Τεχνολογία Α’ Γυμνασίου

Ενημερωτικό μαθητών/τριων και κηδεμόνων

Το μάθημα της Τεχνολογίας μελετάει την ιστορική ανάπτυξη, τη χρησιμότητα και σπουδαιότητά της Τεχνολογίας. Έχει σκοπό να αναπτύξει την δημιουργικότητα, τις πρακτικές και νοητικές δεξιότητες του/της μαθητή/τριας μέσα από την επαφή του με το τεχνολογικό περιβάλλον, την γνωριμία του/της με υλικά – εργαλεία και μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν απλές ή σύνθετες ανάγκες του ανθρώπου, ώστε να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη.

Α΄ Γυμνασίου

Στη πρώτη τάξη Γυμνασίου στο μάθημα Τεχνολογία εφαρμόζεται η μέθοδος της ατομικής εργασίας. Είναι προσαρμοσμένη στη μέθοδο «μαθαίνω μέσα από την πράξη» και δίνει την δυνατότητα στο μαθητή να έρθει σε επαφή με τεχνολογικά θέματα μέσω μιας σειράς ενεργειών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Θεωρητική μελέτη (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος)
  • Πραγματοποίηση κατασκευής στο εργαστήριο Τεχνολογίας (Νοέμβριος – Μάιος)
  • Δημιουργία γραπτής εργασίας (Νοέμβριος – Μάιος)
  • Παρουσίαση εργασίας (Απρίλιος – Μάιος)

Οι βασικές υποχρεώσεις του/της κάθε μαθητή/τριας είναι η κατασκευή ενός έργου και η συγγραφή γραπτής εργασίας πάνω στο θέμα που επέλεξε. Ο/Η κάθε μαθητής/τρια θα επιλέξει μόνος του/της το θέμα της εργασίας του/της. Η κατασκευή του κάθε έργου πραγματοποιείται στο σχολείο, αποκλειστικά από τον/την κάθε μαθητή/τρια, με τη βοήθεια της καθηγήτριας.

Για την κατασκευή του ομοιώματος (πχ. ανεμόμυλος) είναι απαραίτητη η προμήθεια κάποιων υλικών (πχ. φελιζολ, ξύλα, καλώδια, θήκη μπαταριών, λαμπάκια, κόλλες, σπρέι βαψίματος κλπ.). Ο/Η κάθε μαθητής/τρια μπορεί να προμηθευτεί τα υλικά που θα χρειαστεί: α) από το σπίτι του/της (υλικά που δεν χρειαζόσαστε στο σπίτι πχ. ξύλα, χαρτόνια κλπ.), β) από κάποιο κατάστημα της περιοχής σας ή γ) από καταστήματα που εμπορεύονται υλικά μακέτας (πχ. www.tallos.gr, http://www.plaisio.gr κλπ.). Συνηθίζεται να πραγματοποιούνται ομαδικές παραγγελίες υλικών και έτσι να αποφεύγεται η επιπλέον επιβάρυνση λόγω μεταφορικών. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είναι απαραίτητο τα υλικά να βρίσκονται στο σχολείο ώστε η κάθε ομάδα μαθητών να ξεκινήσει έγκαιρα τις κατασκευές.

Για την συγγραφή της εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές πληροφόρησης εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες ή ότι άλλο κρίνετε χρήσιμο. Θα δοθούν επιπλέον οδηγίες σχετικά με την γραπτή εργασία στους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για την κάθε εργασία, είναι σημαντικό να την ετοιμάσει ο/η κάθε μαθητής/τρια μόνος/η, συμβουλευόμενος/η μεν διάφορες πηγές, γράφοντας όμως με δικά του/της λόγια τις πληροφορίες σχετικά με το θέμα του/της (πχ. μια περίληψη των πληροφοριών που βρίσκει). Δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν δυσνόητοι επιστημονικοί όροι και εξειδικευμένες πληροφορίες. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε μαθητή/τρια είναι να είναι όλα κατανοητά σχετικά με την γραπτή του/της εργασία και το προσωπικό του/της έργο.

Για το μάθημα της Τεχνολογίας, ο/η κάθε μαθητής/τρια θα χρειαστεί να εφοδιαστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς με ένα 20φυλλο τετράδιο (το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη Β΄ και Γ΄ γυμνασίου), ένα πλαστικό φάκελο με ελάσματα και 20 διαφάνειες/ζελατίνες.

Με εκτίμηση

Βασιλεία Νατσιού

Εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός MSc