα εφόδια, για να καταστήσει σαφές στους μαθητές του ότι ο Όμηρος, ο Θουκυδίδης, ο Σοφοκλής, ο Λυσίας είναι πάντοτε «ζωντανές παρουσίες», όχι στεγνά κείμενα. Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει γνώσεις και ικανότητες που αφορούν: (α) τη στέρεη φιλολογική κατάρτιση χωρίς σχολαστικισμό, (β) τη χρήση των νέων ηλεκτρονικών φιλολογικών εργαλείων στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών (γ) την προβολή διαθεματικών προσεγγίσεων, όπως πηγάζουν από τα κείμενα, σε όλα τα επίπεδα: τη γλώσσα, την ιδεολογία, την αισθητική, τους θεσμούς, τις αξίες, (δ) τη χρήση καινοτόμων πρακτικών στη διδακτική και εκπαιδευτική πράξη.

Για να δείτε την αναλυτική ανακοίνωση για το επιμορφωτικό πρόγραμμα Φιλολόγων πατήστε εδώ.

Σε ποιους απευθύνεται:

σε εν ενεργεία φιλολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης
σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Αρχαιολογίας και Πολιτισμικών Πόρων)
σε καθηγητές ή αποφοίτους άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι επιθυμούν μια ουσιαστική γνωριμία με τα αρχαία ελληνικά κείμενα μέσα από μια σύγχρονη ματιά.
σε αδιόριστους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης
σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να γίνουν Διευθυντές Σχολικών Μονάδων
σε Διευθυντές Σχολικών Μονάδων
σε μεταπτυχιακούς φοιτητές
σε υποψήφιους διδάκτορες
σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό με στόχο να διδάξουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό
Έλληνες εκπαιδευτικούς που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διδάσκουν εκεί την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη
σε αλλοδαπούς εκπαιδευτικούς του εξωτερικού που αποφοίτησαν από ελληνικά πανεπιστήμια ή τμήματα ελληνικών σπουδών του εξωτερικού και διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη.


Διδάσκοντες

Στο πρόγραμμα διδάσκουν ο Χρήστος Τσαγγάλης (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος), ο Ευάγγελος Αλεξίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ.) και ο Βασίλειος Τσιότρας (Διδάσκων-Ειδικός Επιστήμων του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.).

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από 15/12/2014 μέχρι 15/1/2015. Λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων (40) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 245 Ευρώ ανά εκπαιδευόμενο (πληρωτέο σε δύο δόσεις στην αρχή και το τέλος του Προγράμματος).

Χώρος διεξαγωγής του προγράμματος

Τα μαθήματα θα διεξάγονται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιούνται καθημερινές απογευματινές ώρες (6-9 μ.μ.), προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να τα παρακολουθήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος κ. Αθηνά Καπράρα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τηλ. επικοινωνίας: 2310-997157 (κινητό: 6942018291) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Υποβολή αίτησης συμμετοχής

Για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, πατήστε εδώ.

http://diaviou.auth.gr/ancient_greek_and_edu

 

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής        Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Διά Βίου Μάθησης του Προγράμματος

Στ. Ανδρέου, Καθηγητής, ΑΠΘ       Χ. Τσαγγάλης, Καθηγητής, ΑΠΘ