Θρησκευτικές παραδόσεις & διατροφή (σελ. 6/6)


Παραδοσιακή μαγειρίτσα η σούπα του Μεγάλου Σαββάτου

Ένα άλλο φαγητό που παρασκευάζεται τις ημέρες του γάμου (κυρίως την επόμενη μέρα, μετά το ξενύχτι) στην νησιωτική Ελλάδα, είναι το «ξιδάτο» που προαναφέρθηκε.  Το ξιδάτο είναι σούπα με κατσίκι και εντόσθια (ο λεγόμενος πατσάς). Προσφέρεται συνήθως στον «αντίγαμο» μια μέρα μετά το γαμήλιο γλέντι όταν συγκεντρώνονται εκ νέου οι συγγενείς και οι φίλοι και το τρώνε ως αντίδοτο για τη στομαχική… κραιπάλη της προηγούμενης μέρας. Προσφέρεται επίσης στα πανηγύρια μετά τις θρησκευτικές ολονυχτίες ή τα… εγκόσμια ξενύχτια.

 

 Στο παραπάνω σκεπτικό, κινούνται και οι σούπες που καταναλώνονται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση: η παραδοσιακή «μαγειρίτσα» και οι παραλλαγές της (π.χ. «τσιλιχούρδι» η κερκυραϊκή εκδοχή της μαγειρίτσας). Ο τρόπος που σταματούν οι πιστοί τη νηστεία της Σαρακοστής, τρώγοντας μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, έχει σκοπό να προετοιμάσει το πεπτικό σύστημα για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει. Η μαγειρίτσα (σούπα με εντόσθια αρνιού) είναι ουσιαστικά ένα μεταβατικό στάδιο από τη νηστεία των προηγούμενων ημερών στην κατανάλωση αρνιού (κρέας με πολλά λιπαρά) την Κυριακή του Πάσχα. Βέβαια, πολλές φορές αυτό δεν αρκεί, όπως μαρτυρούν τα αναρίθμητα συμπτώματα δυσπεψίας εκείνων των ημερών, αλλά αυτό είναι κάτι που οφείλεται στην έλλειψη μέτρου που χαρακτηρίζει αρκετούς στο τραπέζι της Λαμπρής. Πηγή: Περιοδικό Vita: Χριστιανισμός, Νηστεία σοφά σχεδιασμένη,  Σοφία Καρυπίδου