Ανάγνωση Λογοτεχνικών Έργων

Αγαπημένη ιστοσελίδα για μικρά και μεγάλα παιδιά είναι “Ο Μικρός Αναγνώστης” που μπορούν να ακούσουν την αφήγηση παιδικών λογοτεχνικών έργων από ηθοποιούς, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να διαβάζουν το βιβλίο καθώς ξεφυλλίζεται μπροστά τους με μία απλή κίνηση του ποντικιού. Επίσης, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πολλές φορές ανακοινώνει διαγωνισμούς στη συγγραφή ποιημάτων και μυθοπλαστικών ιστοριών από τους μαθητές. Τα εξώφυλλα αλλά και εικόνες από αγαπημένα λογοτεχνικά έργα βρίσκονται στη φωτογραφική γκαλερί που αναρτώ στο άρθρο.

Ο μικρός πρίγκιπας

Το λογοτεχνικό έργο “Ο Μικρός Πρίγκιπας” είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε -Σαιντ Εξυπερύ. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του που έχει πάθει βλάβη στην έρημο. Εκεί συναντά ένα “διαφορετικό” παιδί, τον Μικρό Πρίγκιπα, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αεροπόρος μαθαίνει πολλά από τον καινούριο του φίλο. Ο καινούριος του φίλος σιγά σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι πιο “ανθρώπινοι”. Δεν ξεχνάει τις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει ενώ ο ίδιος δε θέλει να απαντήσει στις ερωτήσεις του αεροπόρου. Οι ανθρώπινοι τύποι που συνάντησε ο μικρός πρίγκιπας στους διαφόρους πλανήτες έχουν κάποιες διαφορές αλλά λίγο πολύ είναι όλοι σχεδόν ίδιοι. Διαβάστε περισσότερα “Ο μικρός πρίγκιπας”

Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην παραγωγή δημιουργικού λόγου

Η δυναμική εξέλιξη των Τ.Π.Ε. και η εγκάρσια εισβολή τους σε όλους πλέον τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει επηρεάσει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία οδηγώντας την σε νέους προβληματισμούς και αναζητήσεις (Ράπτης & Ράπτη, κ.α, 2002). Υπό το πρίσμα αυτό καθίσταται αναγκαία η διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης σχετικής με την ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία και τη μάθηση και μιας ενιαίας εκπαιδευτικής στρατηγικής που άπτεται όλου του φάσματος της ελληνικής εκπαίδευσης (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο 1997).

Η πρόταση αυτή θα  πρέπει να ενστερνίζεται και τις κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται τη μαθησιακή δραστηριότητα πλήρως ενταγμένη στο κοινωνικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται. Οι γνωστικές διεργασίες δεν νοούνται συνεπώς ως αυτόνομες οντότητες αλλά συστατικά ενός οργανωμένου όλου, του νου, ο οποίος λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον ιστορικά προσδιορισμένο. Σε ένα  τέτοιο μαθησιακό περιβάλλον ευνοούνται οι συνεργατικές δραστηριότητες οι οποίες συντελούν καταλυτικά στη διαδικασία οικοδόμησης της γνώσης ενώ επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία (υλικά και συμβολικά) και ο καταμερισμός εργασίας όπως περιγράφει η θεωρία της δραστηριότητας (activity theory) (Κόμης 2004).