Στιγμές στην ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι απαρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης ανάγονται στους "συλλογισ?ούς" του Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), οι οποίοι παρείχαν πρότυπα εκφράσεων που έδιναν πάντα σωστά συ?περάσ?ατα από σωστές υποθέσεις (Αριστοτέλεια συλλογιστική). Έπειτα, οι σημαντικότερες στιγμές είναι:

Περισσότερα...

Η προσέγγιση της ΤΝ με λογικούς πράκτορες

Πράκτορας (agent) είναι απλώς κάτι που "πράττει". Ο αγγλικός όρος agent, επίσης, προέρχεται από το λατινικό agere που σημαίνει "πράττω". Όμως, οι λογικοί πράκτορες (intelligent agents) έχουν επιπλέον γνωρίσματα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τα απλά προγράμματα.

Περισσότερα...

Το παιχνίδι της μίμησης ή δοκιμασία Turing

Ο Alan Turing είναι διαπρεπής άγγλος μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Turing θα ερευνήσει το θέμα της Tεχνητής Nοημοσύνης και θα ορίσει τα κριτήρια της λογικής που ακόμη ισχύουν.

Περισσότερα...

Deep Blue, ο ιστορικός υπολογιστής της IBM

Το Μάιο του 1997, ο διάσημος Ρώσος σκακιστής Gary Kasparov υπέστη μια ιστορική ήττα από τον υπερυπολογιστή (supercomputer) της IBM με την επωνυμία Deep Blue. Το γεγονός πήρε αμέσως τεράστιες διαστάσεις, καθώς ο Kasparov ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

Περισσότερα...

Η προσέγγιση της ΤΝ με γνωστικά μοντέλα

Για να πούμε ότι ένα δεδομένο πρόγραμμα σκέφτεται σαν άνθρωπος, θα πρέπει να έχουμε κάποιον τρόπο να προσδιορίσουμε το πως σκέφτονται οι άνθρωποι. Θα χρειαστεί να μπούμε στο εσωτερικό της ίδιας της λειτουργίας του ανθρώπινου νου. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει:

Περισσότερα...

Τα αυτόματα στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια

Η αρχαία ελληνική παράδοση είναι αναμφισβήτητα συνυφασμένη με την έννοια του "ανθρωπομορφισμού". Οι Έλληνες απέδωσαν δηλαδή ανθρώπινη μορφή στα φυσικά φαινόμενα και στους θεούς που έπλασαν. Ο Ποσειδώνας θεός της θάλασσας, ο Δίας του ουρανού.

Περισσότερα...

Η προσέγγιση της ΤΝ με τους νόμους της σκέψης

Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.), στο σύγγραμμά του Αναλυτικά Πρότερα, ήταν από τους πρώτους που επιχείρησαν να κωδικοποιήσουν τη "σωστή σκέψη", δηλαδή, αδιάψευστες διαδικασίες συλλογιστικής (Αριστοτέλεια συλλογιστική).

Περισσότερα...

Τα αυτόματα στην αρχαία ελληνική τεχνολογία

Ο Αυτοματισμός είναι ένα από τα πιο ιστορικά πεδία της επιστήμης, διότι η ανάπτυξή του συνοδεύει την εξέλιξη όλων των άλλων τεχνολογιών. O μεγάλος Αλεξανδρινός μηχανικός, ο Φίλων ο Βυζάντιος, κατατάσσει την Αυτοματοποιητική, ως κατάληξη όλων των άλλων κλάδων της Μηχανικής.

Περισσότερα...

Hellenic Artificial Intelligence Society

Devoted to organizing and promoting AI research in Greece and abroad!

European Robotics Technology Platform

Welcome to EUROP, the European Robotics Technology Platform!

Lego Mindstorms

With LEGO MINDSTORMS you can build and program robots that do what you want!

2012. Πολυξένη Κουτσίκου
Joomla template by TG