Το τραγούδι We can do better κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018 και είναι γραμμένο από τους  Daniel Romer-Friedman, Emily Warren, Scott Harris και Matt Simons (ο τελευταίος ερμηνεύει το τραγούδι).

Οι στίχοι του τραγουδιού κάνουν λόγο για την προσπάθεια ενός ζευγαριού να είναι μαζί παρά τις όποιες δυσκολίες, άσχημα προηγούμενα (η κοπέλα προέρχεται από μονογονεϊκή οικογένεια με τη μητέρα της να έχει εγκαταλείψει τον πατέρα της) και λάθη (και από τις δυο πλευρές).

Δεν εγγυούνται ότι θα είναι για πάντα μαζί αλλά θα προσπαθήσουν να δουλέψουν τη σχέση τους για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό, παρά το γεγονός ότι είναι διαφορετικοί.

Ο ερμηνευτής του τραγουδιού Matt Simons (1987- ) έχει δηλώσει σχετικά με το πώς γράφτηκε το τραγούδι αυτό τα εξής: «Συναντήθηκα με την Emily Warren και τον Scott Harris, και οι δύο είναι εξαιρετικά πετυχημένοι τραγουδοποιοί και αρχίσαμε να μιλάμε για σχέσεις, ειδικά για γάμους. Ο Scott είναι ήδη παντρεμένος και ήμουν έτοιμος να κάνω πρόταση στην κοπέλα μου τις προσεχείς εβδομάδες. Αρχίσαμε να συζητάμε άρθρα που είχαμε διαβάσει για το πώς οι νέοι δεν δεσμεύονται σε τόσο μικρή ηλικία όσο οι προηγούμενες γενιές και περιμένουν να παντρευτούν μετά τα 30 τους χρόνια. Με τα ποσοστά διαζυγίου πάνω από 50%, μπορείτε να τους κατηγορήσετε; Αποφασίσαμε να γράψουμε ένα τραγούδι ελπίδας για τη μελλοντική μου αρραβωνιαστικιά και τον εαυτό μου για το πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερα (we can do better).

Στο επίσημο μουσικό βίντεο…

… πρωταγωνιστούν αποκλειστικά και μόνο παιδιά τα οποία έχουν τους ακόλουθους ρόλους (αναγράφονται στην αρχή του βίντεο): ονειροπόλος, πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών, πρόεδρος που έχει μία υπαρξιακή κρίση, ο τραπεζίτης ηθικής, η σκηνοθέτιδα της χρονιάς, η περιβαλλοντική συντηρήτρια και η θαλάσσια βιολόγος.

Η παραπομπή στα Ηνωμένη Έθνη γίνεται με το σύμβολο των Ηνωμένων Εθνών (στο 0’20’’ του βίντεο) στο οποίο όμως αναγράφεται Ηνωμένα… [Έθνη του Matt] Simons. Στο βάθρο που μιλά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν τρία καπέλα τα οποία παραπέμπουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς (στο 0’21’’ του βίντεο: ινδικό σαρίκι, καπέλο σοβιετικών κομισσάριων και φέσι). Όσο μιλάν στο βάθρο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών και ο ονειροπόλος, πάρα πίσω ο Πρόεδρος μιλά στο κόκκινο τηλέφωνο χωρίς να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους, όμως τα ρούχα του προέδρου δεν συνάδουν με την ιδιότητα του. Άξιο παρατήρησης είναι ότι στην αρχή αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος έχει υπαρξιακή κρίση. Στο 0’40’’ του βίντεο εμφανίζεται ο τραπεζίτης με ένα παιδικό αυτοκίνητο το οποίο είναι αντίγραφο μιας Laborghini Galardo.

Το πρώτο κορίτσι (η σκηνοθέτιδα της χρονιάς) στο μουσικό βίντεο εμφανίζεται στο 1’14’’ του μουσικού βίντεο όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο τραγούδι δεύτερη γυναικεία φωνή. Το δεύτερο κορίτσι (περιβαλλοντική συντηρήτρια) εμφανίζεται όταν ξεκινά το μεσαίο τμήμα του τραγουδιού (στο 1’57’’). Το τρίτο κορίτσι εμφανίζεται στο 2’01’’ του μουσικού βίντεο τραγουδώντας το «we can do better» (βασική έννοια και τίτλος του τραγουδιού). Στο 2’33’’ που παίζει για τελευταία φορά η στροφή «we can do better» πέφτουν κομφετί από ψηλά (τα κομφετί παραπέμπουν σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα).

Στο 0’37’’ ενώ αναχωρούν από το σκηνικό των Ηνωμένων Εθνών ο ονειροπόλος και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος σε υπαρξιακή κρίσης δεν φεύγει και στο 1’18’’ τον δείχνει μόνο στο σκηνικό των Ηνωμένων Εθνών (χωρίς να επικοινωνεί με κάποιον/α) ενώ τα άλλα παιδιά βρίσκονται αλλού… Στο 2’18’’ του βίντεο επανεμφανίζεται ο Πρόεδρος σε υπαρξιακή κρίση να παίζει drums ενώ τα υπόλοιπα παιδιά χορεύουν. Δεν θα χορέψει καθόλου με τα υπόλοιπα παιδιά και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βλεμματική πεαφή με τα υπόλοιπα παιδιά…

Το βίντεο θέλει να αναδείξει ξεκάθαρα έναν κόσμο παιδιών πράγμα το οποίο φαίνεται από τα εξής:

  • Το σύνολο των ατόμων που συμμετέχουν στο μουσικό βίντεο είναι παιδιά.
  • Τα σκηνικά είναι φανερό ότι είναι τεχνητά (δεν δείχνει μια πραγματική παραλία ή μία πραγματική φύση).
  • Η περιβαλλοντική συντηρήτρια κρατά ένα λούτρινο ζωάκι (και όχι ένα πραγματικό).
  • Ο τραπεζίτης ηθικής οδηγεί παιδικό (και όχι ένα πραγματικό) αυτοκίνητο.
  • Στο 1’41’’ του βίντεο ενώ τα παιδιά χορεύουν πηγαίνουν σε αυτά (από την πλευρά της κάμερας) αντικείμενα που παραπέμπουν σε παιδιά (π.χ. αερόμπαλα με παιδικό σχέδιο).
  • Οι χορογραφίες δεν έχουν τον πλήρη συντονισμό που συναντάμε σε άλλα μουσικά βίντεο με ενήλικες συμμετέχοντες/ουσες.

Τα παιδιά ανοιγοκλείνουν το στόμα τους σύμφωνα με την (ψηφιακή) ηχογράφηση του τραγουδιού (lipsync).

Παρά το γεγονός ότι το τραγούδι έχει περιεχόμενο καθαρά ερωτικό το μουσικό βίντεο περνά το μήνυμα ότι τα παιδιά μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από τους ενήλικες σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείρηση της διαφορετικότητας, η παγκόσμια ειρήνη και η πολιτική γενικότερα. Ο ερμηνευτής του τραγουδιού Matt Simons (του οποίου οι παππούδες και γιαγιάδες του ήταν τραγουδιστές όπερας στο Los Angeles) σχετικά με το μουσικό βίντεο έχει δηλώσει: «Στο κόσμο του περιβαλλοντικού και πολιτικού χάους είναι ευχάριστο να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παιδιά και νέοι άνθρωποι που δημιουργούν λύσεις, τις οποίες χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε».

Η διαφορετικότητα στο μουσικό βίντεο τονίζεται από τη διαφορετικότητα των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτό: λευκά αγόρι με καστανόξανθα μαλλιά (όχι κοντοκουρεμένα) (ο ονειροπόλος και ο πρόεδρος σε υπαρξιακή κρίση), μαύρο αγόρι (με τυπικά νέγρικα χαρακτηριστικά) (ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών), λευκό αγόρι με καστανόμαυρα μαλλιά (ο τραπεζίτης Ηθικής), μαύρο κορίτσι (που παραπέμπει περισσότερο σε μιγάδα) (η σκηνοθέτιδα της χρονιάς), λευκό κορίτσι με ξανθά μαλλιά (η περιβαλλοντική συντηρήτρια), λευκό κορίτσι με κόκκινα μαλλιά (η θαλάσσια βιολόγος).

Η μη ψηφιακές εκδοχές του τραγουδιού (για σύγκριση με την ψηφιακή εκδοχή) …

Και ένα ορχηστρικό για τραγούδι…