Οι συνταγές προέρχονται από
1. Από έρευνα-καταγραφή των μαθητών του σχολείου μας Στα νοικοκυριά της Επαρχίας Σελίνου.
2. Από τον κ .Αποστολάκη Γιάννη αρχιμάγειρα του Μ.Α.Ι.Χ
3. Από τη Μαρία και Νίκο Ψιλάκη (Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα)
4. Από συναδέλφους, αγαπημένους φίλους και συγγενείς που στήριξαν την προσπάθεια μας.
Τους ευχαριστούμε πολύ.
Eπιμέλεια- Επιλογή : Αρχοντάκη Νεκταρία Χημικός
Γυμνάσιο Παλαιόχωρας 2012
O Κρητικός καταναλώνει
• περισσότερο λίπος από όλους άλλα δε τρώει ποτέ ή σχεδόν ποτέ, ζωικά λίπη, δε καταναλώνει ποτέ σπορέλαια. Καταναλώνει , δηλαδή μονό αγνό γευστικό ελαιόλαδο.
• Ελάχιστο κρέας
• Αρκετές ποσότητες ψωμιού με πίτουρο αυτό που λέμε σήμερα ολικής αλέσεως
• Λίγο ψάρι
• Άφθονα φρούτα
• Όσπρια και λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες
• Κρασί με το φαγητό του, ένα ή δυο ποτήρια.
Περιεχόμενα
1. Το παραδοσιακό πρωινό στην Κρήτη
2. Ψωμί
3. Καλοκαιρινή Σαλάτα
4. Κάστανα Στιφάδο
5. Κολοκύθια με αυγά
6. Κατιμέρια Σελίνου
7. Πατάτες του Βοσκού
8. Καλιτσούνια με χόρτα
9. Καλοκαιρινά Καλιτσουνια με χόρτα
10. Παπούδια.
11. Χοιρινό καπνιστό με τρία βότανα
12. Mανίτες (μανιτάρια) στιφάδο με κάστανα
13. Ρεβιθόρυζο
14. Αβρωνιές βραστές
15. Αβρωνιές με κρέας
16. Σουπιές με μάραθο και ελιές πράσινες (τσακιστές)
17. Σφουγγάτο με σύγκλινα και αγκινάρες
18. Ελιόπιτα
19. Στάκα
20. Ξινόχοντρος
21. Ντομάτα με αυγά
22. Μπακαλιάρος με σέλινο
23. Γλιστρίδα με γιαούρτι
24. Αυγοκαλάμαρα
25. Σταφιδόπιτα
26. Απιδόκουπες.
27. Γάστριν -Σαμουσάδες στο φούρνο
28. Παχούντα
29. Μουσταλευριά
30. Λουκουμάδες
βιβλίο με συνταγές
Γευσεις απο ….Σελινο