Εργονομία 2_Χρησιμοποιώντας το ποντίκι

1Χρησιμοποιώντας το ποντίκι

Το ποντίκι έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας εργονομικές αρχές για να αυξηθεί η άνεση και η παραγωγικότητα. Το ποντίκι είναι σχεδιασμένο για να στηρίζει το χέρι σε μια πιο άνετη, ουδέτερη θέση. Για να διατηρήσετε μια άνετη, ουδέτερη θέση ένω χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας, πρέπει η θέση εργασίας σας να είναι ρυθμισμένη κανονικά, να κρατάτε και να κινείτε το ποντίκι σωστά και να διατηρείτε καλές εργασιακές συνήθειες.

  • Ρυθμίστε τη θέση εργασία σας και τη θέση του ποντικιού σας.
  • Ένα σημαντικό μέρος για τη διατήρηση της άνετης και ουδέτερης θέσης κατά τη διάρκεια της χρήσης του ποντικιού αποτελεί η ρύθμιση της θέσης σας έτσι ώστε να ταιριάζει με τα ατομικά φυσικά χαρακτηριστικά σας και η τοποθέτηση του ποντικιού σας έτσι ώστε να το φτάνετε εύκολα.
  • Ενώ κρατάτε το ποντίκι στην επιφάνεια που δουλεύτε μπροστά σας, το χέρι σας, καρπός και αντιβραχίονας πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα και σχεδών οριζόντια. Με τον αγκώνα σας στο πλευρό σας πρέπει να υπάρχει κλίση περίπου 90 μοίρες.
  • Ίσως χρειάζετε να ρυθμίσετε το ύψος της θέσης σας, της επιφάνειας που δουλεύετε ή και των δυο για να πετύχετε την κατάλληλη θέση. Συμβουλευτείτε τους κατασκευαστές του εξοπλισμού σας για οδηγίες για να κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις.
  • Τοποθετήστε το ποντίκι σας σχεδόν μπροστά σας στην επιφάνεια που δουλεύετε λίγο αριστερά του πληκτρολογίου σας. Αν χρησιμοποιείται ένα συρόμενο για το πληκτρολόγιο κάτω από το γραφείο σας, προσπαθήστε να κρατήσετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο στην ίδια επιφάνεια. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, κρατήστε τα κοντά και στο ίδιο ύψος.
  • Το ποντίκι πρέπει να είναι κοντά σας για να αποφεύγετε να τεντώνεστε για να το φτάσετε. Κρατήστε την καρέκλα σας κοντά στο γραφείο σας για να αποφεύγετε τις μακριές κινήσεις. Όταν το χέρι σας είναι στο ποντίκι, ο αντιβραχίονας μπορεί να στηρίζεται άνετα στην επιφάνεια που εργάζεστε. Ωστόσο, αποφύγετε να ακουμπάτε το χέρι σας, τον καρπό, το βραχίονα ή τον αγκώνα σε σκληρές ή τραχίες επιφάνειες ή στην άκρη ενός γραφείου χωρίς προστατευτικό.

Το κράτημα και η κίνηση του ποντικιού σας

Η διατήρηση μιας άνετης και ουδέτερης θέσης κατά τη διάρκεια της χρήσης του ποντικιού απαιτεί από εσάς να προσέχετε πως κρατάτε και κινείτε το ποντίκι.

Βεβαιωθείτε ότι ο καρπός σας είναι σε μια ουδέτερη και άνετη θέση. Μια ουδέτερη θέση σημαίνει ότι ο καρπός σας είναι σε ευθεία σε σχέση με τον αντιβραχίονα και όταν κοιτάτε το χέρι σας από ψηλά και όταν το κοιτάτε από πλάγια. Αποφύγετε να λυγίζετε το χέρι σας αδέξια ή σε μη ουδέτερες θέσεις ενώ χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι αδέξιες, μη ουδέτερες θέσεις όταν παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενα ή σε συνδιασμό με έντονες προσπάθειες ίσως αυξάνουν το κίνδυνο μυοσκελετικών τραυματισμών στα χέρια, καρπούς και βραχίονες.

  • Αφήστε το πάνω βραχίονα σας να κρέμετε άνετα από τον ώμο σας όταν χρησιμοποιείτε το ποντίκι. Οι μύες του λαιμού και του ώμου πρέπει να είναι ήρεμοι. Πιάστε με άνεση το ποντίκι με το χέρι σας και αφήστε τα δακτυλά σας πάνω στα κουμπιά. Το ποντίκι έχει σχεδιαστει για άνετη ξεκούραση της παλάμης σας και για ταυτόχρονη στήριξη του του χεριού.
  • Πιάστε ελαφρά το ποντίκι. Το ποντίκι έχει σχεδιαστεί ώστε να απαιτείται ελάχιστη πίεση για να κατευθύνετε τις κινήσεις του.
  • Για μεγάλες μετακινήσεις του κέρσορα, μετακινήστε το ποντίκι σας από τον αγκώνα και τον ώμο παρά από το να κάνετε μεγάλες, γωνιακές αλλαγές στο καρπό χρησιμοποιώντας μη ουδέτερες θέσεις. Για συγκεκριμένες τοποθετήσεις του κέρσορα, μικρές κινήσεις των δακτύλων και του καρπού μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Θυμηθείτε να αποφεύγετε να ακουμπάτε το χέρι σας, καρπό και βραχίονα ή αγκώνα σε σκληρές ή τραχίες επιφάνειες ή στην άκρη ενός γραφείου χωρίς προστατευτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *