3. Η βασιλεία του Μιχαήλ Γ΄ και η αυγή της Νέας Εποχής

Η έναρξη της νέας εποχής σηματοδοτείται στα χρόνια της βασιλείας του με καταγωγή από το .
Κύρια χαρακτηριστικά είναι η ανάπτυξη της του που φθάνει στο αποκορύφωμά της με τη διακυβέρνηση της Μ Δ.
Η οριστική αναστήλωση των το επέτρεψε στη βυζαντινή διακυβέρνηση να ασχοληθεί με τη της κατά των . Από τα τέλη του 885 έως τις αρχές του 886 τις κρατικές υποθέσεις διευθύνει ο .
Σταθμό στην ιστορία της βυζαντινής εκπαίδευσης αποτελεί η της ανώτερης της με πρωτοβουλία του . Τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο ή . Το πανεπιστήμιο περιελάμβανε τις σχολές της , της , της και της .
Οι λόγιοι άρχισαν να αναζητούν, να συλλέγουν, να μελετούν και να με έργα της αρχαίας γραμματείας με πιο αξιόλογο τον . Το σημαντικότερο έργο του ήταν η που περιέχει περί τα για έργα ελάχιστα γνωστά στους συγχρόνους του. Έγραψε επίσης ένα , και έργα.
Το 859 ο βυζαντινός στρατός πέρασε τον Ευφράτη και νίκησε τον εμίρη της Μελιτηνής το 863. Οι συνεχείς πόλεμοι στα σύνορα «» με τους Άραβες προμήθευσαν πλούσιο υλικό για τη διαμόρφωση της βυζαντινής ποίησης. Ανώνυμοι τραγουδοποιοί συνέθεσαν που εξυμνούν τους των δηλαδή των στρατιωτών που προστάτευαν τα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας και ιδίως του . Ο ήρωας φαίνεται ότι έχει στενή σχέση με το της .
Σύμφωνα με τον επίσκοπο Καισάρειας και σπουδαίο λόγιο τα άσματα αυτά έψαλλαν περιφερόμενοι στις επαρχίες της Μ. Ασίας και θεωρούνται τα σημαντικότερα δείγματα της δημώδους ή λογοτεχνίας των βυζαντινών που εξελίσσεται παράλληλα με τη .