Η νέα έκδοση του ρομπότ Asimo

Η Honda Motor Co., Ltd. παρουσίασε το νέο ανθρωποειδές ρομπότ ASIMO, που υιοθετεί την παγκοσμίως πρώτη τεχνολογία αυτόνομου ελέγχου συμπεριφοράς. Η Honda καθιέρωσε μία νέα, γενική ονομασία Honda Robotics, στην οποία υπάγονται όλες οι ρομποτικές τεχνολογίες.

Έχοντας προοδεύσει στην αυτονομία, ο νέος ASIMO εξακολουθεί να κινείται χωρίς τηλεχειρισμό. Επιπλέον, με σημαντικά βελτιωμένη νοημοσύνη και φυσική ικανότητα να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, ο ASIMO έγινε ακόμα πιο πρακτικός για χρήση σε γραφείο ή δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.

Από τότε που ιδρύθηκε, η Honda αναλαμβάνει συνεχώς νέες προκλήσεις στοχεύοντας στη δημιουργία νέων χρηστικών προϊόντων και προηγμένων τεχνολογιών που βελτιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Στον τομέα έρευνας των ανθρωποειδών ρομπότ, η Honda δημιούργησε τον ASIMO υλοποιώντας το όνειρό της να προσφέρει κάτι χρήσιμο στον άνθρωπο για μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινότητά του. Η Honda καθιέρωσε μία νέα, γενική ονομασία Honda Robotics, στην οποία υπάγονται όλες οι ρομποτικές τεχνολογίες και προϊοντικές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν μέσω του τμήματος R&D για τα ανθρωποειδή ρομπότ. Παράλληλα με την έρευνα και εξέλιξη των ανθρωποειδών ρομπότ, η Honda θα εστιάσει στην εφαρμογή ρομποτικών τεχνολογιών σε προϊόντα μαζικής παραγωγής και στην πρακτική χρήση των προϊοντικών εφαρμογών.

Ο νέος ASIMO προήχθη από "αυτόματη μηχανή" σε "αυτόνομη μηχανή" με ικανότητα λήψης αποφάσεων που καθορίζει τη συμπεριφορά του σε συνάρτηση με τον περίγυρο και τις κινήσεις των ανθρώπων. Ξεκινώντας η διαδικασία εξέλιξης, τρεις ήταν οι παράγοντες που κρίθηκαν απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός ρομπότ ως αυτόνομης μηχανής και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι απαιτούμενες τεχνολογίες για την υλοποίησή τους:

  1. υψηλού επιπέδου ικανότητα ισορροπίας κορμού για να μπορεί το ρομπότ να τεντώνει με ταχύτητα το πόδι,
  2. ικανότητα αναγνώρισης περιβάλλοντος, για την ενσωμάτωση πληροφοριών όπως κινήσεις ανθρώπων, από πολλαπλούς αισθητήρες και αξιολόγηση των μεταβολών, και
  3. ικανότητα αυτόνομης συμπεριφοράς για να αξιολογεί το ρομπότ πληροφορίες που έχει συλλέξει και να αποφασίζει αυτόνομα το επόμενο βήμα χωρίς τηλεχειρισμό.

Με αυτές τις ικανότητες, ο νέος ASIMO κάνει ένα βήμα πιο κοντά την πρακτικότητα καθώς μπορεί να λειτουργεί και να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους σε ένα κοινό περιβάλλον.

     

     

Η Honda βελτίωσε την νοημοσύνη, δημιουργώντας μία νέα θεμελιώδη τεχνολογία νοημοσύνης, που αξιολογεί αναλυτικά τα δεδομένα πολλαπλών αισθητήρων τα οποία αντιστοιχούν σε οπτικά, ηχητικά και απτικά ερεθίσματα, στη συνέχεια εκτιμά τις συνθήκες περιβάλλοντος και υπαγορεύει την αντίστοιχη συμπεριφορά του ρομπότ. Με αυτή την τεχνολογία, ο ASIMO είναι ικανός να αντιδρά στις κινήσεις των ανθρώπων και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο ASIMO θα σταματά κάτι που κάνει μία συγκεκριμένη στιγμή και θα αλλάζει τη συμπεριφορά του, ώστε να μη συγκρούεται με τις ?προθέσεις? κάποιου τρίτου. Επιπλέον, ο συντονισμός οπτικών και ηχητικών ερεθισμάτων επιτρέπει στον ASIMO να αναγνωρίζει τις φωνές πολλών ανθρώπων που μιλάνε ταυτόχρονα, κάτι δύσκολο ακόμα και για ένα ανθρώπινο αυτί. Τέλος, ο ASIMO μπορεί τώρα να προβλέπει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί κάποιος τα επόμενα δευτερόλεπτα με βάση πληροφορίες από αισθητήρες τοποθετημένους στο χώρο και να βρίσκει γρήγορα μία εναλλακτική διαδρομή για να αποφύγει τη σύγκρουση εάν διαπιστωθεί ότι οι δρόμοι τους διασταυρώνονται.

Επίσης, βελτίωσε τη φυσική ικανότητα, συνδυάζοντας ενδυναμωμένα πόδια με μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και μια νέα τεχνολογία ελέγχου για να αλλάζει τις θέσεις βηματισμού στη μέση μιας κίνησης που επιτρέπει στον ASIMO να περπατά, να τρέχει μπροστά και πίσω, να πηδά στο ένα πόδι ή και στα δύο πόδια συνεχώς. Με τέτοια ευελιξία κινήσεων, ο ASIMO προσαρμόζεται καλύτερα σε μεταβολές του περιβάλλοντος ώστε να αποφεύγει, π.χ., ανωμαλίες μιας επιφάνειας και να παραμένει σταθερός.

Τέλος, η Honda βελτίωσε την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών, εξελίσσοντας ένα πολύ λειτουργικό συμπαγές "χέρι" πολλαπλών δακτύλων με απτικό αισθητήρα και αισθητήρα δύναμης ενσωματωμένους στην παλάμη και σε κάθε δάχτυλο αντίστοιχα, ώστε να ελέγχει τα δάχτυλα ανεξάρτητα. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένου που βασίζεται σε οπτικά και απτικά ερεθίσματα, αυτό το ?χέρι? επιτρέπει στον νέο ASIMO να εκτελεί εργασίες με επιδεξιότητα, όπως να σηκώνει ένα γυάλινο μπουκάλι και να βγάζει το καπάκι, ή να κρατά χωρίς να συμπιέζει ένα χάρτινο ποτήρι π.χ. για να ?σερβίρει? ένα ποτό. Επιπλέον, ο ASIMO μπορεί τώρα να εκφράζεται με τη νοηματική γλώσσα που απαιτεί περίπλοκη κίνηση των δακτύλων.

Οι βασικές προδιαγραφές του νέου ASIMO είναι:

 1. Ύψος

 2. Βάρος

 3. Λειτουργική γωνία ελευθερίας

 4. Ταχύτητα τροχάδην

 130cm

 48kg (μικρότερο κατά 6kg από το προηγούμενο μοντέλο)

 Σύνολο: 57 μοίρες (αύξηση 23 μοιρών από το προηγούμενο μοντέλο)

 9km/hour (προηγούμενο μοντέλο: 6km/hour)


Βιβλιογραφία

  1. http://www.honda.gr/
Hellenic Artificial Intelligence Society

Devoted to organizing and promoting AI research in Greece and abroad!

European Robotics Technology Platform

Welcome to EUROP, the European Robotics Technology Platform!

Lego Mindstorms

With LEGO MINDSTORMS you can build and program robots that do what you want!

2012. Πολυξένη Κουτσίκου
Joomla template by TG