19/05/2008 11:19 AM |
|
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική κουζίνα
στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή που ύστερα από μελέτες έχει αποδειχτεί η πιο
υγιεινή διατροφή. Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές
συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της
δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς
προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου,
είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του
εντέρου και γενικά χαρίζει μακροζωία όπως έδειξαν μακροχρόνιες έρευνες. Η ελληνική κουζίνα λοιπόν βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή. Προτιμώνται τα όσπρια, τα χορταρικά και τα ψάρια, το ελαιόλαδο. Με βάση αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα η ελληνίδα νοικοκυρά παρασκευάζει πραγματικές λιχουδιές στην κουζίνα της. Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ 1. ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ Ο μπακλαβάς είναι παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται σε όλες τις γιορτές κυρίως τα Χριστούγεννα Ο τρόπος παρασκευής του είναι ο ακόλουθος:
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμειγνύετε σε μια γαβάθα τα καρύδια, τη ζάχαρη, και την
κανέλλα. Αλείφετε με λάδι ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Απλώνετε ένα φύλλο και
διπλώνετε τις πλευρές του. Κάνετε το ίδιο με άλλα 3 φύλλα αλείφοντάς τα με όσο
λάδι χρειάζεται. Βάζετε από πάνω το μείγμα με τα καρύδια. Με ένα κοφτερό
μαχαίρι, κόβετε τις άκρες που περισσεύουν από τα φύλλα. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα
φύλλα περνώντας καθένα ξεχωριστά με λάδι. 2. ΡΑΒΑΝΙ Και το ραβανί είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας με ρίζες ανατολίτικες που πλουτίζει το ελληνικό τραπέζι κυρίως στις γιορτές
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΣΙΡΟΠΙ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ως να αφρατέψουν και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Συνεχίζουμε με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού. Ψήνουμε για 45’περίπου στους 180ο C. Την αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού μέχρις ότου χοχλάσει. Την κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί και ρίχνουμε το σιρόπι, χλιαρό. 3. ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ Η Ελλάδα κατεξοχήν χώρα του αμπελιού χρησιμοποιεί το μούστο όχι μόνο για την παραγωγή κρασιού αλλά και για την περίφημη μουσταλευριά
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε γαβάθα, διαλύστε το κορν φλάουερ σε 2 φλιτζ. από το χυμό, προσθέτοντας κατόπιν και τον υπόλοιπο. Βάλτε σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει να βράζει και να δέσει. Μεταφέρετε σε γαβάθες, ή σ πιάτα σούπας, και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Προτού σερβίρετε, πασπαλίστε με σουσάμι, καρύδια, και κανέλα. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα τουλάχιστον.
4. ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι το γλυκό των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς αυτά τα γλυκά.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε το βούτυρο με το
λάδι και τη ζάχαρη και συνεχίζετε με τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα διαλυμένη στο
χυμό, το μπέικιν - πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το γιαούρτι, το ξύσμα, τα
καρύδια και το αλεύρι. Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε
βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
5. ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει και συνεχίζετε με τους κρόκους, τη βανίλια, το μπέικιν - πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι. Ζυμώνετε αρκετή ώρα (η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή για να πλάθεται εύκολα). Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20' περίπου. Μόλις τους βγάλετε, τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη (και προαιρετικά με ανθόνερο). Όταν κρυώσουν, τους τοποθετείτε και τους πασπαλίζετε ακόμα μία φορά με ζάχαρη άχνη.
6. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
(Υλικά για 2
στρογγυλά τσουρέκια)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ετοιμάζετε το προζύμι ως εξής: διαλύετε τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη μαγιά κομματιασμένη και την αφήνετε να σταθεί για 15’.Ζεσταίνετε ένα πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε μέσα το μείγμα της μαγιάς και αλεύρι (περίπου δύο φλιτζάνια του τσαγιού στην αρχή). Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνετε 15’ μέχρι να γίνει η ζύμη σας ελαστική. Αλείφετε τα χέρια σας με λάδι και ζυμώνετε για λίγο τη ζύμη με τα δάχτυλά σας (για να απορροφήσει το λάδι). Την αφήνετε σκεπασμένη με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, 45’ περίπου. Λιώνετε το βούτυρο σε μπεν μαρί αφαιρώντας τον αφρό. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι δημιουργώντας ένα μικρό λοφάκι. Κάνετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε εκεί το λιωμένο βούτυρο. Το αναμειγνύετε σπρώχνοντας το αλεύρι προς το βούτυρο μέχρι τα δύο υλικά να ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το μαχλέπι ή τη μαστίχα. Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών πρώτα τη φουσκωμένη ζύμη και μετά το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη.(Ζυμώνετε 20’-25’ περίπου). Την κάνετε μια μπάλα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (σκεπασμένη με κουβέρτα) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθετε με τη ζύμη δυο πλεξούδες. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνετε να φουσκώσουν 1 ½ -2 ώρες, σκεπασμένες με την κουβέρτα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Αλείφετε τα τσουρέκια με γάλα και κρόκο αυγού (χτυπημένα μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό) και ψήνετε 15’. Χαμηλώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία στους 180 C και ψήνετε για 20’ ακόμη, μέχρι τα τσουρέκια να πάρουν ωραίο χρώμα.
7. ΧΑΛΒΑΣ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίξτε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και ανακατεύετέ το συνέχεια ώσπου να σκουρύνει το σιμιγδάλι από το καβούρδισμα αλλά όχι πολύ. Σε ένα άλλο σκεύος βράστε τη ζάχαρη με το νερό για δέκα λεπτά και αδειάστε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ρίξτε αρκετή κανέλα κι ανακατεύετε συνέχεια. Θα καταλάβετε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάλτε τον σε φόρμα και μόλις κρυώσει ξεφορμάρετέ τον σε πιατέλα. Πασπαλίστε τον με κανέλα. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ 1. ΤΖΑΤΖΙΚΙ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβετε το αγγούρι και το βάζετε σε σουρωτήρι με μπόλικο αλάτι. Το αφήνετε για 30 λεπτά. Ξεπλένετε το αγγούρι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Αναμειγνύετε το γιαούρτι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το αγγούρι και ανακατεύετε. Το γαρνίρετε με τα μυρωδικά, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρετε μαζί με ελιές και ψωμί πίτα.
2.
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
3.ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλέγετε μεγάλες μελιτζάνες με σφιχτή σάρκα. Τις ψήνετε στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους τους, τις κόβετε σε κομμάτια και τις απλώνετε πάνω σε ξύλο κουζίνας. Με ξύλινο κουτάλι ή γουδοχέρι τις πολτοποιείτε. Στο μεταξύ, έχετε κόψει ένα κρεμμυδάκι πολύ ψιλό και το έχετε αφήσει σ’ ένα φλιτζάνι με νερό, για να φύγει η σπιρτάδα του. Το στραγγίζετε καλά. Βάζετε τις μελιτζάνες σε μπολ, προσθέτετε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάτε. Προσθέτετε ξίδι ή λεμόνι, μπόλικο λάδι και δουλεύετε το μείγμα καλά. Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε σαλατιέρα, την πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τη γαρνίρετε με δυο-τρία κλωναράκια μαϊντανό.
4.ΦΑΣΟΛΑΔΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένετε τα φασόλια και τα μουλιάζετε αποβραδίς. Την επόμενη
ημέρα, τα ξεπλένετε πολύ καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι που έχετε βάλει κάτω από τη
βρύση. Τα βάζετε στην κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα με μπόλικο κρύο νερό και τα
βράζετε. Όταν έχουν γίνει κάπως τα φασόλια, αλλάζετε το νερό με πιο ζεστό. Εν τω
μεταξύ, κόβετε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα
ρίχνετε μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα. Κλείνετε το καπάκι και αφήνετε τη
φασολάδα να σιγοβράσει. Πριν μαγειρευτούν κανονικά, προσθέτετε τον τοματοπελτέ.
Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη φασολάδα για άλλα 20 λεπτά, πριν τη βγάλετε από
τη φωτιά και τη σερβίρετε. 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ (ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ) ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ).
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόψτε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το αγγούρι σε φέτες. Ανακατέψτε τα, προσθέστε αλάτι και μερικά κομμάτια τυρί φέτα, ρίγανη και στο τέλος βάλτε λίγο ελαιόλαδο.
6. ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ(ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ) Οι ντολμάδες είναι μία ορεκτική λιχουδιά τυλιγμένη μέσα σε αμπελόφυλλα (αυτή η συνταγή γράφτηκε από κάποιον που έβλεπε τη γιαγιά του να το κάνει παραδοσιακά) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώστε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ. Εάν το μίγμα είναι πολύ πηχτό , προσθέστε νερό , ένα κουταλάκι κάθε λίγο ,4 το πολύ. Καλύτερα να μαζεύουμε τα αμπελόφυλλα από τα αμπέλια την άνοιξη όσο είναι ακόμη τρυφερά. Μπορούν να πλυθούν και να καταψυχθούν σε στρώματα σε λαδόχαρτο και θα συντηρηθούν για ένα χρόνο . Επίσης αποθηκεύονται σε βάζα από μαγαζιά φρούτων. Ανάλογα με το μέγεθος , θα χρειαστείτε 20 με 40 αμπελόφυλλα. Τα μικρά φύλλα τείνουν να είναι πιο τρυφερά. Βράστε τα αμπελόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν , αλλά όχι πάρα πολύ. Η ώρα εξαρτάται από το μέγεθος. Τα φρέσκα χρειάζονται μόνο ένα λεπτό. Τυλίξτε τα αμπελόφυλλα γύρω από κουταλιές του μίγματος, , κλίνοντας καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε 4 μικρές κουταλιές βούτυρο. Τοποθετήστε στην επιφάνεια τους ντολμάδες. Κάντε το μία φορά και όχι ξεχωριστά . Ρίξτε από πάνω 3-4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό από κοτόπουλο , σκεπάστε, σιγοβράστε για 2 ώρες. Για το αβγολέμονο: Χωρίστε τα ασπράδια από το κρόκο. Ανακατέψτε τα ασπράδια με ένα κουτάλι νερό. Προσθέστε τους κρόκους και ανακατέψτε. Προσθέστε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμόνι και ανακατέψτε , προσθέστε το στο μίγμα των αβγών. Πάρτε λίγο από το ζουμί από τους ντολμάδες και προσθέστε 1 κουταλάκι τη φορά στο μίγμα των αβγών και ανακατέψτε καλά. Πήξτε το μίγμα των αβγών. Βγάλτε τους ντολμάδες από τη φωτιά. Βάλτε τους ντολμάδες σε ένα μπολ για το σερβίρισμα. Ανακατέψτε το υπόλοιπο, ζουμί με το αβγολέμονο. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το στους ντολμάδες. 7. ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Στο μουσακά ο χορταστικός συνδυασμός από τηγανιτές μελιτζάνες, αρνίσιου κιμά αρωματισμένου με μυρωδικά και πλούσια σάλτσας τυριού είναι αναμφίβολα και αξίζει όσο τίποτα αυτή τη μεγάλη προετοιμασία. Είναι πολύ διαδεδομένο σε ανεπίσημα πάρτι και μπορεί να προετοιμαστεί πιο νωρίς κατά τη διάρκεια της μέρας για το τελικό ψήσιμο και να πάρει χρώμα στο φούρνο.(6 μερίδες για την άνοιξη και το καλοκαίρι)
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σκουπίστε από άκρή σε άκρη αλλά μην τις ξεφλουδίσετε. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες. Βάλτε τις σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι ανάμεσα στις στρώσεις και αφήστε τις να στραγγίξουν για μισή ώρα. Ξ ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες τα κρεμμύδια, ξεφλουδίστε, ξεσποριάστε και τρίψτε τις ντομάτες. Όταν είστε έτοιμοι , χτυπήστε απαλά με ένα στεγνό χαρτί τις μελιτζάνες. Ζεστάνετε 45 ml ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, και όταν ζεσταθεί, τηγανίστε τις φέτες από τις μελιτζάνες ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν, σε φουρνιές, γυρίζοντάς τις. Βγάλτε τις και στραγγίξετε τις σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέστε παραπάνω ελαιόλαδο ανάμεσα στις φουρνιές όσο χρειάζεται. Όταν είναι όλες ψημένες, βάλτε πάλι στο τηγάνι ελαιόλαδο περίπου 30ml. Όταν ζεσταθεί, τηγανίστε ελαφρά τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν. Προσθέστε το κρέας και τηγανίστε. Προσθέστε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για να πάρει γεύση. Ανακατέψτε καλά, βάλτε το καπάκι και μαγειρέψτε ελαφρά για 20-25 λεπτά. Ζεστάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα βαθύ, πυρέξ, τοποθετήστε σε αλλεπάλληλα στρώματα τις μελιτζάνες και το κρέας, τελειώνετε με μελιτζάνες. Ζεστάνετε τη μπεσαμέλ σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια , έξω , από τη φωτιά, ανακατέψτε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι για να πάρει γεύση, μέσα στη σάλτσα. Φυλάξτε τα ασπράδια για χρήση σε ένα άλλο πιάτο. Χύστε τη σάλτσα τελικά πάνω από την επιφάνεια του πιάτου. Τρίψτε επιπλέον τυρί πάνω από τη σάλτσα. Ψήστε το στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να χρυσαφίσει και να βγάλει φούσκες. 8.ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο σε ένα τηγανάκι και μόλις κάψει καλά το ρίχνουμε στα μακαρόνια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και μία κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε καλά (να διαλυθεί ο κιμάς), ρίχνουμε τις ντομάτες και τον κύβο κρέατος και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μερικές βράσεις. Προσθέτουμε την κανέλα, την ζάχαρη το πιπέρι και όσο αλάτι χρειάζεται, αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά ακόμη και σβήνουμε την φωτιά.
Κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση παίρνουμε λίγο γάλα, διαλύουμε μέσα το αλεύρι και το ρίχνουμε πάλι στο γάλα που βράζει ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο και κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά. Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα υλικά μας ως εξής: λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, τα μισά μακαρόνια, τριμμένο κεφαλοτύρι, λίγη κρέμα, τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια, τριμμένο κεφαλοτύρι, την κρέμα, τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου (μέχρι να ψηθεί η κρέμα μας). 9. ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τις ντομάτες και τις ανοίγουμε στο πάνω μέρος. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε. Ανακατεύουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, λίγο από το λάδι, το μαϊντανό, τη φέτα, τον πολτό της ντομάτας, το αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μίγμα και τις σκεπάζουμε με τις φέτες που έχουμε κόψει.Τις βάζουμε στο ταψί, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον ντοματοχυμό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 ώρα.
10. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΟΛΟΥ
ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ
Υλικά:
Εκτέλεση:
|