Ο σταθμός thin client φορτώνει από την bootrom έναν dhcp client και tftp client καθώς και τις ελάχιστες διεργασίες δικτύωσης TCP/IP. Παίρνει IP από τον οικείο dhcp server του δικτύου ο οποίος του υποδικνύει την διεύθυνση του tftp server καθώς και το όνομα του αρχείου bootloader που θα φορτώσει. Από εκεί και μετά τα αναλαμβάνει όλα ο terminal server και σε λίγο έχουμε στην οθόνη του αρχαίου υπολογιστή μας όποιο σύγχρονο λειτουργικό θέλουμε. Να επισημάνω ότι για τα windows απαιτούνται extra άδειες ανά θέση εργασίας και δεν είναι δωρεάν.
Συνήθως οι κάρτες NIC δεν έχουν εγκατεστημένη μνήμη rom και αρκετές απ” αυτές δεν έχουν καν βάση. Όπως θα δείτε στα video που ακολουθούν δείχνω πως θα τοποθετήσουμε βάση για την rom. Για οικονομία θα χρησιμοποιήσουμε μνήμες Flash (bios) από παλιές motherboard. Η εγγραφή της μνήμης δεν θα γίνει με κάποιον ακριβό programer αλλά με μια παλιά motherboard.
Όλα τα προγράμματα που χρειάζονται καθώς και το διαδικό αρχείο της bootrom, θα τα βρείτε έδω .
Στο πρώτο video βλέπουμε την προετοιμασία του δυαδικού αρχείου το οποίο θα γράψουμε μέσα στην rom.
Προετοιμασία του αρχείου |
Ακολουθεί video με την προετοιμασία της μητρικής για την εγγραφή της μνήμης flash.
Προετοιμασία της μνήμης Flash |
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζω την εγγραφή του αρχείου με το gpxe image στην flash με το πρόγραμμα uniflash. Ακολουθεί η τοποθέτηση της μνήμης flash σε κοινές κάρτες fast ethernet με το chipset rtl8139.
Εγγραφή της μνήμης Flash |
Τέλος η δοκιμή της bootrom. Ubuntu 10.04 σε σύστημα PII celeron με 128Mb μνήμη ram.
Η δοκιμή της bootrom |