Το σχολείο μας συμμετέχει στα πλαίσια του ERASMUS ΚΑ2 σε πρόγραμμα με τίτλο : «3D Printer, Technology for the Future» , διάρκειας 36 μηνών που περιλαμβάνει συνολικά έξι συναντήσεις. Το περιεχόμενο του είναι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής ,η τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση. Διαμέσου του προγράμματος το σχολείο μας προμηθεύθηκε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκπαιδευτικών αντικειμένων με σκοπό τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας τεχνικών μαθημάτων διαφόρων ειδικοτήτων( πχ μοντέλο τομής αεροπορικού κινητήρα, τμήματα ανθρώπινου σκελετού, προτομές , αρχιτεκτονικές μακέτες ,κα).
“ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΚΤΥΠΩΣΗ ”
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε ακόμα οργανισμοί ( Επαγγελματικά σχολεία από Ισπανία, Πολωνία ,Γερμανία , και μια εταιρεία από τη Ρουμανία).
Ισότοπος του προγράμματος : https://sites.google.com/view/3d-printer-technology/home-page
1η συνάντηση στη Ρουμανία
Η πρώτη συνάντηση των εταίρων έγινε στη Ρουμανία τον Δεκέμβριο του 2019 και αφορούσε στην εφαρμογή του προγράμματος και σε οργανωτικά θέματα.
Συνοπτικά έγιναν :
- Παρουσίαση των στόχων του έργου, των κύριων δραστηριοτήτων και των εκτιμώμενων αποτελεσμάτων, οργάνωση της μικτής ομάδας, καθορισμός των καθηκόντων κάθε εταίρου.
- Συζητήσεις σχετικά με συγκεκριμένο θέμα- ενότητα που θα παρουσιαστεί από κάθε εταίρο στη δεύτερη συνάντηση.
- Καθιέρωση του σχεδίου αξιολόγησης και διάδοσης
- Σχεδιασμός επόμενων βημάτων του έργου, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας του ισότοπου.
- Δημιουργία της ομάδας διαχείρισης
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κολυμένου Μαρία, Μανταλιανού Ασπασία και Ραχούτης Γιώργος.
Δεύτερη συνάντηση : Βαρκελώνη(CASTELDEFELLS) της Ισπανίας
Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην
Ισπανία το Μάρτιο του 2020 (όπου η Ελλάδα και η Ρουμανία δεν συμμετείχαν λόγω
της πανδημίας) περιλάμβανε :
- Παρουσίαση από μέρους του κάθε εταίρου των τμημάτων της Ενότητας Μάθησης (LM) που του είχαν ανατεθεί ,συζητήσεις για τυχόν αλλαγές.
- Πρώτη επαφή με τη χρήση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας “moodle”.
- Αποφάσεις ανάθεσης και παρουσίασης συγκεκριμένων καθηκόντων-παραδειγμάτων για την εκπαίδευση των μαθητών που θα παρουσιαστούν κατά την επόμενη συνάντηση (2 εργασίες τρισδιάστατης εκτύπωσης ανά συνεργαζόμενο οργανισμό).
- Αξιολόγηση της προόδου του έργου.
- Σχεδιασμός επόμενων βημάτων του έργου.
Τρίτη συνάντηση : Τηλεδιάσκεψη
Εξαιτίας της αδυναμίας λόγω COVID -19 να υλοποιηθεί η τρίτη προγραμματισμένη συνάντηση των συνεργαζόμενων οργανισμών με φυσική παρουσία , πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2020 με οργανισμό υποδοχής το σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη αυτή ήταν ο Γιώργος Ραχούτης , η Αθανασία Χατζή και η Μανταλιανού Ασπασία.
- Βασικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού υλικού με θέμα τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, που θα παραχθεί και σε έντυπη μορφή ,το οποίο υπό τη μορφή διδασκαλίας με φυσική παρουσία θα δοκιμασθεί με μαθητές στην επόμενη φάση του προγράμματος, που όπως προγραμματίστηκε θα πραγματοποιηθεί στη Πολωνία τον ερχόμενο Απρίλιο. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν και μαθητές από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία .
Βέβαια, η τελική απόφαση της δράσης θα ληφθεί σε ενδιάμεση τηλεδιάσκεψη στα μέσα Μαρτίου, όπου θα εκτιμηθεί από όλους τους εταίρους η δυνατότητα υλοποίησης της.
- Παράλληλα έγινε συνέχεια της παρουσίασης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας “moodle” για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση , έγινε αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του προγράμματος και ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, και προτάσεων για την προετοιμασία του επόμενου βήματος.
Η οργάνωση ,η διαχείριση και εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης ήταν επιτυχής και αποδοτική, όπως αυτό εκφράστηκε από το σύνολο των εταίρων οργανισμών.
4η συνάντηση στην Πολωνία
Μετά από καθυστερήσεις και αναβολές λόγου της πανδημίας , τελικά πραγματοποιήθηκε και η τέταρτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων -εταίρων στη πόλη Dąbrowa Górnicza της Πολωνίας από τις 17-10-2021 έως 23-10-2021. Το 1ο ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας συμμετείχε, με τέσσερεις μαθητές και τρεις καθηγητές. Έτσι ,οι μαθήτριες Αντωνία Τσιωχρίνη , Δανάη Μωραΐτη , Μαριάννα Ραξιώνη ,Παρασκευή Βούλγαρη και οι Ασπασία Μανταλιανού , Αθανασία Χατζή και Γιώργος Ραχούτης από μέρους των καθηγητών, ήταν αυτοί που ταξίδεψαν στη Πολωνία για να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Αντίστοιχα τα συνεργαζόμενα σχολεία από την Πολωνία, Γερμανία, δύο από την Ισπανία, και μια εταιρεία από την Ρουμανία συμμετείχαν με καθηγητές και μαθητές.
Ο βασικός στόχος της συνάντησης ήταν το εκπαιδευτικό υλικό που έχει παραχθεί ,με περιεχόμενο τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, να δοκιμαστεί με « δια ζώσης» διδασκαλία των αντίστοιχων ενοτήτων του. Αυτό περιλάμβανε εκτός την θεωρητική διδασκαλία των αντίστοιχων κεφαλαίων , την δημιουργία ομάδων εργασίας και εργαστηρίων, για την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων μαθητών πάνω στον τρισδιάστατο σχεδιασμό και την τρισδιάστατη εκτύπωση απλών αντικειμένων, αλλά και στη δημιουργία εικονικής επιχείρησης- εταιρείας τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Παράλληλα συζητήθηκε και αποφασίστηκε από τους εταίρους η πέμπτη συνάντηση του προγράμματος στην Σεβίλλη της Ισπανίας στο τέλος Μαρτίου του 2022.
Οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Πολωνία, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας ,την «πολύχρωμη» όμορφη πόλη Wrocław/Βρότσλαβ , αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης του 2ου Παγκοσμίου πολέμου , το στρατόπεδο του Άουσβιτς.
Η οργάνωση της συνάντησης υπήρξε άψογη από τη μεριά της Πολωνίας, και στέφθηκε με επιτυχία όπως εκφράστηκε από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους και φορείς.
5η συνάντηση στην Σεβίλλη της Ισπανίας
Στη Σεβίλλη της Ισπανίας έγινε η 5η συνάντηση του προγράμματος από τις 26.03.2022 έως τη 01.04.2022. Στην αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ραχούτης Γεώργιος, Μανταλιανού Ασπασία-Ειρήνη και Μαγκλάρα Ειρήνη, καθώς και οι μαθήτριες Ιορδανίδη Αθηνά, Μπάρδα Μαρία, Σέρρη Αρετή και Ραφαέλα Κουτσονίκου.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε ομάδες με μαθητές των υπόλοιπων χωρών (Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία, Πολωνία) προκειμένου να φέρουν εις πέρας ομαδικές δραστηριότητες (workshops) που αφορούν στην δημιουργία κατασκευών με τη χρήση λογισμικών προγραμμάτων σε εκτυπωτή τεχνολογίας 3D. Επίσης, μαθητές κι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το πανεπιστήμιο Loyola που εδρεύει στην Σεβίλλη και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις δράσεις του ιδρύματος γύρω από την 3D εκτύπωση και την χρήση των κατασκευών τους στην γεωργία αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Επισκέφτηκαν ακόμη μια νεοσύστατη εταιρία που ασχολείται με τις συγκεκριμένες δράσεις κι ενημερώθηκαν σχετικά με το έργο της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγινε χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν μέσω της πλατφόρμας moodle, που χρησιμοποιείται τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο μέσα στην τάξη όσο και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Πέρα από το πλαίσιο του σχολείου οι εμπλεκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της περιοχής, να γευτούν την τοπική κουζίνα και να παρακολουθήσουν παράσταση flamenco, που είναι ο παραδοσιακός χορός της περιοχής συνοδεία της ισπανικής μουσικής.
Τέλος , έγινε αξιολόγηση της συνάντησης και ορίσθηκε η ημερομηνία της τελευταίας συνάντησης του προγράμματος που θα λάβει χώρα στην πόλη Bersenbrück της Γερμανίας .