Έμειναν στη λήθη 15 και πλέον αιώνες. Μαζί με την αθλητική άμιλλα , το κλέος και τις πανανθρώπινες αξίες του αρχαίου ολυμπιακού πνεύματος. Και χρειάστηκαν η φλόγα , το όραμα , η πειθώ και τα επιχειρήματα του οραματιστή Δημητρίου Βικέλα , του μεγάλου Έλληνα της Ευρώπης και πολίτη του κόσμου , για να γίνει αποδεκτή η πρόταση του για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να ανατεθεί στο συνέδριο του Παρισιού , στις 23 Ιουνίου του 1894, η φιλοξενία τους στην Αθήνα. Οι Ολυμπιακοί , που κάρπισαν μέσα απ ' το σπόρο του κότινου , της αγριελιάς που βλάστησε στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας , πέρασαν από δύσβατους δρόμους. Προχώρησαν μέσα απ ' τους δρόμους της φωτιάς , ξεπέρασαν παγκόσμιους πολέμους , πολιτικές σκοπιμότητες , οικονομικές κρίσεις , τρομοκρατικές ενέργειες , ρατσισμό , μποϊκοτάζ εμπορευματοποιήσεις και αναδείχτηκαν σε κορυφαίο σύγχρονο θεσμό. Σε μέσο ειρηνικής συνύπαρξης και υγιούς συναγωνισμού όλων των λαών. Στο μέγιστο αθλητικό , που συνεγείρει. Η επιστροφή τους στη γενέθλια γη το 2004 θα κλείσει τον κύκλο που άνοιξε ξανά το 1896 και ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει τον ερχομό μιας νέας εποχής στον ολυμπισμό.

Αθήνα - 1896
Δεκαπέντε και πλέον αιώνες (1503 χρόνια ) μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ . Χ . από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο , οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιβεβλημένοι απ ' την αχλύ του μύθου αναβίωσαν στον τόπο που τους γέννησε . Στην Ελλάδα . Το όνειρο έκαναν πραγματικότητα ο Γάλλος κοινωνιολόγος και παιδαγωγός , βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν , και ο Έλληνας ποιητής και συγγραφέας Δημήτριος Βικέλας , ο οποίος διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής . Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η μεγάλη οικονομική προσφορά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ για την τέλεση των Αγώνων . Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής , που ξεκίνησαν στις 25 Μαρτίου και φιλοξενήθηκαν κατά βάση στο ανακαινισμένο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, διεξήχθησαν
9 αθλήματα (στίβος , άρση βαρών , ελληνορωμαϊκή πάλη , κολύμβηση , ποδηλασία , τένις , σκοποβολή , ξιφασκία και γυμναστική ) και πήραν μέρος 285 αθλητές από 13 χώρες . Το μεγάλο γεγονός μέσα σε θύελλα ενθουσιασμού ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη , νερουλά απ ' το Μαρούσι , που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο δρόμο , καλύπτοντας την απόσταση σε 2 ώρες 58'50". Η Ελλάδα συνολικά κατέκτησε 9 χρυσά μετάλλια , με τον Ι . Μητρόπουλο στους κρίκους ( γυμναστική ), τον Ν . Ανδριανόπουλο στην αναρρίχηση , τους Ι . Ορφανίδη , Π . Καρασεβδά , Ι . Φραγκούδη στη σκοποβολή , Ι . Γεωργιάδη , Λ . Πύργο στην ξιφασκία , Α . Κωνσταντινίδη στην ποδηλασία και Σπύρο Λούη στο μαραθώνιο .
Παρίσι 1900
Χαρακτήρα εμποροπανήγυρης προσέλαβαν ατυχώς οι δεύτερα Ολυμπιακοί Αγώνες , καθώς αποτέλεσαν τμήμα της διεθνούς έκθεσης του Παρισιού! Οι σημαντικές αδυναμίες και τα κωμικοτραγικά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στις εγκαταστάσεις του γαλλικού ιππικού ομίλου ( δεν υπήρξε στάδιο ) που φιλοξένησε τους Αγώνες ( δεν υπήρχε στίβος , πολλές βολές στη δισκοβολία και στον ακοντισμό δεν μπορούσαν να καταμετρηθούν, καθώς δίσκοι και ακόντια σκάλωναν στα ... δένδρα ) οδήγησαν σε παραίτηση απ ' την οργανωτική επιτροπή του βαρόνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν , ο οποίος δεν θέλησε να χρεωθεί την αποτυχία .
Παρά ταύτα , η συμμετοχή ήταν υψηλή (1.319 αθλητές και 11 αθλήτριες από 22 χώρες ), ενώ δεν έλειψαν και οι αξιόλογες επιδόσεις . Η Γαλλία επικράτησε στα μετάλλια , ενώ κορυφαίος αθλητής αναδείχτηκε ο Αμερικανός Αλβιν Κρεζλάιν , ο οποίος κατέκτησε 4 χρυσά , στα 60 μ ., στα 200 μ ., στα 110 μ . εμπόδια και στο άλμα εις μήκος . Από ελληνικής πλευράς , ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος πήρε την 5 η θέση στη δισκοβολία με 34.15 μ .
Σεν Λούης - 1904
Η μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έγινε απ ' τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν , λόγω των σημαντικών επιτυχιών των Αμερικανών αθλητών είχε τίμημα το περιορισμένο ενδιαφέρον και την πολύ μικρή συμμετοχή αθλητών εξαιτίας της τεράστιας απόστασης από την Ευρώπη . Οι Αγώνες που , σημειωτέον , διήρκεσαν τρεις μήνες αρχικά είχαν ανατεθεί στο Σικάγο , αλλά ο πρόεδρος Ρούσβελτ τους μετέθεσε στο Σεντ Λιούις λόγω της εμπορικής έκθεσης που θα λειτουργούσε εκεί .
Δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ τελετές έναρξης και λήξης , ενώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης οι υπεύθυνοι έβαλαν εκτός προγράμματος αγώνες με «άγριους ανθρώπους» , όπως χαρακτήριζαν οι Αμερικανοί τους Ινδιάνους , τους Παταγόνιους κ. ά.. Συνολικά συμμετείχαν 681 άνδρες και 6 γυναίκες από 12 χώρες , ενώ στο περιθώριο των Αγώνων απασχόλησε ιδιαίτερα η ερμηνεία της έννοιας του ερασιτέχνη αθλητή . Στο αγωνιστικό μέρος την παράσταση έκλεψε και πάλι ο μαραθώνιος δρόμος , ενώ από ελληνικής πλευράς μετάλλια κατέκτησαν ο Περικλής Κακιούσης (χρυσό στην άρση βαρών ) και ο Νίκος Γεωργαντάς στη δισκοβολία
Μεσοολυμπιάδα Αθήνας - 1906
Φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1906 αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν ως επίσημοι , παρά την επιτυχία που γνώρισαν , καθώς το 1906 δεν ήταν ολυμπιακή χρονιά. Η τέλεση τους οφείλεται στην αποτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων αλλά και στην επιθυμία των Ελλήνων για μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ελλάδα (μια πρόταση που επανέφερε ο "εθνάρχης" Κωνσταντίνος Καραμανλής επί πρωθυπουργίας του). Συμμετείχαν 884 αθλητές από 20 χώρες σε 12 αθλήματα και οι αθλητές φιλοξενήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο , το οποίο αποτέλεσε τον πρόγονο του ολυμπιακού χωριού.
Τυπώθηκαν εισιτήρια διαρκείας , 75 χρυσών φράγκων, ενώ κυκλοφόρησε και σειρά 14 γραμματοσήμων . Στην ιστορία έμεινε η νίκη του πρωταθλητή της άρσης βαρών Δημήτρη Τόφαλου , ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ύστερα από συγκλονιστική μάχη με τον Αυστριακό γίγαντα Στάινμπαχ , ανυψώνοντας 142 κιλά και 800 γραμμάρια . Στο μαραθώνιο , παρά την ... πριμοδότηση της πρώτης θέσης από Έλληνες επιχειρηματίες ( σε περίπτωση που ο νικητής ήταν Έλληνας ), επικράτησε ο Καναδός υπάλληλος σιδηροδρόμου Γουίλιαμ Σέρινγκ .
Λονδίνο - 1908
Mε πρωτοφανή συμμετοχή (1.999 άνδρες , 36 γυναίκες , 23 χώρες ), εντυπωσιακό συναγωνισμό και σπουδαίες επιδόσεις διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου . Η αρχική απόφαση της ΔΟΕ όριζε ως τόπο διεξαγωγής τη Ρώμη , όμως η έκρηξη του Βεζούβιου και οι καταστροφές που προκάλεσε πλήττοντας την ιταλική οικονομία ανάγκασαν την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει την εντολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι δηλώσεις συμμετοχής έγιναν σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι ατομικές αιτήσεις αθλητών εξετάζονταν από ειδική επιτροπή.
Η διεξαγωγή του μαραθώνιου δρόμου συγκλόνισε τους φιλάθλους εξαιτίας του δράματος του Ιταλού μαραθωνοδρόμου Ντοράντο Πιέτρι . Ο μικροκαμωμένος αθλητής μπήκε πρώτος στο στάδιο Σέπφερντ Μπας , 100.000 θέσεων, όμως λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό κατέρρευσε. Πλάϊ του έσπευσαν γιατροί και κριτές που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν . Ο Πιέτρι , αφού έπεσε και σηκώθηκε τέσσερις φορές , έκοψε το νήμα με τη βοήθεια ενός κριτή και σε κατάσταση σοκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο . Πίσω του τερμάτισε ο Αμερικανός Τζον Χέινς , που τελικά πήρε το χρυσό μετά την ένσταση που υπέβαλαν οι ΗΠΑ . Δεν έλειψαν οι μεροληπτικές αποφάσεις των Άγγλων , που ευνόησαν δικούς τους αθλητές , ενώ , από πλευράς ελληνικών επιτυχιών , ο Κώστας Τσικλητήρας κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια , στο μήκος και στο ύψος άνευ φοράς.
Στοκχόλμη - 1912
Ο Σε ένα ολοκαίνουργιο στάδιο , φτιαγμένο από γρανίτη και πέτρα καμινιού , γοτθικού στιλ , διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1912, γνωρίζοντας απόλυτη επιτυχία . Την παράσταση έκλεψε ένας 24 χρονος Ινδιάνος της φυλής Φοξ , ορφανός από πατέρα και μητέρα , ο Τζιμ Θορπ ή " Ουά Το Χουκ" στη διάλεκτο της φυλής του , που έπαιζε ράγκμπι στο ινδιάνικο κολέγιο του Κάρλάίλ . Ο Θορπ , που κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία τα χρυσά μετάλλια στο δέκαθλο και στο πένταθλο, αναγκάζοντας το βασιλιά της Σουηδίας να σπεύσει να τον συγχαρεί, «κύριε, είστε ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου», έγινε δεκτός με υποδοχή ήρωα στις ΗΠΑ.
Ένα χρόνο αργότερα , ωστόσο , η ΔΟΕ τού αφαίρεσε τα μετάλλια , καθώς θεωρήθηκε επαγγελματίας για ένα ποσό 25 δολαρίων που είχε πάρει στο ράγκμπι . Τα μετάλλια δόθηκαν στο Σουηδό Βίσλαντερ και τον Νορβηγό Μπόντι , οι οποίοι , επιδεικνύοντας άψογο πνεύμα , τα αρνήθηκαν λέγοντας ότι ανήκουν στον Θορπ , το μεγαλύτερο αθλητή του κόσμου . Στις 18 Ιανουαρίου του 1983, η ΔΟΕ επέστρεψε σε ειδική τελετή τα μετάλλια στα παιδιά του . Είχε προηγηθεί το γύρισμα της ζωής του Θορπ σε ταινία , με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ και τίτλο «Ανθρωπος από μπρούντζο» . Η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό με το σπουδαίο πρωταθλητή Κώστα Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς με 3.37 μ . και χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ.
1916 Α' Παγκόσμιος πόλεμος
Ο Α ' Παγκόσμιος πόλεμος , που ξέσπασε το 1914 και διήρκεσε έως το 1918, με θλιβερό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς , δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1916, που το 1913 είχαν ανατεθεί στο Βερολίνο . Το 1915 υπήρξε προσπάθεια οι Αγώνες να διεξαχθούν με τη συμμετοχή ουδέτερων χωρών και χωρών της συμμαχίας ΑΝΤΑΝΤ , κάτι που όμως δεν τελεσφόρησε .
Αμβέρσα 1920
Οι Αγώνες είχαν ανατεθεί αρχικά στην Ουγγαρία (χώρα από τις ηττηθείσες του πολέμου ). Όμως , το 1919 η ΔΟΕ , επιβραβεύοντας τη συμμετοχή και τη γενναιότητα των Βέλγων , που είχαν ταχθεί στο πλευρό των συμμάχων , τους ανέθεσε τους Ολυμπιακούς . Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν απέστειλε ποτέ προσκλήσεις συμμετοχής στις ηττηθείσες του πολέμου , Γερμανία , Αυστρία , Ουγγαρία , Βουλγαρία , Τουρκία , ενώ απούσα ήταν η Ρωσία , που θρηνούσε χιλιάδες νεκρούς απ ' τον πόλεμο . Στο Βέλγιο έγινε για πρώτη φορά έπαρση της ολυμπιακής σημαίας με τους πέντε κύκλους , ενώ για πρώτη φορά δόθηκε και ο όρκος του αθλητή απ ' τον Βέλγο ξιφομάχο Βικτόρ Μπουάν .
Στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο θρύλος των μεγάλων αποστάσεων , ο Φιλανδός δρομέας αντοχής Πάαβο Νούρμι . Ο «δρομέας - φάντασμα» κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα 10.000 και τα 8.000 μέτρα , ενώ ήταν δεύτερος στα 5.000 μ . πίσω από τον Γάλλο ήρωα του πολέμου Ζοζέφ Γκιγεμό . Στους Αγώνες συμμετείχαν 2.542 άνδρες και 64 γυναίκες , από συνολικά 29 χώρες , ενώ θριαμβευτές των μεταλλίων ήταν οι Αμερικανοί (41-27-28). Η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει ένα αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της ομαδικής βολής περιστρόφου με τους Α . και Ι . Θεοφυλάκη , Ι . Σάπα , Α . Βρασινόπουλο και Γ . Μωραϊτίνη .
Παρίσι - 1924
Η εμμονή του Πιερ Ντε Κουμπερτέν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην πατρίδα του , που είχε απογοητεύσει το 1900, έφερε και πάλι τους Αγώνες στο Παρίσι . Συμμετείχαν 2.956 αθλητές και 136 αθλήτριες , από 44 χώρες (απούσα και πάλι η Γερμανία , που πλήρωνε το τίμημα της ήττας στον Α ' Παγκόσμιο Πόλεμο ). Για πρώτη φορά έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων , της Ελλάδας , ως χώρας που γέννησε το θεσμό , της διοργανώτριας και της Ολλανδίας , ως της επόμενης που θα φιλοξενούσε την κορυφαία διοργάνωση.
Η μεγάλη μορφή των Αγώνων ήταν και πάλι ο Φιλανδός δρομέας Πάαβο Νούρμι , που κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια στους δρόμους αντοχής (1.500 μ ., 5.000 μ ., 10.000 μ . ανώμαλου δρόμου , 3.000 και 10.000 μ . ομαδικό). Συνολικά στην καριέρα του κατέκτησε 9 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και κατέρριψε 29 παγκόσμια ρεκόρ ... Στην ίδια διοργάνωση , ο Τζόνι Βαϊσμίλερ , ο θρυλικός «Ταρζάν»του κινηματογράφου , αναδείχτηκε χρυσός νικητής στην κολύμβηση , στα 100 και στα 400 μ . ελεύθερο.Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αναδείχτηκε νικητής ο Έλληνας γλύπτης Κώστας Δημητρίου με το θαυμάσιο έργο του «Ο Δισκοβόλος» , το οποίο κοσμεί το χώρο απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο . Στους Αγώνες συμμετείχαν 2.972 αθλητές και αθλήτριες από 44 χώρες .
Άμστερνταμ - 1928
Η Ελλάδα για πρώτη φορά παρελαύνει πρώτη , κάτι που επαναλαμβάνεται αδιάλειπτα έως σήμερα , ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιείται αφή της Ολυμπιακής Φλόγας . Με 15 ψήφους υπέρ και 6 κατά , αποφασίζεται η συμμετοχή των γυναικών σε πέντε αγωνίσματα στίβου (100 μ ., 800 μ ., δισκοβολία , ύψος και σκυταλοδρομία 4X100 μ.), γεγονός που προκαλεί σοκ στον Πιερ Ντε Κουμπερτέν , ο οποίος , επικαλούμενος λόγους υγείας , παραιτείται . (Τη θέση του θα πάρει ο Βέλγος Μπαϊλέ Λατούρ). Στην πρεμιέρα της παρουσίας τους σε Ολυμπιακούς , ξεχωρίζουν οι Καναδέζες Ρόζενφελντ και Σμιθ , οι οποίες κατακτούν χρυσό μετάλλιο στα 4X100 μ . και αργυρό και χάλκινο στα 100 μ .
Στους άνδρες ξεχώρισε ο Καναδός σπρίντερ Πέρσι Ουίλιαμς , που νίκησε στα 100 και στα 200 μέτρα . Κορυφαίες επιδόσεις των Αγώνων τα 4.20 μ . του Αμερικανού Σέιμπιν Καρ στο επί κοντώ και το 15.21 μ . του Γιαπωνέζου Μίκιο Οντα στο τριπλούν , που αποφέρει και το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ασίας . Στο Άμστερνταμ εμφανίζονται τα πρώτα φαινόμενα εμπορευματοποίησης . Οι διοργανωτές παραχωρούν με σημαντικό τίμημα τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφησης των Αγώνων σε μια εταιρία . Συμμετείχαν 2.884 αθλητές και αθλήτριες από 46 χώρες.
Λος Άντζελες - 1932
Αποτέλεσαν τη ρεβάνς των Η Π Α για την αποτυχημένη διοργάνωση του 1904 στο Σεντ Λιούις . Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού , λειτούργησε πραγματικό ολυμπιακό χωριό για τη διαμονή των αθλητών - αθλητριών , γεγονός που περιόρισε το κόστος συμμετοχής . Εντυπωσιακές εγκαταστάσεις , κοσμοπλημμύρα θεατών στην τελετή έναρξης (100.000) και στους Αγώνες (40.000 - 80.000), καινοτομίες ( ύπαρξη εκφωνητή που ενημέρωνε και κατηύθυνε τους φιλάθλους ), όμορφο θέαμα και έντονος συναγωνισμός χαρακτήρισαν τη διοργάνωση , απ ' τις πιο πετυχημένες του θεσμού .
Από τις μορφές των Αγώνων ο Αμερικανός Ουίλιαμ Αρθουρ Καρ , που πήρε το χρυσό στα 400 μ . με παγκόσμιο ρεκόρ (46.2) κι ένα χρόνο αργότερα έμεινε ανάπηρος , όταν τραμ τού συνέθλιψε τα πόδια. Αξιοσημείωτη η επιτυχία των γιων του Φιλανδού ολυμπιονίκη του 1906 στη δισκοβολία, Βέρνερ Γιάρβινεν , Μάτι και Ακίλες , οι οποίοι πήραν τα χρυσά στον ακοντισμό και στο δέκαθλο. Πολύ καλή είναι η παρουσία των Ιαπώνω , που κατακτούν χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν, με παγκόσμιο ρεκόρ (15.72 μ ,), χάρη στον Ναμπού, ο οποίος ήταν τρίτος και στο μήκος ( όπου επίσης κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ ). Στη διοργάνωση συμμετείχαν 1.281 άνδρες και 127 γυναίκες από 37 χώρες.
Βερολίνο - 1936
Η ταπείνωση του αιμοσταγούς δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ από το μαύρο Αμερικανό υπεραθλητή Τζέσε Οουενς αποτελείτο κυρίαρχο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Ο Οουενς , που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια , στα 100 μ . με 10.3, στα 200 μ . με 20.7 (παγκόσμιο ρεκόρ ), στο μήκος με 8.06 μ . και στα 4X100 μ . με 39.8 ( παγκόσμιο ρεκόρ ), έδωσε ηχηρό χαστούκι στα περί ανωτερότητας της άριας φυλής και ανάγκασε τον Χίτλερ να εγκαταλείψει το Ολυμπιακό Στάδιο για να αποφύγει την απονομή των μεταλλίων στο μεγάλο αθλητή. Τον άθλο του Όουενς κατάφερε να επαναλάβει το 1984 μόνο ο Καρλ Λιούις. Η στέρηση της γερμανικής υπηκοότητας από τους Εβραίους το 1935 από τον Χίτλερ λίγο έλειψε να τινάξει τους Αγώνες στον αέρα . Η Αθλητική Ένωση των ΗΠΑ αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση , απόφαση που άλλαξε ( με δύο ψήφους διαφορά ), μετά τη διαβεβαίωση του Χίτλερ ότι δεν πρόκειται να γίνουν διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων και των μαύρων .
Για πρώτη φορά έγινε ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, ιδέα του Καρλ Ντιμ , διευθυντή της Ακαδημίας των Σπορ της Κολονίας και γενικού γραμματέα της οργανωτικής επιτροπής . Η αφή της Φλόγας πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου και πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Κονδύλης. Η Φλόγα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο την 1 η Αυγούστου , έχοντας διατρέξει 3.075 χιλιόμετρα . Για πρώτη επίσης φορά πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ολυμπιακών, ενώ λειτούργησε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης . Η ελληνική ομάδα , που παρήλασε πρώτη, είχε επικεφαλής το χρυσό ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη , ως επίσημο προσκεκλημένο, ενώ το μπάσκετ , το χάντμπολ και το κανόε μπήκαν για πρώτη φορά στο ολυμπιακό πρόγραμμα . Στους Αγώνες συμμετείχαν 3.738 άνδρες και 328 γυναίκες από 49 χώρες . Στα μετάλλια επικράτησε η Γερμανία με 33 χρυσά, 26 αργυρά και 30 χάλκινα . Ποδαρικό από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο γυναικών στο στίβο έκανε η εκ Κύπρου σπρίντερ Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου, η οποία αγωνίστηκε στα 100 μ . και στα 80 μ. εμπόδια .
1940 - 1944 - Β΄παγκόσμιος πόλεμος
Οι στάχτες του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου και οι εκατόμβες των νεκρών δεν επέτρεψαν τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων το 1940 και το 1944. Για την ιστορία , το 1936 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αναθέσει τους Ολυμπιακούς του 1940 στο Τόκιο . Ο Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος το 1937 ανάγκασε τους Ιάπωνες να καταθέσουν πίσω την εντολή . Η εντολή δόθηκε στο Ελσίνκι , ωστόσο ο Β ' Παγκόσμιος Πόλεμος , που ξεκίνησε το 1939, ματαίωσε τους επικείμενους Ολυμπιακούς . Το ίδιο συνέβη και με εκείνους του 1944, την εντολή ανάθεσης των οποίων είχε πάρει το Λονδίνο από το 1939.
Λονδίνο - 1948
Η ανθρωπότητα παραμέρισε τα ερείπια του πολέμου και μέσα από την ειρηνική αναμέτρηση του 1948 έδωσε το σύνθημα για την επούλωση των πληγών και τη συνέχιση της ζωής. Γερμανία και Ιαπωνία πλήρωσαν το τίμημα του αιματοκυλίσματος του πλανήτη και της ήττας τους και αποκλείστηκαν από τους Αγώνες , στους οποίους χρησιμοποιήθηκε φωτοφίνις στα αγωνίσματα δρόμων και αντοχής , ενώ υπήρξε για δεύτερη φορά μετά το 1932 ραδιοφωνική κάλυψη.Στο Λονδίνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Τσεχοσλοβάκος θρύλος των δρόμων αντοχής Εμίλ Ζάτοπεκ, ο οποίος πήρε αργυρό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα.
Στις γυναίκες κυριάρχησε η Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς Κοέν, μητέρα δύο παιδιών , η οποία κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια , σε 100 μ ., 200 μ ., 80 μ . εμπόδια και 4X100 μ . Η αποκαλούμενη «ιπτάμενη νοικοκυρά» είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου αλλά ο πόλεμος δεν της επέτρεψε να πάρει μέρος σε άλλους Ολυμπιακούς .Στον πίνακα των μεταλλίων κυριάρχησαν οι ΗΠΑ με 38 χρυσά , 27 αργυρά και 19 χάλκινα . Συμμετείχαν 4.092 αθλητές και αθλήτριες από 59 χώρες.
Ελσίνκι - 1952
Ο Τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ , ο «άνθρωπος - ατμομηχανή» , έκλεψε την παράσταση στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι , όπου κορυφαίο γεγονός αποτέλεσε η πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης .Ο μεγάλος δρομέας κατέκτησε τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια , στους δρόμους αντοχής , στα 5.000 μ ., στα 10.000 μ . και στο μαραθώνιο , με νέα ολυμπιακά ρεκόρ . Τη στιγμή του τερματισμού του στα 5.000 μ ., η σύζυγος του Ντάνα Ζατοπέκοβα κατακτούσε χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό . Άλλα αστέρια που έλαμψαν ήταν ο Αμερικανός σφαιροβόλος Πάρι Ομπράιεν , ο πυγμάχος των βαρέων βαρών Φλόιντ Πάτερσον , οι Ούγγροι ποδοσφαιριστές Πούσκας , Χιντεγκούτι , Λάντος , Κότσις .
Στην πρώτη της παρουσία , η ΕΣΣΔ κατέκτησε 22 χρυσά , 30 αργυρά και 19 χάλκινα μετάλλια , παίρνοντας τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων πίσω από τις Η ΠΑ (40-19-17). Στους Αγώνες συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά τον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία και η Ιαπωνία , ενώ τη Φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο κάτω από καταρρακτώδη βροχή μετέφερε ο θρύλος του φινλανδικού και του παγκόσμιου αθλητισμού Πάαβο Νούρμι ( πέθανε το 1974). Πήραν μέρος 5.429 αθλητές και αθλήτριες από 69 χώρες.
Μελβούρνη - 1956
Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί φιλοξενούνται στην Ωκεανία και οι πολιτικές σκοπιμότητες πλήττουν την ολυμπιακή ιδέα . Η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία και το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ οδηγούν τις Ισπανία, Ολλανδία , Αίγυπτο , Ιράκ , Λίβανο στην απόφαση της μη συμμετοχής , ενώ δεν παίρνει μέρος και η Κίνα , διαμαρτυρόμενη για την παρουσία της Ταϊβάν . Τα σοβαρά επεισόδια στον αγώνα υδατοσφαίρισης Ουγγαρίας - ΕΣΣΔ (4-0) ήταν ενδεικτικά της βαριάς ατμόσφαιρας και του άσχημου κλίματος . Δυο Αμερικανοί αθλητές κι ένας Σοβιετικός έκλεψαν την παράσταση. Ο ΜπόμπιΤζο Μόροου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια , στα 100 μ ., στα 200 μ . και στα 4X100 μ ., ενώ ο Αλ Έρτερ ξεκίνησε τη λαμπρή του πορεία (νικητής σε τέσσερις συνεχείς Ολυμπιάδες) κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία .
Στους δρόμους αντοχής και συγκεκριμένα στα 5.000 μ . και στα 10.000 μ . θριάμβευσε ο Σοβιετικός Βλάντιμιρ Κουτς . Από ελληνικής πλευράς , ο Γιώργος Ρουμπάνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ με πανελλήνιο ρεκόρ 4.50 μ ., 44 ολόκληρα χρόνια μετά το τελευταίο μετάλλιο στο στίβο του Κώστα Τσικλητήρα , το 1912. Την πρώτη θέση πήρε ο Αμερικανός Ρόμπερτ Ρίτσαρντς , καθηγητής Θεολογίας , χρυσός νικητής και το 1952. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 2.958 άνδρες και 384 γυναίκες , από 67 χώρες.
Ρώμη - 1960
Ένας ξυπόλητος μαύρος αθλητής από την Αιθιοπία , ο «ξυπόλητος πρίγκιπας» Αμπέμπε Μπικίλα , έγραψε τη δική του ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης . Ο λιπόσαρκος αξιωματικός της προσωπικής φρουράς του βασιλιά Χαϊλέ Σελασιέ , τρέχοντας για τρίτη φορά στη ζωή του σε μαραθώνιο δρόμο και μάλιστα ξυπόλητος , κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 2 ώρες 15.16, που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ . Στην πυγμαχία εντυπωσίασε ο χρυσός ολυμπιονίκης των ημιβαρέων Κάσιους Κλέι , ο οποίος αργότερα κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο στην επαγγελματική πυγμαχία .
Στα θλιβερά γεγονότα ο θάνατος του Δανού ποδηλάτη Κνουτ Γιένσεν από χρήση αναβολικών ουσιών . Από ελληνικής πλευράς θρίαμβο πέτυχαν ο 20 χρονος τότε διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος και το πλήρωμα (Ζαΐμης - Εσκιτζόγλου ) του σκάφους «Νηρεύς» , κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα , στην κατηγορία «Ντράγκον» . Συμμετείχαν 5.313 αθλητές και αθλήτριες από 83 χώρες .
Τόκιο - 1964
Άγγιξαν την τελειότητα οι Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στη χώρα του «Ανατέλλοντος ηλίου» και για πρώτη φορά στην Ασία . Οι Ιάπωνες, οηματοδώντας την έναρξη μιας άλλης εποχής, ξόδεψαν δισ. δολαρίων , κατασκευάζοντας κτίρια, μετρό , αεροδρόμιο , σιδηροδρόμους υψηλής ποιότητας και εντυπωσιακές αθλητικές εγκαταστάσεις . Την Ολυμπιακή Φλόγα - μ ' ένα σαφή ειρηνικό συμβολισμό - άναψε ένας 19 χρονος φοιτητής , ο Γιοσινόρι Σακάι , που δεν είχε σχέση με τον αθλητισμό αλλά η μοίρα το θέλησε να έχει γεννηθεί σ ' ένα χωριουδάκι κοντά στη Χιροσίμα , στις 6 Αυγούστου , την ημέρα δηλαδή που έπεσε η ατομική βόμβα ...
Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η ολυμπιακή σημαία κυμάτιζε σε ιστό ύψους 15 μέτρων και 21 εκατοστών , όσο δηλαδή και το άλμα του Ιάπωνα Μίκιο Οντα , χρυσού ολυμπιονίκη στο τριπλούν στο Αμστερνταμ το 1928. Στο αγωνιστικό μέρος , μεγάλο γεγονός αποτέλεσε η νέα νίκη στο μαραθώνιο του Αμπέμπε Μπικίλα , σε 2 ώρες 12.11, ο οποίος πέθανε το 1973, σε ηλικία 41 χρόνων , από εγκεφαλική αιμορραγία . Στους δρόμους ημιαντοχής θριάμβευσε ο Νεοζηλανδός Πίτερ Σνελ με χρυσά μετάλλια στα 800 μ . και τα 1.500 μ . Δυο αδελφές από τη Σοβιετική Ένωση , η Ταμάρα και η Ιρίνα Πρες , κέρδισαν τρία χρυσά μετάλλια , στη σφαίρα και στο δίσκο η πρώτη και στο πένταθλο η δεύτερη . Στη δισκοβολία , ο Αλ Ερτερ , αν και τραυματίας , κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες , στην πέμπτη του βολή , με 61 μ . Στην κολύμβηση η Αυστραλέζα Ντον Φρέιζερ κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ . ελεύθερο . Συμμετείχαν 5.133 αθλητές και αθλήτριες από 93 χώρες .
Μεξικό - 1968
Ο Η Ολυμπιάδα του Μπομπ Μπίμον και των εκπληκτικών επιδόσεων . Το μεγάλο υψόμετρο , ο ελαστικός τάπητας και η συ­νύπαρξη μιας πλειάδας σπουδαίων αθλητών δημιούργησαν σπουδαίο συναγωνισμό και εκπληκτικές επιδόσεις . Κι όλα αυτά εν μέσω διαδηλώσεων , δακρυγόνων και πυροβολισμών από αστυνομικούς , καθώς οι φοιτητές διαδήλωναν την αντίθεση τους στη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων , που οδηγούσε σε κατάρρευση την εθνική οικονομία . Η κορυφαία επίδοση των Αγώνων ήταν το τρομερό άλμα του Μπομπ Μπίμον στα 8.90 μ . (!!!) στην πρώτη του προσπάθεια . Το ρεκόρ άντεξε έως το 1991, οπότε καταρρίφθηκε με 8.95 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο από τον επίσης Αμερικανό Μάικ Πάουελ . Στη δισκοβολία ο Αλ Ερτερ ολοκλήρωσε τη θαυμαστή συγκομιδή του με το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο στο δίσκο , με εντυπωσιακή βολή στα 64.78.
Στο ύψος επικράτησε ο Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι με 2.24, εισάγοντας τον επαναστατικό παλμό του ( πέρασμα με την πλάτη ), ενώ στο τριπλούν νικητής με παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ο Σοβιετικός Σανέγεφ με 17.39.Ακόμη , στους δρόμους αντοχής αρχίζει η κυριαρχία της «μαύρης ηπείρου» ... Κατά την απονομή των επάθλων στα 200 μ ., δυο μαύροι Αμερικανοί , ο πρώτος νικητής Τόμι Σμιθ και ο τρίτος Τζον Κάρλος , παρουσιάζονται ξυπόλητοι στο βάθρο και την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ υψώνουν γαντοφορεμένη τη γροθιά τους , σε μια προσπάθεια για ισότιμη παρουσία της μαύρης φυλής και χτύπημα του ρατσισμού . Στέλνονται στις ΗΠΑ με το πρώτο αεροπλάνο , όπου αντιμετωπίζουν την κατακραυγή ... Από ελληνικής πλευράς , ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 70 κιλά της ελληνορωμαϊκής , ενώ ο Χρήστος Παπανικολάου παίρνει την τέταρτη θέση στο επί κοντώ με 5.35 μ. Την τέταρτη θέση στην πάλη παίρνουν και οι Καρυπίδης , Μοσχίδης. Στους Αγώνες συμμετείχαν 5.498 αθλητές και αθλήτριες από 112 χώρες .
Μόναχο - 1972
Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιφέρουν καίριο χτύπημα στον ολυμπιακό θεσμό , πλήττοντας θανάσιμα και το ολυμπιακό κίνημα . Στις 5 Σεπτεμβρίου εισβάλλουν στο ολυμπιακό χωριό , σκοτώνουν δύο αθλητές του Ισραήλ και συλλαμβάνουν 11 ως ομήρους . Στο αεροδρόμιο κοντινής κωμόπολης κι ενώ μεσολαβούν 20 δραματικές ώρες διαπραγματεύσεων , δεν αποφεύγεται το μακελειό . Θλιβερός απολογισμός : 111 σραηλινοί , 5 τρομοκράτες και 1 αστυνομικός νεκροί.Οι Αγώνες πραγματοποιούνται κάτω από βαριά ατμόσφαιρα και κλίμα και μορφές αναδεικνύονται μεταξύ άλλων : Ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ , νικητής στα 100 και στα 200 μέτρα . Στα 100 μ . η ατυχία πλήττει το φτερωτό γιατρό Βασίλη Παπαγεωργόπουλο , που τραυματίζεται και δεν αγωνίζεται στα ημιτελικά , χάνοντας την ευκαιρία της διεκδίκησης ενός μεταλλίου .
Ο Τζον Ακι Μπούα απ ' την Ουγκάντα , νικητής στα 400 μ . εμπόδια με παγκόσμιο ρεκόρ 47.82. Έβδομος στο ίδιο αγώνισμα ο Τζιωρτζής . Στα 800 μ . κυριαρχεί ο Αμερικανός Ντέιβ Γουότλ με το καπελάκι του γκολφ . Στον ακοντισμό πρώτευσε ο Δυτικογερμανός Κλάους Βόλφερμαν , στα 5.000 και στα 10.000 μ . θριάμβευσε ο Φιλανδός Λάσε Βίρεν , ενώ στο ύψος επικράτησε η μόλις 16 χρόνων Δυτικογερμανίδα Ούλρικε Μάιφαρτ . Στην κολύμβηση ειδική αναφορά χρειάζεται ο εκπληκτικός Αμερικανός Μαρκ Σπιτς , που κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια , όσα είχε ποραναγγείλει πως θα πάρει , ενώ συγκλονιστική ήταν η νίκη της ΕΣΣΔ στον τελικό του μπάσκετ , με αντίπαλο τις ΗΠΑ (51-50), με καλάθι του Σεργκέι Μπέλοφ στο τελευταίο δευτερόλεπτο . Από ελληνικής πλευράς , αργυρά μετάλλια κατέκτησαν ο Πέτρος Γαλακτόπουλος στην κατηγορία των 74 κιλών της ελληνορωμαϊκής και ο Ηλίας Χατζηπαυλής στην ιστιοπλοΐα , στην κατηγορία σκαφών ΦΙΝΝ . Στην άρση βαρών , ο Χρήστος Ιακώβου ήταν 5 ος στην κατηγορία των 82,5 κιλών. Στους Αγώνες πήραν μέρος 7.121 αθλητές και αθλήτριες από 121 χώρες.
Μόντρεαλ - 1976
Οι μεγάλες απεργίες των εργατικών συνδικάτων και οι οικονομικές διεκδικήσεις τους παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων απείλησαν σε σημαντικό βαθμό τη διεξαγωγή του θεσμού . Η διοργάνωση επιβαρύνθηκε σε τέτοιο βαθμό από τεράστια οικονομικά ανοίγματα και σπατάλες , που , πέραν των χρεών που πλήρωναν τα επόμενα χρόνια οι Καναδοί , αποθάρρυνε μέχρι το 1984 την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ανάληψη των Αγώνων . Στα προβλήματα παρεισέφρησε και η πολιτική. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας, ομάδα της οποίας είχε περιοδεύσει στη Νότια Αφρική , που ακολουθούσε ρατσιστική πολιτική και ήταν εκτός Ολυμπιακών από το 1964 - 24 χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής αποχώρησαν από τους Αγώνες .
Ο συναγωνισμός και οι εντυπωσιακές επιδόσεις δεν έλειψαν απότους Ολυμπιακούς (4.834 άνδρες , 1.251 γυναίκες , 92 χώρες ), που διεξήχθησαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας . Στα 100 μ . ο άγνωστος Χέιζλι Κρόφορντ , από το Τρινιντάντ , νίκησε με 10.06, ενώ ο Λάσε Βίρεν επικράτησε ξανά στα 5.000 και τα 10.000 μ ., όπως πριν από τέσσερα χρόνια . Στα 400 και τα 800 μ . θριάμβευσε ο Κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μ. με 1.43.50. Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε και ο Σουηδός Γκάρντερουντ στα 3.000 μ . στιπλ με 8.08.02, ενώ στα 110 μ . εμπόδια επικράτησε ο Γάλλος Γκι Ντρι . Στα 400 μ . εμπόδια άρχισε η κυριαρχία του Αμερικανού Εντουιν Μόουζες , που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 47.64, απόντος του Μπούα , ενώ στο ύψος νικητής ήταν ο 19 χρονος Πολωνός Γιάτσεκ Βζόλα με 2.25, που ξεπέρασε τον παγκόσμιο ρέκορντμαν Ντουάιτ Στόουνς . Στο τριπλούν ο Βίκτορ Σανέγεφ κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς , ενώ στη γυμναστική εντυπωσιάζει η Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι , κατακτώντας τρία χρυσά , ένα αργυρό κι ένα χάλκινο . Στην κολύμβηση η Ανατολικογερμανίδα Κορνέλια Εντερ κατακτά τέσσερα χρυσά , ενώ ο Σοβιετικός γίγαντας Βασίλι Αλεξέγεφ γίνεται για δεύτερη φορά χρυσός ολυμπιονίκης στα υπέρβαρε της άρσης βαρών . Από ελληνικής πλευράς , ο Νίκος Ηλιάδης παίρνει την τέταρτη θέση στην κατηγορία των 82,5 κιλών της άρσης βαρών με 340 κιλά σύνολο .
Μόσχα - 1980
Ο Οι εκπληκτικές τελετές έναρξης και λήξης ,με πρωταγωνιστή το διάσημο αρκουδάκι , τον Μίσα, χαρακτήρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες , που σημαδεύτηκαν από το μποϊκοτάζ των Δυτικών. Η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν την ίδια χρονιά οδήγησε 30 χώρες (μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία) να απόσχουν από τους Αγώνες. Για τη διάσωση του θεσμού , που αντιμετώπιζε πλέον σαφές πρόβλημα επιβίωσης , ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ,ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής , πρότεινε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα . Η πρόταση του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από επωνύμους και ανωνύμους , όμως προσέκρουσε στην πολιτική και στα συμφέροντα της ΔΟΕ . Στους μεγάλους πρωταγωνιστές των Αγώνων μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται :
Ο νικητής των 100 μ . Βρετανός Αλαν Γουέλς , ο 36 χρονος Αιθίοπας Μίρους Γίφτερ , νικητής στα 5.000 και στα 10.000 μ ., ο Σοβιετικός Βίκτορ Σανέγεφ , αργυρός νικητής στο τριπλούν με 17.24 ( έχασε την ευκαιρία για ένα τέταρτο χρυσό μετάλλιο ,καθώς επικράτησε ο συμπατριώτης του Ουντμάε με 17.35), ο Ανατολικογερμανός Βέσινγκ , χρυσός νικητής στο άλμα εις ύψος με παγκόσμιο ρεκόρ 2.36 μ ., ο συμπατριώτης του Βάλντεμαρ Τσερπίνσκι , που επανέλαβε τον άθλο του Αμπέμπε Μπικίλα , επικρατώντας για δεύτερη φορά στο μαραθώνιο .Νέα επιτυχία και χρυσό για τον Γιούρι Σέντιχ στη σφυροβολία , ενώ στο επί κοντώ ο Πολωνός Κοζακίεβιτς πήρε την πρώτη θέση με παγκόσμιο ρεκόρ , 5.78 μ . Στην κολύμβηση ο Σοβιετικός Βλαντιμίρ Σάλνικοφ κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σπάζοντας το φράγμα των 15 λεπτών στα 1.500 ελεύθερο , στη γυμναστική η Κομανέτσι πήρε δύο χρυσά αλλά έπεσε απ ' τη δοκό , ο Τεόφιλο Στίβενσον κατέκτησε στην πυγμαχία το τρίτο του χρυσό μετάλλιο ( αρχής γενομένης από το 1972) και γύρισε την πλάτη στους μάνατζερ , που του πρότειναν να γίνει επαγγελματίας έναντι 2.000.000 δολαρίων . Από ελληνικής πλευράς ο Στέλιος Μιγιάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών της ελληνορωμαϊκής , ενώ χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης στα 62 κιλά της ελευθέρας πάλης και ο Τάσος Μπουντούρης στην ιστιοπλοΐα , στα σκάφη «Σόλινγκ» , με πλήρωμα τους Τάσο Γαβρίλη και Αριστείδη Ρεπανάκη . Συμμετείχαν 5.283 αθλητές και αθλήτριες από 80 χώρες.
Λος Άντζελες - 1984
Ο Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των εκπροσώπων του ανατολικού μπλοκ να μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες , μιμούμενοι τις ΗΠΑ . Δεκατέσσερις συνολικά χώρες , μεταξύ των οποίων ΕΣΣΔ , Ανατολική Γερμανία , Πολωνία , Τσεχοσλοβακία , Βουλγαρία , επικαλούμενες τη μη ύπαρξη μέτρων ασφαλείας , την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη της ΔΟΕ και την προσφορά παροχής ασύλου σε κάθε Ανατολικό που θα το επιθυμούσε , απουσίασαν από τους Αγώνες . Παρούσα ήταν μόνο η Ρουμανία . Στη χολιγουντιανής έμπνευσης τελετή έναρξης , με ... αστροναύτες να κατεβαίνουν απ ' τον ουρανό και μάχες μεταξύ καουμπόηδων και Ινδιάνων , δεν έλειψε και η μουσική του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη .
Στα μελανά σημεία της διοργάνωσης η πώληση της Ολυμπιακής Φλόγας με το χιλιόμετρο από τους Αμερικανούς , όπου οι διαμαρτυρίες της Ελλάδας και η κατακραυγή δεν έφεραν αποτέλεσμα . Σκάνδαλο αποτέλεσε και ο όρκος του αθλητή απ ' τον Αμερικανό Εντουιν Μόουζες , ο οποίος επανέλαβε τρεις φορές «πνεύμα των Αγώνων» , που ήταν το σλόγκαν εταιρίας κατασκευής αθλητικών ειδών ! Στους Αγώνες κυριάρχησε ο Αμερικανός υπερπρωταθλητής Καρλ Λιούις , ο οποίος κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια , σε 100 μ., 200 μ ., μήκος και 4X100 μ ., φτάνοντας την επιτυχία που είχε το 1936 στο Βερολίνο ο Τζέσε Οουενς . Στα 400 μ . επικράτησε και πάλι ο Εντουιν Μόουζες , στα 800 μ . ο Βραζιλιάνος Γιόακιμ Κρουζ και στα 5.000 μ . ο Μαροκινός Σαΐντ Αουίτα . Στο δέκαθλο την πρώτη θέση πήρε ο Βρετανός Ντάλεϊ Τόμσον , ενώ συγκλόνισε με την εμφάνιση της , όταν μπήκε παραπαίοντας στο Ολυμπιακό Στάδιο , η Ελβετίδα μαραθωνοδρόμος, Γκάμπριελ Αντερσεν Σάινς . Στην κολύμβηση την παράσταση έκλεψε το «άλμπατρος του Οφενμπαχ» , ο Δυτικογερμανός Μίκαελ Γκρος , με δύο χρυσά μετάλλια , ενώ στο μπάσκετ οι ΗΠΑ με τους Μάικλ Τζόρνταν και Πατ Γιούιν στη σύνθεση τους κατέκτησαν το χρυσό . Από ελληνικής πλευράς , ο Δημήτρης θανόπουλος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 82 κιλώντης ελληνορωμαϊκής , ενώ ο Μπάμπης Χολίδης πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 57 κ . της ελληνορωμαϊκής . Ο μεγάλος παλαιστής της Ατλάντα έχασε την ευκαιρία για το χρυσό όταν στον ημιτελικό ήρθε 6-6 με τον Ιάπωνα Μασάκι Ετο , αν και προηγήθηκε 6-0! Συμμετείχαν 6.802 αθλητές και αθλήτριες από 140 χώρες .
Σεούλ - 1988
Χαρακτηρίσθηκαν οι Αγώνες των ρεκόρ και του ντόπινγκ, καθώς καταρρίφθηκαν 117 ολυμπιακά και 30 παγκόσμια ρεκόρ , ενώ εντοπίστηκαν 10 ντοπαρισμένοι αθλητές , μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον , ο πιο γρήγορος άνθρωπος του κόσμου . Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ δοκιμάστηκε σκληρά . Απ ' τη μια η επιθυμία της Βόρειας Κορέ­ας να συνδιοργανώσει τους Αγώνες , απ ' την άλλη οι συνεχείς διαδηλώσεις των φοιτητών και οι συγκρούσεις τους με την Αστυνομία για το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση της χώρας και εν μέσω αυτών ένα μίνι μποϊκοτάζ . Η Βόρειος Κορέα δεν συμμετείχε στους Αγώνες , καθώς δεν επήλθε συμφωνία στην κατανομή των αθλημάτων που θα φιλοξενούσε κάθε χώρα , και συμπαραστάτες μαζί της τάχτηκαν Κούβα , Αιθιοπία , Αλβανία , Μαδαγασκάρη .
Το τελευταίο μεγάλο πρόβλημα ήταν η απαίτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας , Πακιστανού Τσάουντρι , να αποκλειστεί το Ισραήλ από τους Αγώνες λόγω συμμετοχής δύο Ισραηλινών πυγμάχων σε τουρνουά της Νότιας Αφρικής , διαφορετικά θα αποχωρούσαν οι χώρες της Αφρικής . Τελικά , το μποϊκοτάζ αποφεύχθηκε με τον αποκλεισμό των δύο αθλητών. Οι Ολυμπιακοί σημαδεύτηκαν από το ντόπινγκ του Μπεν Τζόνσον. Λίγα 24ωρα μετά την εκπληκτική νίκη του επί του Καρλ Λιούις με παγκόσμιο ρεκόρ (9.79), ανακοινώθηκε ότι ο Τζόνσον βρέθηκε ντοπαρισμένος με την ουσία στανοζολόλ . Σε φαινόμενο των Αγώνων αναδείχτηκε η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ , που πέθανε πέρσι από καρδιακή προσβολή , η οποία κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια , στα 100 μ ., στα 200 μ . και στα 4X100 μ . κι ένα αργυρό στα 4X400 μ . Ο Καρλ Λιούις μετά το χρυσό από σπόντα στα 100 μ . κέρδισε και στο μήκος , ενώ στο άλμα εις ύψος η Στέφκα Κονσταντίνοβα έχασε σε αγώνα μπαράζ το χρυσό από την Αμερικανίδα Ρίτερ με 2.03. Στην κολύμβηση ο Αμερικανός Ματ Μπιόντι κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια , ενώ στην άρση βαρών ο φυγάς από τη Βουλγαρία Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου με τα χρώματα της Τουρκίας πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 60 κ . με παγκόσμια ρεκόρ. Στα αξιοσημείωτα η νίκη της ΕΣΣΔ επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό και η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Από ελληνικής πλευράς , ο σπουδαίος Μπάμπης Χολίδης κατέκτησε και πάλι το χάλκινο μετάλλιο στα 57 κιλά της ελληνορωμαϊκής . Πήραν μέρος 8.473 αθλητές και αθλήτριες από 159 χώρες.
Βαρκελώνη - 1992
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της νέας εποχής και της νέας τάξης πραγμάτων . Η Σοβιετική Ένωση δεν υφίσταται πλέον (στη θέση της συμμετέχει η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών , περιστασιακό άθροισμα των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών), η Γιουγκοσλαβία έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη , η Γερμανία ήταν πλέον ενιαία , ενώ η κυριαρχία των ΗΠΑ είναι απόλυτη . Η διοργάνωση - ίσως η κορυφαία όλων των εποχών - που αναλήφθηκε κυρίως χάρη στη βοήθεια του επίσης Καταλανού προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για την ανάπλαση της Βαρκελώνης και την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Καταλονίας. «Παρών» έδωσαν αθλητές και αθλήτριες από 173 χώρες , ενώ στην τελετή έναρξης, παρουσία δεκάδων αρχηγών κρατών , μεταξύ των οποίων οι Μαντέλα , Μιτεράν , Κάστρο , Μένεμ ακούστηκε και ο «ολυμπιακός ύμνος» του Μίκη Θεοδωράκη , ενώ η Αγνή Μπάλτσα τραγούδησε τη «Ρωμιοσύνη» .
Ατραξιόν των Αγώνων τα μεγάλα αστέρια του NBA ( Τζόρνταν , Τζόνσον , Μπερντ , Μπάρκλεϊ , Πίπεν , Γιούιν , Μαλόουν , Ρόμπινσον , Μάλιν , Στόκτον , Ντρέξλερ , Λέτνερ ), που συνέθεσαν την ομάδα της «ντριμ τιμ» , την καλύτερη όλων των εποχών , η οποία κατέκτησε με περίπατο το χρυσό μετάλλιο . Στους μεγάλους πρωταγωνιστές συγκαταλέγονται ο χρυσός νικητής των 100 μ ., Βρετανός Λίνφορντ Κρίστι , ο Αμερικανός θριαμβευτής των 400 μ . Κέβιν Γιανγκ , ο Καρλ Λιούις , νικητής στο μήκος και στα 4X100 μ ., οι Κουβανοί πυγμάχοι ( με επικεφαλής τον Φέλιξ Σαβόν ), που κέρδισαν τα 7 από τα 12 χρυσά μετάλλια ( είχαν και δύο αργυρά ), ο Λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο , που κατέκτησε στην ενόργανη γυμναστική 6 χρυσά και οι κολυμβητές Αλεξάντερ Ποπόφ (2 χρυσά ), Εγκένι Σάντοβι ( τρία χρυσά ), Τάμας Ντάρνι (2 χρυσά ), Κριστίνα Εγκερσέγκι . Λαμπρή η ελληνική παρουσία . Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν ο Πύρρος Δήμας στα 82,5 κιλά της άρσης βαρών και η πρώτη Ελληνίδα χρυσή ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου στα 100 μ. εμπόδια (που είπε το περίφημο "για την Ελλάδα ρε γαμ..." και εμψύχωσε τους απανταχού Ελληνες). Συμμετείχαν 9.368 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες.
Ατλάντα - 1996
Μπορεί οι «χρυσοί» Ολυμπιακοί Αγώνες να μη γιορτάστηκαν το 1996 στην Αθήνα , που είχε διεκδικήσει την τέλεση τους επικαλούμενη και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την αναβίωση τους , ωστόσο η ελληνική παρουσία στην Ατλάντα ήταν κάτι παραπάνω από λαμπρή . Η κατάκτηση τεσσάρων χρυσών , τεσσάρων αργυρών και σειράς πλασαρισμάτων στην πρώτη οκτάδα (13 αθλητές και οι ομάδες υδατοσφαίρισης και μπάσκετ ) συνέθεσαν το Ελληνικό θαύμα στους 26 ους Ολυμπιακούς Αγώνες . Το χορό των χρυσών άνοιξε στις 26 Ιουλίου ο Πύρρος Δήμας στην κατηγορία των 83 κιλών , ντουμπλάροντας την επιτυχία της Βαρκελώνης . Ακολούθησαν ο Κάχι Καχιασβίλι στα 99 κιλά ( δεύτερο χρυσό ), ο Ιωάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα Μιστράλ. Αργυρά κατέκτησαν ο Λεωνίδας Σαμπάνης στα 59 κ., ο Βαλέριος Λεωνίδης στα 64 κ. ύστερα από συναρπαστική μάχη με τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, ο Λεωνίδας Κόκκας στα 91 κ . και η Νίκη Μπακογιάννη στο άλμα εις ύψος.
Κι αν οι οργανωτικές αδυναμίες ήταν εμφανείς και ο μύθος της απολύτως ασφαλούς διοργάνωσης κατέρρευσε με την έκρηξη βόμβας στο ολυμπιακό πάρκο , που στοίχισε το θάνατο σε μια γυναίκα και προκάλεσε τον τραυματισμό 111 ανθρώπων , περίσσευαν τα αστέρια , οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι που πλημμύρισαν τους αγωνιστικούς χώρους και οι μεγάλες επιδόσεις . Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι την Ολυμπιακή Φλόγα άναψε ο Μοχάμεντ Αλι ( πάσχει απ ' τη νόσο του Πάρκινσον ), ο οποίος την παρέλαβε από τον Αμερικανό πυγμάχο Εβαντερ Χόλιφιλντ και τη Βούλα Πατουλίδου . Στους μεγάλους πρωταγωνιστές συμπεριλαμβάνεται ο νικητής των 100 μ ., Καναδός Ντόνοβαν Μπέιλι , με 9,84, επίδοση που αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ , ενώ ο ίδιος συνέβαλε και στην επιτυχία της κατάκτησης χρυσού μεταλλίου από την ομάδα του Καναδά στα 4X100 μ . Ο Καρλ Λιούις κατέκτησε το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στο μήκος , ενώ θριαμβευτική παρουσία έκανε ο Αμερικανός Μάικλ Τζόνσον , χρυσός νικητής στα 200 μ . ( με παγκόσμιο ρεκόρ 19.32) και στα 400 μ . Δυο χρυσά μετάλλια πήραν η Γαλλίδα Μαρί Ζοζέ Περέκ στα 200 και τα 400 μ . και η Ρωσίδα Σβετλάνα Μαστέρκοβα στα 800 και τα 1.500 μ . Στην κολύμβηση τέσσερα χρυσά μετάλλια κατέκτησε η Αμερικανίδα Εϊμι Βαν Ντάικεν, τρία η Ιρλανδέζα Μισέλ Σμιθ Ντε Μπρούιν, ενώ τα τρίτα τους χρυσά μετάλλια πήραν ο Ρώσος γίγαντας της ελληνορωμαϊκής Αλεξάντερ Καρέλιν (αρκούδα) και ο Αμερικανός βολεϊμπολίστας Καρτς Κίραλι . Πήραν μέρος 10.332 αθλητές και αθλήτριες από 197 χώρες.
Σίδνεϋ - 2000
Η 27η Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ μας προσέφερε στιγμές μοναδικές και αξεπέραστες. Ηταν η Ολυμπιάδα του ελληνικού θριάμβου. Για πρώτη φορά η Ελλάδα πήρε τόσα πολλά μετάλλια. Ο Πύρρος Δήμας κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο. Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με τον κίνδυνο της ακύρωσης ο Πύρρος σηκώνει τελικά 175 κιλά στο αρασέ. Στη συνέχεια στο ζετέ κάνει μια εκπληκτική εμφάνιση και σηκώνει 215 κιλά.Ένας άλλος χρυσός Ολυμπιονίκης ο Κάχι Κακιασβίλι κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς.
Ο Βίκτορας Μήτρου κερδίζει ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών. Χάλκινο μετάλλιο επίσης στο αγώνισμα της άρσης βαρών κατέκτησε και η Ιωάννα Χατζηιωάννου. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης χάρισε στην χώρα μας άλλο ένα αργυρό μετάλλιο. Χρυσό μετάλλιο είχαμε και από τον Μιχάλη Μουρούτσο στο Τάε Κβο Ντο. Ο πρωταθλητής των 200μ., Κώστας Κεντέρης κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του αθλήματος. Υπερήφανους μας έκανε και η Κατερίνα Θάνου κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. και αναδείχθηκε η ταχύτερη λευκή αθλήτρια. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος χάρισε στην χώρα μας ένα ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους στην γυμναστική. Η Τασούλα Κελεσίδου κέρδισε αργυρό μετάλλιο στην δισκοβολία επιδεικνύοντας σταθερότητα στις βολές της. Η Μιρέλλα Τζελίλη μας χάρισε ένα ακόμα αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό. Όπως και τα κορίτσια στο ανσάμπλ γυναικών στη ρυθμική, μετά από ένα συγκλονιστικό πρόγραμμα καταφέρνουν να κερδίσουν ένα ασημένιο μετάλλιο. Ο Γκατσιούδης κατέκτησε την έκτη θέση στον ακοντισμό.

Αθήνα - 2004
Οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία του θεσμού-οι πρώτοι υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων- είναι γεγονός.Η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της ανθρωπότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, για 17 ημέρες επέστρεψαν στη χώρα που γεννήθηκαν και στην πόλη που αναβίωσαν. Αυτοί οι Αγώνες έσπασαν πολλά ρεκόρ: Η Αθήνα φιλοξένησε 11.099 αθλητές -τους περισσότερους συνολικά-, ενώ και η συμμετοχή των γυναικών αθλητριών έφτασε σε ύψος ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκπροσωπήθηκαν 202 χώρες, ο υψηλότερος αριθμός συμμετοχής μέχρι στιγμής στη διοργάνωση. Για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και οι γυναίκες αγωνίστηκαν στην Ολυμπία, στο αγώνισμα της σφυροβολίας.
Τέσσερα δισεκατομμύρια τηλεθεατές απ' όλο τον κόσμο μοιράστηκαν μαζί μας τη γιορτή και γνώρισαν την Ελλάδα - μέσα και έξω από τα στάδια Ένα μπουκέτο μετάλλια με άρωμα Ελλάδας ήταν το «αντίδωρο» των αθλητών μας στους μοναδικούς Ολυμπιακούς της Αθήνας. Οι ολυμπιονίκες μας κρέμασαν στη «γαλανόλευκη» τουλάχιστον 14 χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, ενώ ο απόηχος από τις ια­χές «Ελλάς - Ελλάς» κρατά ακόμη. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τους Ολυμπιακούς μας... Την απίστευτη κούρσα της Φανής Χαλκιά που καθήλωσε την υφήλιο; Τα 20.000 «χρυσά» βήματα της Αθανασίας Τσουμελέκα Την υπερπροσπάθεια του Πύρρου Δήμα και τα δάκρυά του στο βάθρο της απονομής, που καθηστέρησε μισή ώρα αφού το πλήθος χειροκροτούσε ασταμάτητα τον μεγάλο αθλητή. Τα ματωμένα χέρια και το πείσμα του Νίκου Κακλαμανάκη .Τις «χρυσές» βουτιές των Μπίμη και Συρανίδη; Το απόλυτα ισορροπημένο πρόγραμμα του Δημοσθένη Ταμπάκου στους κρίκους; Τους τρελούς πανηγυρισμούς της Χρυσοπηγής Δεβετζή μπροστά σε 80.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο; Ποιος θα ξεχάσει τους αγώνες που έδωσαν η Σοφία Μπεκατώρου με την Αιμιλία Τσουλφά, ο Ηλίας Ηλιάδης, η Τασούλα Κελεσίδου, ο Βασίλης Πολύμερος με τον Νίκο Σκιαθίτη, ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν, n Μιρέλα Μανιάνι ή τα απίθανα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, όλοι μάς έκαναν να φωνάξουμε: «Αυτή είναι η Ελλαδάρα!» Την παραμονή της έναρξης των Αγώνων, πάντως, και σε όλη τη διάρκεια τους ήταν βαριά η σκιά του σκανδάλου Κεντέρη - Θάνου -Τζέκου που απασχόλησε και τις ποινικές αρχές της χώρας.

 

Κάποια στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από άλλα sites προκειμένου να γίνει ποιό ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος. Ευχαριστώ πολύ τους webmaster.
.:Μηχανή αναζήτησης
.:Επικοινωνία