Γεωγραφία, κλίμα & διατροφή (σελ. 2/2)

Ένα άλλο παραδοσιακό φαγητό με βάση το ψάρι το οποίο έχει κι αυτό τις ρίζες του στους Έλληνες ψαράδες της περιοχής της Κέρκυρας, είναι το «Μπουρδέτο». Η συνταγή αυτή έχει επίσης ως βάση της το ψάρι, αλλά λόγω του ότι χρησιμοποιεί κόκκινο πιπέρι είναι ιδιαιτέρως καυτερή. Ο κύριος λόγος που χρησιμοποιείται το πιπέρι σ’ αυτή τη συνταγή είναι γιατί βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, στην καλή κυκλοφορία του αίματος, είναι κατά του κρυολογήματος, ενώ προστατεύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πιπέρι προσέφερε την απαραίτητη θερμαντική ικανότητα που χρειάζονταν οι ψαράδες για τις κρύες μέρες του χειμώνα τις οποίες περνούσαν μέσα στη θάλασσα μακριά απ’ τα σπίτια τους.  Πηγή: Τα οφέλη του πιπεριού για τον άνθρωπο – Υγεία & Επιστήμη (http://www.thebest.gr)

 

Με τον καιρό, όλες αυτές οι συνταγές πέρασαν από τους ψαράδες στην κουζίνα της νοικοκυράς και αποτέλεσαν παραδοσιακά νόστιμα εδέσματα. Το ίδιο ισχύει και με την γειτονική μας Αλβανία. Δοθέντος ότι ένα μεγάλο τμήμα της χώρας αυτής βρέχεται από θάλασσα, βλέπουμε ότι κι εκεί παρόμοιες συνταγές ξεκίνησαν από ψαράδες των παραθαλάσσιων περιοχών. Οι ψαράδες επινόησαν κάποιες εύκολες στην παρασκευή τους αλλά και συνάμα δυναμωτικές για τις κρύες μέρες του χειμώνα συνταγές. Οι συνταγές αυτές που είχαν ως βάση το ψάρι αλλά και τα διάφορα θαλασσινά πέρασαν σταδιακά από τις τράτες στις κουζίνες των χωριών και αποτέλεσαν τις αγαπημένες συνταγές κάθε νοικοκυράς Πηγή: Συνέντευξη - μαρτυρία της κυρίας Γιούπε  (μητέρα του μαθητή Γιούπε Βασίλη)

 

Τις διατροφικές συνήθειες ενός λαού τις καθορίζει ως ένα βαθμό και το κλίμα της χώρας (οι καιρικές συνθήκες). Έτσι βλέπουμε το χειμωνιάτικο μενού να έχει ως πρώτη ύλη υλικά τα οποία δίνουν ενέργεια και ζεσταίνουν τον οργανισμό ενώ πολλά φαγητά του καλοκαιριού να έχουν ως βάση τους υλικά τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό με επιπλέον υγρά και δεν τον αφήνουν να αφυδατωθεί. Στην κατηγορία των καλοκαιρινών φαγητών βρίσκουμε κυρίως συνταγές που έχουν ως πρώτη ύλη το λάδι και τα λαχανικά τα οποία ωριμάζουν το καλοκαίρι π.χ. τα «Γεμιστά» τα οποία συναντάμε και σε χώρες της Ασίας που έχουν ζεστό κλίμα (Τουρκία, Λίβανος κλπ). Μια άλλη καλοκαιρινή συνταγή στο ίδιο πνεύμα είναι και το «Σουφικό» Ικαρίας. Το Σουφικό Ικαρίας είναι ένα παραδοσιακό, εύκολο και γρήγορο καλοκαιρινό φαγητό. Έρχεται από τα βάθη του χρόνου όταν οι νοικοκυρές της Ικαρίας συγκέντρωναν τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού. Επειδή συνήθως αυτά ήταν λίγα τα μαγείρευαν όλα μαζί, προκειμένου να βγάλουν το φαγητό της ημέρας!