TwitterFacebookRSS email

Γενικά για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Όταν οι Sims πάνε σχολείο…


Τα τρέχοντα προγράμματα προετοιμασίας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, συχνά, περιλαμβάνουν διαλέξεις, ανάπτυξη σχεδίων μαθημάτων, παρατήρηση διαδασκαλιών και ένα ή δύο εξάμηνα πρακτικής εξάσκησης διδασκαλίας σε πραγματικές συνθήκες σχολικής τάξης. Ωστόσο, η παρατήρηση μιας διδασκαλίας δεν δίνει στους αρχάριους εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να μπουν στην γνωστική διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως θα έκανε ένας έμπειρος εκπαιδευτικός κατά την διεξαγωγή του μαθήματος. Επιπλέον, η πρακτική εξάσκηση τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ανατροφοδότηση και έτσι χάνει μέρος της αξίας της. Είναι ελάχιστα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, που προσφέρουν την δυνατότητα πρακτικής διδασκαλίας με ανατροφοδότηση. Συνήθως, η όλη διαδικασία γίνεται με βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας και με παράλληλη παρουσία παρατηρητή στην τάξη, στον οποίο-α έχει υποβληθεί σχέδιο μαθήματος για την συγκεκριμένη διδασκαλία. Ακολουθεί συνάντηση του δόκιμου εκπαιδευτικού με τον παρατηρητή, στην διάρκεια της οποίας γίνεται προβολή της βιντεοσκοπημένης διδασκαλίας και δίνεται ανατροφοδότηση. Η παραπάνω διαδικασία έχει αναμφίβολα πολλά θετικά, ωστόσο, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αγχωτική για τον δόκιμο εκπαιδευτικό.



Το simSchool είναι ένα λογισμικό προσομοίωσης σχολικής τάξης, που φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη για πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευτικών. Η προσομοίωση αποτελεί, σίγουρα, ένα απλουστευμένο μοντέλο μιάς πραγματικής τάξης, ώστοσο, θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες δυνατότητες κατάρτισης, κάτι που κατά την γνώμη μου το simSchool, δυστυχώς, δεν το επιτυγχάνει. Στο simSchool, ο εκπαιδευτικός, σαν παίκτης σε παιχνίδι ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αναθέτει εργασίες στους προσομοιωμένους μαθητές του, οι οποίες όμως είναι τόσο γενικές και αόριστες όσο και η ανταπόκριση των εικονικών μαθητών σε αυτές. Ο ρυθμός είναι αρκετά αργός και τα τυποποιημένα σχόλια, ίσως, να μην είναι αντιπροσωπευτικά τόσο των καταστάσεων, όσο και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η ιδέα, όμως του simSchool, δηλαδή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εξατομικευμένη πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευτικών στις υπάρχουσες διδακτικές τεχνικές και μεθοδολογίες, είναι κάτι που λείπει από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Αναμφίβολλα, μία τέτοιου είδους πλατφόρμα θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική και ωφέλιμη, εάν στηρίζοταν σε διάφορα, ελεχγόμενα εκπαιδευτικά σενάρια, που μπορεί να συναντήσει ο εκπαιδευτικός σε μια πραγματική τάξη, και απλά καλείται να παρέμβει στην μαθησιακή διαδικασία.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για το simSchool.



Επίσης, μπορείτε να εγγραφείτε στο simSchool, να δοκιμάσετε την δωρεάν έκδοση του λογισμικού και να σχολιάσετε εδώ.

Αποστολή Σχολίου