Τεχνολογία

Κώστας

Γιαννουλέας

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκθεση έργων Τεχνολογίας & Ζωγραγικής  9/6/2011 -   Βίντεο

Φωτογραφίες(faceBook)  - Φωτογραφίες(YouTube)

Πείραμα για την αναγκαιότητα χρήσης αντηλιακής κρέμας

 

Παρουσίαση Προθήκης Μουσείου Τεχνολογίας 3ου Γυμνασίου Σπάρτης

02

 

 Επικοινωνία    

 

on line users   

Επισκέπτες Ιστοσελίδας

 


WWW users.sch.gr/giannouleask
http://users.sch.gr/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

                                                                                       

επιστροφή

 

                       

Συνδέσεις - Θέματα - Άρθρα

 

 

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ

Τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι του Πανεπιστημίου Πατρών αυτή τη στιγμή

http://seismo.geology.upatras.gr/heliplots/EFP.htm

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

  Ευρωπαικό Σεισμολογικό Κέντρο

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας 

 
 Χάρτης σεισμών            www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent_autoloc_2_1.htm

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ γίνονται χιλιάδες σεισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Σεισμοί συνήθως μικροί και καθόλου ανησυχητικοί, και κάποιες φορές μεγαλύτεροι. Όλη η σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται. Έτσι αν σας μπει η ιδέα ότι «κουνηθήκατε», μπορείτε να τσεκάρετε αν όντως έγινε σεισμός ή αν ήταν μόνο η ιδέα σας.

Τεχνική Ατζέντα (Μονάδες) Μετατροπές  Μονάδων
 

 ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ      

http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2009/02/blog-post_923.html

Μέσα από αυτές τις σελίδες μπορείτε να διαβάσετε κείμενα τα οποία αναφέρονται σε άνδρες και γυναίκες που επηρέασαν και διαμόρφωσαν - προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο - με την παρουσία τους, το λόγο τους, το έργο ή/και τις παραλείψεις τους την παγκόσμια ιστορία, την κοινωνία, την επιστήμη, την τέχνη, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, αλλά πιθανόν και τις μελλοντικές γενιές. 
Όλα τα κείμενα προέρχονται -μετά από την ευγενική τους άδεια- από το Εργαστήριο Πολυμέσων του τμήματος Ηλεκτρονικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας και τον Δρ. Μηχανικό, καθηγητή κύριο Στ. Γ. Φραγκόπουλο, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει την εφαρμογή.                           http://sfr.ee.teiath.gr                      http://sfrang.com/2.htm
Τεχνολογική εξέλιξη και αλλαγές Τεχνολογικά Νέα
 http://www.antikythera-mechanism.gr/ Χάρτης Πλοίων Πραγματικού Χρόνου
 Φτιάχνω Μόνος μου Translation- Μεταφραστής
 Ελεύθερη Επιστήμη   http://www.earthcam.com/
Έξυπνες λύσεις για πράσινο σπίτι Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα φωτοβολταϊκά
«Πράσινο» ρεύμα από το ισχυρότερο λέιζερ Αστραπιαία φόρτιση με νέου τύπου μπαταρίες
  Ηλεκτρικό ποδήλατο
Κρουαζιερόπλοιο με... γκαζόν! «Πράσινα» μοντέλα - καθαρά καύσιμα 

 

 

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία Η τεχνολογία στην αρχαιότητα
   
ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΌΡΥΓΜΑ
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ. ΚΟΠΑΙΔΑ, ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΥΡ Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ  

Δίολκος  για  1500  χρόνια

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΑΜΚΟΥΑΜΠΑ    Το αγόρι που τιθάσευσε τον άνεμο

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ , gangel@dolnet.gr  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

O Ουίλιαμ Καμκουάμπα γεννήθηκε το 1987 στο Μαλάουι, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής. Στα 14 του αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο.

Ήταν το μοναδικό αγόρι μιας οικογένειας με επτά παιδιά. Το 2001 μια τρομερή ξηρασία έπληξε το Μαλάουι, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν σ΄ όλη τη χώρα από την πείνα. Ο Ουίλιαμ φιλοδοξούσε από μικρός να σπουδάσει και να ζήσει μια διαφορετική ζωή από αυτή του αγρότη πατέρα του.

Όμως ήταν υποχρεωμένος να αφήσει το σχολείο. Αφενός η οικογένειά του δεν μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα (γύρω στα 80 δολάρια τον χρόνο), αφετέρου έπρεπε να βρει δουλειά για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει.

Επέστρεψε στο χωριό του, το Μασιτάλα, εν μέσω της ξηρασίας και έβαλε σκοπό του να φέρει ώς εκεί νερό και ηλεκτρικό για να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειας και των συγχωριανών του. Είχε κλίση στις θετικές επιστήμες και βυθίστηκε σε βιβλία τα οποία είχε δανειστεί από μια βιβλιοθήκη. Με τη βοήθεια ενός εγχειριδίου, κατασκεύασε μια αιολική γεννήτρια χρησιμοποιώντας ευκαλύπτους, παλιά εξαρτήματα από ποδήλατα και τρακτέρ και υλικά τα οποία συγκέντρωσε από μια μάντρα για παλιοσίδερα. Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια της οικογένειας και των γειτόνων του (στο Μαλάουι, μόνο το 2% του πληθυσμού απολαμβάνει την «πολυτέλεια» της ηλεκτροδότησης), κατάφερε να παραγάγει ηλεκτρισμό. Ο Ουίλιαμ Καμκουάμπα έγινε ήρωας για όλους εκείνους που ώς τότε τον θεωρούσαν τρελό. Λίγο αργότερα, εγκατέστησε στο χωριό μια αντλία που λειτουργούσε με ηλιακή ενέργεια για να εκμεταλλευθεί μια πηγή πόσιμου νερού που υπήρχε στην περιοχή, μετά κατασκεύασε άλλη μια αιολική γεννήτρια για να αρδεύει τα χωράφια των γονιών και των συγγενών του.

Τα επιτεύγματά του γρήγορα τράβηξαν πάνω του την προσοχή. Ο Ουίλιαμ Καμκουάμπα κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την τεχνολογία που έγινε στην Τανζανία, ενώ η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της «Ουώλ Στρητ Τζέρναλ». Πέρυσι κυκλοφόρησε σε βιβλίο η ιστορία του («Τhe boy who harnessed the wind», Το αγόρι που τιθάσευσε τον άνεμο), την οποία συνυπογράφει με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μπράιαν Μίλερ και η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και στα γαλλικά (Εκδ. Ρresses de la Cite). Χάρη σε μια υποτροφία, ο Ουίλιαμ Καμκουάμπα παρακολουθεί σήμερα μαθήματα στο πολύ καλό Παναφρικανικό Λύκειο του Γιοχάνεσμπουργκ. Προσκαλείται τακτικά στο εξωτερικό για να συμμετέχει σε συνέδρια και οι επινοήσεις του παρουσιάσθηκαν σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας του Σικάγου.

 

 

 

επιστροφή

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

www.instructables.com

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Οταν γνωρίζουμε τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι δημιουργοί του ιστότοπου και κατάφεραν να βάλουν οδηγίες για (σχεδόν) τα πάντα σε ένα μόνο site. Ετσι, οποιαδήποτε απορία και να έχετε σχετικά με το πώς να φτιάξετε κάτι, εδώ είναι το μέρος για να τη λύσετε. Κάηκε η λάμπα; Εσπασε το πόδι της καρέκλας; Δεν ανοίγει το pc; Ψιλοκάψατε το φαγητό; Βρείτε λύσεις και τρικ για να διευκολύνετε τη ζωή σας, αλλά και πρωτότυπες εφευρέσεις που μπορείτε και εσείς να κάνετε στο σπίτι! Αξίζει να του ρίξετε πολλές ματιές!

Translation- Μεταφραστής (Χρησιμοποιήστε εάν χρειαστεί τον μεταφραστή)

 

 

επιστροφή

 

Τεχνολογικά     www.alphagalileo.org

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ στον μεγαλύτερο επιστημονικό ευρωπαϊκό διαδικτυακό τόπο, το www.alphagalileo.org. Εδώ θα βρείτε όλα τα νέα σχετικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τις φυσικές επιστήμες, τις εφαρμοσμένες επιστήμες, την ιατρική, αλλά και την κοινωνία και τις τέχνες. Εκτός από τα έγκυρα και ενδιαφέροντα άρθρα, θα βρείτε ακόμα βίντεο, γραφήματα, χρήσιμα links, βιβλιογραφία κ.λπ. Το site δημιουργήθηκε το 1998 από το βρετανικό Συμβούλιο Μοριακής Φυσικής και Αστρονομίας με σκοπό να κάνει τα επιστημονικά νέα περισσότερο προσιτά στο ευρύ κοινό, αλλά και να λειτουργήσει ως πλατφόρμα επικοινωνίας επιστημόνων από όλο τον κόσμο.  Μεταφρασμένη

επιστροφή

 

 

 Επιστήμη & τεχνολογία    www.euroscience.gr 
ΜΑΘΕΤΕ για τις δράσεις του ελληνικού παραρτήματος της Euroscience, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που στοχεύει στη διάδοση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΥΕΧ (Network of Youth Excellence) ενός διεθνούς οργανισμού υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της UNESCO για την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών και την προώθησή τους στα καλύτερα ερευνητικά εργαστήρια του κόσμου. Εχει θεσπίσει βραβείο επιστημονικού βιβλίου, θεσμός που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το οποίο απονέμεται ανά διετία στους εκδοτικούς οίκους με την καλύτερη παρουσία στο χώρο. Διαβάστε περισσότερα και -αν θέλετε εγγραφείτε δωρεάν μέλη- στο www.euroscience.gr 

 

επιστροφή

 

 

 

 

           Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                                             Α'   ΛΥΚΕΙΟΥ                                     Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                                                                               

                       Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                                    Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                                                                                      

                                                                  

  Αναλυτικό Πρόγραμμα Γενικές Ενότητες     Αναλυτικό Πρόγραμμα Γενικά
Εργασίες Μαθητών

Τεχνολογία 

Α΄ Γυμνασίου

Σημειώσεις   Ομαδικές  Εργασίες Μαθητών

Τεχνολογία 

Β΄ Γυμνασίου

Σημειώσεις
Ερωτήσεις Διαγώνισματος Παραδείγματα   Ερωτήσεις Διαγώνισματος Παραδείγματα
             

kostasgian.blogspot.com

Α'   ΛΥΚΕΙΟΥ

Τεχνολογία  Α' Λυκείου

 ..

...............................................................................................................

 

 

επιστροφή

 

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΣΤΗ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

επιστροφή

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα φωτοβολταϊκά

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα φωτοβολταϊκά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009
Υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η απόφαση που ενεργοποιεί το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έως 10 kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο Ηπειρωτικό Σύστημα και στα Διασυνδεδεμένα Νησιά. 


Στόχος είναι η εκμετάλλευση του ηλιακού δυναμικού της χώρας, η στήριξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μεγάλης διασποράς των ΦΒΣ, η αντιμετώπιση της αιχμής της ζήτησης ενέργειας που εμφανίζεται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών συστημάτων, η συμμετοχή των πολιτών στην “πράσινη” ανάπτυξη, η ανανέωση του ενδιαφέροντος της αγοράς και η συνδρομή στην επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με την Οδηγία 2001/77/ΕΚ. 


Tο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2009, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού ως εξής:
Παρέχεται σταθερή τιμή της παραγόμενης ενέργειας 0,55 €/kwh για 25ετια ανά εγκατάσταση (αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του ΔΤΚ ή στο 140% της Μέσης ΟΤΣ). 
Από 2012 προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία. 
Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο Δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού. 


Οι διαδικασίες για τον πολίτη - παραγωγό - καταναλωτή είναι απλές και γρήγορες μέσω των τοπικών Υπηρεσιών ΔΕΗ και του λογαριασμού ΗΕ.
Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση ΥΠΑΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Δεν υπάρχει καμία Φορολογική ή ασφαλιστική Υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ ΦΠΣ φορολογία εισοδήματος).
Με δεδομένο όλα τα παραπάνω, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω ΚΥΑ οι όροι εγκατάστασης θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά.


1. Πού μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό (ΦΒ) σύστημα;
Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά. 


2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα; Προϋποθέσεις.
Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος. 
Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται. 
Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση – ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του. 
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα. 


3. Πώς υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;
Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.


4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;
Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.
5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα; 
Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη. 
6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;
Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.


7. Διαδικαστικά θέματα : Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).
Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς. 
Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας. 


8. Φορολογικά θέματα.
H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.
Ο πολίτης παραγωγός – καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.


9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;
Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α’ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.


10. Κόστη.
Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 € ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 € ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών. 


11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;
Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 € και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β.


12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.
Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 € (5.000€/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως). 


Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12€/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.
Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή. 
Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 €, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 €) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:
5 Kw * 1300 kwh* 0,55 €/kwh = 3.575 € έσοδα/ετησίως
Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 € αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 €/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.
Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως. 
5.000 kwh* 0,12 €/kwh= 600 € κόστος/ετησίως.


13. Πώς θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;
Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες. 


14. Νησιά.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.


15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.


16. Μπορούν να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την ΚΥΑ;
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.


17. Πότε θα βγει η ΚΥΑ;
Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το σχέδιο είναι έτοιμο, το αργότερο σε 10-15 μέρες.
18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ’ όλα έτοιμη.


19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;
Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους. 


20. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;
Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.


21. Υπάρχει επιχορήγηση;
Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κ.λπ.

Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ η Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ισχύος μέχρι 10 KW στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων, καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Εγκατάσταση Φωτοβολταικών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γιώργου Σουφλιά, ρυθμίζονται τα εξής:

Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για την σύνδεση των Φ/Β συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων ( τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης), καθώς και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για την βέλτιστη οργάνωση των δωμάτων και των στεγών, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, κωδικοποιούνται όλες οι σχετικές διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, έτσι ώστε να μην θίγεται η συνολική μορφή των κτηρίων και το άμεσο περιβάλλον τους. Ειδικότερα:

 
bullet♦Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταικών στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.
bullet♦Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταικών στοιχείων σε στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.
bullet♦Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης. Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ., για λόγους ασφάλειας.
Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στις εκτός σχεδίου περιοχές τονίζεται ότι:

 
bullet►Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
bullet►Για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
bullet►Για εγκατάσταση ισχύος από 150 KW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.
Διευκρινίζεται ότι για την χωροθέτηση Φ/Β συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως:

 
bullet•Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς,
bullet•Περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου,
bullet•Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών,
bullet•Οικότοποι περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000,
bullet•Δάση και γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας
bullet•Περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

 

 

επιστροφή

 

 

 

 

Έξυπνες λύσεις για πράσινο σπίτι

Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση, φωτισμό και κλιματισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Πράσινο σπίτι δεν σημαίνει μόνο επιδοτούμενος ηλιακός θερμοσίφωνας, αντικατάσταση λέβητα, διπλά τζάμια και μόνωση. Είναι και τα μη επιδοτούμενα σκίαστρα για φυσικό δροσισμό, οι ανεμιστήρες, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι πράσινες ταράτσες, τα σωστά τοποθετημένα ανοίγματα για θέρμανση των χώρων από τον ήλιο. Οι ειδικοί προτείνουν σειρά μέτρων ώστε να μειωθούν οι σπατάλες ενέργειας στις κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί και μετά το 1980 και οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο προσφάτως ανακοινωθέν πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Τα σκίαστρα
«ΕΝΑ ΑΠΟ τα σημαντικότερα μέτρα για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση για την ψύξη της κατοικίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η τοποθέτηση σκιάστρων στους περιβάλλοντες χώρους», επισημαίνει ο δρ. Κώστας Μπαλαράς, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Με τη σωστή εγκατάστασή τους, οι ηλιακές ακτίνες δεν εισχωρούν στο εσωτερικό της κατοικίας και έτσι αποφεύγεται η θέρμανση των χώρων», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλιοπροστασία που επιτυγχάνεται με σκίαστρα αλλά και ψηλά φυτά είναι βασικό στοιχείο βιοκλιματικής κατοικίας. Αν και για την αποτελεσματικότερη τοποθέτησή τους χρειάζεται μελέτη από αρχιτέκτονα, ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: στη νότια όψη και στα νότια ανοίγματα του σπιτιού τα σκίαστρα (πέργκολες, εξώστες, στέγες)

εγκαθίστανται οριζόντια καθώς ο ήλιος κινείται ψηλά στο στερέωμα. Έτσι, προφυλάσσεται η νότια πλευρά που συγκεντρώνει περισσότερη ζέστη. Αντίθετα στην ανατολική και δυτική πλευρά του σπιτιού τα κατακόρυφα σκίαστρα (τέντες, στόρια, πλέγματα με αναρριχώμενα φυτά ή και εξωτερικές κουρτίνες) προστατεύουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού από τις ηλιακές ακτίνες τις ώρες μετά την ανατολή και πριν από τη δύση. Αν τα σκίαστρα βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από τα παράθυρα, τότε στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργούνται δροσεροί αεριζόμενοι χώροι.

Η γεωθερμία
ΑΠΟ ΤΙΣ πλέον προχωρημένες παρεμβάσεις για τον κλιματισμό ενός σπιτιού θεωρείται η εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος, το οποίο εκμηδενίζει τις ανάγκες σε πετρέλαιο και κατά μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος για ψύξη.

Το συγκεκριμένο σύστημα εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία των 17- 20 βαθμών Κελσίου που αποκτά το νερό σε συγκεκριμένο βάθος στο υπέδαφος για να θερμαίνει τους χώρους τον χειμώνα και να τους ψύχει το καλοκαίρι. Ακόμα πιο προχωρημένο είναι το σύστημα ηλιακού κλιματισμού, που αποτελείται από ειδικά πάνελ στα οποία θερμαίνεται το νερό που φιλοξενούν και μέσω ειδικής επεξεργασίας απελευθερώνει ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται είτε για θέρμανση είτε για ψύξη.

Οι ανεμιστήρες
ΣΥΜΦΩΝΑ με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, μία από τις καλύτερες και πλέον φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για δροσισμό κατοικίας είναι οι ανεμιστήρες: αποδεικνύονται σαφώς πιο οικονομικοί από τα κλιματιστικά σώματα, ενώ η χρήση τους ενδείκνυνται για θερμοκρασίες έως και 35 βαθμούς Κελσίου σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο σπίτι άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Όπως επισημαίνει ο δρ. Κώστας Μπαλαράς από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι ανεμιστήρες δεν κλιματίζουν έναν χώρο αλλά μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο άνετα σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ανεμιστήρες οροφής είναι πιο αποτελεσματικοί από τους επιδαπέδιους καθώς η ροή του αέρα από τους πρώτους γίνεται κάθετα και έτσι ευνοείται η εξάτμιση- διαπνοή του σώματος, που αυξάνει την ανεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν επικρατούν θερμοκρασίες 35 βαθμών με τη χρήση ανεμιστήρα οροφής το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται περίπου 31-32 βαθμούς.

Το WWF Ελλάς σημειώνει μάλιστα ότι οι ανεμιστήρες σε συνδυασμό με την τοποθέτηση σκιάστρων στα παράθυρα μπορούν να καταργήσουν τον κλιματισμό.

Οι πράσινες συσκευές
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες ενεργειακής κλάσης Α, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για έξυπνη χρήση τους ώστε να εξοικονομείται ενέργεια: για παράδειγμα, καλό θα είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση του ψυγείου δίπλα στο καλοριφέρ, στον φούρνο ή σε σημείο όπου το χτυπάει ο ήλιος καθώς επηρεάζεται η απόδοσή του και καταναλώνει περισσότερο ρεύμα- το ίδιο ισχύει και όταν πιάνει πάγο, γι΄ αυτό συνιστάται συχνή απόψυξη. Ακόμη, για να επιτευχθεί εξοικονόμηση στο μαγείρεμα συνιστάται χρήση καπακιού στην κατσαρόλα, λίγη ώρα πριν τελειώσει οι ειδικοί συμβουλεύουν να κλείνουμε τα μάτια ή τον φούρνο, ενώ για το ζέσταμα νερού οι βραστήρες και τα γκαζάκια θεωρούνται πιο αποδοτικά από τα μάτια κουζίνας. Όσο για το πλύσιμο ρούχων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 50-80% όταν δεν εφαρμόζεται πρόπλυση- καλό είναι επίσης η πλύση να γίνεται με τον κάδο γεμάτο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, η χρήση στεγνωτήρων σπαταλά μεγάλα ποσά ενέργειας, υποστηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Οι λαμπτήρες
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι το 14% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι προορίζεται για φωτισμό, καθώς και ότι τα ελληνικά σπίτια καίνε ετησίως πάνω από 2.100 γιγαβατώρες, θα φαινόταν λογικό να παρθούν μέτρα και για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυράκτωσης με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι είναι έως και 10 φορές ακριβότερες από τους λαμπτήρες πυράκτωσης, μακροχρόνια οι λαμπτήρες εξοικονόμησης αποδεικνύονται ιδιαίτερα οικονομικοί: καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς που σπαταλούν το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος σε θερμότητα, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι τουλάχιστον εξαπλάσια.

Από στοιχεία του WWF Ελλάς προκύπτει ότι ένα ελληνικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο φωτίζεται κάθε μέρα επί τεσσερισήμισι ώρες από 4 λάμπες. Υποθέτοντας ότι χρησιμοποιούνται λαμπτήρες πυράκτωσης ισχύος 60 Watt, η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό ανέρχεται στις 0,24 κιλοβατώρες. Αν για το ίδιο χρονικό διάστημα γινόταν χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, θα έφτανε τις 0,044 κιλοβατώρες. Που σημαίνει ότι 20 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (όσους περίπου χρειάζεται ένα σπίτι) στη διάρκεια της ζωής τους (πάνω από 6.000 ώρες λειτουργίας) καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1.320 κιλοβατώρες, ενώ ισάριθμοι λαμπτήρες πυράκτωσης καίνε 7.200 κιλοβατώρες σε μόλις 1.000 ώρες. Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό όφελος για ένα νοικοκυριό ανέρχεται στα 588 ευρώ καθόλη τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων πυράκτωσης. Και το περιβάλλον γλιτώνει 5,88 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά νοικοκυριό.

Ο σχεδιασμός
ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ η αρχιτέκτων κ. Έλλη Γεωργιάδου, που κατασκεύασε μία από τις πρώτες πράσινες κατοικίες στην Ελλάδα, ο σωστός σχεδιασμός των κτιρίων μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξεως έως και 70% στη θέρμανση και 100% στην ψύξη, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιτυγχάνονται θερμοκρασίες 23-27 βαθμών Κελσίου την ώρα που έξω έχει πάνω από 40 βαθμούς. Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, ο προσανατολισμός του κτιρίου και η σωστή τοποθέτηση των ανοιγμάτων είναι οι σημαντικότερες παράμετροι για να θερμαίνεται το σπίτι τους χειμερινούς μήνες από τον ήλιο και το καλοκαίρι να αερίζεται σωστά για να δροσίζεται. Όσον αφορά τον δροσισμό, απαραίτητος είναι ο νυχτερινός αερισμός κατά τον οποίο ο θερμός αέρας βγαίνει από τους χώρους και αντικαθίσταται από ψυχρότερο. Φυσικά, για να διατηρείται η θερμοκρασία θα πρέπει οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού να έχουν δομηθεί από πυκνά, βαριά υλικά ώστε να έχουν αρκετή θερμοχωρητικότητα. «Για να έχουμε θέρμανση του σπιτιού από τον ήλιο τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλα παράθυρα στον Νότο. Έτσι είναι δυνατή στους εσωτερικούς χώρους η διείσδυση του ήλιου που κινείται χαμηλά τον χειμώνα», σημειώνει η κ. Γεωργιάδου. Το σπίτι που κατασκεύασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης κυριαρχούν οι πράσινες στέγες, οι οποίες, όπως προκύπτει από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολυκατοικίες μειώνουν κατά 30% την κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό στον όροφο κάτω από τη στέγη ή την ταράτσα και κατά 10% στους υπόλοιπους ορόφους.

επιστροφή

Αρχική Σελίδα

περιεχόμενα

2ο Γυμνάσιο

3ο  Γυμνάσιο

Θέματα-Αρθρα
Αρχαία Ελλην.Τεχνολ.

Κατασκευές

Σελιδ. Μαθητών
Σελ.Καθηγητών
Συλλογ. Γονέων
Εκπ/τικά  Νέα
Πρώτες Βοήθ.
Ειδήσεις- Links
Αθλητικά
Τοξοβολία
Καιρός
Songs - Games
Ανακύκλωση
www.google.gr
kostasgian.blog
on line users 

απο  20/05/2009

free counters

 

 

free counters

 

απο  20/05/2009

free counters

 

otenet.kostboul
Β.Βαβαρούτσου
 
Ν. Λακωνίας
Σπάρτη
Μυστράς
Πολιτιστικά
Φιλοσοφικά
 
Χρήσ. Συνδ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λειτουργία Μετρητή απο 27/09/2010

free counters

free counters