Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) διοργάνωσε στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πρόταση Google: τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι συγγραφείς και εκδότες» (29 Μαΐου 2009). Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Διευθυντής της Google Ευρώπης,  Santiago De La Mora, η διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, Anne Bergman-Tahon, ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Γάλλων Συγγραφέων, Jean Sarzana και ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ, Άρης Πετρόπουλος.

Κατά την συζήτηση δόθηκαν επεξηγήσεις από τους συμμετέχοντες και εκφράστηκαν οι απόψεις τους σχετικά με την συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της Google αφενός και της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών και της Αμερικανικής Εταιρίας Συγγραφέων αφετέρου, η οποία προέκυψε μετά από αγωγή των τελευταίων κατά της Google το 2006 για την άνευ αδείας των δικαιούχων ψηφιοποίηση, δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και παρουσίαση αποσπασμάτων βιβλίων μέσω του διαδικτύου.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανταποκρινόμενο σε πολυάριθμα αιτήματα εκδοτών και συγγραφέων συνεχίζει on line την συζήτηση γύρω από το φλέγον αυτό θέμα της παραπάνω συμφωνίας, καθώς αυτή αφορά, απασχολεί και είναι ανοιχτή σε όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους εκδότες και συγγραφείς των οποίων βιβλία έχουν εκδοθεί έως την 5η Ιανουαρίου 2009 και συμπεριλαμβάνονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Google που προέκυψε από ψηφιοποίηση βιβλίων που βρίσκονται στις συλλογές των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Google Library Program στις ΗΠΑ.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τους εκδότες και το μέλλον των επιχειρήσεων τους, οι οποίες βρίσκονται πλέον μέσα στην πραγματικότητα της ψηφιοποίησης των βιβλίων τους και καλούνται να αποφασίσουν (ή να «παρακολουθήσουν») με ποιους όρους θα γίνεται αυτή, όσο και για τους συγγραφείς, οι οποίοι βλέπουν το έργο τους να παίρνει άλλη μορφή και να διανέμεται ταχύτατα στον κόσμο έξω από τις τυπωμένες σελίδες των βιβλίων, με όσα αυτό συνεπάγεται για την φύση της εργασίας τους και την σχέση τους με τους μέχρι σήμερα εκδότες τους.

Οι εκδότες και συγγραφείς των οποίων βιβλία συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω βάση δεδομένων της Google καλούνται εντός συγκεκριμένων προθεσμιών να δηλώσουν την επιθυμία τους να εξαιρεθούν από την συμφωνία, να παραμείνουν σε αυτήν και να διεκδικήσουν τα έργα τους ή να την αγνοήσουν και να μην προβούν σε καμμία ενέργεια. Η κάθε μία από τις παραπάνω πράξεις έχει συγκεριμένες συνέπειες και έννομα αποτελέσματα, τα οποία οι συμμετέχοντες ως εκπρόσωποι των οργανισμών τους ανέλυσαν στην συζήτηση που διοργάνωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. .

Την ίδια στιγμή η συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ μεταξύ της Google και της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών και της Αμερικανικής Εταιρίας Συγγραφέων τελεί υπό έλεγχο νομιμότητας από την αμερικανική δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις ενδέχεται να ανατρέψουν υπάρχοντα ή να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Τα επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας έχουν ως κεντρικό άξονα την προώθηση της γνώσης και της πληροφόρησης και την ανάδειξη και προώθηση έργων που δεν βρίσκονται πλέον εμπορικά στην αγορά ή/και έχουν λήξει τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί αυτών.

Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες σχετικά με την συμφωνία επικεντρώνονται στην μη λήψη αδείας εκ των προτέρων από τους δικαιούχους για την συμπερίληψη των έργων τους στην βάση της της Google και στην δημιουργία ενός de facto μονοπωλίου στο οποίο εκδότες και συγγραφείς «εξαναγκάζονται» να προσχωρήσουν, καθώς και στην ύπαρξη συνθηκών στρέβλωσης του ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Τα αρχεία που ακολουθούν και περιλαμβάνονται στον κόμβο παρουσιάζουν τις θέσεις και προτάσεις της Google (links στις κρίσιμες σελίδες του υπο συζήτηση θέματος) και αναπαράγουν τις θέσεις των εκπροσώπων οργανισμών που εκπροσωπούν εκδότες και συγγραφείς στην Ευρώπη και συμμετείχαν στην συζήτηση της Θεσσαλονίκης. Στόχος της ανοιχτής γραμμής είναι να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση σχετικά με την απόφαση τους να συμμετάσχουν ή όχι στην συμφωνία της Google, αλλά και εν γένει σχετικά με τον τρόπο ψηφιοποίησης και εκμετάλλευσης βιβλίων μέσω του διαδικτύου στην Ευρώπη και την Αμερική.

Έλλη Φιλιπποπούλου, νομικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ

Συντονίστρια της στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πρόταση Google: τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι συγγραφείς και εκδότες», που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Πηγή “www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=577

Κάντε ένα σχόλιο

Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να αφήσετε σχόλιο. Σύνδεση »

Blog created by Maria Samiou