ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αψίδα του Γαλέριου, Νότιος Πεσσός, Βόρεια όψη, Ζώνη 17η

Μάχη, Ο Γαλέριος πληγώνει τον αρχηγό του εχθρού


Ζώνη 16 Ζώνη 17 Ζώνη 18

Νότιος πεσσός, όψεις:

Νότια
27καμάρα27
28καμάρα28
Δυτικά
20καμάρα20
21καμάρα21
22καμάρα22
23καμάρα23
Βόρεια
16καμάρα16
17καμάρα17
18καμάρα18
19καμάρα19
Ανατολικά
15καμάρα15
24καμάρα24
25καμάρα25
26καμάρα26

Ο Γαλέριος έφιππος βρίσκεται στο κέντρο της σύνθεσης και μάχεται μ' έναν έφιππο, από τους αρχηγούς του εχθρού. Φοράει κοντό χιτώνα και θώρακα, πάνω στον οποίο φαίνεται ανάγλυφη παράσταση της ρωμαϊκής λύκαινας που θηλάζει τον Ρωμύλο και τον Ρέμο. Με το δόρυ του έχει πλήξει τον αντίπαλο στο στήθος. Ο εχθρός, πληγωμένος, προσπαθεί να αφαιρέσει με το δεξί του χέρι το όπλο. Ο Γαλέριος είναι όμως ο αναμφισβήτητος νικητής, κάτι που δηλώνεται από τον αετό που πετάει πάνω από το κεφάλι του, κουβαλώντας στα πόδια του το στεφάνι του νικητή. Δεξιά και αριστερά του Γαλέριου διακρίνονται δύο νεανικές μορφές, κατενώπιον, να μάχονται με γενναιότητα. Είναι ίσως οι δύο μελλοντικοί καίσαρες, ο Λικίνιος και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην εκστρατεία του Γαλέριου. Πολλοί νεκροί ή πληγωμένοι διακρίνονται στο κάτω μέρος της ζώνης. Στο αριστερό άκρο παριστάνεται μια Νίκη, ενώ στο δεξιό μια θεά, ίσως η Άρτεμη.

Περάστε τον δείκτη πάνω από την εικόνα, για να εντοπίσετε τις μορφές.

Τμηματική παρουσίαση

Στην αριστερή άκρη παριστάνεται Νίκη. Η νεανική μορφή σε κατενώπιον στάση ίσως να παριστάνει τον Κωνσταντίνο, τον μελλοντικό αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Αψίδα Γαλέριου, ζώνη 17α

Λεπτομέρεια της μάχης με τον Γαλέριο καθώς αντιμετωπίζει τον έφιππο εχθρό.
Πάνω από τον Γαλέριο, σκαλισμένος στη διακοσμητική γιρλάντα, διακρίνεται ο αετός που τον στεφανώνει.
Δεξιά, η νεανική μορφή σε κατενώπιον στάση είναι του Λικίνιου που ακουμπά το αριστερό του πόδι πάνω στο σώμα ενός εχθρού.

Αψίδα Γαλέριου, ζώνη17β

Η παράσταση αποδίδεται σε θεότητα, ίσως η Άρτεμη.

Αψίδα Γαλέριου, ζώνη 17γ