83. ΥΑΙΝΕΣ, Φ. Μανδηλαράς

08071-400x400 (1)

ΤΙΤΛΟΣ: Ύαινες

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φίλιππος Μανδηλαράς

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΠροβλήματα της σύγχρονης ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΟικογενειακές σχέσεις

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Εφηβεία, Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα, Οικονομική κρίση, Προβλήματα πόλης, Φιλία

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ218

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Προσπάθησε να καταγράψεις τα στάδια εξέλιξης της χρεωκοπίας στην Ελλάδα, έτσι όπως περιγράφονται στο βιβλίο.
  2. Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει με την ίδια περίπου παράγραφο. Να σχολιάσεις αυτήν την επιλογή του συγγραφέα, σε συνδυασμό με τον σχολιασμό σου για τον αφηγητή.
  3. Ο συγγραφέας σε πολλά σημεία του κειμένου, υιοθετώντας την ιδιόλεκτο των νέων, χρησιμοποιεί αρκετές βωμολοχίες. Για ποιο λόγο νομίζεις ότι το κάνει αυτό; Ποια είναι η δική σου γνώμη για αυτές τις λεκτικές επιλογές του συγγραφέα;
  4. Στο εσώφυλλο του βιβλίου αναγράφεται ότι οι Ύαινες «αποτελούν το δεύτερο σκέλος μιας άτυπης τριλογίας, η οποία εξερευνά το ζήτημα της ταυτότητας στην κρίσιμη εφηβική ηλικία, όπου η εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του υπόκειται σε δεκάδες στρεβλώσεις, αποτέλεσμα της επιτακτικής ανάγκης να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο». Πώς πιστεύεις ότι βρίσκει εφαρμογή η παραπάνω αναφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο;
  5. Στο βιβλίο γίνονται συχνές αναφορές στις οικογενειακές σχέσεις των πρωταγωνιστών. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση ενός από αυτούς και προσπάθησε να γράψεις μία επιστολή που θα απευθύνεται στους γονείς σου.
  6. Εάν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Ζωή σαν ασανσέρ» του ίδιου συγγραφέα, προσπάθησε να κάνεις μια σύγκριση ανάμεσα στα δύο βιβλία ως προς το περιεχόμενο, τους πρωταγωνιστές και τα προβλήματά τους, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν κ.λπ.