Τεχνολογία Β΄ Γυμνασίου

Ενημερωτικό μαθητών/τριων και κηδεμόνων

Το μάθημα της Τεχνολογίας μελετάει την ιστορική ανάπτυξη, τη χρησιμότητα και σπουδαιότητά της Τεχνολογίας καθώς και την οργάνωση, τα υλικά που χρησιμοποιεί, τις διαδικασίες παραγωγής, τα προβλήματα και τα οφέλη που προκύπτουν από τη Βιομηχανία. Έχει σκοπό να αναπτύξει την δημιουργικότητα, τις πρακτικές και νοητικές δεξιότητες του/της μαθητή/τριας μέσα από την επαφή του/της με το τεχνολογικό περιβάλλον.

 

Β’ Γυμνασίου

Στη δευτέρα τάξη Γυμνασίου στο μάθημα Τεχνολογία εφαρμόζεται η μέθοδος της Ομαδικής εργασίας με θέμα την Βιομηχανία. Σύμφωνα με αυτή οι μαθητές:

  • Θα αναζητήσουν πληροφορίες για τις βιομηχανίες
  • Θα επιλέξουν μια βιομηχανία για να μελετήσουν
  • Θα μελετήσουν την βιομηχανία αυτή
  • Θα κατασκευάσουν το ομοίωμά της (μακέτα)
  • Θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

 

Οι βασικές υποχρεώσεις του/της κάθε μαθητή/τριας είναι η συμμετοχή στην κατασκευή ενός ομαδικού έργου και η συγγραφή γραπτής εργασίας. Ο/Η κάθε μαθητής/τρια θα επιλέξει μόνος/η του/της -ή μετά από κλήρωση- τον ρόλο του/της στην παραγωγική μονάδα (μακέτα) που θα κατασκευάσει η ομάδα του/της. Ο ρόλος του/της θα αφορά την συγγραφή της εργασίας του/της, η οποία θα αποτελεί μέρος της ομαδικής εργασίας της τάξης. Η κάθε ομάδα επίσης, συμμετέχει σε διαγωνισμό που πραγματοποιείται για τους μαθητές της Β’ τάξης. Η κατασκευή του έργου πραγματοποιείται στο σχολείο, αποκλειστικά από τους/τριες μαθητές/τριες, με τη βοήθεια της καθηγήτριας.

Για την κατασκευή της μακέτας (πχ. εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού) είναι απαραίτητη η προμήθεια κάποιων υλικών (πχ. φελιζολ, ξύλα, καλώδια, θήκη μπαταριών, λαμπάκια, κόλλες, σπρέι βαψίματος κλπ.). Συνηθίζεται να πραγματοποιούνται ομαδικές παραγγελίες υλικών για την μακέτα της κάθε ομάδας, από καταστήματα που εμπορεύονται υλικά μακέτας (πχ. www.tallos.gr, http://www.epoptiki.gr κλπ.). Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι απαραίτητο τα υλικά να βρίσκονται στο σχολείο ώστε η κάθε ομάδα μαθητών να ξεκινήσει έγκαιρα τις κατασκευές.

Για την συγγραφή της εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές πληροφόρησης εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ιστοσελίδες ή ότι άλλο κρίνετε χρήσιμο. Θα δοθούν επιπλέον οδηγίες σχετικά με την γραπτή εργασία στους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για την κάθε εργασία, είναι σημαντικό να την ετοιμάσει ο/η κάθε μαθητής/τρια μόνος/η, συμβουλευόμενος/η μεν διάφορες πηγές, γράφοντας όμως με δικά του/της λόγια τις πληροφορίες σχετικά με το θέμα του/της. Απαγορεύεται η αντιγραφή! Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένες πληροφορίες, είναι σημαντικό να είναι όλα κατανοητά από τον κάθε μαθητή και προσωπικό του έργο.