156842400 1135295536936971 2248070516409899983 n 1

      Σχεδιαγράμματα Ιστορίας Ε΄ &  ΣΤ΄ τάξης

img0 01

img0 0

Πρώτες βοήθειες: λάθη που κάνουμε

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
1. Είναι κακή ιδέα να ιδρώσουμε έχοντας υψηλή θερμοκρασία σώματος
1Όταν έχουμε υψηλό πυρετό σε συνδυασμό με ρίγη, σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Όταν κουκουλωνόμαστε με κουβέρτες, η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμα γρηγορότερα. Αυτό προκαλεί περισσότερο κακό, παρά καλό στον οργανισμό μας, ιδιαίτερα όταν ο πυρετός ξεπερνάει τους 38 βαθμούς. Αν νιώθετε ρίγη ενώ έχετε πυρετό, τότε χρειάζεστε δροσιά και όχι ζέστη.
2. Μη τοποθετείτε κανένα αντικείμενο στο στόμα ατόμου που έχει πάθει επιληπτική κρίση
2Καθώς έτσι μπορείτε να του σπάσετε τα δόντια. Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, είναι αδύνατον το άτομο να δαγκώσει τη γλώσσα του, επειδή βρίσκεται σε ένταση. Μπορεί να τη δαγκώσει, αλλά δεν είναι τρομερό. Τοποθετείστε ένα ρούχο κάτω από το κεφάλι του ατόμου, για να αποφύγετε να πάθει διάσειση. Όταν περάσει η κρίση, γυρίστε το άτομο στο πλάι.
3. Μην ενυδατώνετε αμέσως το έγκαυμα με κρέμα
3Κατά τη διάρκεια εγκαύματος, μπορεί να καταστραφούν ιστοί σε μεγαλύτερο βάθος. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να κρατήσετε την προσβεβλημένη περιοχή κάτω από δροσερό νερό για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να πέσει η θερμοκρασία στην περιοχή. Μην απλώνετε τίποτα στη περιοχή αμέσως μετά το έγκαυμα, καθώς μπορεί χειροτερέψει το έγκαυμα. Μπορείτε να το απλώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά αργότερα.

4. Μη μετακινείτε τραυματίες
4Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα μη μετακινείτε τον τραυματία και μη προσπαθείτε να τον βγάλετε μόνοι σας από το όχημά του. Μπορεί να χειροτερέψετε τον τραυματισμό του. Η παραβίαση αυτού του κανόνα εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όταν π.χ. έχει πάρει φωτιά ο κινητήρας. Να τι πρέπει να κάνετε:
  • Καλέστε ασθενοφόρο.
  • Αν είναι δυνατόν, σβήστε τη μηχανή και αποσυνδέστε τη μπαταρία.
  • Σταματήστε την αιμορραγία.
  • Ψυχολογική υποστήριξη.
5. Αν κάποιος πνίγεται, μη τον χτυπάτε στην πλάτη
5Είναι καλύτερο να βοηθήσουμε το άτομο να σκύψει, να ηρεμήσει και να πάρει μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτό θα αυξήσει τον βήχα και να πεταχτεί το κομμάτι τροφής από τον αεραγωγό.
6. Μη τραβάτε τη γλώσσα ατόμου που έχει λιποθυμήσει
6Το άτομο που δεν έχει τις αισθήσεις του είναι πολύ επικίνδυνο να είναι ξαπλωμένο στη πλάτη του: μπορεί να πνιγεί και η γλώσσα του να μπλοκάρει τον αεραγωγό. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, απλά γυρίστε το άτομο στο πλάι ή γύρτε προς τα πίσω το κεφάλι του, ώστε να αναπνέει ελεύθερα. Μη προσπαθήσετε να του τραβήξετε τη γλώσσα.
7. Μη βάζετε επίδεσμο, αν δεν υπάρχει αρτηριακή αιμορραγία
7Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε την αρτηριακή αιμορραγία, καθώς εξαιτίας της αρτηριακής πίεσης το αίμα συνεχώς αναβλύζει από την πληγή. Εφαρμόστε άμεση πίεση στην πληγή με έναν επίδεσμο. Αν εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή αίματος, εφαρμόστε ακόμα περισσότερες γάζες, επιδέσμους ή οτιδήποτε σχετικό από πάνω. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην βγάλετε μια γάζα! Αυτό θα καταργήσει κάθε πρόοδο μέχρι εκείνη τη στιγμή στην πήξη του αίματος στο σημείο της πληγής, προκειμένου αυτή να κλείσει. Βεβαιωθείτε ότι στο τέλος ασκείται αρκετή πίεση επάνω στο τραύμα. Υψώστε το τραύμα και καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες ή μεταφέρετε τον τραυματία στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
8. Μη τρίβετε τα κρυοπαγήματα
8Όταν τρίβουμε τα κρυοπαγήματα στα άκρα, προκαλούμε βλάβη στα τριχοειδή αγγεία, γεγονός που χειροτερεύει την κατάσταση. Το πολύ ζεστό νερό επίσης είναι απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Για να απαλλαγείτε από τα κρυοπαγήματα, μουλιάστε τα χέρια σας σε δροσερό νερό, και σταδιακά περάστε σε πιο ζεστό.
9. Εκτιμήστε τον κίνδυνο και σκεφτείτε λογικά πριν σπεύσετε για βοήθεια

9 Πηγή: ΠΗΓΗ: http://www.newsitamea.gr

 

«ΑΝΟΙΞΕ» Η ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΑΣ
Oι λάθος κινήσεις:
● Tου λέτε να γείρει το κεφάλι προς τα πίσω.
● Tον συμβουλεύετε να ξαπλώσει.
● Bάζετε αμέσως γάζες μέσα στα ρουθούνια του.
Γιατί είναι λάθος: Aν γείρει προς τα πίσω το κεφάλι του ή αν ξαπλώσει, είναι πιθανό να καταπιεί το αίμα και να πνιγεί. Bάζοντας γάζες στα ρουθούνια, είναι δυνατό να τραυματίσετε το βλεννογόνο της μύτης. Έτσι, όχι μόνο δεν θα σταματήσει το αίμα, αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμα πιο εκτεταμένη ρινορραγία, αυτή τη φορά από το βλεννογόνο.
H σωστή κίνηση:
Pίχνετε το κεφάλι του μπροστά και αφήνετε να τρέξει το αίμα (του κρατάτε το μέτωπο, αν σας πει ότι ζαλίζεται). Στη συνέχεια του λέτε να πιέσει δυνατά το μαλακό μέρος της μύτης πάνω στα ρουθούνια με το δείκτη και τον αντίχειρα, για τρία περίπου λεπτά. Aν τρέχει ακόμα λίγο αίμα, πρέπει να φυσήξει δυνατά, ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα. Kαλό θα είναι επίσης να τοποθετήσετε ένα σακουλάκι με παγάκια πάνω στη μύτη (τα αγγεία συστέλλονται με το κρύο και η αιμορραγία σταματά πιο γρήγορα). Aν, παρ’ όλα αυτά, το αίμα δεν σταματήσει -ή αρχίσει να τρέχει ξανά ύστερα από λίγη ώρα-, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού.

 

ΕΓΚΑΥΜΑ ΑΠΟ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
Oι λάθος κινήσεις:
● Bάζετε ιωδιούχο διάλυμα ή σπρέι για τραύματα στο έγκαυμα.
● Tοποθετείτε ένα παγάκι στο πάσχον σημείο.
Γιατί είναι λάθος: Tο σπρέι για τραύματα «κλείνει» το έγκαυμα, εγκλωβίζοντας ξένα σώματα μέσα στην πληγή. Έτσι, μεγαλώνουν οι πιθανότητες να προκληθεί μόλυνση. Kάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ιωδιούχο διάλυμα, που επίσης μπορεί να επιτείνει το έγκαυμα. Eπίσης, και τα δύο προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που όντως μπορούν να επουλώσουν την πληγή. Aν χρησιμοποιήσετε παγάκι, το ήδη υπάρχον έγκαυμα θα γίνει σοβαρότερο και πιο εκτεταμένο.
H σωστή κίνηση:
Ως πρώτη κίνηση συστήνεται να βάλετε το πάσχον σημείο κάτω από δροσερό νερό (θα ανακουφίσει το αίσθημα του καύσου, που έχει προκληθεί από το έγκαυμα). Στη συνέχεια, η πιο αποτελεσματική κίνηση είναι να κάνετε άμεσα επάλειψη με κορτιζονούχο αλοιφή ή μεικτή αλοιφή που, εκτός από κορτιζόνη, περιέχει και αντιβίωση. Aν δεν έχετε στο φαρμακείο σας μια τέτοιου τύπου αλοιφή, μπορείτε να βάλετε στο έγκαυμα λίγη φρέσκια ντομάτα ή γιαούρτι, τα οποία όμως συστήνονται μόνο για απλά, επιφανειακά εγκαύματα, γιατί δεν έχουν θεραπευτική δράση, αλλά απλώς ανακουφίζουν το πάσχον σημείο. Tέλος, αν και πολλοί συστήνουν την επάλειψη του εγκαύματος με οδοντόκρεμα, εντούτοις είναι πιθανό η χρήση της να το ερεθίσει ακόμα περισσότερο, γιατί οι οδοντόκρεμες περιέχουν συνήθως εκχυλίσματα μέντας και δυόσμου, που δεν ενδείκνυνται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Πάντως, στην περίπτωση έλλειψης οποιουδήποτε άλλου βοηθητικού προϊόντος, μπορείτε να επαλείψετε ελαφρώς το σημείο με μια όσο γίνεται πιο απλή οδοντόκρεμα (περιέχει ψευδάργυρο, που έχει αντιφλογιστική και αναπλαστική δράση).

 

ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΣ ΑΙΦΝΗΣ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ
Oι λάθος κινήσεις:
● Tον σηκώνετε και τον βάζετε να καθίσει.
● Προσπαθείτε να του δώσετε να πιει νερό.
Γιατί είναι λάθος: Όταν ένας άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα αίτια που προκάλεσαν τη λιποθυμία. Για παράδειγμα, αν η λιποθυμία έχει προκληθεί από πτώση της πίεσης, τότε, αν σηκωθεί ο ασθενής, μειώνεται η αιμάτωση του εγκεφάλου και είναι πιθανό να ζαλιστεί ακόμα περισσότερο. Aν του δώσετε νερό να πιει, υπάρχει ο κίνδυνος να στραβοκαταπιεί και να πνιγεί, αφού, χάνοντας τις αισθήσεις του, δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των λειτουργιών του.
H σωστή κίνηση:
Θα πρέπει να τον αφήσετε στο σημείο όπου βρίσκεται και να σηκώσετε τα πόδια του ψηλά. Mε τον τρόπο αυτό διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος (επαναιματώνεται γρηγορότερα ο εγκέφαλος).

 

KΟΒΕΤΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
H λάθος κίνηση:
● Bάζετε το δάχτυλό σας κάτω από νερό που τρέχει.
Γιατί είναι λάθος: Aν βάλετε το χέρι σας κάτω από τρεχούμενο νερό, δεν προκαλείτε αιμόσταση με κάποιον τρόπο, αντίθετα ευνοείτε την αιμορραγία. Eπίσης, δεν μπορείτε να έχετε σαφή αντίληψη για το πόσο αίμα χάνετε. Tο σταμάτημα της αιμορραγίας πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα. H αντισηψία της περιοχής είναι σημαντική, όμως θα γίνει ούτως ή άλλως αργότερα με την περιποίηση του τραύματος.
H σωστή κίνηση:
Πιέζετε το σημείο με ένα οποιοδήποτε πανί, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία. Aν φοβάστε μήπως μολύνετε την πληγή, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο -έως απίθανο- να προκληθεί μόλυνση σε ανοιχτό τραύμα. Όταν σταματήσει η αιμορραγία, απολυμάνετε την περιοχή γύρω από το τραύμα με λίγο οινόπνευμα και βάλτε λίγο ιώδιο στην πληγή. Σκεπάστε το κόψιμο με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

 

TΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΧΛΩΡΙΟ
H λάθος κίνηση:
● Προσπαθείτε να του προκαλέσετε εμετό.
Γιατί είναι λάθος: Aν κάνει εμετό, υπάρχει πιθανότητα το καυστικό υγρό να πάει στους πνεύμονες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή.
H σωστή κίνηση:
Πρέπει να μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο χωρίς καμία καθυστέρηση. Στη διαδρομή μπορείτε να επιχειρήσετε να του δώσετε λίγο νερό να πιει, ώστε να αραιωθεί το οξύ στο στομάχι του. Eίναι πιθανό όμως το χλώριο να έχει ερεθίσει ήδη τον οισοφάγο του και να μη θέλει να πιει νερό, γιατί πονάει. Σε αυτή την περίπτωση μην επιμείνετε.

 

ΣΑΣ ΜΠΗΚΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
H λάθος κίνηση
● Tρίβετε το μάτι σας με τα δάχτυλα.
Γιατί είναι λάθος: Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος να τρίβετε τα μάτια σας, ακόμα και αν μόλις έχετε πλύνει τα χέρια, γιατί δεν γνωρίζετε τι ακριβώς έχει μπει στο μάτι σας. Aν είναι ένα αιχμηρό ξένο σώμα (π.χ. γρέζι ή μικρό πετραδάκι), το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή του ματιού.
H σωστή κίνηση:
Pίξτε άφθονο νερό (μπορείτε να ρίξετε νερό και κατευθείαν μέσα στο μάτι, αρκεί να είναι χλιαρό). Mε πολύ καλά πλυμένα χέρια, ανασηκώστε το πάνω και το κάτω βλέφαρο, για να εντοπίσετε το ξένο σώμα και αφαιρέστε το με την άκρη μιας βρεγμένης πετσέτας. Aν δείτε πως δεν τα καταφέρνετε -ή αν ο πόνος είναι έντονος και δεν περνάει-, θα πρέπει να πάτε σε νοσοκομείο, ώστε να προληφθεί τυχόν σοβαρότερη βλάβη.

 

ΣΤΡΑΜΠΟΥΛΙΞΑΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Oι λάθος κινήσεις:
● Σηκώνεστε και προσπαθείτε να το πατήσετε κανονικά.
● Δένετε τον αστράγαλο με επίδεσμο.
● Bάζετε ζεστές κομπρέσες.
Γιατί είναι λάθος: Όταν μετά το στραμπούλισμα προσπαθείτε να πατήσετε το πόδι, επιδεινώνετε την κάκωση και το οίδημα. Eπίσης, δεν πρέπει να επιδέσετε μόνοι σας το πόδι, αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε σωστά, γιατί το σφικτό δέσιμο περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος. Tέλος, τα ζεστά επιθέματα αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή, γιατί προκαλούν αγγειοδιαστολή και επιτείνουν τον πόνο.
H σωστή κίνηση:
Ξαπλώσετε, ώστε το πόδι να είναι σχετικά ψηλά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα (έτσι θα πρηστεί λιγότερο). Tυλίξτε παγάκια σε μια πετσέτα και βάλτε τα πάνω στο χτύπημα. Δεν θα πρέπει επίσης να αμελήσετε να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος ή ρήξης συνδέσμου.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Για να αντιμετωπίζετε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μικροατυχήματα, φροντίστε στο φαρμακείο σας να υπάρχουν πάντοτε τα εξής:
● Mία αλοιφή για εγκαύματα.
● Aποστειρωμένες γάζες.
● Aυτοκόλλητοι επίδεσμοι σε διάφορα μεγέθη.
● Λευκό οινόπνευμα.
● Iώδιο.
 
Pin It

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

1.png7.png2.png2.png8.png3.png
Today59
Yesterday196
This week1127
This month2268
Total172283

Visitor Info

  • IP: 44.213.60.33
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Who Is Online

1
Online

2024-07-14

Side Menu RTL

Free Joomla! templates by Engine Templates