Η Εταιρία Δράσεων Επιμόρφωσης – ΕΔΡΑΣΕ (www.edrase.gr) διοργανώνει το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο στη Χάλκη Δωδεκανήσου, από τις 9/7/2011 έως τις 14/7/2011, με θέμα:

«Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Εργαλείων Web 2.0 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Στη διάρκεια των σεμιναρίων / εργαστηρίων θα αναλυθούν τα θέματα:

  • Εικονικές κοινότητες εκπαιδευτικών
  • Παιδαγωγική αξιοποίηση των blogs
  • Σύγχρονη και Ασύγχρονη Τηλεεκπαίδευση
  • Αξιοποίηση της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης Moodle
  • Υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
  • Εκπαιδευτικές εφαρμογές ψηφιακής αφήγησης
  • Γνωριμία με την γλώσσα προγραμματισμού Scratch και τις εφαρμογές της
  • Αξιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχουν ενταχθεί στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης και χρησιμοποιούνται ως μέσα για τη διδασκαλία. Η επίτευξη των διδακτικών στόχων των μαθημάτων της σχολικής εκπαίδευσης, περνάει πλέον μέσα από τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων Web 2.0 που υποστηρίζουν κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια, ευνοούν την αλληλεπίδραση χρηστών και σχολείων, οικοδομούν τη γνώση και τις διαδικτυακές και συνεργατικές δεξιότητες.

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των παραπάνω εργαλείων, διοργανώνουμε το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο το οποίο απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτές ενηλίκων, αλλά και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να ενημερωθεί και να αξιοποιήσει τα εργαλεία αυτά.

Σκοπός μας είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις πολύπλευρες δυνατότητες των εργαλείων αυτών, να  παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά στα εργαστήρια και να μάθουν πως θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διδασκαλία στην τάξη, στην επικοινωνία με τους μαθητές, στην επικοινωνία σχολείων και εκπαιδευτικών, στην κατασκευή εξατομικευμένων ιστοσελίδων, στην δημιουργία εικονικών κοινοτήτων εκπαιδευτικών και στην οργάνωση σεμιναρίων από απόσταση.

Εισηγητές:

Δημητρακοπούλου Αγγελική Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου

Καράκιζα Τσαμπίκα Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Δωδεκανήσου

Τζιμόπουλος Νίκος Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση

Φεσάκης Γιώργος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του θερινού Πανεπιστημίου θα λειτουργούν παράλληλα Εργαστήρια (workshops) στο ίδιο αντικείμενο των διαλέξεων.

Ο χώρος στον οποίο θα γίνουν οι διαλέξεις / σεμινάρια και τα εργαστήρια (Workshops) είναι το Συνεδριακό Κέντρο του Ξενώνα της Χάλκης. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθούν:

-       απογευματινή εκδρομή στο παλαιό χωριό, με ήπια ανάβαση και ξενάγηση στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου του 15ου-16ου αιώνα, κτισμένο στα θεμέλια της αρχαίας ακρόπολης, με μοναδική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

-       απογευματινή εκδρομή με σκάφος για μπάνιο σε παραλία του νησιού προσβάσιμη μόνο από θάλασσα (στην Αρέτα ή την Τραχειά, ανάλογα με τον καιρό).

Στο τέλος του θερινού πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί μονοήμερη προαιρετική εκδρομή στη Νίσυρο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης καθώς και φάκελος με σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Για τους συμμετέχοντες οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι προαπαιτούμενοι, όποιος όμως θέλει μπορεί για διευκόλυνσή του, να φέρει τον δικό του.

 

Πληροφορίες:

-        για εγγραφές – έγκαιρη συμμετοχή: έως τις 8 Ιουνίου: δίδακτρα 180?, μετά τις 8 Ιουνίου: δίδακτρα 220?

-        για θέματα σχετικά με τη θεματολογία των ΤΠΕ στο Θερινό Πανεπιστήμιο και τη διοργάνωσή του, επικοινωνήστε: Ν. Τζιμόπουλος ntzimop@sch.gr και Β. Ηλιάδης 6974918591

-        για εγγραφές, κρατήσεις δωματίων και πληροφορίες για το νησί, επικοινωνήστε με τη γραμματεία: κ. Τσαμπίκα Τσαγκάρη, tsampikatsagari@gmail.com

τηλ. 6932244423.

 

Χορηγοί:

-     Δήμος Χάλκης http://www.dimoschalkis.gr/

-     Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση http://www.e-diktyo.eu/

-     Εταιρία Δράσεων Επιμόρφωσης http://www.edrase.gr/

Πληροφορίες για το νησί

Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί στα δυτικά της Ρόδου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακός Οικισμός και παράλληλα ως Νησί Φιλίας και Ειρήνης των Νέων, από την Unesco.

Τα περισσότερα σπίτια στον οικισμό (που είναι και ο μόνος που κατοικείται) είναι πέτρινα και αναπαλαιωμένα, ενώ βοτσαλωτά ψηφιδωτά βρίσκονται σε πολλά μπαλκόνια και αυλές. Με πέτρα είναι πλακοστρωμένοι και οι δρόμοι του οικισμού, που δικαιολογημένα διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στους πιο γραφικούς οικισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι κάτοικοί του, διακόσιοι πενήντα στο σύνολο, ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Οι καλοκαιρινές βραδιές είναι γεμάτες από ζωή, όχι όμως και από θόρυβο. Αυτοκίνητα δε χρειάζονται. Το καυσαέριο είναι σχεδόν άγνωστη λέξη. Το νησί προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη σαγηνευτική ησυχία του τοπίου που προσφέρει και στη ζωντάνια των νέων που το επισκέπτονται.

Αξιοθέατα του νησιού αποτελούν η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο παλαιός οικισμός του χωριού, το Ενετικό Κάστρο (πάνω απ? το χωριό), το Μοναστήρι του Αι Γιάννη του Αλάργα, οι Κήφες (Παραδοσιακά κτίσματα βοσκών) κ.ά. Τα νερά είναι πεντακάθαρα ακόμα και μέσα στο λιμάνι, ενώ η πρόσβαση στις παραλίες γίνεται με τα πόδια σε δύο από αυτές όπου λειτουργούν και ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα, ή με καΐκι στις πιο απομακρυσμένες

Για τη Χάλκη υπάρχει πρόσβαση

  • αεροπορικώς Αθήνα – Ρόδος και ακτοπλοϊκώς Χάλκη,13.30: λεωφορείο Ρόδος (Μαντράκι) ? Κάμιρος Σκάλα (60 λεπτά),14.30 (ανταπόκριση με λεωφορείο): πλοιάριο Κάμιρος Σκάλα ? Χάλκη (70 λεπτά)
  • ακτοπλοϊκώς  Πειραιάς – Ρόδος (κάθε ημέρα) και ακτοπλοϊκώς Χάλκη 19:00: Blue Star από Πειραιά, φτάνει στη Ρόδο (11 ώρες), 13.30: λεωφορείο Ρόδος (Μαντράκι) ? Κάμιρος Σκάλα (60 λεπτά), 14.30 (ανταπόκριση με λεωφορείο): πλοιάριο Κάμιρος Σκάλα ? Χάλκη (70 λεπτά)
  • ακτοπλοϊκώς  Πειραιάς – Χάλκη (δύο φορές την εβδομάδα) 20:00 και 12.00: Πρέβελη και Ιεράπετρα από Πειραιά, άγονη γραμμή, φτάνει Χάλκη (19 ώρες)
  • ακτοπλοϊκώς  Κρήτη – Χάλκη (δύο φορές την εβδομάδα) 10:00: Πρέβελη και Ιεράπετρα από Άγιο Νικόλαο και Σητεία, άγονη γραμμή, φτάνει Χάλκη (9 ώρες)
  • ακτοπλοϊκώς  Ρόδος – Χάλκη (δύο φορές την εβδομάδα) 08:00: Πρέβελη και Ιεράπετρα από Ρόδο, φτάνει Χάλκη (2 ώρες)
  • ακτοπλοϊκώς  Ρόδος – Χάλκη (δύο φορές την εβδομάδα) 08.00: Δωδεκάνησος Sea Ways (καταμαράν), φτάνει Χάλκη (75 λεπτά)

Κάθε ημέρα και Σαββατοκύριακο, από την Κάμιρο Σκάλα της Ρόδου προς τη Χάλκη (εκτός των πλοιαρίων που αναγράφονται παραπάνω) υπάρχει δρομολόγιο ταχύπλοου σκάφους στις 09.00 και στις 18.00 (διάρκεια 20 λεπτά). Από Χάλκη προς Κάμιρο το ίδιο σκάφος φεύγει στις 08.00 και στις 17.00.

Οι ώρες των δρομολογίων ενδέχεται να αλλάξουν και θα αποσταλούν πάλι με λεπτομέρειες στην 2η ανακοίνωση

Κάντε ένα σχόλιο

Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να αφήσετε σχόλιο. Σύνδεση »

Blog created by Maria Samiou