Κώστας

Γιαννουλέας

Επικοινωνία

Σπάρτη

Αρχική Σελίδα

περιεχόμενα

2ο Γυμνάσιο

3ο Γυμνάσιο

Σελιδ. Μαθητών

Σελ.Καθηγητών 
Συλλογ. Γονέων
Εκπ/τικά  Νέα
Τεχνολογία
ΠρώτεςΒοήθειες
Ειδήσεις- Links
Αθλητικά

Τοξοβολία

Songs - Games
Καιρός
Ανακύκλωση
Ν. Λακωνίας
Μυστράς
Πολιτιστικά
Φιλοσοφικά
on line users 
free counters
 
kostasgian.blog
Β. Βαβαρούτσου
otenet/kostboul
 
 
Χρήσ. Συνδ.

 

 Ο Τόπος μας Δήμος  Σπάρτης Αρχαιολογικό Μουσείο
 Νομαρχία Λακωνίας  Παρέμβαση Πολιτών Αγαπώ & Προβάλλω την Σπάρτη
Χάρτης    Σπάρτη (web page)  
 Δ. Μυστρά e-sparta.gr    ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ
     

     apela.gr 

  Λακωνικός Τύπος   -     Παρατηρητής

Ellada Logo

 Επικαιρότητα    -         Ελευθερία  spartinews.blogspot.com   
..................................................................... ....................................................................... ....................................................................

Σπάρτη: Γ. Μήκος (Lon) 22ο25'0" / Γ.Πλάτος (Lat) 37ο4'0"/ Ύψος 212μ.

                                                                                            

Επισκέπτες Ιστοσελίδας  

Σπάρτη  Συντεταγμένες: 37°04′24″N   22°25′47″E / 37.0733, 22.4297

 

    Η Σπάρτη είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας της Ελλάδας.

    Η σημερινή Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκάλια, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το ξακουστό βουνό ο Ταΰγετος, με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

    Η πόλη επανιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας, το 1834, ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1 Ιανουαρίου 1857, έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο, (δεύτερη ήταν το Γύθειο). Έχει πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, ωραίες νεοκλασικές οικοδομές και πλούσια ύδρευση.

    Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από το πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών - τουριστών με προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο Γύθειο. Από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Άρτεμης, της Χαλκιοίκου Αθηνάς , του Καρνείου Απόλλωνα καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.

   Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Έχει αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο της ελιάς. Είναι η μόνη πόλη πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου που δεν συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο. Επικοινωνεί όμως οδικά με την Καλαμάτα και τη Τρίπολη, ενώ διαθέτει και μικρό αεροδρόμιο.      Πληθυσμός:    1991: 13.011 (πόλη), 16.322 (δήμος)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
• Tουριστική Aστυνομία Σπάρτης Tηλ. 27310 20492
• Αστυνομία Τηλ. 27310 82229 
• KTEΛ Tηλ. 27310 26485
• Nοσοκομείο Tηλ. 27310 28671

 

Επιστροφή

 απο 21/04/2009

free counters

 

 

Επιστροφή

 

Πληροφοριακό Δελτίο για το Νομό Λακωνίας και τη Σπάρτη ενόψει της συμμετοχής του 3ου Γυμνασίου στην Ζ΄ Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών

(Προβολή του τόπου μας, που είναι η Γη της Ιστορίας,

της παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς).

     Στη Νότια Πελοπόννησο, με την Αρκαδία βόρεια και τη Μεσσηνία δυτικά, ο νομός Λακωνίας, με 100.000 κατοίκους, απλώνεται σε έκταση 3.636 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προικισμένος με απλοχεριά και ποικιλία από τη Φύση.

  Στις όχθες του Ευρώτα, κάτω από το άγρυπνο "βλέμμα" του Ταΰγετου, η Σπάρτη απλώνεται στην άνω κοιλάδα του μυ­θικού ποταμού, για πολλούς αιώνες ηγέτιδα πόλη στη ζωή των Λακεδαι­μονίων, αλλά και των Ελλήνων. Πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, σε απόσταση 225 χι­λιομέτρων από την Αθήνα, με 16.000 κατοίκους, σύγχρονη και με καλή ρυμοτομία - χτισμένη, άλλωστε, με κανονικό πο­λεοδομικό σχέδιο του 1834, στην αφετηρία του νέου ελληνι­κού κράτους - η Σπάρτη διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για καλή διαμονή, αλλά και για οργάνωση των περιηγήσεων στο νομό, αποτελώντας όχι μόνο το διοικητικό, αλλά και το συ­γκοινωνιακό κέντρο του.

     Η Λακωνική Γη, που κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, έχει να προσφέρει πολλά στο σύγχρονο ταξιδιώτη, Έλληνα και ξένο.

    Την Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, τη Βυζαντινή Πόλη του Μυστρά, την Αρχαία Σπάρτη, τα Σπήλαια του Δυρού, την ατίθαση Μάνη, το ιστορικό Γεράκι, την ομηρική Πελλάνα, την πυργοστεφανωμένη Αρεόπολη, το ναυτικό Γύθειο, τη γοητευτική Νεάπολη και την Ελαφόνησο με τις δαντελωτές της ακτές.

      Ο επιβλητικός Ταΰγετος, το βουνό που ύμνησε και αγάπησε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Πάρνωνας με τη μοναδική του ομορφιά και ο ιστορικός Ευρώτας που φέρνει την ευφορία στην κοιλάδα της ιστορικής Σπάρτης πρώτα και μετά στην πεδιάδα του ομηρικού Έλους μέχρι να καταλήξει ύστερα από 82 χιλιόμετρα διαδρομή στο Λακωνικό κόλπο.

      Ολόκληρη η Λακωνία είναι ένα μουσείο ιστορίας και παράδοσης, αφού με τη φυσική ομορφιά συνδυάζονται τα μνημεία της αρχαιότητας, τα μεσαιωνικά κάστρα, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι πύργοι.

     Τα φυσικά της θέλγητρα, οι μαγευτικές ακρογιαλιές, τα γραφικά τοπία, τα βουνά, οι λίμνες και τα ποτάμια, συνδυαζόμενα με τις θαυμάσιες κλιματολογικές συνθήκες, συνθέτουν έναν ιδεώδη τόπο για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές δώδεκα μήνες το χρόνο.

     Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές στο βουνό, πραγματοποιώντας ορεινές διαδρομές, και στη θάλασσα, όπου τα γραφικά της λιμάνια, οι όρμοι και τα ακρωτήρια βλέπουν το πέλαγος.

     Ο Νομός Λακωνίας είναι και αγροτικός Νομός. Παντού υπάρχουν ελαιώνες και πορτοκαλεώνες. Το λάδι, τα πορτοκάλια, τα οπωροκηπευτικά και το κρασί είναι τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

      Ο επισκέπτης θα γευτεί την πατροπαράδοτη Λακωνική φιλοξενία και θα φύγει με αναμνήσεις από το μοιρολόι της Μάνης, το λουλούδι της Μονεμβασιάς, τη μυρωδιά του κέδρου από την Ελαφόνησο, την αρμύρα του θαλασσινού αέρα από τη Νεάπολη και το Γύθειο και το μεγαλείο του Βυζαντίου στο Μυστρά και του Ομήρου στην Πελλάνα.

                                                                           Οι Υπεύθυνοι καθηγητές

                                                         Γιαννουλέας Κών/νος – Βαλκανάς Κών/νος  

 

Επιστροφή

 

ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ

 

Ανοίγει η αυλαία στο 24ο Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου  2011

Με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη ανοίγει στις 29 Ιουνίου η αυλαία στο φετινό Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 24ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού. Σειρά παίρνει η δημοφιλής παράσταση «Οθέλλος» του Σαίξπηρ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με το μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο. Το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού θα προσελκύσει και η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με το μοναδικό Θύμιο Καρακατσάνη και άλλους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και το «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ειρήνη και Αγάπη μέσα από την Ποίηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου».

Οι τιμές των εισιτηρίων, προσαρμοσμένες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, κυμαίνονται από 10 έως 20 ευρώ και θεωρούνται ιδιαίτερα προσιτές για αυτούς που θα θελήσουν να ζήσουν μια ακόμα αξέχαστη πολιτισμική εμπειρία, όπως υπόσχεται το Σαϊνοπούλειο και για το φετινό καλοκαίρι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουνίου & ώρα 21.00
«Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη…σαν παραμύθι»

Πρεμιέρα των εκδηλώσεων του 24ου  Φεστιβάλ  του Σαϊνοπουλείου με παιδικό θέατρο και το έργο «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη…σαν παραμύθι» από την Κάρμεν Ρουγγέρη. Η αγαπημένη των παιδιών επιχειρεί μια γνωριμία των λιλιπούτειων φίλων της με τον Αριστοφάνη μέσα από μια διασκευή που σέβεται απόλυτα τον ποιητή και τα παιδιά, όπως άλλωστε όλες οι παραστάσεις που έχουν την υπογραφή της.
Η γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη δοσμένη όμως με παραμυθένιο τρόπο σε μία παραγωγή με πολύχρωμα ονειρεμένα σκηνικά και κοστούμια, εκπληκτική μουσική, τραγούδια και χορούς από την παράδοση και με τη συμμετοχή των θεατών μια που όλοι θα πάρουν μέρος στην παράσταση όταν το θέατρο θα μετατραπεί σε ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Εκκλησιάζουσες … σαν παραμύθι!

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 10€

Παρασκευή 8 Ιουλίου & ώρα 21.30
«Οθέλλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 Οθέλλος. Ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας. Η τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού σε μία παράσταση απαιτήσεων με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Σμαράγδα Καρύδη κά.
Η ιστορία του Μαυριτανού Οθέλλου, υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο οποίος έχοντας πέσει θύμα της  παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του Ιάγου, σκοτώνει τυφλωμένος απ’ τη ζήλεια τη γυναίκα του Δυσδαιμόνα. Οι ήρωες στο έλεος των παθών τους θα ζήσουν το άγριο παιχνίδι της μοίρας. Τα αισθήματά τους οδηγούνται στα όρια της αντοχής τους, ο έρωτας , το μίσος και η εκδίκηση αποκαλύπτουν μέσα από μία οδυνηρή « ανατομία » τα σπλάχνα της ύπαρξης.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 17€-12€

Παρασκευή 22 Ιουλίου & ώρα 21.30
Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ).

Ερμηνεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου και  ο Γιάννης  Χαρούλης. Την Κ.Ο.Ε.Μ διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος
 Μεγάλοι Έλληνες συνθέτες και ποιητές συναντώνται στο Σαϊνοπούλειο σε μία συναυλία που θα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών (Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.) θα χαρίσουν μια βραδιά «μυσταγωγίας» σε όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή τη συναυλία. 

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 15€-12€


Σάββατο 30 Ιουλίου & ώρα 21.30
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
H μεγάλη συνάντηση του καλοκαιριού. Έξι Πρωταγωνιστές μαζί! Οι σπουδαίοι μας κωμικοί Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Γιώργος Κωνσταντίνου και Κώστας Βουτσάς φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο θεατρικό γεγονός. Ένας θίασος που σίγουρα συναντήθηκε για να προσφέρει τέχνη, γέλιο και προβληματισμό σε μία απολαυστική κωμωδία.

Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική καυτηριάζοντας μέσα από τη σάτιρα τα κακώς κείμενα της εποχής του.  Στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 π.Χ., η ειρήνη προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ευημερία του λαού, αλλά και για τη σωτηρία της πατρίδας. Αν δεν σταματούσε ο πόλεμος η αθηναϊκή πολιτεία θα κατέρρεε και μαζί με την Αθήνα θα χανόταν όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός. Το αντιπολεμικό αυτό έργο του Αριστοφάνη είναι ένα επίκαιρο κήρυγμα ειρήνης και ομόνοιας μεταξύ των Ελλήνων - και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης, καλοδεχούμενο κάθε καιρό.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 20€-15€.

Παρασκευή  5 Αυγούστου & ώρα 21.30
«Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ειρήνη και Αγάπη μέσα από την Ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου»

Συναυλία Νίκου Καλλίτση με τη συμμετοχή της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής και της χορωδίας της ΕΡΤ.
 Μια μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στον ποιητή της αγάπης και της ειρήνης Νικηφόρο Βρεττάκο, διοργανώνουν  το ελληνικό κογκρέσο του Κεμπέκ, ο Δήμος Σπάρτης,  το λακωνικό forum του Μόντρεαλ και ο σύλλογος επαναπατρισθέντων λακώνων «Ο Λεωνίδας».
Ο ποιητικός λόγος του σπουδαίου ακαδημαϊκού Λάκωνα ποιητή θα ακουστεί και πάλι στο Σαϊνοπούλειο φέρνοντας στη μνήμη μας την ιστορική βραδιά των επίσημων εγκαινίων του Αμφιθεάτρου τον Ιούλιο 1990 με την παρουσία του ιδίου του ποιητή και του αειμνήστου Προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Σαϊνόπουλου.
Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ΣΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ  (Καντάτα για Σολίστ, Ορχήστρα και Χορωδία), ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΣΟΥ ΓΝΕΦΕΙ    (Κύκλος λαϊκών τραγουδιών για Σοπράνο, Τενόρο, Ορχήστρα και Χορωδία), ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΧΟΡΕΥΑΝ( Από την ποιητική συλλογή Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ), ΜΑΖΕΥΩ ΤΑ ΠΕΣΜΕΝΑ ΣΤΑΧΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΟΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ, ΑΓΑΠΗ (Από το ποίημα ΤΑ ΘΟΛΑ ΠΟΤΑΜΙΑ).
Συμμετέχουν:  οι σολίστ Σοφία Καπετανάκου, μεσόφωνος και Μιχάλης Δημητρακάκος, τενόρος, η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ. Διευθυντής Ορχήστρας: Δημήτρης Μπουζάνης. Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός.
 Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ
1)του  Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Άγιος Παντελεήμων», 2)του Αρχείου Βρεττάκου  και
3)των Ελληνικών Σχολείων του Μόντρεαλ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  15€.

Πέμπτη 11 Αυγούστου & ώρα 21.30
«Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι.
 Μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του ιταλού κωμωδιογράφου Κάρλο Γκολντόνι, ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» -αφού κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο -παρουσιάζεται στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο από το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φαίη Ξυλά κά.
Ο ανανεωτής της καθιερωμένης ιταλικής commedia dell’ arte και θεμελιωτής της ιταλικής ρεαλιστικής κωμωδίας Κάρλο Γκολντόνι διασκεδάζει μέχρι και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό,  που μπορεί εύκολα μέσα από τους απρόβλεπτους και διασκεδαστικούς χαρακτήρες των έργων  του να βρει αναλογίες με την εποχή μας.
Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μία σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μία διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του,  ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 15€-12€

Παρασκευή 19 Αυγούστου & ώρα 21.30
Gala Αστέρων του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας
 Τα αστέρια των πιο διάσημων ρωσικών μπαλέτων(Μπαλέτο Κρεμλίνου, Ρωσικό Εθνικό Μπαλέτο) λάμπουν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η πρίμα μπαλαρίνα του  Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου  Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας (GRAND MOSCOW CLASSICAL BALLET) διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας MARINA ΡΖΑΝΝΙΚΟΒΑ και 20 βραβευμένοι σολίστες των Κρατικών Μπαλέτων της Μόσχας έρχονται για περιορισμένες παραστάσεις στην Ελλάδα με πανελλήνια πρεμιέρα στο Σαϊνοπούλειο στo πλαίσιo της  περιοδείας τους υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και του ελληνορωσικού εμπορικού επιμελητηρίου.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται δύο ολόκληρες πράξεις από το  διασημότερο  μπαλέτο του Π. Τσαϊκόφσκι  « Η Λίμνη των κύκνων», καθώς και τα  πιο γνωστά  αποσπάσματα από τα κλασικά μπαλέτα του 19ου-20ου αιώνα, ενώ στο φινάλε της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη  σύγχρονη χορογραφία «All by myself», βασισμένη στο γνωστό τραγούδι του Eric Carmen με το μουσικό θέμα από το 2ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 15€-12€

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αμφιθεάτρου φιλοξενούνται εκδηλώσεις σχολείων της πόλεως και του νομού μας, καθώς και φορέων με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα και σε ημερομηνίες (εφόσον υπάρχουν) προ της ενάρξεως ή μετά τη λήξη του Φεστιβάλ. Η παραχώρηση αυτή γίνεται στους φορείς για να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους.

Για το φετινό Φεστιβάλ εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, εγκρίθηκαν και θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος δύο εκδηλώσεις σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας:
1) Το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης πραγματοποιεί την Τετάρτη  15 Ιουνίου και ώρα 8.00μ.μ. την εκδήλωση «10η Μουσική Διαδρομή». Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μεγάλη τέχνη της Μουσικής και στη δεκάχρονη πορεία του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Το εισαγωγικό «πρελούδιο»  της βραδιάς θα αποτελέσει  μια μουσική περιήγηση   στο  άλσος  του Σαϊνοπουλείου με μουσικούς σταθμούς  σε ντουέτα,  τρίο και μικρά μουσικά  σύνολα.  Στο κύριο μέρος,  τα Ευρωπαϊκά Σύνολα, θα ερμηνεύσουν  τραγούδια από  την  Κάτω Ιταλία (της Magna Graecia) στη «γκρεκάνικη» διάλεκτο για χορωδία και ορχήστρα. Η Παράδοση με το φωνητικό και οργανικό μουσικό σύνολο θα σας περιπλανήσει ηχητικά σε  δρόμους της Ανατολής και μουσικές γέφυρες της  μακραίωνης και  βαρύτιμης ελληνικής Μουσικής. Το φινάλε ανήκει στους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, που καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια μουσική πανδαισία.

•    Τις μουσικές  ομάδες συντονίζει η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης Αγγελική Αργειτάκου
  
2)Το Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης, το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Λακωνίας και των εκδηλώσεων του «Σπάρταθλον 2011» παρουσιάζουν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου κα ώρα 8.00μ.μ. το έργο: «Η ασπίδα της Σπάρτης», μια προσέγγιση του αρχαίου σπαρτιατικού βίου και αρχαίου δράματος με τα «μάτια» της σύγχρονης εποχής.

Σενάριο – Σκηνοθεσία - Θεατρική διδασκαλία - Μουσική- Στίχοι-Χορογραφίες:  Πένυ Παπαπασταθάκη-Μουσικός
Έρευνα ιστορικού υλικού - Φιλολογική επιμέλεια - Θεατρική διδασκαλία:   Κατερίνα Κεφαλοπούλου- Φιλόλογος
Σκηνογραφία: Μαρία Οικονόμου
Φιλική συμμετοχή στη μουσική: Μπάμπης Γούλας-Γιάννης Ισμιρνιόγλου

Επιστροφή 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λειτουργία Μετρητή απο 27/09/2010

free counters