Φερδινάνδος Μαγγελάνος (1480-1521)

Κατάλογος Βιογραφιών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική ΣελίδαΧάρτης Πλοήγησης
Ο Μικρός Εξερευνητής
Ο Μικρός Ιστορικός
Οδηγίες Χρήσης
Αξιολόγηση


Μεγέθυνση εικόνας

Η αποστολή του Μαγγελάνου περνά το στενό που φέρει το όνομά του (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).Μεγέθυνση εικόνας

Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Μαγγελάνος (Μαδρίτη, Εθνική Πινακοθήκη).

Πορτογάλος θαλασσοπόρος, επικεφαλής της ισπανικής αποστολής που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης κατά το διάστημα 1519-1522.

Ο Μαγγελάνος καταγόταν από οικογένεια κατώτερων Πορτογάλων ευγενών. Σε νεαρή ηλικία μπήκε στο αυλικό περιβάλλον και το 1505 συμμετείχε σε πορτογαλική αποστολή στις Ινδίες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας μάχης, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία.

Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να πάρει μέρος στην πορτογαλική εκστρατεία για την εξασφάλιση του ελέγχου των στενών της Σιγκαπούρης, η οποία κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση των Πορτογάλων. Λίγο αργότερα, συμμετείχε σε νέα εκστρατεία, η οποία πέτυχε να καταλάβει τελικά τα στενά της Σιγκαπούρης και να κατοχυρώσει την πορτογαλική υπεροχή στις ασιατικές θάλασσες (1511).

Το 1512 ο Μαγγελάνος επέστρεψε στην Πορτογαλία, όπου έγινε ψυχρά δεκτός και του προσφέρθηκε, ως ανταμοιβή των υπηρεσιών του, κάποιο πενιχρό κρατικό επίδομα. Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στην εκστρατεία κατά του Μαρόκου και τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να μείνει κουτσός. Κάποιοι αξιωματικοί, ωστόσο, τον κατηγόρησαν ότι δήθεν πουλούσε την πολεμική λεία στον εχθρό, γεγονός που τον έκανε να ζητήσει την παρέμβαση και την προστασία του βασιλιά Μανουήλ Α΄. Όταν ο τελευταίος δεν τον δέχτηκε σε ακρόαση, ο Μαγγελάνος παραιτήθηκε και αποσύρθηκε, πικραμένος και εξοργισμένος, στο περιθώριο της δημόσιας ζωής.

Το 1517 ο Μαγγελάνος κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον Ισπανό βασιλιά Κάρολο Α΄ και να διατυπώσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την οργάνωση ναυτικής αποστολής προς τα ‘Νησιά των Μπαχαρικών’, όπως τα έλεγαν οι Ευρωπαίοι, δηλ. τις σημερινές Μολούκες νήσους στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Μαγγελάνου, η αποστολή αυτή δεν θα ακολουθούσε τη γνωστή, μέσω Ινδικού ωκεανού, πορεία που ακολουθούσαν έως τότε οι Πορτογάλοι, αλλά θα διέσχιζε τον Ατλαντικό ωκεανό, θα έφτανε στις ακτές της νότιας Αμερικής και θα αναζητούσε την, άγνωστη ακόμα τότε, θαλάσσια δίοδο που συνδέει τον Ατλαντικό ωκεανό με τον Ειρηνικό. Σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος πρόσφερε στον Ισπανό βασιλιά μια ανέλπιστη ευκαιρία να επεκτείνει την κυριαρχία του στις άγνωστες θάλασσες της Ανατολής.

Πράγματι, ο Κάρολος Α΄ διέθεσε στον Μαγγελάνο πέντε πλοία. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος, μετά από απίστευτες δυσκολίες και περιπέτειες, ήταν ο περίπλους της Γης. Ο Μαγγελάνος, ωστόσο, δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση της προσπάθειας και τη δικαίωσή του. Σκοτώθηκε, το 1521, σε μια μάχη με ιθαγενείς στο νησί Μακτάν, των Φιλιππίνων.

ΠΗΓΕΣ: Περισσότερα...