Η γλώσσα HTML

O Παγκόσμιoς Ιστός (World Wide Web) είναι μια τεράστια συλλογή από ψηφιακά έγγραφα και ιστοσελίδες. Η ιστορία του ξεκινά από το 1990, όταν τον επινοεί ο Tim Berners Lee. Ο ίδιος δημιούργησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language).

Η HTML χρησιμοποιείται στη δημιουργία ιστοσελίδων. Πρόκειται για μια γλώσσα περιγραφής, περιγράφει δηλαδή στα διάφορα προγράμματα πλοήγησης (πχ Google Chrome, Mozilla κα) τον τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου μιας σελίδας. Για το σκοπό αυτό η HTML χρησιμοποιεί tags ή ετικέτες.

Παράδειγμα:

<b>Καλή Χρονιά!</b>

Η HTML ετικέτα<b>…</b>  έχει σαν αποτέλεσμα το κείμενο που εσωκλείεται να εμφανίζεται με έντονα γράμματα (bold).

Μία ιστοσελίδα έχει μια συγκεκριμένη δομή και αποτελείται από το περιεχόμενο προς παρουσίαση και τις html ετικέτες (tags) που ορίζουν τον τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου. Οι ετικέτες μας επιτρέπουν να εισάγουμε εικόνες, να δημιουργούμε κεφαλίδες, παραγράφους συνδέσμους και άλλα.

Μια απλή ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργηθεί με έναν απλό κειμενογράφο (text editor), όπως το Notepad. Κατά την αποθήκευση της σελίδας εκτός από το όνομα ορίζουμε την επέκταση .html, πχ mywebpage.html.

Δραστηριότητα

  • Κατεβάστε την ιστοσελίδα page.html
  • Ανοίξτε την με το Σημειωματάριο (Notepad)
  • Πειραματιστείτε
  • Αποθηκεύστε τις αλλαγές
  • Ανοίξτε την ιστοσελίδα με έναν πλοηγό, πχ Mozilla για να δείτε το αποτέλεσμα

Σημείωση: Η γλώσσα HTML εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Το παραπάνω παράδειγμα περιέχει στοιχεία και παλιότερων εκδόσεων και προορίζεται για διδακτικούς σκοπούς. Περισσότερα για την HTML ανατρέξτε στον ιστότοπο: http://www.w3schools.com

Δημοσιεύθηκε στην Διαδικτυακοί Συντάκτες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.