Αρχαία ελληνική μυθολογία

Κύκλος του Ηρακλή

ΧΑΛΚΩΔΟΝΤΑΣ ή ΧΑΛΚΩΝΑΣ




Η σύντομη ιστορία του Χαλκώδοντα από την Κω συνδέεται με τον κύκλο του Ηρακλή και την περιπέτειά του στο νησί. Ενώ ο Ηρακλής έπλεε μακριά από την Τροία, η Ήρα συνωμότησε με τον θεό του ύπνου να αποκοιμίσει τον Δία, ώστε εκείνη να προκαλέσει τρομαχτική τρικυμία. Η θύελλα έριξε το πλοίο του Ηρακλή στην Κω. Οι κάτοικοι θεώρησαν ότι πειρατές τους έκαναν επίθεση και όρμησαν με πέτρες για να εμποδίσουν το πλοίο του Ηρακλή να μπει στο λιμάνι. Αυτός επιτέθηκε τη νύχτα, κυρίευσε την πόλη και σκότωσε τον βασιλιά Ευρύπυλο, γιο της Αστυπάλαιας και του Ποσειδώνα. Τοπική εκδοχή του μύθου θέλει τον Ηρακλή να τραυματίζεται σοβαρά την ώρα της μάχης από τον υπερασπιστή του τόπου Χαλκώδοντα και να σώζεται από τον φοβερό πολεμιστή με τη μεσολάβηση του Δία που τον άρπαξε μακριά και έτσι δεν έπαθε τίποτε. Ο Θεόκριτος τον ονομάζει Χάλκωνα και τον θεωρεί γιο του βασιλιά Ευρύπυλου και της Κλυτίας, κόρης του Μέροπα, ο οποίος και διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία. Στην Κω η Βούρεια πηγή, πηγή με πλούσια ροή και έντονη βοή (> Βούρεια) ανέβλυζε από το πόδι του ανδριάντα του Χάλκωνα, ο οποίος και την είχε ανακαλύψει.

Στην τοπική εκδοχή του μύθου ο Ηρακλής δεν είναι ανίκητος (Πλούτ., Αίτια Ελληνικά 58, 304c· βλ. και Ανταγόρας). Όταν όμως ενισχύθηκε το δωρικό στοιχείο στο νησί, ο Ηρακλής έγινε και πάλι ο ήρωας που νικούσε όλους τους αντιπάλους του, οπότε και επικράτησε η πρώτη εκδοχή.


Σχετικά λήμματα

ΗΡΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΥΠΝΟΣ, ΕΥΡΥΠΥΛΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΣ, ΜΕΡΟΠΑΣδεσμός, ΜΕΡΟΠΙΔΑδεσμός, ΟΜΦΑΛΗ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣδεσμός, ΧΑΛΚΩΔΟΝΤΑΣ ή ΧΑΛΚΩΝΑΣ, ΧΑΛΚΙΟΠΗ