Αρχείο αρθρογράφου

Tην Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, στη βιβλιοθήκη του 7ου Γυμνασίου Ρόδου, σε συνεργασία με τον Κώστα Κορρέ, υπεύθυνο του προγράμματος “Μαθήματα στο σκοτάδι” (εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, http://cinedraseis.wordpress.com/), πραγματοποιήθηκε η διήμερη Βιωματική Παιδαγωγική Δράση με θέμα «Τα Παιδαγωγικά Οφέλη του ? Σκασιαρχείου». Η δράση δομήθηκε γύρω από την κινηματογραφική ταινία του Jean-Paul Le Chanois «Το Σκασιαρχείο». Συμμετείχαν 20 εκπαιδευτικοί Β?θμιας εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων. Παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ταινία, προβληματιστήκαμε, δουλέψαμε ομαδικά, βιωματικά, δημιουργικά!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διεύθυνση του 7ου Γυμνασίου για τη ζεστή φιλοξενία!

             

 

Comments Κανένα σχόλιο »

Την Κυριακή, 26 Μαϊου 2013, στις 10:00 πμ στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι η Μαρία Μαπακαρή με φιλοξένησε  στην εκπομπή της  ”ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΗΣ”,  όπου για περίπου μια ώρα συζητήσαμε για την εκπαίδευση. Μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση ανοίγογοντας τα παρακάτω αρχεία:

Μέρος 1

Μέρος 2

Μέρος 3

Μέρος 4

Μέρος 5

Μέρος 6

Comments Κανένα σχόλιο »

Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2013, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Πλατεία Κύπρου στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου Ρόδου με θέμα: «Από την Τάξη στην Πράξη: δημιουργική προσέγγιση της τοπικής ταυτότητας».

Ευελπιστώντας να  πυροδοτήσουν τον δημόσιο διάλογο, για επαναπροσδιορισμό της σφραγίδας του τόπου μας με συλλογικά οράματα και συνδημιουργικές δράσεις, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου ρόδου, παρουσίασαν αποτελέσματα εκπαιδευτικών δράσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών, οι οποίες κινούνται στους άξονες Δημιουργικότητα, Τεχνολογία, Τοπική Ταυτότητα και Πολιτιστικό Επιχειρείν.

Συνδέοντας “την τάξη με την πράξη” και αναδεικνύοντας στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου, τα παιδιά:

  • σχεδιάζουν ήπιες παρεμβάσεις για το δημόσιο χώρο,
  • δημιουργούν προϊόντα με τοπική ταυτότητα και
  • προτείνουν καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες για την πόλη.

Δείτε κάποιες από τις παρουσιάσεις των παιδιών ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.slideshare.net/ageliki/ss-17810266

http://www.youtube.com/watch?v=HgjcwERzNy8&feature=youtu.be

http://www.slideshare.net/ageliki/ss-18430965

 

 

Comments Κανένα σχόλιο »

Την  Παρασκευή  15 Μαρτίου  2013 πραγματοποιήθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Ρόδου  ημερίδα με θέμα την  ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στην εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο τόσο  την ευαισθητοποίηση  όσο και την ενημέρωση σχετικά με ό,τι αφορά τον κόσμο του διαδικτύου, συμμετείχαν γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Μετά από τη θερμή υποδοχή των καλεσμένων από το διευθυντή κ Τουρτούνη, ακολούθησε μια  εισαγωγική παρουσίαση με θέμα τον «Δεκάλογο για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο», από την κ Γεωργιάδου, καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας  του 6ου Γυμνασίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση  της διαθεματικής προσέγγισης του θέματος από τους εκπαιδευτικούς  που  συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα η κ Μυριαλλάκη, καθηγήτρια Αγγλικής του 6ου Γυμνασίου, έθεσε σε εφαρμογή  μέσα στην τάξη το παιχνίδι  συζήτησης κι αποφάσεων  ?Play Decide?, στα αγγλικά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν θέματα όπως grooming, sexting, bullying  και να καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία μας παρουσίασε πολύ εύστοχα  η κ Μυριαλλάκη.

Ο κ Παπανικολάου, καθηγητής Πληροφορικής κάλεσε τους μαθητές να απαντήσουν στο ηλεκτρονικό κουίζ με θέμα το ασφαλέστερο διαδίκτυο, αφού βέβαια περιηγήθηκαν πρώτα στον  ιστοχώρο του  www.saferinternet.gr, ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν  σωστά σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις.

 Η καθηγήτρια Εικαστικών του σχολείου  κ Ζαφειρίου  καθοδήγησε τους μαθητές στο διαγωνισμό σχεδιασμού του T-shirt για την καμπάνια του safer internet,κατακτώντας τη 2η θέση πανελλαδικά, καθώς και τον ενδοσχολικό διαγωνισμό ζωγραφικής με το  σχετικό  θέμα. Πενήντα ένα έργα αναρτήθηκαν στο διάδρομο του σχολείου και ο νικητής, που προέκυψε μετά από κλήρωση , έλαβε ως δώρο το εν λόγω  Τ-shirt!

H  μαθήτρια του Γ1 Θαρρενή Κατσούλη διάβασε το κείμενο με τίτλο:  « Όταν το πάθημα έγινε μάθημα».

Η ημερίδα έκλεισε με τη συμβολή της κ Καράκιζα, Σχολικής Συμβούλου Πληροφορικής Δωδεκανήσου, η οποία αφού  ανέπτυξε τα σημεία  που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, προχώρησε σε εποικοδομητική συζήτηση με γονείς και μαθητές, καταλήγοντας στην πρόταση  από γονείς και συναδέλφους επανάληψης της εκδήλωσης!

Δείτε εδώ την παρουσίαση της κας Γεωργιάδου.

Comments Κανένα σχόλιο »

Ο συνάδελφος Γιασιράνης Στέφανος, εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Μασάρων Ρόδου, δημιούργησε μαζί με μαθητές του, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος, την πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου, με τίτλο ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την εφημερίδα στη δ/νση: http://ma8ites-en-drasi.blogspot.gr/

Comments Κανένα σχόλιο »

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου, την Παρασκευή και το Σαββατο, 19 και 20 Απρίλη. Στο Φεστιβάλ έλαβαν μέρος 708 μαθητές, 57 εκπαιδευτικοί και παρουσιάστηκαν 55 έργα από 26 σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) του νομού. Μέσα από τα έργα και τις παρουσιάσεις αναδείχθηκε η ικανότητα, η συνεργατικότητα, η επινόηση, η δημιουργικότητα των μαθητών και εκδηλώθηκε η χαρά και η ικανοποίηση που προσφέρει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα υλοποιήθηκαν μέσα στο πλαίσιο του διδακτικού ωραρίου των σχολείων, στο μάθημα της Πληροφορικής και της Ερευνητικής Εργασίας αλλά και σε πολιτιστικά προγράμματα. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έλαβαν μέρος, όσους μας υποστήριξαν, καθώς και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής που οργάνωσαν και καθοδήγησαν τις ομάδες των μαθητών σε κάθε σχολείο, ώστε να υλοποιήσουν και να παρουσιάσουν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά έργα. Πληροφορίες για τα έργα που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ μπορείτε να βρείτεΕΔΩ.

Comments Κανένα σχόλιο »

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                        http://digifest-rho.blogspot.gr/                         ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Comments Κανένα σχόλιο »

Η συνάδελφος Αγγελική Γριβοπούλου, εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, δημιούργησε μαζί με τους μαθητές της, τα 3 τελευταία χρόνια, για το μάθημα Δίκτυα Ι της Β’ ΕΠΑΛ ιστοσελίδα με υλικό, animations, παιχνίδια, ασκήσεις κ.α.
Η σελίδα είναι: http://diktia.weebly.com/

Comments Κανένα σχόλιο »

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό που οι σχολικές μονάδες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν στις 6 Μαρτίου (α. π. 26926/Γ1/26-02-2013 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Π. Ε. και 26871/26-02-2013 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Δ. Ε.), έχει σταλεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, μέσω της ΔΔΕ, υλικό που μπορεί αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων. Οι δράσεις αυτές θα καταγραφούν από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και θα σταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω e-mail στις 15 Μαρτίου 2013.

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό υλικό εδώ.

Comments Κανένα σχόλιο »

Από την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 μέχρι και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, κου Διονύσιου Μεσσάρη, στο νησί της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Περιφερειακός Διευθυντής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συναντήσεις γνωριμίας και εργασίας με τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους υπευθύνους των Εκπαιδευτικών Δομών, καθώς επίσης και να επισκεφτεί διάφορες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στα σχολεία που επισκέφθηκε, 1ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ρόδου, 15ο Δημοτικό Ρόδου, 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο ΓΕΛ Ρόδου, ΕΠΑΛ Παραδεισίου, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Έμπωνας, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Έμπωνας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές, να ενημερωθεί για τα προβλήματα αλλά και για τις δράσεις που αναπτύσσονται, σε μια κατεύθυνση ανάδειξης του θετικού στίγματος του κάθε σχολείου και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Comments Κανένα σχόλιο »

Blog created by Maria Samiou