Aaron Swartz [1986-2013]

 

Tο πρωτότυπο άρθρο,  στα αγγλικά, όπως δημοσιεύτηκε στο

INTERNET ARCHIVE

Aaron Swartz: Guerilla Open Access Manifesto

Ο Aaron Swartz αυτοκτόνησε το 2013. Του είχε γίνει μήνυση από τον εισαγγελέα της Μασαχουσέτης για παράνομη δημοσίευση αρχείων του M.I.T. & JSTOR, παρότι οι δύο αυτοί οργανισμοί είχαν αποποιηθεί του δικαιώματός των να προσφύγουν στα δικαστήρια.

 

Το Αντάρτικο Μανιφέστο Ανοικτής Πρόσβασης του Aaron Swartz

Η πληροφορία είναι δύναμη. Αλλά όπως με κάθε δύναμη. υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά που έχει εκδοθεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, ψηφιοποιείται και κλειδώνεταιαπό μία χούφτα ιδιωτικών εταιρειών. Θέλεις να διαβίάσεις άρθρα που παρουσιάζουν τα πιο σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα; θα χρειαστεί  να στείλεις τεράστια ποσά σε εκδότες οπως ο Reed Elsevier.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αγωνίζονται να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Το Κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης αγωνίζεται γενναία να διασφαλίσει οι επιστήμονες να μην υπογράφουν το ξεπούλημα των συγγραφικών τους δικαιωμάτων, αλλά αντιθέτως να φροντίζουν ώστε η εργασία τους να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, υπό όρους που να επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Αλλά ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα ισχύει μόνο για εργασίες που θα δημοσιευτούβ στο μέλλον. Οτιδήποτε γράφτηκε μέχρι σήμερα έχει χαθεί,ίκοί
Έτσι πρέπει να πληρώσουμε ένα δυσβάσταχτο τίμημα. Να αναγκάζονται οι ακαδημαϊκοί πολίτες να πληρώνουν για να διαβάσουν το έργο των συναδέλφων τους; Να σαρώνονται ολόκληρες βιβλιοθήκες για να τις διαβάζουν μόνον οι κύριοι της Google; Να είναι διαθέσιμα τα επιστημανικά άρθρα μόνον σε ελίτ πανεπιστήμια τοων πλούσιων χωρών, αλλά όχι για τους νέους του φτωχού Νότου; Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο.
"Συμφωνώ" λένε πολλοί, "αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Οι εταιρείες κρατάνε τα δικαιώματα, βγάζουν τεράστια ποσά γιατί χρεώνουν την πρόσβαση, και όλα είναι απολύτως νόμιμα - τίοπτε δεν μπορεί να γίνει για να τους σταματήσει." Κι όμως, υπάρχει κάτι εφικτό, κάτι που ήδη γίνεται: μπορούμε να τους πολεμήσουμε.
Όσοι έχετε πρόσβαση σ' αυτές τις πηγές - φοιτητές, βιβλιοθηκάριοι, επιστήμονες- είστε ήδη προνομιούχοι. Τρέφεστε σ' αυτή την πανδαισία της γνώσης ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είναι αποκλεισμένος. Όμως δε χρειάζεται - στην πραγματικότητα, από απόψη ηθικής, δεν μπορείτε- να κρατάτε αυτό το προνόμιο για τον εαυτό σας. Έχετε υποχρέωση να το μοιραστείτε με όλους. Και μερικοί ήδη το κάνετε: δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σε συναδέλφους, ή κατεβάζετε αρχεία για φίλους σας.
Εν τω μεταξύ, ούτε όσοι έχουν αποκλειστεί δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Χώνονται μέσα σε τρύπες και πηδάνε πάνω από φράχτες για να απελευθερώσουν τις κλειδωμένες πληροφορίες για να τις μοιραστούν με τους φίλους τους.
Όμως όλες αυτές οι δράσεις συνεχίζονται στο σκοτάδι, κρυμμένες υπόγεια. Αποκαλούνται κλοπή ή πειρατεία, λες και ο διαμοιρασμός του πλούτου της γνώσης ισούται με τη λεηλασία ενός πλοίου και τη δολοφονία του πληρώματός του. Ο διαμοιρασμό; όμως δεν είναι ανήθικη πράξη- αντίθετα είναι μια ηθική προσταγή μόνο όσοι έχουν τυφλωθεί από την απληστία αρνούνται να επιτρέψουν σ' ένα φίλο τους να κάνει ένα αντίγραφο.
Οι μεγάλες εταιρείες, φυσικά, έχουν τυφλωθεί από την απληστία. Οι νόμοι υπό τους οποίους λειτουργούν το απαιτούν- οι μέτοχοί τους θα επαναστατούσαν με οτιδήποτε λιγότερο. Επί πλέον οι πολιτικοί που έχουν εξαγοράσει τους υποστηρίζουν, παιρνόντας νόμους που τους δίνουν το δικαίωμα να καθορίζουν αυτοί ποιος μπορεί να κάνει αντίγραφα.
Δεν είναι όμως δίκαιο να υπακούεις άδικους νόμους. Ήρθε η ώρα να βγούμε στο φως, και τηρώντας την παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτική κλοπή της δημόσιας κουλτούρας.
Πρέπει να πάρουμε την πληροφορία, οπουδήποτε κι αν είναι αποθηκευμένη, να φτιάξουμε αντίγραφα και να τα μοιραστούμε μ' όλο τον κόσμο. Πρέπει να πάρουμε υλικό που δεν προστατεύεται από δικαιώματα και να το προσθέσουμε στη αρχείο.Πρέπει να σαγοράσουμε κρυφές βάσεις δεδομένων και να τις βάλουμε στο διαδίκτυο. Πρέπει να κατεβάσουμε επιστημονικά περιοδικά και να τα ανεβάσουμε σε δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων. Ας πολεμίσουμε για την αντάρτικη Ανοικτή Πρόσβαση.
Αν γίνουμε αρκετοί παγκοσμίως, θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση της γνώσης- θα την καταστήσουμε απολίθωμα του παρελθόντος. θα ενώσεις τις δυνάμεις σου μαζί μας;

Aaron Swartz
Ιούλιος 2008, Έρεμο, Ιταλία