τη
Home ΠολιτιστικέςΕιδήσεις ΔημοτικόΤραγούδι ΠαραδοσιακήΜαγειρική Μαθητικό Βήμα Εκπαιδευτικά Θέματα ]

 

 



 ΑΡΧΑΙΑ  ΗΡΑΙΑ


ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΣ


 ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ



ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΙΑΣ
Την Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2007 και ώρα 18.00 μ.μ.
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηραίας (στο χωριό Παλούμπα)

πραγματοποιήθηκε  Ημερίδα με τίτλο
«Ιστορικές και Τοπογραφικές αναζητήσεις στην περιοχή του Δήμου Ηραίας»
Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
 

   Χορηγοί  Επικοινωνίας
 
    Αρκαδική  TV  -    ΕΡΑ  Τρίπολη
     Δικτυακός Τόπος  ΑΡΚΑΔΕΣ  ΕΣΜΕΝ   www.arcadians.gr
   
 Δικτυακός Τόπος                                        
www.inarcadia.gr
  
 
Δικτυακός Τόπος   ΛΥΣΣΑΡΕΑΣ      http://users.sch.gr/geioanni
   
 Δικτυακός Τόπος   ΣΕΡΒΟΥ               http://users.otenet.gr/makotas

     Δικτυακός Τόπος   ΨΑΡΙΟΥ              www.opsarion.gr


Με πρωτοβουλία του Δήμου Ηραίας οργανώθηκε στις 9 Αυγούστου 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στο Παλούμπα επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ιστορικές και τοπογραφικές αναζητήσεις στην περιοχή του Δήμου Ηραίας»
Η Ημερίδα είχε δύο κύριους στόχους: Πρώτον, τις αναζητήσεις των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και πηγών της περιοχής και τη συσχέτισής τους με το γενικότερο ιστορικό, πολιτιστικό και λαογραφικό πλέγμα της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό να αξιολογηθεί με αντικειμενικότητα η διαχρονική διαδρομή του Δήμου και να εκτιμηθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των οικισμών του. Δεύτερον, τις τοπογραφικές αναζητήσεις των πολύμορφων φυσικών διαδρομών και μνημείων της φύσης των διαφόρων περιοχών του Δήμου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αρμονία της φύσης και την τοπική παράδοση και φέρνουν τους κατοίκους της περιοχής σε άμεση επαφή με τις ρίζες τους και οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Στην υπόψη Ημερίδα είχαν κληθεί να παρουσιάσουν τα ευρήματα των ερευνών τους και να διατυπώσουν τις απόψεις τους δημόσια, αξιόλογοι εισηγητές με διεπιστημονική συγκρότηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Δήμαρχος Ηραίας κ. Σταύρος  Χριστόπουλος, ο οποίος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ημερίδα για την περιοχή και τόνισε ότι αναμένει τα αποτελέσματα αυτής για να τα αξιοποιήσει η Δημοτική Αρχή και η Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Ελένη Θανοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους της πολιτιστικής εκδήλωσης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, του Βουλευτή Αρκαδίας και πρώην Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρου Τατούλη,  του Βουλευτή Αρκαδίας και πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Ρέππα, του Βουλευτή Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, των πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Γιαννακούρα και κ. Γεωργίας Παναγοπούλου, του Αντινομάρχη Αρκαδίας κ. Κώστα Γιαβρούμη.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κεντρικός εισηγητής της Ημερίδας ήταν ο ιστορικός και Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών κ. Τάσος Γριτσόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα  «Ιστορικές και Πολιτιστικές αναζητήσεις στην περιοχή του Δήμου της Ηραίας».
Ακολούθησε η εισήγηση της Αρχαιολόγου Δρ. Αννας Καραπαναγιώτου με θέμα «Αρχαιολογικοί χώροι Δήμου Ηραίας, παρελθόν, παρόν και μέλλον», του Μηχανικού Βιοκληματικής Αρχιτεκτονικής κ. Κώστα Τσίπηρα με θέμα «Η δυνατότητα ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού στο Δήμο Ηραίας με παράλληλη προβολή έγχρωμων διαφανειών», του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Θύμιου Αποστολόπουλου με θέμα «Νομοθετικό έργο Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης», του φιλόλογου καθηγητή κ. Σωκράτη Μάσσια με θέμα «Οι δρόμοι του Παυσανία – από τον Ερύμανθο στην Ηραία», του ιστοριοδίφη κ. Νίκου Παπαγεωργίου με θέμα «Αναζητήσεις ιστορικών πηγών του Δήμου Ηραίας» και του ερευνητή κ. Γιώργου Θεοχάρη με θέμα τα «Τοπωνύμια της περιοχής Ηραίας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ  κ. Γεώργιος Παπαηλίου, ο Δήμαρχος Τρικολώνων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, ο Δήμαρχος Λαγκαδίων κ. Στάθης Κούλης, καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Τέλος, τον συντονισμό των εργασιών της Ημερίδας είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Λαγός (από τα Οχθια Ηραίας).


Δήμος Ηραίας  
          








 

 

Στείλτε το μήνυμά σας στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση geioanni@sch.gr 
Copyright © Οκτώβριος 2005
Η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά (τουλάχιστον κάθε μήνα)

< >Τελευταία Ενημέρωση  της  Ιστοσελίδας</ > 07-Απρ-2022