ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ  ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ  ΜΑΣ

 

19/05/2008 11:19 AM

     

        

Αρχική                      
Το Πρόγραμμά μας
Η Ομάδα μας              
Θρησκευτικές Παραδόσεις   
Κοινωνική ζωή
Δημοτικά Τραγούδια
Δημοτικοί Χοροί
Παραδοσιακές Στολές
Ελληνική Γαστρονομία
Άλλες Παραδόσεις

                     

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

  Η ελληνική κουζίνα στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή που ύστερα από μελέτες έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά χαρίζει μακροζωία όπως έδειξαν μακροχρόνιες έρευνες.
Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!

 Η ελληνική κουζίνα λοιπόν βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή. Προτιμώνται τα όσπρια, τα χορταρικά και τα ψάρια, το ελαιόλαδο. Με βάση αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα η ελληνίδα νοικοκυρά παρασκευάζει πραγματικές λιχουδιές στην κουζίνα της. Σας παραθέτουμε μερικές από αυτές

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ

 1. ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Ο μπακλαβάς είναι παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται σε όλες τις γιορτές κυρίως τα Χριστούγεννα Ο τρόπος παρασκευής του είναι ο ακόλουθος:

recipe:Greek baklava - Baklavas

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 1 πακέτο του μισού κιλού φύλλο κρούστας
bullet 3 1/2 φλιτζάνια καρύδια, χοντροκοπανισμένα
bullet 1 1/2 φλιτζάνι (375 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
bullet 2 κουταλιές της σούπας μέλι
bullet 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
bullet 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα σε σκόνη
bullet 20 μοσχοκάρφια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμειγνύετε σε μια γαβάθα τα καρύδια, τη ζάχαρη, και την κανέλλα. Αλείφετε με λάδι ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Απλώνετε ένα φύλλο και διπλώνετε τις πλευρές του. Κάνετε το ίδιο με άλλα 3 φύλλα αλείφοντάς τα με όσο λάδι χρειάζεται. Βάζετε από πάνω το μείγμα με τα καρύδια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τις άκρες που περισσεύουν από τα φύλλα. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα περνώντας καθένα ξεχωριστά με λάδι.
Κόβετε διαγωνίως και παραλλήλως τα πάνω φύλλα, σε απόσταση περίπου 4 εκ. και ύστερα κατά πλάτος έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι μεσαίου μεγέθους. Ψήνετε τον μπακλαβά στους 180°C για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τον βγάζετε από το φούρνο, όσο είναι ακόμη ζεστός, και τον ραντίζετε με μέλι.
*προαιρετικά: μπορείτε να στερεώσετε ένα μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι του μπακλαβά

2. ΡΑΒΑΝΙ

Και το ραβανί είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας με ρίζες ανατολίτικες που πλουτίζει το ελληνικό τραπέζι κυρίως στις γιορτές

Ραβανί

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 20 αυγά
bullet 2 ¼ κούπες ζάχαρη
bullet 2 ¼ κούπες αλεύρι
bullet 2 ¼ κούπες σιμιγδάλι
bullet 1,5 κουταλάκι μπέικιν
bullet ξύσμα λεμονιού

 

ΣΙΡΟΠΙ:

bullet 9 κούπες ζάχαρη
bullet 7 κούπες νερό
bullet 2 βανίλιες
bullet χυμό μισού λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ως να αφρατέψουν και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Συνεχίζουμε με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού. Ψήνουμε για 45’περίπου στους 180ο C. Την αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με την ζάχαρη τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού μέχρις ότου χοχλάσει. Την κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί και ρίχνουμε το σιρόπι, χλιαρό.

3. ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Η Ελλάδα κατεξοχήν χώρα του αμπελιού χρησιμοποιεί το μούστο όχι μόνο για την παραγωγή κρασιού αλλά και για την περίφημη μουσταλευριά

 

Μουσταλευριά

 

 

 

 

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 1 1/2 φλιτζ. κορν φλάουερ
bullet 9 φλιτζ. χυμό σταφύλι, συμπυκνωμένο
bullet 3-4 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
bullet 1 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
bullet Κανέλλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε γαβάθα, διαλύστε το κορν φλάουερ σε 2 φλιτζ. από το χυμό, προσθέτοντας κατόπιν και τον υπόλοιπο.  Βάλτε σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει να βράζει και να δέσει. Μεταφέρετε σε γαβάθες, ή σ πιάτα σούπας, και αφήστε να κρυώσει εντελώς.  Προτού σερβίρετε, πασπαλίστε με σουσάμι, καρύδια, και κανέλα. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα τουλάχιστον.

 

4. ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι το γλυκό των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς αυτά τα γλυκά.

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet1 ποτήρι βούτυρο
bullet1 ποτήρι λάδι
bullet1 ποτήρι ζάχαρη
bullet1 κουταλάκι κανελογαρίφαλα
bullet1 κουταλάκι σόδα
bullet1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
bullet1 κουταλάκι μπέικιν - πάουντερ
bullet4 κουταλιές κονιάκ
bullet3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
bullet1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
bullet1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισμένα
bulletαλεύρι μαλακό "ΑΡΙΣΤΟΝ", όσο χρειάζεται για να γίνει ζύμη μαλακιά (περίπου 1300 γρ.)

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

bullet1 ποτήρι νερό
bullet1 ποτήρι ζάχαρη
bullet1 ποτήρι μέλι
bulletκαρύδια χοντροκοπανισμένα και κανέλα για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάτε το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη και συνεχίζετε με τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέικιν - πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το γιαούρτι, το ξύσμα, τα καρύδια και το αλεύρι. Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε το σιρόπι. Μόλις βράσει σε χαμηλή φωτιά, βουτάτε τα μελομακάρονα, τα αφήνετε ένα λεπτό και τα ανασύρετε με τρυπητή κουτάλα. Τα πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα.

 

5. ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet600 γρ. βούτυρο
bullet250 γρ. ζάχαρη άχνη
bullet2 κρόκους αυγών
bullet2 φακελάκια βανίλια
bullet2 κουταλάκια μπέικιν - πάουντερ
bullet3 κουταλιές κονιάκ
bullet250 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντραλεσμένα
bullet1 κιλό αλεύρι μαλακό "ΑΡΙΣΤΟΝ"
bullet1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
bullet(λίγο ανθόνερο)
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει και συνεχίζετε με τους κρόκους, τη βανίλια, το μπέικιν - πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι. Ζυμώνετε αρκετή ώρα (η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή για να πλάθεται εύκολα). Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20' περίπου. Μόλις τους βγάλετε, τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη (και προαιρετικά με ανθόνερο). Όταν κρυώσουν, τους τοποθετείτε και τους πασπαλίζετε ακόμα μία φορά με ζάχαρη άχνη.

 

6. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

 

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

(Υλικά για 2 στρογγυλά τσουρέκια)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ:

bullet 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού χλιαρό νερό
bullet ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
bullet 28 γρ. νωπή μαγιά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

bullet 7-8 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
bullet 7 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
bullet 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
bullet 5 αυγά και 1 κρόκος επιπλέον για το άλειμμα
bullet λίγο μαχλέπι κοπανισμένο ή μαστίχα
bullet ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
bullet λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζετε το προζύμι ως εξής: διαλύετε τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη μαγιά κομματιασμένη και την αφήνετε να σταθεί για 15’.Ζεσταίνετε ένα πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε μέσα το μείγμα της μαγιάς και αλεύρι (περίπου δύο φλιτζάνια του τσαγιού στην αρχή). Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνετε 15’ μέχρι να γίνει η ζύμη σας ελαστική. Αλείφετε τα χέρια σας με λάδι και ζυμώνετε για λίγο τη ζύμη με τα δάχτυλά σας (για να απορροφήσει το λάδι). Την αφήνετε σκεπασμένη με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, 45’ περίπου. Λιώνετε το βούτυρο σε μπεν μαρί αφαιρώντας τον αφρό. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι δημιουργώντας ένα μικρό λοφάκι. Κάνετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε εκεί το λιωμένο βούτυρο. Το αναμειγνύετε σπρώχνοντας το αλεύρι προς το βούτυρο μέχρι τα δύο υλικά να ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το μαχλέπι ή τη μαστίχα. Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών πρώτα τη φουσκωμένη ζύμη και μετά το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη.(Ζυμώνετε 20’-25’ περίπου). Την κάνετε μια μπάλα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (σκεπασμένη με κουβέρτα) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθετε με τη ζύμη δυο πλεξούδες. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνετε να φουσκώσουν 1 ½ -2 ώρες, σκεπασμένες με την κουβέρτα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Αλείφετε τα τσουρέκια με γάλα και κρόκο αυγού (χτυπημένα μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό) και ψήνετε 15’. Χαμηλώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία στους 180 C και ψήνετε για 20’ ακόμη, μέχρι τα τσουρέκια να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

7. ΧΑΛΒΑΣ

 

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet ¾ κούπας ελαιόλαδο (όχι τελείως γεμάτο)
bullet 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
bullet 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
bullet 3 κούπες ζάχαρη
bullet 4 κούπες νερό
bullet κανέλα
bullet μερικά άσπρα αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίξτε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και ανακατεύετέ το συνέχεια ώσπου να σκουρύνει το σιμιγδάλι από το καβούρδισμα αλλά όχι πολύ. Σε ένα άλλο σκεύος βράστε τη ζάχαρη με το νερό για δέκα λεπτά και αδειάστε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ρίξτε αρκετή κανέλα κι ανακατεύετε συνέχεια. Θα καταλάβετε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βάλτε τον σε φόρμα και μόλις κρυώσει ξεφορμάρετέ τον σε πιατέλα. Πασπαλίστε τον με κανέλα.

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ

1. ΤΖΑΤΖΙΚΙ

 

    

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 1 μικρό αγγούρι
bullet 300 ml (1 1/4 φλιτζανιού) στραγγιστό γιαούρτι
bullet 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
bullet 30 ml (2 κουταλιές) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
bullet 30 ml (2 κουταλιές) ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό
bullet αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
bullet δυόσμο ή μαϊντανό και άνηθο για γαρνίρισμα
bullet ελαιόλαδο, ελιές και ψωμί πίτα για σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβετε το αγγούρι και το βάζετε σε σουρωτήρι με μπόλικο αλάτι. Το αφήνετε για 30 λεπτά. Ξεπλένετε το αγγούρι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Αναμειγνύετε το γιαούρτι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το αγγούρι και ανακατεύετε. Το γαρνίρετε με τα μυρωδικά, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρετε μαζί με ελιές και ψωμί πίτα.

2. ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος
1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει στραγγίξει και στεγνώσει από μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί
1/3-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-5 κουταλιές της σούπας νερό
3-5 κουταλιές της σούπας
φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού

1. Βάζετε το σκόρδο στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρις ότου γίνουν αλοιφή.
2. Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα. Τα χτυπάτε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα - το θέμα είναι να αντικαταστήσετε το γουδί- ειδάλλως το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες καθώς το άμυλο θα αρχίζει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά-σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό, το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα. Τέλος, το βγάζετε από τον πολυκόφτη και το σερβίρετε.

 

 

3.ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 3 μελιτζάνες στρογγυλές μεγάλες
bullet ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
bullet 1 λεμόνι
bullet 1 ξερό κρεμμύδι
bullet αλάτι, πιπέρι άσπρο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλέγετε μεγάλες μελιτζάνες με σφιχτή σάρκα. Τις ψήνετε στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους τους, τις κόβετε σε κομμάτια και τις απλώνετε πάνω σε ξύλο κουζίνας. Με ξύλινο κουτάλι ή γουδοχέρι τις πολτοποιείτε. Στο μεταξύ, έχετε κόψει ένα κρεμμυδάκι πολύ ψιλό και το έχετε αφήσει σ’ ένα φλιτζάνι με νερό, για να φύγει η σπιρτάδα του. Το στραγγίζετε καλά. Βάζετε τις μελιτζάνες σε μπολ, προσθέτετε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάτε. Προσθέτετε ξίδι ή λεμόνι, μπόλικο λάδι και δουλεύετε το μείγμα καλά. Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε σαλατιέρα, την πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τη γαρνίρετε με δυο-τρία κλωναράκια μαϊντανό.

 

4.ΦΑΣΟΛΑΔΑ

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 500 γρ. ξερά φασόλια
bullet 2 μέτρια κρεμμύδια
bullet 3-4 μέτρια καρότα
bullet 2 κουταλιές της σούπας κομμένη σελινόριζα
bullet 2-3 στελέχη από σέλινο
bullet 2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτές
bullet 150 ml ελαιόλαδο
bullet αλάτι και πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ξεπλένετε τα φασόλια και τα μουλιάζετε αποβραδίς. Την επόμενη ημέρα, τα ξεπλένετε πολύ καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι που έχετε βάλει κάτω από τη βρύση. Τα βάζετε στην κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα με μπόλικο κρύο νερό και τα βράζετε. Όταν έχουν γίνει κάπως τα φασόλια, αλλάζετε το νερό με πιο ζεστό. Εν τω μεταξύ, κόβετε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνετε μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα. Κλείνετε το καπάκι και αφήνετε τη φασολάδα να σιγοβράσει. Πριν μαγειρευτούν κανονικά, προσθέτετε τον τοματοπελτέ. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη φασολάδα για άλλα 20 λεπτά, πριν τη βγάλετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε.

Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε τη φασολάδα όσο πηχτή εσείς επιθυμείτε, αναλόγως με την ποσότητα του νερού που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ (ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ)

ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ).

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet1 κρεμμύδι
bulletΤυρί φέτα
bullet1 αγγούρι
bullet Ελαιόλαδο
bullet Αλάτι
bullet Ελιές
bullet Ρίγανη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόψτε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το αγγούρι σε φέτες. Ανακατέψτε τα, προσθέστε αλάτι και μερικά κομμάτια τυρί φέτα, ρίγανη και στο τέλος βάλτε λίγο ελαιόλαδο.

 

6. ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ(ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ)

Οι ντολμάδες είναι μία ορεκτική λιχουδιά τυλιγμένη μέσα σε αμπελόφυλλα       (αυτή η συνταγή γράφτηκε από κάποιον που έβλεπε τη γιαγιά του να το κάνει παραδοσιακά)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet½  kg κιμάς
bullet1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
bullet½ φλιτζάνι λευκό ρύζι
bullet½ φλιτζάνι ξερό δυόσμο
bullet1 κουταλάκι μαλακό  βούτυρο
bullet½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
bullet Άνηθος εάν σας βρίσκετε
bullet3-4 κουταλάκια χυμό λεμόνι
bullet Αλάτι
bullet Πιπέρι
bulletΝερό αν θέλετε

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:

bullet1 αβγό
bullet3-4 κουταλάκια χυμό λεμόνι
bullet Άνθος αραβοσίτου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζυμώστε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ. Εάν το μίγμα είναι πολύ πηχτό , προσθέστε νερό , ένα κουταλάκι κάθε λίγο ,4 το πολύ. Καλύτερα να μαζεύουμε τα αμπελόφυλλα από τα αμπέλια την άνοιξη όσο είναι ακόμη τρυφερά. Μπορούν να πλυθούν και να καταψυχθούν σε στρώματα σε λαδόχαρτο και θα συντηρηθούν για ένα χρόνο . Επίσης αποθηκεύονται σε βάζα από μαγαζιά φρούτων. Ανάλογα με το μέγεθος , θα χρειαστείτε 20 με 40 αμπελόφυλλα. Τα μικρά φύλλα τείνουν να είναι πιο τρυφερά. Βράστε τα αμπελόφυλλα μέχρι να μαλακώσουν , αλλά όχι πάρα πολύ. Η ώρα εξαρτάται από το μέγεθος. Τα φρέσκα χρειάζονται μόνο ένα λεπτό. Τυλίξτε τα αμπελόφυλλα γύρω από κουταλιές του μίγματος, , κλίνοντας καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε 4 μικρές κουταλιές βούτυρο. Τοποθετήστε στην επιφάνεια τους ντολμάδες. Κάντε το μία φορά και όχι ξεχωριστά . Ρίξτε από πάνω 3-4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό από κοτόπουλο , σκεπάστε, σιγοβράστε για 2 ώρες.

Για το αβγολέμονο:

Χωρίστε τα ασπράδια από το κρόκο. Ανακατέψτε τα ασπράδια με ένα κουτάλι νερό. Προσθέστε τους κρόκους και ανακατέψτε. Προσθέστε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμόνι και ανακατέψτε , προσθέστε το στο μίγμα των αβγών. Πάρτε λίγο από το ζουμί από τους ντολμάδες και προσθέστε 1 κουταλάκι τη φορά  στο μίγμα των αβγών και ανακατέψτε καλά. Πήξτε το μίγμα των αβγών. Βγάλτε τους ντολμάδες από τη φωτιά. Βάλτε τους ντολμάδες σε ένα μπολ για το σερβίρισμα. Ανακατέψτε το υπόλοιπο, ζουμί με το αβγολέμονο. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το στους ντολμάδες.

7. ΜΟΥΣΑΚΑΣ

 

 

Στο μουσακά ο χορταστικός συνδυασμός από τηγανιτές μελιτζάνες, αρνίσιου κιμά αρωματισμένου με μυρωδικά  και πλούσια σάλτσας τυριού είναι αναμφίβολα και αξίζει όσο τίποτα αυτή τη μεγάλη προετοιμασία. Είναι πολύ διαδεδομένο σε ανεπίσημα πάρτι και μπορεί να προετοιμαστεί πιο νωρίς κατά τη διάρκεια της μέρας για το τελικό ψήσιμο και να πάρει χρώμα στο φούρνο.(6 μερίδες για την άνοιξη και το καλοκαίρι)

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet700 gr  σπάλα αρνιού
bullet700 gr  μελιτζάνες
bullet175 gr  κρεμμύδια
bullet225 gr  ντομάτες
bullet150 gr  ελαιόλαδο
bullet5 ml  τριμμένο μπαχάρι
bullet15 ml  ψιλοκομμένος μαϊντανός
bullet425 ml μπεσαμέλ
bullet Αλάτι
bullet Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:

bullet1 μεγάλο αβγό
bulletΜια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
bullet75 gr  γραβιέρα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σκουπίστε από άκρή σε άκρη αλλά μην τις ξεφλουδίσετε. Κόψτε τις σε λεπτές φέτες. Βάλτε τις σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι ανάμεσα στις στρώσεις και αφήστε τις να στραγγίξουν για μισή ώρα. Ξ ξεφλουδίστε και κόψτε σε φέτες τα κρεμμύδια, ξεφλουδίστε, ξεσποριάστε και τρίψτε τις ντομάτες. Όταν είστε έτοιμοι , χτυπήστε απαλά με ένα στεγνό χαρτί τις μελιτζάνες. Ζεστάνετε 45 ml ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, και όταν ζεσταθεί, τηγανίστε τις φέτες από τις μελιτζάνες ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν, σε φουρνιές, γυρίζοντάς τις. Βγάλτε τις και στραγγίξετε  τις σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέστε παραπάνω ελαιόλαδο ανάμεσα στις φουρνιές όσο χρειάζεται. Όταν είναι όλες ψημένες, βάλτε πάλι στο τηγάνι ελαιόλαδο περίπου 30ml. Όταν ζεσταθεί, τηγανίστε ελαφρά τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν. Προσθέστε το κρέας και τηγανίστε. Προσθέστε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για να πάρει γεύση. Ανακατέψτε καλά, βάλτε το καπάκι και μαγειρέψτε ελαφρά για 20-25 λεπτά. Ζεστάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα βαθύ, πυρέξ, τοποθετήστε σε αλλεπάλληλα στρώματα τις μελιτζάνες και το κρέας, τελειώνετε με μελιτζάνες. Ζεστάνετε τη μπεσαμέλ σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια , έξω , από τη φωτιά, ανακατέψτε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και  το πιπέρι για να πάρει γεύση, μέσα στη σάλτσα. Φυλάξτε τα ασπράδια για χρήση σε ένα άλλο πιάτο. Χύστε τη σάλτσα  τελικά πάνω από την επιφάνεια του πιάτου. Τρίψτε επιπλέον τυρί πάνω από τη σάλτσα. Ψήστε το στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να χρυσαφίσει και να βγάλει φούσκες.

8.ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

 

    

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 1 κιλό μακαρόνια για παστίτσιο (χοντρά)
bullet 3 κουταλιές βούτυρο
bullet 1 κύβο κρέατος
bullet 1 κιλό κιμά
bullet Λίγο λάδι
bullet 1 κρεμμύδι τριμμένο
bullet 3 ντομάτες τριμμένες (χωρίς τα σπόρια)
bullet Κανέλα
bullet Λίγο ζάχαρη
bullet Αλάτι
bullet Πιπέρι
bullet Κεφαλοτύρι τριμμένο
bullet 7 κουταλιές αλεύρι
bullet 2 μπουκάλια γάλα
bullet 1 κουταλιά βούτυρο
bullet 7 αυγά
bullet ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο σε ένα τηγανάκι και μόλις κάψει καλά το ρίχνουμε στα μακαρόνια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και μία κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε καλά (να διαλυθεί ο κιμάς), ρίχνουμε τις ντομάτες και τον κύβο κρέατος και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μερικές βράσεις. Προσθέτουμε την κανέλα, την ζάχαρη το πιπέρι και όσο αλάτι χρειάζεται, αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά ακόμη και σβήνουμε την φωτιά.

 

Κρέμα:

Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση παίρνουμε λίγο γάλα, διαλύουμε μέσα το αλεύρι και το ρίχνουμε πάλι στο γάλα που βράζει ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο και κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά. Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα υλικά μας ως εξής: λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, τα μισά μακαρόνια, τριμμένο κεφαλοτύρι, λίγη κρέμα, τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια, τριμμένο κεφαλοτύρι, την κρέμα, τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου (μέχρι να ψηθεί η κρέμα μας).

9. ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

 

 

   

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

bullet 7 ντομάτες
bullet 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
bullet 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
bullet 1/2 κούπα λάδι
bullet Μαϊντανός
bullet 1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι
bullet 1 ποτηράκι τριμμένη φέτα
bullet Αλάτι
bullet Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τις ντομάτες και τις ανοίγουμε στο πάνω μέρος. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε. Ανακατεύουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, λίγο από το λάδι, το μαϊντανό, τη φέτα, τον πολτό της ντομάτας, το αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μίγμα και τις σκεπάζουμε με τις φέτες που έχουμε κόψει.Τις βάζουμε στο ταψί, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον ντοματοχυμό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 ώρα.

 

10. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΟΛΟΥ

 

 

ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ

Υλικά:
1 κιλό πιπεριές πράσινες             
4 λουκάνικα χωριάτικα
1 κιλό ντομάτες ώριμες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 κούπα λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένετε και στραγγίζετε τος πιπεριές. Τηγανίστε τις με τη μια κούπα λάδι χωρίς να τις αφήσετε να ροδοκοκκινίσουν πολύ. Βγάλτε τις απο το τηγάνι και τηγανίστε τα λουκάνικα(κομμένα στα δυο). Μόλις τηγανιστούν βγάλτε τα κι αυτά απο το τηγάνι και ρίξτε το υπόλοιπο λάδι. Στη συνέχεια ρίξτε τον πολτό απο τις ντομάτες (αφου τις ξεφλουδίσετε και τις λιώσετε καλά), το κρεμμύδι και ελάχιστο αλάτι. Αφήστε τη σάλτσα αυτή να σιγοβράσει για 20' λεπτά. Προσθέστε τις πιπεριές και τα λουκάνικα και αφήστε το σπετσοφάι να βράσει σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μείνει με μια πηχτή σάλτσα