FIND YOUR HEALTH

THE MOST IMPORTANT THING IS LIFE AND PEOPLE'S DESIRE FOR HAPPINESS IS UNTHINKABLE WITHOUT HEALTH

kkaragiannis@sch.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αμέτρητοι τόμοι βιβλίων έχουν γραφεί για τη διατροφή και άλλες τόσες ομιλίες και διαλέξεις έχουν γίνει. Αυτό δείχνει τη σημασία που δίνουν οι άνθρωποι στην τροφή και την αξία της στην υγεία και την κατάσταση του οργανισμού τους. Αυτό και μόνο το γεγονός, επίσης, δείχνει ότι δεν έχει βρεθεί απάντηση για το ποια είναι η σωστή τροφή για τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται γιατί δεν έχει βρεθεί απάντηση για το τι είναι η αρρώστια. Και απάντηση για το τι είναι αρρώστια δεν βρέθηκε γιατί δεν έχει γίνει γνωστή η αξία της αναπνοής και η σχέση της με την υγεία του ανθρώπου.

Η τροφή είναι ένας σύνδεσμος και ένας τρόπος επαφής και εξάρτησης του ανθρώπου από τη φύση. Ο άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητος, έχει ανάγκη από τροφή για την ανάπτυξή του, προκειμένου να προμηθευτεί τα διάφορα στοιχεία, τα οποία καταναλώνει στις διαδικασίες του μεταβολισμού, αλλά και να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που είναι δεσμευμένη σ' αυτήν.

Τι πρέπει να τρώει ο άνθρωπος, πότε και πως να χρησιμοποιεί την τροφή του και γενικά ποια πρέπει να είναι η στάση και η συμπεριφορά του ως προς αυτήν;

Είναι γενικά παραδεκτό πως ο άνθρωπος, είτε από επιστημονικής άποψης είτε από φιλοσοφικής είτε από θεολογικής, είναι ένα δημιούργημα της φύσης. Εμφανίστηκε μέσα σ' αυτήν και αφού είχε ανάγκη στην τροφή για να επιβιώσει, τότε η τροφή του θα πρέπει να υπήρχε πριν απ' αυτόν. Δηλαδή θα πρέπει η τροφή του να ήταν ήδη έτοιμη στη φύση. Απ' αυτό βγάζουμε το συμπέρασμα πως ο άνθρωπος θα πρέπει να παίρνει την τροφή του από τη φύση. Για εκατομμύρια χρόνια ο άνθρωπος έζησε κι επιβίωσε καταναλώνοντας φυσική τροφή. Έτσι όλες οι λειτουργίες του, σαν είδος, προσαρμόστηκαν και διαμορφώθηκαν σ' αυτό τον τύπο τροφής.

Εκτός από φυσική, η τροφή του ανθρώπου ήταν ωμή. Είναι λογικό, και επιστημονικά γνωστό, ότι το μαγείρεμα και κάθε είδους τυποποίηση της τροφής, καταστρέφει και αλλοιώνει τα πολύτιμα συστατικά της, με αποτέλεσμα από τη μια να είναι δύσπεπτη και από την άλλη να μην παίρνουμε τα στοιχεία που θέλουμε.

Πότε πρέπει να τρώει ο άνθρωπος; Φανταστείτε τον άνθρωπο στο φυσικό περιβάλλον χωρίς έτοιμη τροφή. Πότε θα έψαχνε να βρει κάτι να φάει; Σίγουρα μόνο όταν πεινούσε. Σε πόση ώρα θα έβρισκε κανείς δεν ξέρει. Όταν έβρισκε όμως, σίγουρα θα ήταν πεινασμένος. Η πείνα δείχνει πότε πρέπει να τρώει κάποιος. Όταν πεινά τα γαστρικά υγρά και γενικά όλες οι λειτουργίες του είναι έτοιμες για την πέψη και την αφομοίωση της τροφής.

Όταν πεινούσε ο άνθρωπος, μόλις έβρισκε κάτι σίγουρα θα το έτρωγε αμέσως, χωρίς να έχει την πολυτέλεια να βρει κάτι άλλο για να το συνδυάσει μαζί του. Επομένως έτρωγε ενός είδους τροφή. Το ένα είδος είναι λειτουργικά και οικονομικά το πιο κατάλληλο για τον οργανισμό. Ένα είδος τροφής είναι πιο εύπεπτο, αφού κάθε είδος τροφής χρειάζεται διαφορετικά γαστρικά υγρά για να χωνευτεί. Συνδυάζοντας πολλά είδη η πέψη καθυστερεί, η τροφή μένει περισσότερη ώρα στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται, με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για το πεπτικό σύστημα, όσο και για τη δηλητηρίαση του οργανισμού.

Ένας άλλος λογικός και φανερός κανόνας της διατροφής είναι η μικρή ποσότητα. Η μεγάλη ποσότητα χωνεύεται πιο αργά καθώς τα γαστρικά υγρά μπορούν να επεξεργαστούν μόνο συγκεκριμένη ποσότητα τροφής. Έτσι φτάνουμε πάλι σε αλλοίωσή της με τις γνωστές συνέπειες για τον οργανισμό. Η μικρή ή η μεγάλη ποσότητα τροφής, βέβαια, έχει σχέση με την ανάγκη και με την όρεξη του καθενός.

Η μεγάλη ποσότητα και η ποικιλία της τροφής εκτός του ότι προξενεί βλάβη στο πεπτικό σύστημα και γενικά δημιουργεί τοξίνωση στον οργανισμό προκαλεί επίσης βαθιά αναπνοή. Αυτό μπορεί ο καθένας εύκολα να το παρατηρήσει. Η βαθιά αναπνοή έχει σαν αποτέλεσμα υπερβολική αποβολή διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό, μείωση του ποσοστού του στο αίμα και σαν αποτέλεσμα χειροτέρευση της κυκλοφορίας και τελικά μείωση της οξυγόνωσης των κυττάρων. Έτσι τα κύτταρα υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τις καύσεις και γενικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του μεταβολισμού. Διαταραχή του μεταβολισμού προκαλεί γενικά δυσλειτουργία στον οργανισμό, εκφυλισμό των κυττάρων και τελικά αρρώστια.

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι, η φυσική τροφή, όσο πιο κοντά στην αρχική της μορφή, τρώγοντας όταν πεινάμε, ένα είδος τροφής κάθε φορά και σε μικρές ποσότητες, πλησιάζει κατά πολύ τη σωστή διατροφή.

Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά γενικοί κανόνες που φαίνονται λογικοί και είναι γενικά παραδεκτοί από τους περισσότερους. Μέσα σ' αυτούς τους γενικούς κανόνες καθένας πρέπει να βρει ποια τροφή του αρέσει, ποια του ταιριάζει και ποια μπορεί να χωνέψει. Χρειάζεται μελέτη και προσωπική έρευνα για να βρει κάποιος την τροφή του. Χρειάζεται προσωπική συμμετοχή χωρίς ν' αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας, όσο κι αν τους θεωρούμε ‘ειδικούς'. Πρέπει, όπως σ' όλα τα πράγματα, καθένας να πάρει την ευθύνη των πράξεών του. Πόσο μάλιστα για ένα θέμα το οποίο αφορά την υγεία και την ύπαρξή του.

Γιατί όμως ο άνθρωπος δεν τρώει σωστά;

Ένας λόγος είναι ότι έχει έτοιμη τροφή. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί και αργότερα να συσκευάζει και να αποθηκεύει την τροφή του, άρχισε να τρώει λάθος. Απομακρύνθηκε από τη φυσική τροφή, έχει όση τροφή θέλει, όποτε θέλει και μπορεί να τρώει μεγάλη ποικιλία.

Καθώς ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από τη φύση, έχασε τη σωστή αντίληψη για τη ζωή και κατέληξε στην κατάσταση του άγχους. Συγχρόνως έχασε την απόλαυση και τη χαρά της ζωής, της λογικής αντίληψης και της σωστής σκέψης. Έτσι χρησιμοποίησε την τροφή σαν πηγή απόλαυσης. Η γεύση από απλή αίσθηση έγινε κανάλι απόλαυσης. Έτσι άρχισε να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα και ποικιλία με μεγάλη έμφαση στη νοστιμιά της. Η απόλαυση όμως της τροφής αδράνησε ακόμα περισσότερο το νου του, με αποτέλεσμα να ζητά ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση και έτσι φτάνουμε σ' ένα φαύλο κύκλο. Ένα φαύλο κύκλο που από τη μια δεσμεύει το νου του ανθρώπου και από την άλλη δημιουργεί δυσλειτουργία και φθορά στο σώμα του.

 

 

LINKS

www.notmilk.com

www.nomilk.com

www.watercure.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης: