2η Σελίδα :Περιεχόμενα

ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ - Για τον Διεθυντή της εφημερίδας "Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ", του Ευαγγ. Καραμάνη
Το "Βλάχικο θέμα" και το πάνω Πωγώνι - Να πάρουν θέση οι Βλάχοι
ΤΟΣΟΣ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ κ.ΚΩΣΤΟΥΛΑ - Π.Σ.Κεφαλόβρυσου (Δημοσιεύθηκε στις 1η Οκτώβρη στα Πρω"ι"νά Νέα)

ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ
  Μήπως νόμισε ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας "Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ" ότι τον ξεχάσαμε; Μήπως νόμισε ότι ξεχάσαμε το υπ. αριθμό 26 φύλλο του μηνός Αυγούστου 1998 και συγκεκριμένα την σελίδα 5;
  ΟΧΙ Κύριε Κωστούλα, τώρα που ήρθε η κατάλληλη στιγμή θα τα ακούσεις ένα χεράκι.
  Ποιός είσαι εσύ κ. Κωστούλα που θα μας υποδείξεις να ασχοληθούμε με το δήθεν Βλάχικο θέμα και τις δραστηριότητες του ΚΕΜΟ και το συένδριο που έγινε στην Λάρισα; Εάν εσύ φοβάσαι τους Βλάχους της Επαρχίας Πωγωνίου και δη τους Κεφαλοβρυσίτες, διότι σου προκαλούν ανυσηχίες και διότι μόνον βλάχοι υποψήφιοι Δήμαρχοι τολμούν να κατέβουν στις εκλογές, τότε το πρόβλημα είναι δικό σου, δεν μας αγγίζει καθόλου και τρέξε να ψάξεις εσύ, για το γιατί.
  Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, διότι προ-υπήρξαμε Έλληνες από σένα και εάν εσύ ζεις αποκλεισμένος από τους Βλάχους του Κεφαλόβρυσου, όπως αναφέρεις, και παλι δικό σου πρόβλημα και σου συνιστούμε να συνεχίζεις να ζεις έτσι, εκεί που ζεις και σήμερα και μην ανυσυχείς για τους υπόλοιπους Γραικούς της Επαρχίας μας, διότι αυτοί είναι ένα σώμα με τους Κεφαλοβρυσίτες και το ποιός είναι ρατσιστής, προκύπτει από τα γραφόμενά σου. Εμείς Κύριε Κωστούλα θα συνεχίσουμε να ζούμε όλοι μαζί, γιατί την συνένωση των χωριών μας την είχαμε κάνει εδώ και χρόνια, είτε με τους γάμους μας, είτε με την κοινή ύδρευση, είτε με τα κοινά βοσκοτόπια, είτε με τους Συλλόγους και τα Σωματεία μας, είτε με τα χορευτικά μας, αλλά εσύ δεν το είχες πάρει είδηση, διότι δεν ζούσες στον τόπο μας.
  Και κάτι άλλο Κύριε Κωστούλα, εφόσον δεν "ζούσες" στον τόπο μας τόσα χρόνια μην έρχεσαι τώρα και μας σπέρνεις ρατσισμό, όχι γιατί σε φοβόμαστε, αλλά γιατί είσαι ξένο σώμα για μας και γιατί ξεχνάς ότι και εσύ έχεις μεγαλώσει με γάλα από βλάχικα χέρια.
  Μήπως ξεχνάς τους μεγάλους ευεργέτες τι ήταν, μήπως ξεχνάς τα σύγχρονα και μεγάλα εκπαιδευτικά συγκροτήματα της χώρας ποιοί τα έχουν χτίσει ή μήπως ντρέπεσαι να τα αναφέρεις γιατί μπορεί να έχεις περάσει και εσύ από ένα τέτοιο εκπαιδευτήριο;
  Κάτι τέτοιοι "άνθρωποι" υπάρχουν πάνω στην γή και συντηρούν καταστάσεις σαν την Βοσνία-Κόσοβο κ.λ.π.
  Ζητώ συγνώμη αν έθιξα κάποιον συνδρομητή μου, αλλά στην απάντηση αυτή με οδήγησε ο ρατσισμός του κυρίου αυτού, με αυτά που γράφει στην εφημερίδα του και ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλη φορά μαζί του ούτε είμαστε διατεθιμένοι να τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο που ακολουθεί.
Ευαγγ. Καραμάνης
ΤΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙ
  Τον τελευταίο καιρό συχνά αναφέρεται στον τύπο το Βλάχικο θέμα και οι δραστηριότητες του ΚΕΜΟ (κεντρο έρευνας μειονοτικών ομάδων) που αναφέρεται στην ύπαρξη "μειονότητας Κουτσοβλάχων". Κάποια φαινόμενα και στο Πωγώνι προκαλούν ανησυχίες και δεν χρειάζεται να γραφούν περισσότερα για ό,τι προκαλεί δυσπιστία ακόμη και στις προεκλογικές διαδικασίες. Οι Βλάχοι του Κεφαλόβρυσου και οι υποψήφιοι βλάχοι Δήμαρχοι αποφεύγουν να πάρουν θέση στο θέμα που δημιούργησε το ΚΕΜΟ με το Συνέδριο στη Λάρισα και τα αναφερόμενα σε έντυπά του.
  Η επιμονή δε για "αμετ-μοχαμέτ" βλάχο Δήμαρχο δημιουργεί υποψίες πως ενδεχομένως υποκρύπτεται και θέμα με έντονες κοινωνικές αντιθέσεις. Μερικοί του δίνουν τη διάσταση "ρατσισμού" και κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως οι βλάχοι του Κεφαλόβρυσου προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αποκλεισμού των "Γραικών" του Πάνω Πωγωνίου από την διαχείριση των κοινών στο νέο Δήμο. Οι υποψήφιοι βλάχοι Δήμαρχοι αποφεύγουν να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενακαι να διαλύσουν τις υποψίες που δημιουργούν με τη στάση αυτή και τη συμπεριφορά τους. Είναι ανάγκη να διασκεδάσουν οι εντυπώσεις και οι υποψίες.
  Το Κεφαλόβρυσο έχει και κοινωνιολόγο καθηγητή σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος πρέπει να αναλύσει το φαινόμενο και τα τεκταινόμενα, να πει την άποψή του και να ενημερώσει τους συγχωριανούς του. Το θέμα υπάρχει. Τολμούμε να το θίξουμε. Οι οπωσδήποτε εμπλεκόμενοι να πάρουν θέση και να διαλύσουν τις υποψίες και τη δυσπιστία που σκιάζει το Πάνω Πωγώνι.
ΤΟΣΟΣ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ κ. ΚΩΣΤΟΥΛΑ
"Πολιτιστιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου"
Πρόκειται για ένα θέμα που διαβάσαμε έκπληκτοι στην εφημερίδα "Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ" φύλλο 26 Αυγ. 98. Για το βλάχικο θέμα και να πάρουν θέση οι βλάχοι. Σίγουρα ο πολιτιστικός σύλλογος Κεφαλόβρυσου δεν μπορεί να μην πάρει θέση, ένας σύλλογος που για 22 χρόνια κάνει την παρουσία του στο βλαχώφωνο ακριτικό χωριό που λέγεται Κεφαλόβρυσο ζωντανή και πολύ θερμή.
  Ενδιαφέρεται ο κύριος Κωστούλας Κων/νος που είναι ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας να μάθει για το βλάχικο θέμα και για τις δραστηριότητες του ΚΕΜΟ (Κέντρο 'Ερευνας Μειονοτικών Ομάδων).
  Πιστεύω όμως Κύριε Κωστούλα ότι πάτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις εκ του πονηρού που πλήττουν την αξιοπρέπεια και την ιστορία των βλάχων του Κεφ/σου.Η καταγραφή αυτή των εκφράσεων που χρησιμοποιείτε "Κουτσόβλαχοι-βλάχοι" οδηγεί στην σκέψη ότι πρόκειται για μια σκόπιμη ενέργεια σε βάρος του χωριού μας και γενικότερα του Δήμου μας του Δήμου Aνω Πωγωνίου αφού σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν βλαχόφωνοι και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να καταγράψει αυτές τις απαράδεκτες εκφράσεις και δεν μπορείτε εσείς με την σκέψη αυτή να υποτιμήσετε μια μερίδα του Ελληνικού πλυθησμού εις βάρος της άλλης. Γράφετε τις εκφράσεις αυτές "κουτσόβλαχοι-βλάχοι" χωρίς να γίνουν αντιληπτές οι προεκτάσεις, οι προσβολές και οι κίνδυνοι που μπορούν να προκληθούν.
  Την επεξήγηση "κουτσόβλαχοι" που αναφέρετε μόνον εσείς την ξέρετε και να 'στε σίγουρος πως δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά υποτιμάς βάναυσα την νοημοσύνη, την ιστορία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Ελλήνων βλάχικης καταγωγής, αφού είναι γνωστό το τι έχουν προσφέρει οι βλαχόφωνοι Έλληνες στα γράμματα, τις τέχνες, στον πολιτισμό και γενικά στην πατρίδα.
  Επίσης αναφέρεσθε στούς υποψήφιους δημάρχους και στους κατοίκους του Κεφαλόβρυσου αφού πρώτα κάνετε την εισαγωγή με τις εκφράσεις, βλάχους δημάρχους, οι βλάχοι του Κεφαλόβρυσου να δώσουν εξηγήσεις. Και ποίος είσθε εσείς, κύριε Κωστούλα, που θα σου δώσουμε εξηγήσεις;
  Μάθε, κύριε Κωστούλα, ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε μαζί σας. Όσο για τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις τις έχετε εσείς και μόνο εσείς που κάθεστε και γράφετε αυτά που γράφετε.
  Εμείς ποτέ δεν κάναμε πόλεμο σε κανέναν ούτε και αναφερθήκαμε ποτέ ούτε σε γραικούς δημάρχους, ούτε για βλάχους, αυτά είναι δικά σας και δείχνετε μόνοι σας πόσο στεγνή και στείρα είναι η πολιτική σας. Ξεχνάτε ότι φθάνουμε στο τέλος του 20ού αιώνα και πάμε στον 21ο και ακόμη ασχολείσθε με το Κεφαλόβρυσο.
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου καταδικάζει τα γραφόμενά σας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται του λοιπού να ασχοληθώ μαζί σας καταδικάζοντας τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις. Και όσο για το κλίμα της δυσπιστίας που εμείς τροφοδοτούμε για τις εκλογές να 'στε σίγουρος ότι το κλίμα το τροφοδοτείτε μόνον εσείς και όχι οι κάτοικοι του Κεφαλόβρυσου και γενικότερα του Δήμου Aνω Πωγωνίου. Και πιστεύω ότι δεν εχετε το δικαίωμα να αναφερθειτε για το Δήμο μας την στιγμή που δεν έχετε καν το δικαίωμα ψήφου σας.
Ο Πρόεδρος Συλλόγου
Σιούπουλης Αθανάσιος
Δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτώβρη στα Πρωινά Νέα