Αρχαία ελληνική μυθολογία

Ηρακλείδες

ΚΛΕΟΔΑΙΟΣ




Ο Κλεόδαιος ήταν ένας από τους γιους του Ηρακλή. Τον απέκτησε την εποχή που υπηρετούσε δουλικά την Ομφάλη στη Λυδία. Μητέρα του ήταν μια δούλη.

Ένας άλλος Κλεόδαιος ή Κλεόδιος ή Κλεάδας ή Κλεόδας ή Κλεοδάτος ή Κλεόδοτος είναι εγγονός του Ηρακλή, γιος του Ύλλου και της Ιόλης, πατέρας του Αριστόμαχου και της Λάνασσας ή Λεώνασσας, και ίσως του Τημενού από την Περιδέα. Ηρώο του βρισκόταν στη Σπάρτη κοντά στο θέατρο. Αναφέρεται και ως πρόγονος των βασιλέων της Μακεδονίας αλλά σε αυτή την περίπτωση πατέρας του είναι ο Ευρυβιάδας και γιος του ο Κροίσος, όχι ο βασιλιάς της Λυδίας του 5ου αι. π.Χ. Σε αυτά τα μπερδεμένα γενεαλογικά δέντρα ο Κλεόδαιος είναι πατέρας του Τήμενου, που ως εγγονός του Ύλλου και δισέγγονος του Ηρακλή είναι γνήσιος Ηρακλείδης και γενάρχης των Τημενιδών, των πρώτων από το Άργος που κυβέρνησαν τη Μακεδονία. [Εικ. 7] Η καταγωγή αυτή, ενισχυμένη τεχνηέντως, προσέδιδε κύρος στην πολιτική οντότητα των Μακεδόνων βασιλέων και τον μεταγενέστερο πολιτικό σχεδιασμό για την ένωση της Ελλάδας κάτω από την ηγεμονία των Μακεδόνων. (Βλ. Μακεδονία: Πολιτική μυθολογίαδεσμός)

Γενεαλογοῦσι δ΄ αὐτὸν οὕτως͵ ὥς φησιν ὁ Διόδωρος͵ οἱ πολλοὶ τῶν συγγραφέων͵ ὧν εἷς καὶ Θεόπομπος· Κάρανος Φείδωνος τοῦ Ἀριστοδαμίδα τοῦ Μέροπος τοῦ Θεστίου Θεοστίου τοῦ Κισσίου Κισοῦ τοῦ Τημένου τοῦ Ἀριστομάχου τοῦ Κλεοδαίου Κλεοδάτου Κλεοδίου τοῦ Ὕλλου τοῦ Ἡρακλέους. Ἔνιοι δὲ ἄλλως͵ φησὶ͵ γενεαλογοῦσι͵ φάσκοντες εἶναι Κάρανον Ποίαντος τοῦ Κροίσου τοῦ Κλεοδαίου τοῦ Εὐρυβιάδα τοῦ Δεβάλλου Δαιβάλλου τοῦ Λαχάρους τοῦ Τημένου͵ ὃς καὶ κατῆλθεν εἰς Πελοπόννησον. Οὗτος ὁ Κάρανος λ ἔτη ἐβασίλευσε·

(Προφύριος, Χρονικά Syncell. σ. 261, D).


Σχετικά λήμματα

ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΟΜΦΑΛΗ, ΤΗΜΕΝΟΣ, ΥΛΛΟΣ