Διαδίκτυο

Γνωριμία με το Διαδίκτυο

 

Τι είναι το Διαδίκτυο η Ιντερνέτ (Internet) ;

Διαδίκτυο ή σκέτο Δίκτυο με κεφαλαίο Δ ή Κυβερνοχώρος ή Υπερλεωφόρος των πληροφοριών ονομάζεται το παγκόσμιο δίκτυο το οποίο συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές και δίκτυα διαφορετικού τύπου (ως προς την αρχιτεκτονική, το λειτουργικό σύστημα και το είδος της δικτύωσης)

 

Σε ποιον ανήκει το Ιντερνέτ ;

Το Ιντερνέτ δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν έχει κεντρική διοίκηση. Είναι αποκεντρωμένο, κατανεμημένο και αυτοδιαχειριζόμενο. Είναι διαλογικό και δυναμικό αφού εξελίσσεται συνέχεια. Καθένα από τα μικρότερα δίκτυα που το αποτελούν έχει πλήρη αυτονομία και την ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύει. Έχουμε λοιπόν μία ιδανική δημοκρατική αυτοδιοικούμενη κοινότητα.

 

Υπάρχει έλεγχος ως προς το δημοσίευση περιεχόμενο ;

Κανείς δεν καθορίζει τι είδους πληροφορίες διακινούνται και πως θα χρησιμοποιηθούν αυτές. Ο μεγάλος κίνδυνος λοιπόν με το ιντερνέτ είναι η αξιοπιστία του αφού συνήθως δεν μπορείς να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις. Μόνο αφού δημοσιευτεί κάποιο περιεχόμενο μπορούν να επέμβουν οι αρμόδιες διωκτικές αρχές. Υπάρχουν κάποιες επιτροπές, οι οποίες όμως είναι υπεύθυνες μόνο για την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών.

 

Τι είδους και τι μορφής πληροφορίες υπάρχουν στο Ιντερνέτ ;

Στο Ιντερνέτ μπορεί να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα σε όλες τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές μορφές :

  • απλού και μορφοποιημένου κειμένου
  • ήχου και εικόνας
  • κινούμενης εικόνας
  • μουσικής και βίντεο

 

Ποιες είναι οι υπηρεσίες του Ιντερνέτ ;

  • Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) για περιήγηση σε ιστοσελίδες. Οι πληροφορίες είναι οργανωμένες ως ιστοσελίδες ανάμεσα στις οποίες μετακινούμαστε με χρήση των υπερσυνδέσμων.
  • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) για να στείλουμε και να λάβουμε μηνύματα.
  • Ομάδες συζητήσεων (newsgroup) για ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα συζήτησης με χρήση μηνυμάτων. Σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τα Forums τους πίνακες ανακοινώσεων δηλαδή.
  • Συνομιλία (chat) για επικοινωνία μέσω πληκτρολογίου σε πραγματικό χρόνο.
  • Τηλεδιάσκεψη (teleconference) για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με ήχο και βίντεο και με παραπάνω από δύο άτομα. Μικρός εκπρόσωπος που χρησιμοποιείται συνήθως για videoconference με δύο άτομα είναι το πρόγραμμα skype.
  • Μεταφορά αρχείων (ftp)
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commercing)
  • Εικονική περιήγηση (virtual guide)
  • Απομακρυσμένη σύνδεση (telnet)

 

Πως δημιουργήθηκε το Ιντερνέτ ;

  • 1969 Στρατιωτικό Δίκτυο ARPANET
  • 1974 Ερευνητικό Δίκτυο
  • 1989 Για κοινή χρήση και εμφάνιση της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού

 

 Τι ονομάζεται πρωτόκολλο επικοινωνίας ;

Πρωτόκολλο επικοινωνίας ονομάζεται μία σειρά από συμφωνημένες παραδοχές επικοινωνίας (συμβάσεις, κανόνες) μία κοινή γλώσσα με άλλα λόγια που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι υπολογιστές σε ένα δίκτυο για να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

 

Πως λειτουργεί το Ιντερνέτ ;

Το Ιντερνέτ λειτουργεί με το μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται είναι το TCP/IP το οποίο στηρίζεται στην τεχνολογία μεταγωγής πακέτων σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα πριν από την αποστολή τους τεμαχίζονται σε κομμάτια, το καθένα από τα οποία ακολουθεί μία διαφορετική διαδρομή προς τον τελικό προορισμό.

Κάθε υπολογιστής συνδεδεμένος στο Ιντερνέτ έχει μία δική του αριθμητική διεύθυνση (IP address) της μορφής x1.x2.x3.x4 όπου xν οποιοδήποτε αριθμός από το 0 μέχρι και το 255 (πχ 192.168.0.1). Για λόγους ευκολίας όμως, κάθε υπολογιστής εκτός από την αριθμητική του διεύθυνση προσδιορίζεται και από ένα οικείο όνομα μέσω ενός συστήματος τεχνικής αντιστοίχισης, DNS (Σύστημα ονομασίας περιοχής) της μορφής όνομα.κατάληξη (πχ google.com για τον υπολογιστή της google)

Κάθε χρήστης για να συνδεθεί στο Ιντερνέτ χρειάζεται να αποκτήσει έναν μοναδικό λογαριασμό από μία εταιρία παροχής υπηρεσιών Ιντερνέτ (ISP).

 

Όταν συνδεόμαστε στο Ιντερνέτ μπορούν να μας εντοπίσουν ή είμαστε ανώνυμοι;

Όπως είπαμε ήδη παραπάνω, από τη μία κάθε υπολογιστής είναι μοναδικός στο Ιντερνέτ, άρα και ο υπολογιστής του παροχέα μας και από την άλλη κάθε χρήστης είναι έχει μοναδικό λογαριασμό, είναι δηλαδή μοναδικός στον υπολογιστή του παροχέα που χρησιμοποιεί για να συνδεθεί. Άρα είναι μοναδικός στο Ιντερνέτ και άρα καθόλου ανώνυμος.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση του Ιντερνέτ ;

  • Μεταφορά ιών και γενικά κακόβουλων προγραμμάτων που μπορούν να κάνουν ζημιά στον υπολογιστή μας ή να μας υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να έρθουν στον υπολογιστή μας συνήθως με τα e-mails, αλλά πλέον σήμερα και από το άνοιγμα ιστοσελίδων με δυναμικό περιεχόμενο (πχ cookies, flash, java). Ως τρόπος προστασίας για τα e-mail δεν πρέπει να ανοίγουμε μηνύματα, των οποίων δε γνωρίζουμε τον αποστολέα ή δεν έχουν θέμα ή περιέχουν υπερβολές. Για την προστασία για τις ιστοσελίδες μπορούμε να ρυθμίσουμε το επίπεδο ασφαλείας σε μέτριο και πάνω. Γενικά ο καλύτερος τρόπος είναι να έχουμε στον υπολογιστή μας ένα πρόγραμμα για προστασία από ιούς (antivirus) καθώς και επιπρόσθετα ένα πρόγραμμα τείχους προστασίας (firewall).
  • Παραπληροφόρηση ηθελημένη ή λόγω ημιμάθειας καθώς και παραπλάνηση.
  • Κίνδυνος παρακολούθησης των δραστηριοτήτων μας και των προτιμήσεων μας και καταπάτηση των προσωπικών μας δεδομένων.