θεωρία
Ασκήσεις
α' μέρος
β' μέρος
γ' μέρος
Βρες την πτώση των ουσιαστικών του κειμένου [Η μεσογειακή διατροφή]
Στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή (
ονομ
γεν
αιτ
) γεύματα (
ονομ
γεν
αιτ
) όπως οι σούπες (
ονομ
γεν
αιτ
) και οι σαλάτες (
ονομ
γεν
αιτ
) περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες (
ονομ
γεν
αιτ
) ψωμιού (
ονομ
γεν
αιτ
) ολικής αλέσεως (
ονομ
γεν
αιτ
), ελαιόλαδου (
ονομ
γεν
αιτ
), όσπριων (
ονομ
γεν
αιτ
) και λαχανικών (
ονομ
γεν
αιτ
). Η πρόσληψη (
ονομ
γεν
αιτ
) γάλακτος (
ονομ
γεν
αιτ
) είναι μέτρια, αλλά η κατανάλωση (
ονομ
γεν
αιτ
) τυριού (
ονομ
γεν
αιτ
) και σε μικρότερο βαθμό γιαουρτιού (
ονομ
γεν
αιτ
) είναι υψηλή. Η φέτα (
ονομ
γεν
αιτ
) προστίθεται συνήθως στις περισσότερες από τις σαλάτες (
ονομ
γεν
αιτ
) και τα μαγειρεμένα λαχανικά (
ονομ
γεν
αιτ
) . Η κατανάλωση (
ονομ
γεν
αιτ
) κρέατος (
ονομ
γεν
αιτ
) είναι λίγες φορές τον μήνα (
ονομ
γεν
αιτ
). Η κατανάλωση (
ονομ
γεν
αιτ
) ψαριών (
ονομ
γεν
αιτ
) είναι συνάρτηση (
ονομ
γεν
αιτ
) της απόστασης (
ονομ
γεν
αιτ
) από τη θάλασσα (
ονομ
γεν
αιτ
). Το κρασί (
ονομ
γεν
αιτ
) καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες (
ονομ
γεν
αιτ
) από τους ενήλικες (
ονομ
γεν
αιτ
) και σχεδόν πάντοτε κατά τη διάρκεια (
ονομ
γεν
αιτ
) των γευμάτων (
ονομ
γεν
αιτ
).
Πρόσφατα το Υπουργείο (
ονομ
γεν
αιτ
) Υγείας (
ονομ
γεν
αιτ
) συνέταξε διατροφικές οδηγίες (
ονομ
γεν
αιτ
) για τους ενήλικες Έλληνες (
ονομ
γεν
αιτ
). Οι οδηγίες (
ονομ
γεν
αιτ
) αυτές αποσκοπούν στο να παρουσιαστεί ένα διατροφικό πρότυπο (
ονομ
γεν
αιτ
), το οποίο δρα ευεργετικά στην υγεία (
ονομ
γεν
αιτ
) των ατόμων (
ονομ
γεν
αιτ
) και βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (
ονομ
γεν
αιτ
).
Πολύ συχνά οι διατροφικές οδηγίες (
ονομ
γεν
αιτ
) απεικονίζονται με τη μορφή (
ονομ
γεν
αιτ
) τριγώνου (
ονομ
γεν
αιτ
) ή πυραμίδας (
ονομ
γεν
αιτ
), η βάση (
ονομ
γεν
αιτ
) της οποίας αναφέρεται σε τρόφιμα (
ονομ
γεν
αιτ
) που θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και η κορυφή (
ονομ
γεν
αιτ
) σε τρόφιμα (
ονομ
γεν
αιτ
) που θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με τα υπόλοιπα τρόφιμα (
ονομ
γεν
αιτ
) να καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες θέσεις (
ονομ
γεν
αιτ
). Στη διατροφική πυραμίδα (
ονομ
γεν
αιτ
) του Υπουργείου (
ονομ
γεν
αιτ
) Υγείας (
ονομ
γεν
αιτ
), η έμφαση (
ονομ
γεν
αιτ
) δίνεται στη συχνότητα (
ονομ
γεν
αιτ
) κατανάλωσης (
ονομ
γεν
αιτ
) των τροφίμων (
ονομ
γεν
αιτ
) και όχι σε ακριβείς ποσότητες (
ονομ
γεν
αιτ
), οι οποίες εξαρτώνται από το φύλο (
ονομ
γεν
αιτ
), την ηλικία (
ονομ
γεν
αιτ
), τη σωματική διάπλαση (
ονομ
γεν
αιτ
) και τη φυσική δραστηριότητα (
ονομ
γεν
αιτ
) των ατόμων (
ονομ
γεν
αιτ
).
Έλεγχος
ΕΝΤΑΞΕΙ
© Γιάννης Παπαθανασίου - Ελληνικός Πολιτισμός