Kefalovryso
 
9η+10η Σελίδα :Περιεχόμενα

Το Δημοτικό μας Σχολείο
Ελεύθερο βήμα με τέσσερις απαράβατους όρους
Μορφές Ηρώων - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ - Από τη συλλογή του Μπάμπη Μεντή

Το δημοτικό σχολείο Κεφαλόβρυσου είναι σήμερα το μοναδικό εν λειτουργία στον Δήμο Άνω Πωγω-νίου. Εξυπηρετεί έτσι και τα παιδιά των άλλων χωριών που απαρτίζουν τον Δήμο. Μιλήσαμε με τον κ. Γρηγόρη Καραμάνη Κεφαλοβρυσίτη και Διευθυντή σήμερα του Δημοτικού μας σχολείου.
    Μεστός, σαφής και απόλυτα γνώστης του αντικειμένου, ξεκίνησε με μια αναδρομή λέγοντας: Το Δημοτικό Σχολεί-ου Κεφαλόβρυσου άρχισε να χτίζεται το 1929 και τελείωσε το 1933 οπότε και πρωτολειτούργησε. Το 1957 έγινε κάποια ανακαίνιση. Έφυγαν τα ξύλινα πατώματα και αντικαταστάθηκαν με μωσαϊκό στο ισόγειο και στον όροφο. Σήμερα λειτουργεί ως εξαθέσιο με ειδικότητες Γυμναστική, Αγγλικά και Μουσική. Έχουμε περίπου 50 παιδιά και είμαστε επτά συνάδελφοι. Οι τάξεις ολιγομελείς γιατί έχουμε λίγα παιδιά. Από τα 50 παιδιά, τα 15 είναι βορειοη-πειρωτόπουλα, 10 περίπου είναι από τα άλλα χωριά του Δήμου και τα υπόλοιδποα είναι από το Κεφαλόβρυσο. Το σχολείο λειτουργεί πλήρες. Έχουμε κάνει ανακαίνιση, βάφτηκε εσωτερικά, έχουμε κεντρική θέρμανση, σχεδόν δεν μας λείπει τίποτα. Εξωτερικά αφαιρέσαμε το σοφάτισμα,
 μπήκε καινούργια σκεπή, η περίφραξη του σχολείου γίνεται εκ νέου από την αρχή και το χτίσιμο γίνεται όπως ήταν το χτίσιμο του παλιού σχολείου. Σε ερώτηση μας, αν υπάρχει η δυνατότητα τμήμα του Σχολείου να γίνει Λαογραφικό Μουσείο μας είπε: Δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, όλες οι αίθουσες είναι πιασμένες, οι μικρές αίθουσες που υπήρχαν κάποτε, η μία είναι λεβητοστάσιο, η άλλη η τρίτη προβολής VIDEO και ακόμη μία είναι κουζινάκι. Άρα όλες οι αίθουσες είναι κατειλημμένες. Υπάρχει μία περίπτωση να ανασκευάσει ο Δήμος την πλαϊνή αίθουσα (παλιά εστιατόρια) και να την κάνουμε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Δεν έχουμε που να κάνουμε γιορτές και άλλες εκδηλώσεις, ούτε μπορούμε να κάνουν Γυμναστική το χειμώνα. Από όσο γνωρίζω στον Δήμο υπάρχουν 50.000 ευρώ, δεν ξέρω από πού τα έχει πάρει αλλά είναι για χρήση σχολείων. Το σχολείο θα μπορούσε να γίνει ολοήμερο, μα δεν το κάνουμε λόγω έλλειψης αιθουσών.
Από την εφημερίδα ευχαριστούμε τον Γρηγόρη. Αν και τον πετύχαμε σε ακατάλληλο τόπο και χρόνο μας μίλησε πρόθυμα.
 Ελεύθερο βήμα με 
τέσσερις απαράβατους όρους
Τις  στήλες της  "ΠΗΓΗΣ"  όχι απλά μπορούν αλλά επιδιώκουμε να τις χρησιμοποιούν   όλοι ανεξαιρέτως      οι  φορείς του Κεφαλόβρυσου. Όλοι οι εκτός χωριού φορείς των Κεφαλοβρυσιτών μα
και των συνδημοτών μας των άλλων χωριών. Επίσης όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι γενικώς. Ιδιωτικά, όλοι οι Κεφ/τες και οι συνδημότες μας μα και όσοι φίλοι το

επιθυμούν. 
   Τα κείμενα είναι ελεύθερα με τέσσερις απαράβατους όρους: 
    1ο να μην είναι υβριστικά ή χυδαία 
    2ο να μην είναι "επί προσωπικού" 
    3ο να μην έχουν κομματικό περιεχόμενο 
    4ο να μην έχουν αντεθνικό χαρακτήρα

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΕΝΤΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΚΡΑΥΓΗ - ΘΡΗΝΟΣ - ΖΓΚΙΚΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Κ. ΜΕΝΤΗΣ
Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων
ΙΟΥΛΙΟΣ 2002

Χορηγός:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

   ... Στις δέκα (10) Ιούλη του 1943 ημέρα Σάββατο μετά το μεσημέρι, περίπολος των Γερμανών κατακτητών μπαίνει στο Κεφαλόβρυσο. Πυρπολεί το χωριό και το παραδίδει στις φλόγες. Καταστρέφει τα πάντα, αγορά και σπίτια. Κάποιοι άξιοι άνδρες μαζί με τον Ιερέα του χωριού, προσπάθησαν να αποτρέψουν το κακό και να γλιτώσουν το χωριό.
   Οι Γερμανοί τους οδήγησαν και τους έκλεισαν σε δύο διπλανά σπίτια του χωριού. Τα ναζιστικά κτήνη έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν ζωντανούς. Επίσημα ελέγθη πως το ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου ήταν αντίποινα για επίθεση που δέχθηκε γερμανική περίπολος λίγες μέρες πριν.
   Οι πληροφορίες των Γερμανών έλεγαν πως οι άντρες της αντίστασης που τους χτύπησαν ήταν Κεφαλοβρυσίτες. Φήμες όμως και διαδόσεις της εποχής εκείνης, έλεγαν, πως κάποιοι καταδότες οδήγησαν τους Γερμανούς στο Κεφαλόβρυσο, πράγμα όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σε κύκλους χωριανών που υποτίθεται πως γνώριζαν καλύτερα τα πράγματα οι φήμες έλεγαν πως ήταν δάχτυλος της Ρουμάνικης προπαγάνδας. Η Ρουμανία, σύμμαχος τότε των Γερμανών, προσπάθησε να αναβιώσει την μαύρη προπαγάνδα των αρχών του περασμένου αιώνα. Όπως τότε έτσι και τώρα δεν είχε καμιά τύχη σ' αυτό το πολύπαθο χωριό. Για να εκδικηθεί έλεγαν, οδήγησε τους Γερμανούς στο Κεφαλόβρυσο, το μοναδικό Βλαχοχώρι της περιοχής.
   Την ίδια τύχη βέβαια είχε η ρουμάνικη προπαγάνδα σε όλα τα Ελληνικά Βλαχοχώρια και σε όλους τους Βλαχόφωνους Έλληνες. Αυτή η μέρα έμελλε να είναι η χειρότερη μα συνάμα και η ενδοξότερη στην ιστορία του Κεφαλόβρυσου. Πολύ το αίμα που πότισε για μια ακόμη φορά αυτά τα άγια χώματα, άλλη μια μεγάλη θυσία στο βωμό της πατρίδας.
   Οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, θρήνησαν όσο ποτέ άλλοτε, την καταστροφή του χωριού και τον χαμό τόσων ανθρώπων. Χαρακτηριστικοί οι στίχοι, (πατρουτζέτσι τρέι σινέα, τσ'όφλέ λάια Μιτζιντέα. Πλέντζι Μιτσιντέη πλέντζι, κε τι νικάρε του σέντζι). Που σημαίνει:
   (Του σαράντα τρία τη χρονιά τι κακό βρήκε το μαύρο Κεφαλόβρυσο. Κλάψε Κεφαλόβρυσο κλάψε γιατί σε πνίξανε στο αίμα).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ του Γεωργίου

   Ήταν από την Κάτω Μερόπη (Φραστανά), ζούσε όμως στο Κεφαλόβρυσο όπου δούλευε σιδεράς. Την μπαράγκα - σιδηρουργείο την είχε εκεί που βρίσκεται σήμερα το μαγαζί του Γιώργου Σιδέρη περίπου, κοντά στο Πνευματικό Κέντρο. Λέγεται πως πέρασαν από εκεί οι Γερμανοί τον είδαν που δούλευε με την φωτιά και το σίδερο μα δεν τον πήραν μαζί τους. Μάλιστα ένας Γερμανός του έκανε νόημα να κρυφτεί να μην τον δει ο επικεφαλής.
   Μετά από αρκετή ώρα πήγε μόνος στο κέντρο του χωριού να δει τι γίνεται. Εκεί τον συνέλαβαν και μαζί με τους άλλους τον οδήγησαν στο θυσιαστήριο. Ο Γιώτης όπως τον έλεγαν στο χωριό άφησε την Γυναίκα του και τρία παιδιά, δύο αγόρια, ένα κορίτσι.
   Σήμερα ο ένας γιος του ο Γιώργος βρίσκεται στο Αγρίνιο, είναι μαθηματικός και διατηρεί το μεγαλύτερο φροντιστήριο το Μαθηματικό Κέντρο Αγρινίου. Ο αδελφός του βρίσκεται στην Αυστραλία, για την αδελφή του δεν γνωρίζω.