Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ;
Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές Αντίθετα ένα ψηφιακό σύστημα είναι μία αναπαράσταση ενός αναλογικού συστήματος η οποία για λόγους οικονομίας μπορεί να λάβει μόνο έναν πεπερασμένο αριθμό από διακριτές τιμές.
Ποια γλώσσα ΄΄μιλάει΄΄ ο Η/Υ ;
Ο υπολογιστής ΄΄καταλαβαίνει΄΄ την πιο απλή γλώσσα που μπορεί να υπάρξει : τη δυαδική γλώσσα, μία γλώσσα δηλαδή που αποτελείται μόνο από δύο γράμματα ? ψηφία.
Ας το εξηγήσουμε.
Το βασικό δομικό στοιχείο του Η/Υ αλλά και όλων των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων είναι το γνωστό τρανζίστορ το οποίο στην ελληνική γλώσσα αναφέρεται ως τρίοδος.
Η τρίοδος είναι το πιο απλό ηλεκτρονικό κύκλωμα που μπορεί να υπάρξει. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι ενώ στην είσοδο της μπορούμε να δώσουμε ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών καταστάσεων, αυτή με τη σειρά της μας δίνει ως απάντηση στη έξοδο της μόνο δύο διακριτές καταστάσεις : απουσία ρεύματος ή ύπαρξη ρεύματος μίας συγκεκριμένης πάντα τιμής σε ένταση.
Τις καταστάσεις αυτές, για λόγους οικονομίας, τις συμβολίζουμε με τα ψηφία 0 και 1, τα οποία αποτελούν και τα μοναδικά ΄΄γράμματα΄΄ της γλώσσας των Η/Υ.
Τι ονομάζεται bit ;
Το είδος της πληροφορία που μπορεί να πάρει δύο μόνο διακριτές τιμές -το 0 όταν δεν περνάει ρεύμα και το 1 όταν περνάει ρεύμα από ένα συγκεκριμένο σημείο που εξετάζουμε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή- ονομάζεται δυαδικό ψηφίο ή στην ορολογία των υπολογιστών bit (binary digit). Πρόκειται για την ελάχιστη ποσότητα πληροφορίας που μπορεί να διαχειριστεί ( επεξεργαστεί, αποθηκεύσει, μεταδώσει) ένας υπολογιστής.
Πως είναι σε θέση ο υπολογιστής να κάνει τόσες πολύπλοκες εργασίες αφού χρησιμοποιεί μία τόσο απλή γλώσσα ;
Όπως η ελληνική γλώσσα διαθέτει 24 γράμματα, τα οποία βάζοντας τα στη σειρά με διαφορετικούς κάθε φορά συνδυασμούς σχηματίζουμε μία πληθώρα διαφορετικών λέξεων έτσι και στη γλώσσα των Η/Υ με τον κατάλληλο συνδυασμό στην σειρά ενός αριθμού από δυαδικά ψηφία ?μηδενικά και άσσους- μπορώ να σχηματίσω ένα μεγάλο πλήθος δυαδικών λέξεων. Αν πάρουμε 8 δυαδικά ψηφία στη σειρά μπορούμε να έχουμε 256 διαφορετικούς συνδυασμούς οπότε κάλλιστα μπορώ να αντιστοιχίσω όλα τα γράμματα και τα σύμβολα της αγγλικής και της ελληνικής γλώσσας, το καθένα με έναν διαφορετικό συνδυασμό δυαδικών ψηφίων. Η παραπάνω διαδικασία είναι μία κωδικοποίηση, δηλαδή μετατροπή μίας πληροφορίας από μία μορφή σε μία άλλη. Η κωδικοποίηση των δεδομένων γίνεται για λόγους ευκολίας ή ασφάλειας
Τι ονομάζεται Byte ή χαρακτήρας ;
Ένα σύνολο από 8 bit στη σειρά το οποίο το εκλαμβάνουμε ως ξεχωριστή οντότητα ονομάζεται Byte. Πρόκειται για μία λέξη από 8 δυαδικά ψηφία στη γλώσσας των Η/Υ και αντιπροσωπεύει ένα χαρακτήρα της δικής μας γλώσσας.
Είναι η βασική μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας, δηλαδή της ποσότητας των πληροφοριών που διαχειρίζεται ένας Η/Υ. Έχουμε τα πολλαπλάσια της χωρητικότητας :
1 ΚΒ = 1.000 Bytes
1 MB = 1.000 KB = 1.000.000 Bytes
1 GB = 1.000 MB = 1.000.000 KB = 1.000.000.000 Bytes
Σύγκριση της ψηφιακής μορφής και της αναλογικής μορφής.
Με τη ψηφιοποίηση των δεδομένων έχουμε μία μικρή απώλεια στην ποιότητα η οποία, σήμερα δεν είναι πλέον ευδιάκριτη, αλλά από την άλλη μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων μας χωρίς να ανησυχούμε για τη αλλοίωση τους με το πέρασμα του χρόνου ή κατά την αντιγραφή τους.