TwitterFacebookRSS email

Όταν το ΕΙΝΑΙ γίνεται κρυφτό στα μονοπάτια της Χάλκης…

Η κινηματογραφική ομάδα του σκηνοθέτη Άγγελου Σπάρταλη δημιούργησε μιά ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία για τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου ΛΤ Χάλκης. Αφού έγινε σύντομη αναφορά στην ιστορία του κινηματογράφου, στην συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση της τεχνικής του ‘stop-motion’ που χρησιμοποιείται στα animations. Χρώματα, πινέλα και πλαστελίνη βγήκαν στα θρανία και μαθητές και καθηγητές ξετύλιξαν το ταλέντο τους δημιουργώντας το σκηνικό, αλλά και τους ήρωες της ταινίας.


Η τεχνική του ‘stop-motion’ αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα απαιτητική τεχνική, καθώς για μία απλή κίνηση χρειάζονται αρκετά καρέ, πράγμα που σημαίνει οτι πρέπει κανείς να κινεί ελάχιστα τις-από πλαστελίνη- φιγούρες και να φωτογραφίζει το κάθε στάδιο της κίνησης, μέχρι την ολοκληρωσή της. Η υπεύθυνη φωτογραφίας, Αγγελική Σβορώνου, με υπομονή μας υπέδειξε τα στάδια της κάθε κίνησης. Ωστόσο, όσο απαιτητική κι αν ήταν η όλη διαδικασία, τόσο μεγάλη ήταν και η ικανοποίηση και η χαρά που προσέφερε στους δημιουργούς της, ειδικά όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Όπως, δηλαδή και στην προκειμένη περίπτωση.


Σε αντίθεση με τους μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου, η συμμετοχή των μαθητών του δημοτικού στην δημιουργία της πεντάλεπτης ταινίας με τίτλο: «Το Κρυφτό της Χάλκης» ήταν αθρόα. Όλα τα παιδιά, με ενθουσιασμό, ξεχύθηκαν στα μονοπάτια της Χάλκης και έπαιξαν ένα από τα καθημερινά τους παιχνίδια, το κρυφτό. Εξαιρετικά τα πλάνα του Θοδωρή Θωμαδάκη, καθώς αποκαλύπτουν όμορφες γωνιές του νησιού – από το ψηφιδωτό στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου έως και τους μύλους.


Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, όχι μόνο επειδή προσφέρουν γνώσεις στους μαθητές, αλλά, κυρίως, γιατί ενθαρρύνουν την δημιουργική σκέψη και την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, ενώ παράλληλα τονώνουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών μέσα από την συμμετοχική δράση.


Ευχαριστούμε την κινηματογραφική ομάδα, που επισκέφτηκε το σχολείο μας και μοιράστηκε μαζί μας τόσο την ξεχωριστή εμπειρία όσο και το χειροκρότημα.

Αποστολή Σχολίου