Αρχαία ελληνική μυθολογία

Μειξογενή Όντα-Θεοί και Δαίμονες

ΒΟΡΕΑΔΕΣ (διφυείς)





 

Κάλαης ή Ζήτης. Κάλαης ή Ζήτης. Βορεάδες Τάλος και Βορεάδες. Οι δύο Βορεάδες καταδιώκουν τις Άρπυιες. Οι Βορεάδες διώχνουν τις Άρπυιες. Ο Βορέας αρπάζει την Ωρείθυια. Οι Άρπυιες απομακρύνονται από το τραπέζι του Φινέα από τον Ζήτη και τον Κάλαη. Οι γιοι του Βορέα εκδιώκουν τις Άρπυιες Άρπυιες, Φινέας και Αργοναύτες. Οι Βορεάδες καταδιώκουν τις Άρπυιες. Οι Βορεάδες απομακρύνουν τις Άρπυιες. Ο Φινέας ζητά από τους Βορεάδες να διώξουν τις Άρπυιες. Ο Αινείας και οι σύντροφοί του μάχονται τις Άρπυιες.

Οι δίδυμοι γιοι του Βορέα και της Αθηναίας πριγκίπισσας Ωρείθυιας, κόρης του Ερεχθέα, είναι περισσότερο γνωστοί με το πατρωνυμικό Βορεάδες παρά με το όνομά του ξεχωριστά ο καθένας, προφανώς όχι μόνο γιατί ήταν δίδυμοι αλλά και για την κοινή τους δράση. Ο Ζήτης ή Ζήτας και Κάλαης, αδελφοί της Κλεοπάτρας και της Χιόνης (Απολλόδ. 3.15.2), γεννήθηκαν στη Θράκη και ήταν φτερωτοί όπως ο πατέρας τους, ως εκ τούτου ταχύτατοι και πολύ ικανοί αθλητές, κυρίως στο τρέξιμο. Ο Πίνδαρος μαρτυρεί ότι οι φτερούγες τους ήταν ολοπόρφυρες, ο Υγίνος (14.18, 18.32, 19.3) ότι ήταν κολλημένες στα πόδια τους ή ότι είχαν φτερά και στο κεφάλι τους και ότι τα μαλλιά τους ήταν γαλανά. Σύμφωνα με τον Οβίδιο οι δίδυμοι απέκτησαν τις φτερούγες τους μόλις έγιναν έφηβοι. [Εικ. 1, 2, 3, 4] Πήραν μέρος στα άθλα επί Πελία και κέρδισαν στο τρέξιμο, ενώ ανακηρύχτηκαν νικητές και στους πρώτους πυθικούς αγώνες. Συμμετείχαν στην Αργοναυτική Εκστρατεία (Απολλόδ. 1.9.16), όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να απαλλάξουν τον σύζυγο της αδελφής τους Κλεοπάτρας, τον Φινέα, από τις Άρπυιες. Μαρτυρείται και ότι ελευθέρωσαν και τους γιους της αδελφής τους που τους είχαν τυφλώσει και ρίξει σε αυλάκι ύστερα από μηχανορραφίες της μητριάς τους Ιδαίας ή Ειδοθέας. Τα αδέλφια σκοτώθηκαν καταδιώκοντας τις Άρπυιες, [Εικ. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14] ή από τον Ηρακλή στην Τήνο μετά τα άθλα επί Πελία, για να τους εκδικηθεί, επειδή είχαν συμβουλεύσει τους Αργοναύτες να τον παρατήσουν στη Μυσία, όταν αναζητούσε τον Ύλα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή του θανάτου τους, τα αδέλφια θάφτηκαν στην Τήνο, λεγόταν μάλιστα ότι οι επιτύμβιες στήλες κινούνταν, όταν φυσούσε βοριάς. Η μυθολογία των δύο αδελφών εύλογα οδηγεί στη σκέψη ότι αποτελούν προσωποποιήσεις ανέμων. Εξάλλου, Ζήτης είναι αυτός που φυσά δυνατά και Κάλαης αυτός που φυσά σιγά.

Παραδίδεται ότι η Κλεοπάτρα και η Χιόνη δεν ήταν αδελφές των Βορεάδων αλλά κόρες του Βορέα. Και ακόμη ότι οι Βορεάδες ήταν γιοι της Ωρείθυιας και ενός επιφανούς Θρακιώτη. Αποκλήθηκαν Βορεάδες από τον τόπο της καταγωγής τους, ενώ απόγονοί τους θεωρούνται οι Υπερβόρειοι (Διόδ. 2.47.6).


Σχετικά λήμματα

ΑΡΠΥΙΕΣ, ΒΟΡΕΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΥΛΑΣδεσμός